• Τι συμβαίνει με Alpha-Πειραιώς, το smart money στην Intrakat, στην τσιμπίδα του Βουρλιώτη ο Μπίτζιος, η νέα επένδυση της Παπαστράτος και τι είναι το ΤΣΕΚ της Τειρεσίας

    Μαθαίνουμε πως οι εποπτικές αρχές ερευνούν ήδη τις συναλλαγές εταιρειών του πρωταγωνιστή του σκάνδαλο των υποκλοπών, Φέλιξ Μπίτζιου

    image

    Ο άσος στο μανίκι του Μητσοτάκη

    Φούντωσαν χθες οι φήμες, πέριξ του Μαξίμου και στο κτίριο της Βουλής, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα μιλήσει στη Βουλή, επιφυλάσσει εκπλήξεις για το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Το ήδη διορθωμένο φορολογικό νομοσχέδιο να προσθέσω εγώ αφού οι αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών έφερε κάποιες αλλαγές, οι οποίες πάντως δεν ικανοποίησαν.

    Προκειμένου, ωστόσο, να μην διαρραγούν οριστικά οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον πολυπληθή κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, η στήλη πληροφορείται ότι ο πρωθυπουργός ίσως σήμερα βγάλει «άσο από το μανίκι του», σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

    Αλλά το σίγουρο είναι ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει κι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει σήμερα ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης να δηλώνουν περισσότερα από τα αφεντικά.

    Για να δούμε αν το νέο «κίνημα της γραβάτας» θα ικανοποιηθεί…

     

    Πειραιώς – Alpha Bank: Ισχυρές πιέσεις

    Χθες στην αγορά είχαμε το φαινόμενο να δέχονται μεγάλες πιέσεις πάνω από 3%, κυρίως οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65

    Ο λόγος ήταν απλός.

    Το open interest των συμβολαίων Δεκεμβρίου των συγκεκριμένων δύο τραπεζών είναι πολύ μεγάλο και βρίσκεται στα χέρια Ελλήνων επενδυτών.

    Δηλαδή οι ανοικτές θέσεις στα συμβόλαια Δεκεμβρίου που λήγουν 15 του τρέχοντος μηνός.

    Άρα όσοι έχουν αγοράσει συμβόλαια, επειδή πόνταραν στην άνοδο των δυο συγκεκριμένων μετοχών, ή θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα συμβόλαιά τους με κόστος 1,5% έως 2% υψηλοτέρα, άρα υπάρχει πίεση στις μετοχές, ή θα τα ρολάρουν για το επόμενο τρίμηνο δηλαδή τον Μάρτιο, πληρώνοντας το κόστος της μετακύλησης.

    Στην Alpha Bank τα ανοικτά συμβόλαια ανέρχονται στα 180.000 και στην Πειραιώς στα 73.000.

    Αντίστοιχα στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 και στην Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 είναι 30.000.

    Οι μετοχές των δυο τραπεζών έκλεισαν με οριακά κέρδη.

     

    3Ι όπως λέμε 3Α

    Όπως γνωρίζετε, όταν οι διεθνείς οίκοι (Μoodys, Fitch κ.λ.π.) θέλουν να βαθμολογήσουν μια οικονομία ή μια εταιρεία με το υψηλότερο rating, της δίνουν «ΑΑΑ» δηλαδή τριπλό Α.

    Οι ειδικοί μου λένε ότι εδώ και κάποιες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αποκτήσει τα δικά του ΙΙΙ δηλαδή το τριπλό Ι.

    Δηλαδή της Intracom, της Intralot και της Intrakat.

    Και οι τρεις μετοχές δίνουν στη κυριολεξία ρεσιτάλ κερδών.

     

    Intrakat: Το πρώτο Ι

    Ο ισχυρός ανήρ της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου προχθές το βράδυ σε γεύμα των δημοσιογράφων, ανακοίνωσε ότι η εισηγμένη προχώρησε σε ένεση ρευστότητας 85 εκατ. Ευρώ προς την πρόσφατα αποκτηθείσα θυγατρική της ΑΚΤΩΡ, ενώ επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά και το ανεκτέλεστο έργων στη Ρουμανία.

    Για τα επόμενα βήματα της ΑΚΤΩΡ όσον αφορά στην οικονομική της στήριξη, αλλά και τη θέση της εντός του Ομίλου Intrakat, ο κ. Εξάρχου, πρόσθεσε εντός του επόμενου εξαμήνου ότι δεν σχεδιάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι η ΑΚΤΩΡ θα παραμείνει ως θυγατρική.

    Άφησε, ωστόσο, αιχμές για νέες «εκπλήξεις», χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Ο WISEMAN καταλαβαίνει ότι τα νέα θα ανακοινωθούν ως τις 15 η το αργότερο 20 Δεκεμβρίου.

    Το γεγονός ότι η εταιρεία δεν προχωράει σε ΑΜΚ, αλλά και τα νέα σχέδια Εξάρχου, οδήγησαν χθες τη μετοχή σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων.

    Με όγκο 803.000 μετοχών έκλεισε στα 3,645 ευρώ με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να εκτιναχθεί σχεδόν στα 590 εκατ. ευρώ.

    Ο WISEMAN σας ενημέρωσε στη χθεσινή στήλη ότι άρχισε και πάλι να τοποθετείται σιγά-σιγά το smart money.

    Οι τοποθετήσεις συνεχίστηκαν και χθες.

    Superbe!!!

     

    Intralot – Intracom

    Το ράλι, όμως συνεχίζει και η μετοχή της νέας Intralot.

    H μετοχή χθες έκλεισε στα 0,96 ευρώ με υψηλό έτους τα 1,018  ευρώ.

    Επίσης και η Intracom συνεχίζει δυνατά και χθες έκλεισε στα 2,855 με υψηλό 52 εβδομάδων τα 3 ευρώ.

    Οι δυο μετοχές έχουν αποδώσει εντός του 2023, 68% και 58% αντίστοιχα.

    Not bad at all!!!

     

    Δημήτρης Θεοδωρίδης: Πάνω από 5% στην Intracom

    Χθες τα ξημερώματα ο wiseman σας αποκάλυψε ότι το ποσοστό του αντιπρόεδρου της Intracom, Δημήτρη Θεοδωρίδη στην εισηγμένη έχει ξεπεράσει το 4,5% και δεν αποκλείεται πλέον να προσεγγίζει το 5%.

    Λίγες ώρες αργότερα ήλθε η επιβεβαίωση καθώς ο κ. Θεοδωρίδης ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της εταιρείας “BLACK OAK INVESTMENTS PLC” και του κ. Δημητρίου Σ. Θεοδωρίδη, ατομικά και για λογαριασμό της εταιρείας “BLACK OAK CAPITAL M.A.E.”, κατέχει πλέον το 5,05% της Intracom.

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα 2,855 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 258.000 χαρτιά.

    Πλέον η κεφαλαιοποίηση της Intracom ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ, ενώ τα hard assets της εταιρείας ξεπερνούν τα 420 εκατ. ευρώ (μετρητά, συμμέτοχες σε Intralot, Intrakat κ.λ.π.)

     

    Το 4ο Ι

    Στην ίδια κατηγορία είναι σαφές ότι ανήκει και η εταιρεία IDEAL, η οποία σε λίγες ημέρες και για την ακρίβεια στις 11 Δεκεμβρίου, ξεκινά η Δημόσια Προσφορά για το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ που εκδίδει η εισηγμένη.

    Στις 8 Δεκεμβρίου θα γίνει γνωστό το εύρος επιτοκίου.

    Η εταιρεία δημοσιοποίησε το ενημερωτικό για την έκδοση το οποίο εξηγεί πως σκοπεύει να διαθέσει τα έσοδα της έκδοσης.

    Όπως αναφέρει τα συνολικά κεφάλαια που θα αντληθούν σε περίπτωση πλήρους κάλυψης είναι €95,8 εκατ. αφαιρουμένων των δαπανών έκδοσης ύψους περίπου €4,2 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

    Η μετοχή εντός του 2023 έχει αποδώσει 70%.

     

    Υπό τους κτύπους της καμπάνας η αυτοψία στο οικόπεδο Κούστα στις Σπέτσες

    Υπό τους κτύπους της καμπάνας, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, αφίχθηκαν πριν από λίγες μέρες στις Σπέτσες τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού για την προγραμματισμένη αυτοψία στο οικόπεδο του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα.

    Εκεί, όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, όπου ο προαναφερόμενος σχεδιάζει να κτίσει εξοχικό, σύγχρονης αρχιτεκτονικής και πολλών τετραγωνικών, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει την μήνιν των γειτόνων του.

    Και κυρίως του ετέρου εφοπλιστή Δημήτρη Προκοπίου.

    Η υποδοχή, πέραν του χαρμόσυνου θρησκευτικού ακούσματος, μόνον θερμή δεν ήταν ωστόσο από τις τοπικές αρχές, με τον δήμαρχο, συνοδευόμενο και από δημότες, να διαμαρτύρεται ηχηρά, διατυμπανίζοντας τις προθέσεις του περί απαλλοτρίωσης του οικοπέδου.

    Δεδομένου όμως, ότι το έργο των μελών του ΚΣΝΜ επ’ ουδενί σχετίζεται με τα όποια σχέδια του δημάρχου -εφικτά ή όχι- η αυτοψία πραγματοποιήθηκε κανονικά.

    Και η διαπίστωση ήταν ότι επιβάλλεται τροποποίηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων της οικίας Κούστα, τόσο σε μέγεθος όσο και αισθητικά, προκειμένου να εναρμονίζεται με το περιβάλλον.

    Η συνέχεια θα παιχτεί στην Αθήνα, όταν το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου σε άγνωστη επί του παρόντος ημερομηνία.

     

    «Χρυσάφι» από το νερό θα βγάλει ο Χατζηδάκης

    Θα ενημερωθήκατε χθες αναφορικά με την εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη να συσταθεί ένα νέο, Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο με «προίκα» τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

    Όπως διάβασα σε non paper που έβαλε αργότερα το Υπουργείο η δομή και η λειτουργία του Ταμείου αυτού θα βασιστεί στο επιτυχημένο παράδειγμα άλλων Εθνικών Επενδυτικών Ταμείων, όπως αυτό της Νορβηγίας.

    Η Νορβηγία, το 1969 ανακάλυψε ένα αρκετά μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου το 1969 και έφτιαξε το Ταμείο αυτό το 1996 προκειμένου να αξιοποιήσει τα τεράστια κεφάλαια που αποκόμιζε η χώρα από την πώληση του μαύρου χρυσού.

    Η συνολική αποτίμηση του Ταμείου, χάρη στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια σήμερα υπερβαίνει τα 1,2  τρις. Ευρώ και πέρυσι εμφάνισε κέρδη περίπου 140 δις. ευρώ.

    Ενημερωτικά, δε επενδύει μόνο στο εξωτερικό και όχι εντός της Νορβηγίας, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.

    Τώρα πώς εμείς που δεν διαθέτουμε πετρέλαιο, αλλά άφθονο νερό και τις μετοχές των δύο εταιρειών που εμπορεύονται αυτό (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), θα καταφέρουμε να «συναγωνιστούμε» τους Νορβηγούς, μάλλον θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια της «Θείας Χάριτος»…

     

    Κάτι τρέχει με την Ιntrum

    Δεν μπορώ να αποφανθώ αν οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, οι γνωστοί Servicers – διάγουν ανέφελο βίο στην Ελλάδα, όμως εκτός συνόρων τα πράγματα φαίνεται να είναι ζόρικα.

    Για παράδειγμα χθες η γνωστή μας Intrum παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου να πωλήσει αρκετά χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων που διαχειρίζεται.

    Η μητρική εταιρεία βέβαια δεν προσδιόρισε ούτε πόσα δάνεια θα πουλήσει ούτε αν σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και δάνεια από την θυγατρική της στην Ελλάδα.

    Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι – κρίνοντας και από την πορεία της μετοχής της – η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία ξεκινούν από τη χαμηλή εισπραξιμότητα και καταλήγουν στη δημιουργία «χρηματοδοτικού κενού» (funding gap).

    Η μετοχή της λοιπόν έχει υποχωρήσει περίπου κατά 40% από τον περασμένο Ιούνιο (διαπραγματεύεται στα περίπου 5,18 ευρώ από 8,23).

    Ταυτόχρονα σε πίεση διαρκείας βρίσκονται και τα ομόλογα τα οποία διαπραγματεύονται μεταξύ 80 και 85 μονάδες βάσης από τις 92 μονάδες βάσης που ήταν στις αρχές του χρόνου.

    Στην ουσία από τον περασμένο Οκτώβριο  η αγορά των commercial papers έχει κλείσει για την εταιρεία και ο δανεισμός της γίνεται αποκλειστικά από τραπεζικά κανάλια.

    Μάλιστα, η Fitch έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξαντλήσει τα όρια των ανακυκλούμενων πιστωτικών διευκολύνσεων που της παρέχουν οι τράπεζες.

     

    Αύριο το placement στα ΕΛΠΕ «ποντάρουν» τα Family Offices

    Kατά πάσα πιθανότητα και εκτός δραματικού απροόπτου το placement στα ΕΛΠΕ θα πραγματοποιηθεί αύριο.

    Εκτός από κάποιες παραμέτρους που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί το μεγάλο στοίχημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το discount στο οποίο θα δοθεί το πακέτο του 10% (+2%)  των μετοχών της HelleniQ από την Paneuropean Oil (πλευρά Λάτση) και το ΤΑΙΠΕΔ.

    Επειδή στις αγορές συνήθως η ιστορία επαναλαμβάνεται το discount θα πρέπει να κινηθεί πέριξ του 7-10%.

    Σε κάθε περίπτωση, η τιμή θα διαμορφωθεί από την ιδιωτική τοποθέτηση μέσω του βιβλίου των προσφορών με επιταχυνόμενη διαδικασία.

    Το βιβλίο «τρέχουν» συγκεκριμένα οι JP Morgan και Goldman Sachs, ενώ στο σχήμα συμμετέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και οι Euroxx, Axia, Pantelakis.

    Επίσης να σας μεταφέρω ότι υπάρχουν σκέψεις, προκειμένου να διευκολυνθούν μεγάλοι ιδιώτες και, κυρίως, κάποια family offices να συμμετάσχουν, να δοθεί ειδικό καθεστώς σε αυτούς.

     

    Στο μικροσκόπιο ο Μπίτζιος

    Μαθαίνουμε πως οι εποπτικές αρχές ερευνούν ήδη τις συναλλαγές εταιρειών του πρωταγωνιστή του σκάνδαλο των υποκλοπών Φέλιξ Μπίτζιου.

    Αρωγός στους εν λόγω ελέγχους είναι και οι τράπεζες κάποιες εκ των οποίων έχουν στείλει δελτία ύποπτων συναλλαγών στις αρχές.

    Τα Suspicious Activity Reports (SAR) αφορούν πολλές συναλλαγές που σχετίζονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Τα περισσότερα εξ αυτών αφορούν στις εταιρείες Layth Capital Ventures Ltd και Viniano Limited που εδρεύουν στην Κύπρο, αλλά και στην ελληνική Viniato Ενεργειακή Μ.Ι.Κ.Ε.

    Μαθαίνουμε πως από το άνοιγμα τραπεζικών συναλλαγών βρέθηκαν συναλλαγές που σχετίζονται με την υπόθεση των υποκλοπών σε μια άλλη εταιρεία του Μπίτζιου την Big Time Entertainment.

    Στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αυτής μετέχουν ο Μπίτζιος, ο αδερφός του και ένας στενός συνεργάτης του Γιάννη Λαβράνου.

    Περισσότερα για αυτή την εταιρία θα σας έχουμε μετά τις 12 Δεκεμβρίου οπότε και επιστρέφει από το εξωτερικό ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα.

    Πάντως από τώρα μπορούμε να σας πούμε ότι οι τράπεζες που έχουν δανείσει τον Φέλιξ Μπίτζιο δεν πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα.

    Άνετα δεν πρέπει να αισθάνεται ούτε και ο λογιστής Ηλίας Κυριακίδης, ο όποιος διαχειρίζεται τα τελευταία 10 χρόνια τις φορολογικές υποθέσεις του Μπίτζιου.

     

    «Πρασινίζει» η Παπαστράτος

    Άλλη μια μεγάλη επένδυση, «πράσινη» αυτή τη φορά βάζει μπροστά η Παπαστράτος.

    Πρόκειται για επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο.

    Στόχος της επένδυσης είναι η μείωση κατά 30% εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2025 και εντάσσεται στο πρόγραμμα Zero Carbon Tech της Phillip Morris International.

    Την επένδυση ανακοίνωσε ο CEO της εταιρείας, Γιώργος Μαργώνης από το βήμα του συνεδρίου GES2023 που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Η Παπαστράτος, από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων το 2017 όταν η PMI έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και στην εταιρεία μετατρέποντάς την από ιστορική καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας, έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 700 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.

    Μάλιστα, η τελευταία επένδυση, ύψους 200 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ταυτόχρονα με την επίσημη ανάληψη από τον Γιώργο Μαργώνη των νέων του καθηκόντων στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Παπαστράτος.

    Αν η Παπαστράτος δεν είχε ανοιχτό το επενδυτικό… πουγκί όλα τα χρόνια του μετασχηματισμού της θα μπορούσε να κάνουμε λόγο για «ποδαρικό» του Γιώργου Μαργώνη.

     

    Γαλλική τρικλοποδιά στην Αττική Οδό

    Τρικλοποδιά στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ έβαλαν οι Γάλλοι της Vinci, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να «χωνέψουν»  το γεγονός ότι έχασαν για 600.000 ευρώ το δικαίωμα να δώσουν βελτιωτική προσφορά.

    Για αυτό το λόγο, όπως διαβάσατε πρώτοι στο mononews χθες το απόγευμα η κοινοπραξία Vinci-Mytilineos προσέφυγε και στο ΣτΕ παρά το «άκυρο» από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) στα μέσα του προηγούμενου μήνα.

    Να συμπληρώσω, επίσης, ότι δε βάζω τυχαία το όνομα των Γάλλων πρώτο στην Κοινοπραξία, καθώς, εξ όσων έχω μάθει το τελευταίο διάστημα, η Vinci αποτελεί τον ηγέτη του σχήματος και οι αποφάσεις για τις προσφυγές είναι εξολοκλήρου δικές της χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι η στάση της Mytilineos.

    Με την εξέλιξη αυτή ο διαγωνισμός εισέρχεται σε μία νέα περίοδο καθυστερήσεων, ενώ το πιθανότερο είναι η Αττική Οδός να γυρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο και να τρέξει ένας νέος διαγωνισμός για τη συντήρηση και τη λειτουργία της ή να δοθεί παράταση στη σύμβαση των Ελλάκτωρ-ΑΒΑΞ ύστερα από το φθινόπωρο του 2024 και έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

    Κρίνοντας πάντως από τη διαχείριση άλλων υποθέσεων από το ΣτΕ, όπως για παράδειγμα την προσφυγή για το Πάρκο Ριζάρη, φαίνεται πως δύσκολα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπορέσει να αναλάβει τον οδικό άξονα από το 2025.

     

    Σολομών Μπεράχας: H πλατφόρμα ΤΣΕΚ της Τειρεσίας

    Τη δυνατότητα να σκανάρουν οι εταιρείες τη συναλλακτική συμπεριφορά των πελατών τους, ώστε να περιορίσουν το ρίσκο στις συνεργασίες τους, προσφέρει η Τειρεσίας με την πλατφόρμα ΤΣΕΚ.

    Το ΤΣΕΚ είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, από υπολογιστή και κινητό, και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει σε βάθος 4ετίας τη συναλλακτική συμπεριφορά και συνοπτικά στοιχεία του ισολογισμού της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται, ώστε να λάβει την καλύτερη επιχειρηματική απόφαση.

    Και ήδη το χρησιμοποιούν περισσότερες από 3.000 εταιρείες κάθε μεγέθους.

    Η Τειρεσίας λοιπόν έχει περάσει από την εποχή της «μαύρης λίστας» στις νέες υπηρεσίες δίνοντας έμφαση στο scoring, την πιθανότητα δηλαδή αθέτησης της οικονομικής υποχρέωσης, τροφοδοτώντας τους χρηματοπιστωτικούς φορείς με 250 χιλιάδες στοιχεία το μήνα.

    Σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο και CEO, Σολομώντα Μπεράχα, στόχος της εταιρείας -που κλείνει 30 χρόνια παρουσίας στην αγορά- είναι να προσφέρει αξιόπιστες πληροφορίες για σωστές αποφάσεις.

    Την ίδια ώρα η Τειρεσίας συνεχίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και δεσμεύεται να παρέχει καινοτόμες λύσεις, που υποστηρίζουν τις ανάγκες της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας, όπως λέει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής Πέτρος Καπασούρης.

     

    Και άλλες ιστορίες για το «Big 5»…

    Σας γράφαμε χθες για μία ελεγκτική εταιρεία που ανήκει στο λεγόμενο «Big 5» και πήρε μεγάλη δουλειά  πάνω από 39 εκατ. ευρώ για μία απλή μελέτη.

    Αυτή η… «επιτυχία» είχε έντονη «ώσμωση» (Σ.Σ. με τη μεταφορική σημασία του όρου, δηλαδή αμοιβαία «διείσδυση», αλληλεπίδραση)… διαπλοκής.

    Ως γνωστόν, το λεγόμενο «Big 5» των μεγάλων εταιριών συμβούλων, ορκωτών ελεγκτών και λογιστών είναι οι Deloitte, ΕΥ (Ernst & Young), PwC, Grant Thornton και KPMG, αν τις έχω παραθέσει σωστά με αλφαβητική σειρά για να μην παρεξηγηθώ και πέσω πάνω στο «υπέρ-εγώ» των διάφορων μάνατζερ.

    Τα τελευταία 2-3 χρόνια, αυτή η πολυεθνική τετράδα στη χώρα μας, κάνει χρυσές δουλειές και γνωρίζει μεγάλες πιένες.

    Οι πιο πολλές δουλειές όπως μου μεταφέρουν τραπεζίτες φίλοι μου, είναι από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά αυτό δεν είναι απαραιτήτως ύποπτο ή κακό εκτός αν…

     

    …αυτή τη φορά με τα ΕΛΤΑ του Γρηγόρη Σκλήκα

    Σήμερα όμως θα σας διηγηθώ την ιστορία ενός Δημόσιου Οργανισμού τον οποίο το «Big 5» μάλλον σνομπάρει (Σ.Σ. εκτός εάν συμβαίνει κάτι άλλο που εγώ δεν θέλω να πιστέψω) και δεν προσέρχεται για να πάρει δουλειές.

    Πρόκειται για τα ταλαιπωρημένα (από κάθε άποψη) ΕΛΤΑ.

    Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία λοιπόν, ζήτησαν από τη «μαγική τετράδα» προσφορές, για τη σύνταξη των ετήσιων ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα ΔΛΠ.

    Αποτέλεσμα;

    Κατέθεσε μόνο η Grant Thornton, που πήρε τη δουλειά, ενώ οι άλλοι τρεις δεν καταδέχτηκαν να υποβάλουν προσφορά ούτε για την τιμή των όπλων που λένε.

    Με τον κυνικό ρεαλισμό που διακρίνει τον wiseman (Σ.Σ. άλλωστε για αυτό την αγαπούν και τη διαβάζουν χιλιάδες αναγνώστες καθημερινά τη στήλη!) ρώτησα ευθέως μεγαλοστέλεχος ενός εκ των άλλων τριών, αν ήταν συνεννοημένοι και άφησαν τη δουλειά στην GT.

    Η απάντηση ήταν μάλλον «μασημένη» και μετά από πολλή περίσκεψη: «Μμμμμμ… εμείς δεν κάνουμε τέτοια, έχουμε σκληρό ανταγωνισμό.

    Απλώς τα ΕΛΤΑ είναι ακόμη και σήμερα ένας “τριτοκοσμικός”  Οργανισμός (Σ.Σ. έτσι ακριβώς το είπε, εμείς το μεταφέρουμε χωρίς να το σχολιάζουμε) που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος οπότε δεν μπορούμε να βρούμε άκρη και δεν συμμετέχουμε στις προσκλήσεις τους, μέχρι να γίνουν… κανονική εταιρία!».

    Τι λέει για αυτό το σχόλιο ο πολυδιαφημισμένος CEO των ΕΛΤΑ, Γρηγόρης Σκλήκας, στέλεχος με διεθνή εμπειρία, που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του σε θέσεις διοίκησης πολυεθνικών σε τομείς Food & Beverage;

    Μάλιστα, όπως μου λένε, έχει εργαστεί μεταξύ άλλων σε Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική οπότε κάτι ξέρει από… τριτοκοσμικές καταστάσεις.

    Έψαξε όμως, το τι ακριβώς συνέβη με το «Βig-5» και τελικά εξελίχθηκε ο διαγωνισμός  σε… «Only-1»;

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.