• Τα μυστικά του ράλι των μετοχών των 4 τραπεζών, πού θα πάνε Mytilineos και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η απόφαση του Καραβία, η ατάκα της Δόμνας και η δίκη του ΑΔΜΗΕ

    Χωρίς την έκθεση του ορκωτού λογιστή δημοσιοποίησε η Avramar τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα του 2022 με τα οποία προσθέτει άλλα 29,1 εκατ. ευρώ ζημιές με το συσσωρευμένο χρέος να υπερβαίνει πλέον τα 350 εκατ. ευρώ

    image

    Πειραιώς, Eurobank, ΕΤΕ, Alpha Bank: Νέο ράλι

    Αγαπητοί αναγνώστες χθες έγινε πάρτι και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών.

    Δηλαδή Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα έκαναν νέο υψηλό 52 εβδομάδων.

    Η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 έκλεισε επίσης με σημαντικά κέρδη 3% στα 1,65 ευρώ, με ιδιαίτερα μεγάλο όγκο συναλλαγών, στα 12,5 εκατ. χαρτιά.

    Η μετοχή έχει να δει αυτά τα επίπεδα από τον Ιούλιο  του 2023.

    Η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 έκλεισε στα 3,75 ευρώ με άνοδο 2,80% και όγκο συναλλαγών τα 5,8 εκατ. μετοχές.

    Για το ράλι της Πειραιώς γράψαμε αναλυτικά χθες.

    Η μετοχή λογικά τις επόμενες ημέρες θα αγγίξει τα 4 ευρώ.

    Όπως διαπιστώσατε και χθες ο όγκος συναλλαγών στην Πειραιώς ήταν μεγάλος και ξεπέρασε τα 5,5 εκατ. χαρτιά.

    Επίσης χθες είδα τη «βουτιά» των τιμών των μετοχών των ΜΕΖΖ.

    Για να μην λέτε ότι δεν σας προειδοποίησα.

     

    Ο Καραβίας και η ορθή απόφαση

    Η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 χθες έφτασε στα 1,81 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα που η τράπεζα αγόρασε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το πακέτο του 1,4%.

    Η εξαγορά έγινε στις 9 Οκτωβρίου του 2023, στα 1,80 ευρώ.

    Έτσι επιβεβαιώνεται η ορθότητα της απόφασης του Φωκίωνα Καραβιά, προ μηνών, να δώσει μεγάλο premium για την εξαγορά του πακέτου.

    Εκείνη την ημέρα που έγινε η συναλλαγή, η τιμή της μετοχής ήταν στα 1,38 ευρώ.

    Όμως σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανέρχεται στα 6,640 δισ. ευρώ.

    Η αξία του 33,47%, δηλαδή του ποσοστού του βασικού μετόχου που είναι η FAIRFAX, ανέρχεται στα 2,222 δισ. ευρώ.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, η FAIRFAX έχει μέσο κόστος κτήσης των μετοχών που κατέχει στα 0,95 ευρώ.

    Πρακτικά ο μέτοχος έχει υπεραξίες περίπου 1 δισ. ευρώ.

    Φυσικά, ένας μέτοχος για να καρπωθεί το κέρδος του θα πρέπει να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του.

    Κάτι τέτοιο προφανώς δεν φαίνεται στον επενδυτικό ορίζοντα του ταλαντούχου Prem Watsa.

     

    Τράπεζες: Η εξήγηση για το ράλι

    Πάμε όμως να δούμε τι συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές.

    Όπως λοιπόν μου εξήγησε φίλος της στήλης, και ειδικός περί τα χρηματιστηριακά, η τραπεζική «άνοιξη» στο Χ.Α. συνδέεται κατά κύριο λόγο, στην αναβάθμιση του ROTE, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις.

    Με πιο απλά λόγια, η αύξηση των αποδόσεων που υπόσχονται οι Τράπεζες για τους μετόχους (ROTE), οδηγούν μαθηματικά σε μεγαλύτερα Ρ/ΤΒV (Τιμή Μετοχής/Λογιστική Αξία).

    Για παράδειγμα, προχθές σε ανάλυσή της, η Piraeus Securities (η χρηματιστηριακή εξαίρεσε την μετοχή της Πειραιώς) υπολογίζει ότι το ROTE της Εθνικής σε διατηρήσιμη βάση (το 2024 θα μειωθεί στο 15,% από 17,5 % το 2023) θα διαμορφωθεί στο 12,5% και της Eurobank στο 13,7% (αντιστοίχως από 18,5% το 2023 θα μειωθεί στο 16% το 2024).

    Με βάση λοιπόν τη διατηρήσιμη απόδοση (sustainable ROTE), η ΕΤΕ δικαιολογεί μία χρηματιστηριακή αποτίμηση 1,19 φορές τη λογιστική της αξία (Ρ/ΤΒV) η, δε, Eurobank 1,08 φορές.

    Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι με τις τρέχουσες αποτιμήσεις ο λόγος αυτός για την Εθνική είναι μόλις 0,93, για τη Eurobank 0,90.

    Να σας θυμίσω ότι η Piraeus Securities δίνει τιμή στόχο για την Εθνική τα 8,8 ευρώ, για την Eurobank 2,6 και για την Αlpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 τα 2,55 ευρώ (χθες έκλεισε στα 1,650 με άνοδο 3,03%).

    Bέβαια υπάρχουν και οι «αμετανόητοι», οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν ότι είναι υπερβολή όποια μετοχή διαπραγματεύεται ήδη πάνω από μία φορά σε σχέση τη λογιστική της αξία, όπως για παράδειγμα η Optima.

     

    Mytilineos: Στα 50 ευρώ;

    Πολλοί ξένοι οίκοι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναβαθμίσει την τιμή της μετοχής της Mytilineos.

    Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς ο Wiseman σας έχει «προειδοποιήσει» εδώ και πολύ καιρό.

    Η NBG Securities επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση ότι ο Όμιλος Mytilineos βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης.

    Η νέα τιμή στόχος για τη μετοχή είναι τα 50 ευρώ και η σύσταση παραμένει «Outperform».

    Η αναβάθμιση της τιμής στόχου κατά 21% (ή 8,7 ευρώ ανά μετοχή) προέρχεται από τις ισχυρές αναβαθμίσεις κερδών σε διάφορους υποτομείς, αλλά κυρίως στις M Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην ενέργεια και το φυσικό αέριο.

    Από πλευράς αποτίμησης, ακόμη και μετά τα κέρδη 81% το 2023, η νέα τιμή στόχος υποδηλώνει δείκτη αποτίμησης EV/EBITDA 7,7 φορές για το 2024 (έναντι 6,4 φορές στην τρέχουσα τιμή).

    «Η Mytilineos συνεχίζει να προσφέρει μία από τις καλύτερες συνδυασμένες προτάσεις αξίας και ανάπτυξης στο Χ.Α. παραμένοντας στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως ολοκληρωμένη πράσινη εταιρεία κοινής ωφέλειας του μέλλοντος, ενώ παράλληλα είναι ηγέτης στις πρακτικές ESG.

    Όσον αφορά τους καταλύτες απόδοσης, η τεχνογνωσία της σε έργα δικτύου και αποθήκευσης θα πρέπει να στηρίξει τα μεσοπρόθεσμα κέρδη, ενώ η επενδυτική βαθμίδα στην αξιολόγηση του χρέους της θα πρέπει να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης», υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή.

     

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πάει προς τα 20 ευρώ;

    Στις αρχές του Ιανουαρίου σας είχα επισημάνει την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Τότε ήταν στα 13,10 ευρώ.

    Η μετοχή ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 έκανε μια γρήγορη κούρσα έως την περιοχή των 14,20 ευρώ και μετά το placement των 6.000.000 μετοχών υποχώρησε ελαφρά.

    Χθες βρέθηκε στην περιοχή των 13,94 ευρώ, με όγκο συναλλαγών 114.000 χαρτιά.

    Χθες η Euroxx Χρηματιστηριακή ξεκίνησε την κάλυψη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με σύσταση «overweight» και τιμή στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο στα 20,2 ευρώ.

    «Βλέπουμε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως μια μακροπρόθεσμη επενδυτική ιδέα, πίσω από τη μακρά ωρίμανση του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων της και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

    Με την ολοκλήρωση των έργων ανάπτυξης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να αρχίσει να απολαμβάνει μια σημαντική ροή μερισμάτων μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

    Με βάση τις εκτιμήσεις της Euroxx, η μετοχή διαπραγματεύεται για το 2025 με δείκτη αποτίμησης P/E στις 6,2 φορές και δείκτη EV/EBITDA στις 9,3 φορές, μετά την πλήρη ενοποίηση των EBITDA από τα μεγάλα έργα που αναλαμβάνονται το 2024.

    Είναι γεγονός ότι η ΓΕΚ, έχει πλέον στο χαρτοφυλάκιο της όλες τις μεγάλες παραχωρήσεις της χώρας με κυρίαρχες την Εγνατία και την Αττική οδό.

    Πρακτικά ο όμιλος είναι ο κυρίαρχος των διοδίων στην χώρα.

     

    Η Σακελλαρίου και η Alpha Bank

    Την αποχώρησή της από τη θέση της Chief Transformation Officer και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Alpha Bank αποφάσισε, μετά την ολοκλήρωση του βασικού μετασχηματισμού της τράπεζας, η Αναστασία Σακελλαρίου.

    Η απόφαση έχει ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2024.

    Η συνεπής και ικανή Αναστασία, θα διατηρήσει συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα μετασχηματισμού για να διασφαλίσει τη συνέχεια και την καθοδήγηση των αρμόδιων ομάδων της Τράπεζας.

    Θα συνεχίσει επίσης να συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια της Alpha Bank Romania και της Alpha Bank Cyprus.

     

    Τι θα γίνει στον ΔΑΑ

    Υψηλή ζήτηση στην αρχική δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος».

    Όπως έγινε γνωστό, η δημόσια προσφορά 90 εκατ. μετοχών, η μεγαλύτερη από την αρχή του αιώνα στην Ελλάδα, αναμένεται να οδηγήσει σε άντληση τουλάχιστον 738 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό υπονοεί ότι η τιμή κινείται στο πάνω εύρος, δηλαδή στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή συμπεριλαμβανομένου του υπερτιμήματος που θα δώσει η καναδική AviAlliance.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση του 30% του αεροδρομίου ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά μετοχών λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου.

    Η IPO αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, με τις μετοχές να εισέρχονται στο ταμπλό του Χ.Α. από τις 7 Φεβρουαρίου.

     

    AVRAMAR: Νέα μπλεξίματα

    Χωρίς την έκθεση του ορκωτού λογιστή δημοσιοποίησε η Avramar τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα του 2022 με τα οποία προσθέτει άλλα 29,1 εκατ. ευρώ ζημιές, με το συσσωρευμένο χρέος να υπερβαίνει πλέον τα 350 εκατ. ευρώ.

    Η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε με τις πιστώτριες τράπεζες, όπως έγραψε η στήλη Wiseman από τις 17 Ιανουαρίου, θα καλύψει τρέχουσες ανάγκες όπως είναι οι ιχθυοτροφές και δεν αρκεί για τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου χωρίς αναχρηματοδότηση του συνόλου των συμβατικών υποχρεώσεων της.

    Αυτό άλλωστε αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στον ισολογισμό που αναρτήθηκε χθες το βράδυ στο ΓΕΜΗ και ο οποίος δεν συνοδεύεται από την έκθεση της EY που είχε εκλεγεί στη θέση του ελεγκτή.

    Στις οικονομικές καταστάσεις αποτυπώνεται η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, μέτοχοι της οποίας είναι το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala, που διαχειρίζεται κεφάλαια 280 δισ. δολ. και το αμερικανικό fund Amerra Capital.

    Από τον Δεκέμβριο του 2022 είχε αθετήσει όρους δανειακών συμβάσεων με αποτέλεσμα την αναταξινόμηση των δανειακών υποχρεώσεων ύψους 264 εκατ. ευρώ και 264,1 εκατ. ευρώ, για την εταιρεία και τον όμιλο αντίστοιχα, σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις την 31η Δεκεμβρίου 2022.

    Λόγω αυτής της αναταξινόμησης, η εταιρεία και ο όμιλος είχαν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 54,3 εκατ. ευρώ και 44,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

     

    Γιατί ο ΕΦΕΤ έβαλε πρόστιμο στην Coca Cola 3E

    Απόφαση για διοικητικό πρόστιμο ύψους 350.000 ευρώ στην Coca Cola Τρία Εψιλον υπέγραψε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

    Θα μου πείτε τώρα τι δουλειά έχει η Coca Cola Τρία Εψιλον με το συγκεκριμένο υπουργείο;

    Το πρόστιμο επιβλήθηκε από τον ΕΦΕΤ (εποπτευόμενο από το Αγροτικής Ανάπτυξης Φορέα) και αφορά παράβαση που έγινε στις 23 Νοεμβρίου 2022.

    Το πρόστιμο, για να ξέρετε, αφορά κάποιους ενδεικτικούς ελέγχους που έκανε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και διαπιστώθηκε σε παρτίδα του προϊόντος που ελέγχθηκε μια ουσία στα μεταλλικά κουτάκια που αλλοιώνει τη γεύση.

    Πάντως, το υπουργείο έχει κινητοποιηθεί, με μπαράζ ελέγχων στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων από τις υπηρεσίες του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

    Από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι, έως και σήμερα, έχουν ληφθεί δείγματα από 39 σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, τρία στη Λάρισα, δύο στον Βόλο, τρία στη Θεσσαλονίκη, τρία στα Ιωάννινα και τρία στην Πάτρα.

     

    Η ατάκα της Δόμνας για το ΠΑΣΟΚ

    Πληρωμένη ήταν η απάντηση που έδωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρη Μάντζο, κατά τη συζήτηση της τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός για την αύξηση του Κατώτατου μισθού.

    Η κα Μιχαηλίδου, απαντώντας στην κριτική του κ. Μάντζου σχετικά με την ανάγκη επιστροφής στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, του θύμισε απλά ότι η νομοθέτηση της διαδικασίας που ο κ. Μάντζος ζητά να αλλάξει έγινε το 2013 όταν το κόμμα του ήταν ένας εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

    Εντάξει, ο κ. Μάντζος είναι νέος στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική, όμως, κάποιοι θα έπρεπε να του πουν την ιστορία με τον κατώτατο μισθό…

     

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Δεν θα γίνουμε ΑΚΤΩΡ ή ΤΕΡΝΑ»

    Προφανώς τις δηλώσεις που έγιναν από όλους όσους συνετέλεσαν για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ακτιο – Αμβρακία, ο οποίος είχε καταντήσει σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, θα τις διαβάσατε χθες.

    Ο Wiseman λοιπόν, είναι εδώ για να σας μεταφέρει όσα δεν ειπώθηκαν on camera ή δεν γράφτηκαν στα σχετικά ρεπορτάζ.

    Όπως έμαθα, λοιπόν, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε ένα από τα πολλά πηγαδάκια που είχαν στηθεί ξεκαθάρισε ότι στα τεχνικά έργα δεν «εποφθαλμιά» να καταλάβει τη θέση που κατέχουν σήμερα η ΤΕΡΝΑ ή ο ΑΚΤΩΡ καθώς όπως είπε ο πυρήνας της νέας θυγατρικής ΜΕΤΚΑ δεν είναι η κατασκευή παρά το γεγονός ότι διαθέτει εμπειρία σε μεγάλα κατασκευαστικά projects στο εξωτερικό.

    Νωρίτερα, ανέφερε με νόημα, ότι οι προσφορές που δίνονται από τους κατασκευαστές πρέπει να είναι καλά υπολογισμένες.

    Δηλαδή, οι εκπτώσεις πρέπει να κινούνται σε τέτοια επίπεδα, ώστε τα έργα να είναι βιώσιμα και να μη βαλτώνουν.

    Πάντως, απ’ ό,τι αντιλήφθηκα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρέπει να έχει αποκτήσει «αλλεργία» με τη λέξη «ανεκτέλεστο» μετά απ’ όσα ανέφερε από το podium της χθεσινής τελετής παράδοσης του οδικού άξονα Άκτιο-Άμβρακια.

    Ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που το ανεκτέλεστο των δημόσιων έργων έχει ξεπεράσει πλέον τα 15 δισ. ευρώ και ότι σημασία έχει να εκτελεστούν.

    Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες στη χώρα μας οφείλουν να μη βλέπουν τα έργα αυτά ως εργολαβίες, αλλά ως επενδύσεις καθώς πλέον έχουμε ξεφύγει από την έννοια του «δημόσιου» και γίνονται ιδιωτικά, καθώς κυριαρχούν τα ΣΔΙΤ και οι Παραχωρήσεις.

     

    ΔΕΗ: Ξεμπλόκαρε μεγάλο έργο 360 εκατ.

    «Πράσινο φως» άναψε το ΣτΕ στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας Τρικάλων, στον άνω ρου του Αχελώου, ένα έργο του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε πριν από τρεις δεκαετίες.

    Με την 144/2024 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε αίτηση σωματείου ιδιοκτητών ακινήτων, που κατακλύζονται από το υδροηλεκτρικό έργο του ταμιευτήρα Μεσοχώρας Τρικάλων, με την οποία είχε ζητηθεί η ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

    Οι προσφυγές συλλόγων κατοίκων του χωριού των Τρικάλων αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ πέτυχαν έξι φορές να ακυρώσουν το έργο της εκτροπής και να μπλοκάρουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ.

    «Η λειτουργία του ταμιευτήρα, που ευρίσκεται στον άνω ρου του ποταμού Αχελώου, είχε προγραμματιστεί πριν από δεκαετίες ως μέρος του συνολικού εγχειρήματος της εκτροπής του ποταμού προς τη Θεσσαλία.

    Το, δε, έργο έχει προ πολλού κατασκευαστεί, οι σχετικές πράξεις, όμως, ακυρώνονταν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για διάφορους λόγους.

    Έτσι το κατασκευασμένο έργο εγκαταλείφθηκε στη φθορά που προκαλεί ο χρόνος.

    Τελικά, η Διοίκηση ευθυγραμμίστηκε με τις ακυρωτικές αποφάσεις και το έργο αποσυνδέθηκε από το εγχείρημα της εκτροπής του Αχελώου και αδειοδοτήθηκε με την προσβαλλόμενη έγκριση ως υδροηλεκτρικό έργο», αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του ΣτΕ, που ξεκλειδώνει το έργο προϋπολογισμού τουλάχιστον 360 εκατομμυρίων, συνολικής ισχύος 161 MW, που θα παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια 360 GWh.

     

    Κόλλησε στις διαπραγματεύσεις με τον δήμο το «μικρό Ελληνικό» της Σαρωνίδας

    Στις συμπληγάδες της… συνεννόησης με τον δήμο Σαρωνικού έχει κολλήσει το επονομαζόμενο και «μικρό Ελληνικό», μία στρατηγική επένδυση 800 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ της οποίας ο πραγματικός φορέας είναι άγνωστος.

    Το έργο θα αναπτυχθεί σε τοποθεσία που αποτελείται από 100 εκτάρια γης για οικιστική ανάπτυξη και 55 εκτάρια για την ανάπτυξη του γκολφ, σε μια παρθένα και ειδυλλιακή τοποθεσία στους πρόποδες του λόφου του Ολύμπου (υπάρχει και στη Σαρωνίδα σε μικρότερο μέγεθος από εκείνον που κατοικούν οι Θεοί) με άμεση αδιάλειπτη πρόσβαση και θέα στον Σαρωνικό και στο Αιγαίο Πέλαγος και θα περιλαμβάνει βίλες, εμπορικό κέντρο, κατοικίες και μαρίνα.

    Το έργο εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση ως στρατηγική επένδυση και βρίσκεται στο στάδιο αδειοδότησης.

    Πάντως, ως φορέας εμφανίζεται η Vita Development, που ασχολείται με την ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων.

     

    ΕΟΤ: 9,5 εκατ. για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό

    Επιστρέφει στην Ελλάδα, έπειτα από τρία χρόνια, το Resort & Residential Hospitality Forum, που θα το υποστηρίξουν ο Enterprise Greece, o ΕΟΤ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

    Η επιστροφή του συνεδρίου, που τελευταία φορά πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, αποδεικνύει τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, αλλά και την ανάγκη του να αλλάξει μοντέλο: αυτός είναι και ο λόγος που στο επερχόμενο 7ο International Hospitality Forum θα συζητηθεί η αλλαγή γενιάς της ελληνικής ξενοδοχείας, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν περάσει στη δεύτερη ή και τρίτη γενιά.

    Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της πολιτείας ο στόχος που έχει τεθεί αφορά στο άνοιγμα νέων αγορών και στην προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού, για αυτό και ο προϋπολογισμός του ΕΟΤ για το 2024 φτάνει τα 9,4 εκατομμύρια για προβολή και συνδιαφήμιση της χώρας, κυρίως στην αμερικανική κι ευρωπαϊκή αγορά.

     

    Η Wall Street Journal και η Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη

    Περιποιεί τιμή, αν μη τι άλλο, το εκτενές αφιέρωμα της Wall Street Journal σε μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία.

    Ο λόγος για την Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία επενδύει σε έναν τομέα που λίγοι το έχουν κάνει και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβλέψει τη σπουδαιότητά του.

    Το δημοσίευμα που υπογράφει ο γνωστός Κώστας Πάρις, αναφέρεται στην απόφαση της Capital, από κοινού με τη Hyundai Heavy Industries, το μεγαλύτερο ναυπηγείο στον κόσμο, να σχεδιάσουν ένα εξειδικευμένο τύπου πλοίο το οποίο θα μεταφέρει υγροποιημένο… διοξείδιο του άνθρακα.

    Προσέξτε, όχι υγροποιημένο αέριο, αλλά CO2, ουσιαστικά ένα πλοίο που θα διαχειρίζεται απόβλητα.

    Το σχέδιο προβλέπει τη ναυπήγηση τεσσάρων πλοίων.

    Αυτά θα ναυπηγηθούν και θα παραδοθούν το 2025 και το 2026, με συνολικό κόστος περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια.

    Τα ειδικά αυτά πλοία θα μεταφέρουν το φορτίο τους σε εξαντλημένες υποθαλάσσιες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ή σε χερσαίες αποθήκες, όπου θα αντλείται και θα ενταφιάζεται για μόνιμη αποθήκευση.

    Καλά λένε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές είναι πρωτοπόροι, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε γράψει ο Μυριβήλης: «Όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι Ελλάδα. Όλα τα κύματα ξέρουν τις καρίνες των ελληνικών πλοίων…».

     

    Ξεκίνησε ο μετασχηματισμός της Κλουκίνας – Λάππας

    Η απόσχιση της λιανικής βρεφικών, που ανακοίνωσε χθες η Κλουκίνας – Λάππας, είναι το πρώτο βήμα για την απορρόφηση των ακινήτων της εισηγμένης από την Intracom Properties και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, στα μέσα του 2024.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Επιδιώκεται δε ο ορθολογικότερος οργανωτικός διαχωρισμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση του κλάδου, τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων και την ανάδειξη μιας νέας προοπτικής», ενώ είναι κοινό μυστικό ότι η ενασχόληση της οικογένειας Κόκκαλη με τα μωρουδιακά είναι παράπλευρη του deal με τους μετόχους της Κλουκίνας – Λάππας.

    Γι’ αυτό και στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί για να μπουν στην ομπρέλα της τα Mothercare, η Βιολέττα Λάππα θα κατέχει το 40% και η οικογένεια Κόκκαλη το 60%, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα.

     

    Ο Στουρνάρας, η ικανή Χριστίνα και η «Ανδρομέδα» της PQH…

    Mαθαίνω από την Τράπεζα της Ελλάδος και σας το μεταφέρω, ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του μεγάλου «πακέτου» κόκκινων δανείων της PQH, του επονομαζόμενου πακέτου «Αριάδνη», πάει τελικά για bit στις αρχές Μαρτίου.

    Το πακέτο, ως γνωστόν, έχει «ναυαγήσει» δύο φορές και έχει σπάσει στα τρία για να είναι πιο ελκυστικό και ευέλικτο.

    Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και η αρμόδια υποδιοικήτρια κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, που απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Διοικητή και εποπτεύει την  PQH, υπενθυμίζουν προς όλους, εντός και εκτός εταιρείας, πως η PQH είναι εκκαθαριστής, που εργάζεται για να μεγιστοποιήσει το όφελος του Δημοσίου και του φορολογούμενου και δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε συναλλαγές  υπό πίεση, εξ’ ού και οι κατευθυντήριες οδηγίες.

    Το ερώτημα είναι εάν στο τεράστιο κτίριο της Πανεπιστημίου με την είσοδο από το πλάι, από την Ομήρου (στο κτίριο της ΤτΕ αναφερόμαστε φυσικά) έχουν όλοι απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλα τα στελέχη του εκκαθαριστή, δηλαδή της PQH, και στις κινήσεις της.

    Κυρίως σε κάποιες βραδινές κινήσεις-επαφές τους εκτός υπηρεσίας…

     

    Σε δίκη για τη Βαρυμπόμπη και τι απαντά ο Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ)…

    Τον δρόμο του δικαστικού ακροατηρίου παίρνει η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη τον Αύγουστο του 2021.

    Ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών παρέπεμψε διευθυντικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για αμέλεια στη συντήρηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συνέπεια να προκληθεί πυρκαγιά.

    Πρόκειται για ανώτατα στελέχη με πανοραμικές αρμοδιότητες (Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος και πανελλαδικός διευθυντής Συντήρησης Συστημάτων Μεταφοράς αλλά και το στέλεχος που είναι τοπικά αρμόδιο στην περιοχή).

    Ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών καταλόγισε πως «κάτω ακριβώς από πυλώνα του ΑΔΜΗΕ, με κωδικό όνομα ΧΑ-44, στη γραμμή Χαλκηδόνα – Αλιβέρι, εντοπίστηκε το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς» από μάρτυρες αλλά και από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής.

    Αλλά και ο πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης, που προσελήφθη ως τεχνικός σύμβουλος από τον Συνεταιρισμό της Ιπποκρατείου Πολιτείας, τον ΑΔΜΗΕ είχε υποδείξει στην έκθεσή του ως υπαίτιο για την πυρκαγιά.

    Επειδή όμως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για όλους, θυμίζω ότι  τον Μάιο του 2022, ο ΑΔΜΗΕ και ο Μάνος Μανουσάκης είχαν αντικρούσει τις πληροφορίες που τώρα έγιναν παραπομπές, λέγοντας  ότι «η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του και στη συνέχεια πλησίασε το δίκτυο θέτoντας διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του».

    Επίσης και η Πυροσβεστική, που κατηγορεί ευθέως τον ΑΔΜΗΕ, δεν τη γλύτωσε ούτε αυτή: σε δίκη παραπέμπονται τέσσερις αξιωματικοί της για την ίδια καταστροφή.

    Οι τρεις είναι πλέον απόστρατοι.

    Ο τέταρτος είναι ο νέος αρχηγός του Σώματος, Θόδωρος Βάγιας, που ήταν διοικητής Αττικής το καλοκαίρι του 2021.

    Από όλες τις πλευρές πάντως (και από τη μεριά του ΑΔΜΗΕ πολύ έντονα), ακούγεται ότι στη δίκη, οψέποτε γίνει αφού αυτά αργούν, θα βγουν πολλά στη φόρα…

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.