• To υπερατλαντικό deal της Mytilineos, τι είπαν Στουρνάρας – Βρεττού, η ψήφος Στασινόπουλου στον Περιστέρη και ένα πολιτικό quiz με μπόλικη ίντριγκα

    Ποιο στέλεχος της ΝΔ που συμμετέχει στον πρωινό  καφέ του Μαξίμου (και είχε κορυφαία θέση στην Βουλή έως και πριν από λίγες ημέρες πριν διαλυθεί) παρά το γεγονός ότι το θέμα των υποκλοπών έχει υποχωρήσει αρκετά στην επικαιρότητα, εξακολουθεί να συνομιλεί με δημοσιογράφους που είναι αρνητικά διακείμενοι προς τον Μητσοτάκη;

    image

    Περιεχόμενα

    ΔΕΗ: 5 κρίσιμες ημέρες – Ελλάκτωρ & ΟΤΟΕΛ στον small cap του MSCI

    Η κρισιμότερη εβδομάδα για την ελληνική αγορά είναι η τρέχουσα, καθώς μόλις 5 συνεδριάσεις απέμειναν έως την επόμενη Κυριακή 21 Μαΐου. που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές 2023.

    Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σε μια κυρίως μετοχή.

    Την ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 η οποία βρίσκεται στα 8,28 ευρώ. Οι ειδικοί λένε ότι οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα υπερ. της ΝΔ θα λειτουργήσει ιδιαίτερα θετικά για την μετοχή.

    Επιπρόσθετα όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε και δυο άλλες μετοχές άσχετες όμως με το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

    Την Ελλάκτωρ και την Autohellas που προστέθηκαν στον Small Cap του Morgan Stanley Capital International.

    H Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62  πλέον έχει κεφαλαιοποίηση 731 εκατ. ευρώ και η Autohellas ΟΤΟΕΛ 0,79% 12,80 652 εκατ ευρώ.

     

    MYTILINEOS: Έρχεται μεγάλο υπερατλαντικό DEAL

    Μόλις ένα μήνα μετά το τελευταίο υπερατλαντικό ταξίδι του, πάλι στη Βόρεια Αμερική θα βρίσκεται ο Ευάγγελος Μυτιληναίος όλη την προεκλογική εβδομάδα.

    Εκτός του ότι έχει (ξανα)πάρει προσωπικά το θέμα της μετοχής του και υποστηρίζει ο ίδιος επιτόπου τα αξία στελέχη του πχ τον Director του IR Δ. Κατραλή,  θέλει και ο ίδιος να γνωρίζει ένα-ένα όλα τα μεγάλα funds που μπήκαν στο χαρτί μετά την είσοδο στον MSCI.

    Μήπως όμως ΤΩΡΑ ψήνεται και κάτι άλλο στην Αμερική, πολύ μεγαλύτερο από τα ήδη μεγάλα που μας έχει συνηθίσει;

    Λέω  μήπως, γιατί εγώ προσωπικά περιμένω καιρό να δω τι θα βγάλει η συμμαχία με την Fairfax που ολοκληρώθηκε εδώ και 5 μήνες.

    Έχω μια προαίσθηση ότι θα σκάσει πολύ μεγάλο DEAL στον Καναδά και θα αφορά τη νέα τάξη πραγμάτων της Mytilineos, την M Renewables, που ηγείται ο Θεσσαλονικιός κ. Νίκος Παπαπέτρου.

    Να σας θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00  είναι ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάρκων στον κόσμο.

    Ο επικεφαλής του ομίλου Fairfax, Prem Watsa στα τέλη του 2022 αγόρασε 2,7 εκατ. τεμάχια της Mytilineos στην τιμή των 18,5 ευρώ ανά μετοχή.

    Έτσι με την απόκτηση του 1,9% της εισηγμένης από την Fairfax Financial Holdings το ποσοστό της ανήλθε στο 6,43%.

     

    IDEAL: Έρχονται εκπλήξεις

    Σε λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, η IDEAL Holdings που την Παρασκευή έκλεισε στα 4,77 ευρώ, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2023.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Εταιρία ΙΝΤΕΚ 1,45% 6,29  θα εμφανίσει διψήφιο ποσοστό κερδοφορίας ενώ αυξημένες θα είναι και οι πωλήσεις.

    Οι πληροφορίες μας είναι για κέρδη στην περιοχή των 8 εκατ. και πωλήσεις περί των 40 εκατ. ευρώ.

    Οι εκτιμήσεις μας για την πληροφορική μιλούν για αύξηση στις πωλήσεις πολύ πάνω του 10% με νούμερα που θα ξεπερνούν  τα 20 εκατ. ενώ το EBITDA θα ξεπεράσει τα  2 εκατ.

    Στην βιομηχανία, οι πωλήσεις δείχνουν να επηρεάζονται λίγο από την συναλλαγματική ισοτιμία αλλά η κερδοφορία θα παραμείνει αυξημένη.

    Τα νούμερα του Α’ Τριμήνου ενισχύουν περαιτέρω την πορεία της εισηγμένης και φαίνεται πως θα επιτύχει τον στόχο της για υψηλότερη κερδοφορία και το 2023

    Να θυμίσουμε ότι το Δ.Σ. της IDEAL Holdings έχει προτείνει προς την Γενική Συνέλευση και για το 2023 επιστροφή κεφαλαίου ίση με αυτή του 2022, δηλαδή 0,19 ευρώ ανά μετοχή και θα ψηφιστεί στην Γενική Συνέλευση στις 30 Μαΐου.

    Γιάννης Στουρνάρας: Τι συζήτησε με την Ελένη Βρεττού

    Όλο το σχέδιο για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Attica Bank τώρα που ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παρουσίασε η  CEO της Αττικής Ελένη Βρεττού στον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

    Την περασμένη Παρασκευή οι δύο τους σε γεύμα εργασίας είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν εφ΄ όλης της ύλης σε ότι αφορά τις κινήσεις για να ορθοποδήσει η τράπεζα και να δώσει απτά δείγματα γραφής ότι έχει επιστρέψει στο banking, αφήνοντας πίσω της το ζοφερό παρελθόν.

    Οι μεθοδικές και καλά μελετημένες κινήσεις της Βρεττού έχουν βάλει σε μία νέα πορεία, σε διαδικασία πλήρους εξυγίανσης την τράπεζα και δεν αποκλείεται, μετά από πολλά χρόνια, πάνω από 15, το 2023 να κλείσει με κέρδη για την πολύπαθη Τράπεζα Αττικής, για την οποία όπως έχει  αναφέρει κορυφαία τραπεζική πηγή στο mononews.gr «ήταν η τράπεζα στην οποία  ασελγούσαν για 30 χρόνια κυβερνήσεις, συνδικαλιστές, συμφέροντα».

    Στο γεύμα Στουρνάρα- Βρεττού συζητήθηκε λοιπόν η επόμενη μέρα της τράπεζας με τον Διοικητή να στηρίζει το σχέδιο της CEO, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί σωτήριο.

    Αυτήν την εβδομάδα στην ατζέντα είναι οι συναντήσεις της Ελένης Βρεττού με τους μετόχους της Αττικής, το ΤΧΣ και την Thrivest,προκειμένου να ενημερωθούν για το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού και την απαλλαγή από τα «κόκκινα» δάνεια.

    Σε κάθε περίπτωση στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Attica Bank τον ερχόμενο Ιούνιο –παρουσία και των μέσων μαζικής ενημέρωσης- η Βρεττού θα παρουσιάσει τις εξελίξεις σε επίπεδο τριμήνου, τις προβλέψεις για το 2023, τη στρατηγική της τράπεζας, όπως και τη διαδικασία συγχώνευσης της με την Παγκρήτια, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

    Μέχρι τώρα η Ελένη Βρεττού έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Πάντα έχει έτοιμο το plan B.

    Τώρα το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Ελένη Βρεττού, που τολμά και δεν διστάζει μπροστά στα δύσκολα, είναι με τη στήριξη και του στρατηγικού επενδυτή να «κτίσει» τη new bank μία υγιή τράπεζα που θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Οι νέες business των Τάνες-Ιωάννου

    Για τον ιδιαίτερα ικανό businessman Γιώργο Τάνες (Frank & Fame,KFC κλπ) έχετε ενημερωθεί αρκετές φορές από τον Wiseman.

    Όμως για την χαμηλών τόνων σύζυγο του Έλλη Ιωάννου θα γράψω σήμερα πρώτη φορά, καθώς μέχρι στιγμής απείχε από τις business, τουλάχιστον εμφανώς.

    Όμως τώρα οι δυο τους αποφάσισαν να συστήσουν την holding TRITA A.E. με μετοχικό κεφάλαιο 1,1 εκατ. ευρώ.

    Η νέα εταιρεία θα επενδύσει στον χώρο των ακινήτων.

    Ντίνος Μακέδος: Βρίζει άλλους χωρίς να φταίνε

    Θυμωμένος, οργισμένος, μετανιωμένος είναι ο Ντίνος Μακέδος…

    Όπως μαθαίνω έχει χάσει και το κέφι του εκτός από την προεδρία της   Attica Bank.

    Αυτό τουλάχιστον μου λένε, όσοι τον βλέπουν βαρύ και ασήκωτο να πηγαίνει στο γραφείο του στην Αττικής.

    Ούτε καλημέρα δεν λέει… και το φυσάει και δεν κρυώνει με την κίνηση που έκανε, να εκβιάσει δηλαδή στο παρά πέντε της ΑΜΚ της Αττικής για να «μπλοκάρει» την είσοδο της  Thrivest.

    Λέγεται ακόμα ότι βρίζει χωρίς λόγο τις κοπέλες που έχει στο γραφείο του.

    Μπορεί ο Ντίνος Μακέδος να είναι μηχανικός αλλά από στατικής άποψης το σχέδιο του κατέρρευσε και τον εκπαραθύρωσε από την Attica.

    Και τώρα αυτός, που ως  πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ ήταν ελέω του Ταμείου και πρόεδρος  στην Αττικής, λένε πως έχει μετανιώσει πικρά….

    Οι φήμες λένε πως κάποιοι στο ΤΜΕΔΕ είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την κίνηση Μακέδου, ο οποίος αντί να εξασφαλίσει ένα κέρδος για το Ταμείο, που τα τελευταία 27 χρόνια έχει επενδύσει  σχεδόν 1 δισ. ευρώ στις αυξήσεις κεφαλαίου της Αττικής, ελαχιστοποίησε κάθε όφελος

    Όμως όπως μαθαίνω μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια και για  κάποιες συμβάσεις δανείων που η CEO τις έκοψε, διότι η Αττικής έχει γυρίσει σελίδα και έπαψε να είναι –πώς να το πούμε κομψά- το ΑΤΜ κάποιων επιχειρηματιών…και ο νοων νοείτω…

     

    QUIZ:

    Ποιο στέλεχος της ΝΔ που συμμετέχει στον πρωινό  καφέ του Μαξίμου (και είχε κορυφαία θέση στην Βουλή έως και πριν από λίγες ημέρες πριν διαλυθεί) παρά το γεγονός ότι το θέμα των υποκλοπών έχει υποχωρήσει αρκετά στην επικαιρότητα, εξακολουθεί να συνομιλεί με εκείνους τους δημοσιογράφους που είναι αρνητικά διακείμενοι προς τον Μητσοτάκη, όπως ο Θανάσης Κ;

    Λέγεται δε ότι συνομιλεί με το δημοσιογράφο και του μεταδίδει πληροφορίες, με απώτερο, στόχο  να απομακρύνει, άλλα πρόσωπα εμπιστοσύνης από τον περιβάλλον του Μητσοτάκη.

    Και φυσικά να ευνοηθεί τα μέγιστα ο ίδιος.

    Για να σας βοηθήσω το στέλεχος (50 ετών σήμερα) αυτό της ΝΔ έχει ευνοηθεί τα μέγιστα από τον Μητσοτάκη καθώς τα τελευταία χρόνια κατείχε κορυφαία θέση στην Βουλή.

    Προ ετών υπηρετούσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, και μάλιστα στη θέση του διευθυντή του γραφείου του τότε προέδρου της Δημήτρη Κυριτσάκη!

    Το δυνατό χαρτί του Κυριάκου στις εκλογές και ο “μπαλαντέρ” Ανδρουλάκης

    Mετά τις εκλογές στην Τουρκία  και η Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις Εθνικές εκλογές του 2023.

    Οπως δείχνουν όλα τα γκάλοπ η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει την απαραίτητη Κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επομένως τουλάχιστον για την “παρτίδα” της πρώτης Κυριακής “μπαλαντέρ” θα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

    Και επειδή ως γνωστόν ακόμη και στο κουμ – καν τον μπαλαντέρ τον χρησιμοποιούμε στο τέλος της παρτίδας, θα συνιστούσα υπομονή.

    Στα πιο πεζά όπως  έγινε εμφανές και από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, το δυνατό χαρτί της Κυβέρνησης παραμένει η οικονομία, και η “Αχίλλειος πτέρνα” της όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κυριακός Μητσοτάκης, η ακρίβεια.

    Τώρα όσον αφορά στην οικονομία λίγα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο χθεσινό εγκωμιαστικό άρθρο των Financial Times που υπογράφεται από την δημοσιογράφο και συγγραφέα Ελένη Βαρβιτσιώτη και συντάκτες σε Βρυξέλλες και Λονδίνο., και το οποίο περιγράφει την “μεγάλη επιστροφή της Ελλάδα από τα σκουπίδια στην επενδυτική βαθμίδα”.

    Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ οδεύουμε στις εκλογές, και ενδεχομένως σε μια παρατεταμένη περίοδο Κυβερνητικής  αστάθειας , η αγορά ομολόγων διαρκώς ανεβαίνει με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει κάτω από το 4%. 

    Την οποία όταν με το καλό την αποκτήσουμε όπως λέει και ο CEO της Εurobank Φωκίων Καραβίας θα έχει “συντελεστεί η μεγαλύτερη μεταστροφή στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα.”

    Στη μεταστροφή αυτή έπαιξαν ρόλο βέβαια και οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσουν την τροχοπέδη των κόκκινων δανείων και να μπουν ξανά στο “ραντάρ ” των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων.

    Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που ο Howard Marks , συνιδρυτής  της Oaktree (με επενδύσεις περίπου 200 δισ. δολαρίων)  προειδοποιεί  ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα  δεχθεί ισχυρές πιέσεις εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων, το ΔΝΤ προβλέπει για τις ελληνικές τράπεζες ότι μία αύξηση των κόκκινων δανείων θα προκαλούσε μία μείωση των ιδίων τους κεφαλαίων μόλις κατά 150 μονάδες βάσης.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: H μάχη της Κρήτης

    Μία πολύ σημαντική μάχη, τουλάχιστον όσον αφορά το κύρος του και τη δυναμική του ως ένας εκ των big 5 των μεγάλων κατασκευαστών δίνει ο Όμιλος Μytilineos στην Κρήτη.

    Η διεκδίκηση του ΒΟΑΚ πέραν της επιχειρηματικής, έχει και μία έντονα συμβολική διάσταση καθώς είναι το μόνο έργο υποδομής το οποίο αν το κερδίσει, αποκτά παρουσία στη Μεγαλόνησο.

    Όπως υποθέτω ότι έχετε ήδη διαβάσει, οι προσφορές για την παραχώρηση Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ έχουν υποβληθεί εδώ και μία εβδομάδα και ένα εκ των τριών σχημάτων που διεκδικούν το έργο αξίας 1,7 δισ. Ευρώ είναι η κοινοπραξία Mytilineos – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

    Τα αντίπαλα στρατόπεδα είναι ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που δοκιμάζει τις ίδιες δυνάμεις του και η κοινοπραξία της ΑΒΑΞ με τους γαλλικούς κολοσσούς της Egis και της Meridiam. 

    Εκτός, όμως, από τα μεγέθη και τον ανταγωνισμό η Mytilineos έρχεται αντιμέτωπη και με μία άλλη πραγματικότητα. Το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ που έχουν αναλάβει σημαντικά έργα υποδομών στην Κρήτη (δηλαδή το αεροδρόμιο στο Καστέλι και τα δύο άλλα τμήματα του ΒΟΑΚ), η εισηγμένη δεν έχει αναλάβει κάποιο μεγάλο έργο στη Μεγαλόνησο.

    Μπορεί, η Mytilineos, με το έργο αυτό να μην έχει αναπτύξει τις συνέργειες που έχει πετύχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω των οδικών έργων και του νέου αεροδρομίου, αλλά η εταιρεία θα πετύχει μία σημαντική νίκη για το prestige της.

    Επίσης, η παραχώρηση του οδικού άξονα Χανιά-Ηράκλειο θα είναι ένα σημαντικό asset καθώς ο ανάδοχος θα αμείβεται από τα διόδια, για τα οποία μάλιστα θα επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του «σκιώδους» διοδίου.

    Δε χρειάζεται, φυσικά, να σας πω για τη στροφή που έχουν πραγματοποιήσει όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι προς τις παραχωρήσεις καθώς αυτές προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους

    Από την άλλη πλευρά ο διαγωνισμός αυτός θα είναι ένα σημαντικό crash test για τη Μ Παραχωρήσεων, η οποία είναι η θυγατρική του Ομίλου που δημιουργήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, με ειδική αποστολή την επικράτηση στις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ, και θα τα βάλει με τις Μεγάλες Δυνάμεις του κλάδου.

    Δημότης Ελληνικού ο Ελληνο – Αμερικανός γερουσιαστής  Λου Ραπτάκης 

    Οπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ο οποίος συναντήθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με τον ομογενή  Γερουσιαστή, ο (Λεωνίδας)  Λου Ραπτάκης θα γίνει δημότης στην πόλη.

    Ο Λου οργώνει κυριολεκτικά την υφήλιο ως πρόεδρος της επιτροπής εκλεγμένων Ελλήνων του εξωτερικού και προωθεί τα συμφέροντα της χώρας μας σε σε σχέση με την Τουρκία διεθνώς στα Κοινοβούλια του κόσμου όπου υπάρχουν Έλληνες βουλευτές.

    Επίσης είναι αυτός που αγωνίζεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στις ΗΠΑ.

    «Μοιράζει χρήμα» στις συγκοινωνίες το Υπουργείο Υποδομών

    Ζεστό χρήμα μοιράζει το Υπουργείο Υποδομών και μεταφορών στους φορείς της Αθήνας που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο, καθώς από ότι μαθαίνω αναμένεται να τους δώσει περισσότερα από 15 εκατ. Ευρώ.

    Αναφέρομαι φυσικά στον ΟΑΣΑ, τη Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) ΑΕ και την Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) ΑΕ.

     Άνθρωπος που πληροφορείται όσα συμβαίνουν μέσα στο υπουργείο μου λέει ότι η μεγαλύτερη επιδότηση που ανέρχεται στα 10,3 εκατ. Ευρώ θα πάει στην ΟΣΥ, η οποία έχει αναλάβει τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία που κυκλοφορούν στην Αθήνα, για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών.

    Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό, το οποίο αγγίζει τα 3 εκατ. Ευρώ, θα κατευθυνθεί στα ταμεία το ΟΑΣΑ και αφορά πληρωμή του ποσού για τη σύμβαση με την ΚΤΕΛ Α.Ε, η οποία έχει αναλάβει να εκτελεί δρομολόγια για λογαριασμό του φορέα και το 2023 με το τελικό τίμημα να εκτιμάται στα 30 εκατ. Ευρώ.

     Το χαμηλότερο ποσό θα πάει στη ΣΤΑΣΥ, η οποία θα λάβει δύο εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών.

    Πιάσαμε πάτο σε τραπεζοϋπαλλήλους και υποκαταστήματα 

    GPS θα χρειαζόμαστε σε λίγο καιρό για να βρούμε τραπεζικό υποκατάστημα, έτσι όπως το πηγαίνουν οι Τράπεζες.

    Προφανώς το κλείσιμο των καταστημάτων αποτελεί τη σύγχρονη τάση σε όλο το ανεπτυγμένο κόσμο, χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει η ευρεία χρήση του διαδικτύου.

    Η τάση αυτή βέβαια κάνει χαρούμενους τους επενδυτές διότι έτσι περιορίζεται δραστικά το λειτουργικό κόστος των τραπεζών, όμως έχει κοινωνικές διαστάσεις καθώς συνοδεύεται από την περικοπή του προσωπικού.  

    Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2008 οι τράπεζες απασχολούσαν περισσότερους από 66.000 υπαλλήλους και πέρυσι το προσωπικό τους έπεσε κάτω από το μισό στις 29.000 υπαλλήλους. 

    Τώρα όσον αφορά στο δίκτυο υποκαταστημάτων παρουσιάζει αύξηση κατά την περίοδο 1997 έως και 2008, ενώ συρρικνώνεται σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία, καταγράφοντας το 2022 την ελάχιστη τιμή 1.504 της εν λόγω περιόδου, μειωμένο κατά 64% σε σχέση με τη μέγιστη τιμή 4.127 το 2008.

    Ο αριθμός των υπαλλήλων ανά κατάστημα διαμορφώνεται το 2022 σε 19,5, οριακά αυξανόμενος κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς η μείωση του προσωπικού και η μείωση των υποκαταστημάτων πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικό ρυθμό.

    Τα προγράμματα εθελουσίας που πραγματοποίησαν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη μετακίνηση προσωπικού στο πλαίσιο της πώλησης χαρτοφυλακίων ΜΕΔ, συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου.

    Πέφτει λεπίδι” στις αιτήσεις για ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο 

    Βροχή πέφτουν οι απορριπτικές αποφάσεις σε εταιρείες για υπαγωγή στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου του 2016. 

    Τις σχετικές αποφάσεις τις υπογράφει δέκα – δέκα ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, Παναγιώτης Λαμπρινός. 

    Μέσα σε δέκα ημέρες έχουν απορριφθεί 19 επενδυτικά σχέδια που αφορούν είτε στο καθεστώς ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα» είτε στο καθεστώς ενίσχυσης των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων του Ν. 4399/2016.

    Και ακόμα φυσικά τρέχει ο παλιός επενδυτικός του 2004 και μαζί οι αρμόδιες υπηρεσίες για να ελέγξουν την ολοκλήρωση των επενδυτικών έργων που είχαν ενταχθεί σε αυτόν  18 χρόνια πριν. 

    Η προθεσμία για τον έλεγχο και την πιστοποίηση ότι η επένδυση έχει ολοκληρωθεί  λήγει τον Σεπτέμβριο, μετά την τελευταία παράταση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Στο τέλος του 2023 λήγει και η προθεσμία για τις επενδύσεις που είχαν ενταχθεί στον Επενδυτικό νόμο του 2011.Παράλληλα τρέχουν και οι διατάξεις του νέου Αναπτυξιακού που ψηφίστηκε πέρυσι.

     

    Nέα εταιρεία δημιουργεί η Νova 

     Στη σύσταση νέας εταιρείας προχωράει η Nova, σε συνεργασία με μια μικρότερη εταιρεία τεχνολογίας, η οποία θα «χτυπάει» έργα πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Μια κίνηση αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς τη νέα…τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί στην χώρα με τα έργα ICT, τα οποία αποτελούν τη νέα πηγή εσόδων των εταιρειών τεχνολογίας αλλά και των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

    Και η μάχη είναι μεγάλη, καθώς όλοι θέλουν να πάρουν μέρος από αυτή τη μεγάλη πίτα.

    Όπως μαθαίνω η νέα εταιρεία έχει ήδη συσταθεί και απομένουν μόνο τα…διαδικαστικά για να ξεκινήσει να λειτουργεί και επίσημα.

    Επικεφαλής της νεοσύστατης εταιρείας θα είναι ο κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής του τομέα έργων ICT στη Nova.

    Η αλήθεια πάντως είναι ότι κάτι αλλάζει στη Nova το τελευταίο διάστημα. Μετά την ανανέωση της συνεργασίας με τη Sony στην συνδρομητική και την «νέα» εταιρεία για τις οπτικές ίνες, τώρα έρχεται και νέα εταιρεία για τα έργα ICT. Το έχει πάρει… ζεστά η United Group.

     

    Ο Γιάννης Στασινόπουλος «ψηφίζει» Γιώργο Περιστέρη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΗΡΩΝ)…

    …χιούμορ κάνουμε φυσικά αφού ουδείς εκ των δύο πολιτεύεται στις επερχόμενες εκλογές, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις τους.

    Άλλωστε η ψήφος είναι μυστική.

    Απλώς έμαθα πως ο Γιάννης Στασινόπουλος του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, βρίσκεται μισό βήμα πριν την υπογραφή ολιστικής συμφωνίας προμήθειας ρεύματος για τον όμιλό του, με το πρόσωπο του παρόχου να είναι ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΗΡΩΝ).

    Μαθαίνω επίσης πως ο Γιώργος Περιστέρης ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 θα είναι μάλλον ο αποκλειστικός προμηθευτής ρεύματος ολόκληρου του μεγάλου και εξαιρετικά ενεργειοβόρου Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, τον οποίο «τρέχει» ο Γιάννης Στασινόπουλος.

    Σε ανάλογες συζητήσεις, μαθαίνω πως βρίσκεται και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο όμιλος ΤΙΤΑΝ του οποίου ηγείται. 

    Ήδη  τρεις υποψήφιοι  πάροχοι  (ένας εκ των οποίων είναι ο Γιώργος Περιστέρης, ίσως και φαβορί) προσπαθούν εναγωνίως να κερδίσουν την «πολύφερνη» νύφη που λέγεται ΤΙΤΑΝ επειδή και ενεργειοβόρος όμιλος είναι και καλοπληρωτής είναι ο Παπαλεξόπουλος.

     

    Σιάμισιης και Μυτιληναίος είχαν κάνει την αρχή

    Θυμίζω επίσης πως δύο άλλοι όμιλοι που όμως διαθέτουν δικά τους εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, έχουν ήδη προτιμήσει και «ψηφίσει» την …οικογένειά τους.

    Ο Ανδρέας Σιάμισιης της HelleniQ Energy ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 αγοράζει ρεύμα από  την Elpedison, της οποίας κατέχει το 50%, με το υπόλοιπο 50% να ανήκει στην Edison.

    Αλλά και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με την  ‘Αλουμίνιον της Ελλάδος’ του Ομίλου Μυτιληναίου, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος της χώρας, αγοράζει το περισσότερο ρεύμα που καταναλώνει από δικές του εταιρίες, την  Protergia και τη Watt+Volt.

    Το έχει πάντως …πολύπορτο ο Μυτιληναίος αφού μέχρι το 2024, θα αγοράζει και από το Γιώργο Στάση της ΔΕΗ.

    Άλλωστε η συμφωνία ΔΕΗ-Αλουμίνιον (‘Πεσινέ’ τη λέγαν τότε και ανήκε στους Γάλλους) χρονολογείται από το 1964 και φαίνεται πως μετά από 60 χρόνια συνεργασίας, δεν θα ανανεωθεί.

    Αναμενόμενο και αυτό, αφού  τίποτε δεν κρατάει για πάντα, ούτε καν οι μεγάλοι έρωτες.

     

    Γιώργος Στάσης (ΔΕΗ): καλοδεχούμενο ξεκαθάρισμα και ένα λαϊκό άσμα…

    Τί λέει για όλα αυτά ο Γιώργος Στάσης της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 , που φαίνεται να χάνει μεγάλους καταναλωτές;

    Με τον ίδιο δεν μίλησα αλλά παλαιός και έμπειρος τεχνικός διευθυντής της ΔΕΗ που ασχολείται επί σειρά ετών με την πολύ Υψηλή Τάση (δηλαδή τους πολύ μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες) και στον οποίο έχω εμπιστοσύνη, μου είπε πως το ξεκαθάρισμα είναι καλοδεχούμενο.

    «Μεγάλοι πελάτες, μεγάλα φορτία, μεγάλα τεχνικά προβλήματα και ζητήματα τροφοδοσίας, αλλά μικρά, πολύ μικρά κέρδη από τους πολύ μεγάλους πελάτες, συνεπώς πρόβλημα ουδέν για μας, έχουμε άλλωστε προσανατολιστεί ήδη αλλού» ήταν το σχόλιό του.

    Φεύγοντας μάλιστα από τη συνάντησή μας, νομίζω πως τον άκουσα να σιγοτραγουδά το λαϊκόν άσμα της Λίτσας Διαμάντη «όχι θα κάτσω να σκάσω», αλλά εγώ ως αφελής wiseman δεν κατάλαβα το λόγο…

     

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.