• Ποιος είναι ο Βελάνης που μπαίνει σφήνα στους Big Guys των δανείων, γιατί έρχονται νέα φέσια στην αγορά και τι συμβαίνει με την Κεραμέως και μια φωτογραφική διάταξη

    Μπορεί οι Έλληνες τραπεζίτες να παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία των κόκκινων δανείων,  και την εξέλιξη των πρόδρομων δεικτών, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται όχι μόνο από τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά από ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά…

    image

    Ο Μασκ απολύει και η TESLA πάει στο +12%

    Οι απολύσεις φέρουν κέρδη στην μετοχή….

    Χθες ο πολύς Ελον Μασκ γνωστοποίησε πως η Tesla σχεδιάζει να μειώσει κατά 10% τον αριθμό των μισθωτών της, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείτο ενημέρωση από εταιρικό μέιλ νωρίτερα εντός Ιουνίου.

    Η Tesla μειώνει το μισθωτό εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 10% τους επόμενους τρεις μήνες» σημείωσε, προσθέτοντας: «Αναμένεται να αυξήσουμε τους υπαλλήλους με ωρομίσθιο. Αυξηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα σε ο,τι αφορά τους μισθωτούς».

    H Tesla απασχολεί λίγο λιγότερους από 100.000 ανθρώπους.

    Μετά τις δηλώσεις η μετοχή της TESLA  διαπραγματευόταν κάποια στιγμή 12% (στα 724 δολάρια) υψηλότερα σε σχέση με προχθές.

    Όμως ράλι έκαναν  και οι βασικοί δείκτες στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, που έκλεισαν με κέρδη άνω του 2%.

    Ο S& P 500 έφτασε στις 3.764 μονάδες με κέρδη 2,65% και ο DOW JONES στις 30.530 μονάδες με κέρδη 2,15%.

    Γιατί η Ιστορία δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται ….

    Aυτή η αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (στη χθεσινή του συνέντευξη του στο Capital.gr )  ότι η ελληνική οικονομία είναι ασφαλής παρά τη διεθνή ενεργειακή κρίση, μου προκάλεσε μία ελαφρά ανατριχίλα.

    Θυμήθηκα ότι το 2008 , λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός του Γιάννης Παπαθανασίου διαβεβαίωναν ότι η «ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη».

    Ο Wiseman δεν θα αμφισβητήσει δύο πρωθυπουργός, αλλά επειδή σέβεται τους αναγνώστες του θα τους μεταφέρει ένα απόσπασμα από άρθρο του Τάσσου Γιαννίτση.

    Γράφει λοιπόν ο εκσυγχρονιστής τέως υπουργός «Οι γνωστές διαβεβαιώσεις, ότι πολλά από τα φαινόμενα που σημειώνονται είναι προσωρινά, διαχειρίσιμα και ελάχιστα ανησυχητικά, έχουν δώσει τη θέση τους στην αφωνία και την αμφιθυμία για το πώς επικοινωνείται ένα διογκούμενο πρόβλημα στην κοινή γνώμη και οι δύσκολες, αλλά επιτακτικές επιλογές που απαιτούνται.»

     

    Έρχονται νέα φέσια στην αγορά

    Μπορεί οι Έλληνες τραπεζίτες να παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία των κόκκινων δανείων,  και την εξέλιξη των πρόδρομων δεικτών, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται όχι μόνο από τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά από ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά.

    Το αντίθετο μάλιστα, μεγάλη έρευνα της Ιntrum (αναλυτικά για τα αποτελέσματα μπορείτε να ενημερωθείτε από το mononews.gr) έδειξε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στην ευρωζώνη φοβούνται ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα δυσκολευτούν αρκετά για να εισπράξουν τα χρωστούμενα.

    Από την έρευνα προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με δέος τον υψηλό πληθωρισμό και το πώς θα ανταπεξέλθουν σε συνθήκες οι οποίες είναι πρωτόγνωρες για πολλές από αυτές.

    Η ρευστότητα, οι ταμειακές ροές και η διαχείριση πιστωτικού κινδύνου αποτελούν τις κύριες στρατηγικές προτεραιότητες, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μια σταθερή οικονομική θέση. 8 στις 10 ευρωπαϊκές εταιρείες δηλώνουν ότι η ενίσχυση της ρευστότητας και των ταμειακών ροών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα.

    Ένα παρόμοιο μερίδιο αναφέρει τη βελτίωση της διαχείρισης του χρέους καθώς και τη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου ως κορυφαίες προτεραιότητες.

    Οι μισές από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι είναι πιο αδύναμες τώρα από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

    Ταυτόχρονα, 6 στους 10 λένε ότι η πανδημία τους έχει παρακινήσει να γίνουν καλύτεροι στη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με καθυστερήσεις πληρωμών.

    Το 53%  των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα ήθελαν να βελτιώσουν τη διαχείριση των καθυστερήσεων πληρωμών, αλλά το βρίσκουν δύσκολο λόγω έλλειψης δεξιοτήτων και πόρων στο εσωτερικό.

     

    Το project Tethys,  τα μεγάλα παιδιά και ο Κώστας Βελάνης

    Μια που αναφερθήκαμε στην έρευνα της μητρικής Ιntrum,  να σας ενημερώσω ότι η εν Ελλάδι θυγατρική της περιμένει έως το τέλος του επόμενου μήνα να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές οι δεσμευτικές προτάσεις για το project Tethys.

    Πρόκειται για πακέτο δανείων  ονομαστικής αξίας 290 εκατ. ευρώ το οποίο συνοδεύεται με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε 70 με 75 ξενοδοχεία.

    Αν και είναι παρακινδυνευμένο να γίνονται προβλέψεις για την τιμή που θα πιάσει το συγκεκριμένο πακέτο, όπως πληροφορούμαι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση,  ένα κούρεμα της τάξεως του 50% (επί της ονομαστικής αξίας) θα πρέπει να θεωρείται ρεαλιστικό.

    Με την άνοδο που καταγράφει ο τουρισμός  η μέση τιμή στην οποία θα μεταβιβαστεί το κάθε ξενοδοχείο (περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ) είναι μάλλον δελεαστική,  αν ληφθεί υπόψιν ότι πρόκειται για μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων.

    Ακόμη και αν στην τιμή  προστεθούν τα αναγκαία έξοδα για την ανακαίνιση των μονάδων που θα πρέπει να καταβάλλει ο νέος ιδιοκτήτης.

    Στην παρούσα φάση έχει σχηματιστεί short list που αποτελείται από περίπου 10 υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί στη σχετική διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών εντός Ιουλίου.

    Στους επενδυτές αυτούς περιλαμβάνονται μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ακινήτων αλλά και ξένα και o ημέτερος  Κώστας Βελάνης, ο οποίος τρέχει το Κυπριακό Vel Investment Fund.    

    Tώρα όσον αφορά του ξένους ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεταξύ άλλων οι Davidson Kempner, Fortress Investment Group, Bain Capital LP , Aroundtown SA, Αpollo, PIMCO, Ellington,

    Οι σύμβουλοι της Intrum για το έργο Tethys είναι η δικηγορική εταιρεία Bernitsa, η χρηματιστηριακή εταιρεία Euroxx και η ελεγκτική εταιρεία E.Υ.

     

    O Βελάνης και το Fund των ραπτομηχανών

    Ποιος είναι όμως ο Βελάνης που μπαίνει “σφήνα” στους πολυεθνικούς παίκτες, που διαχειρίζονται πολλά λεφτά;
    Καταρχήν να σας πω ότι εάν από τα αγαπημένα του εστιάτορα είναι το MYLOS στο Σύνταγμα. Εκεί τα μεσημέρια τον έχουν δει πολλές φορές να γευματίζει με παράγοντες στης αγοράς.

    Πολύ δραστήριο εμφανίστηκε το 2020 και το 2021 το Vel Investment Fund AIFLNP V.C.I.C. Limited, το κυπριακό fund που δημιουργήθηκε το 2018 από τη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Βελάνη, η οποία έχει συνδέσει το όνομα της με τις ραπτομηχανές Singer.

    Το Fund το τρέχει ο Κώστας Βελάνης, επικουρούμενος από τους πολύπειρους στη λογιστική, Θεράποντα Μαύκα και Χριστόδουλο Παντελίδη, αλλά και τον Άγγελο Λυμπέρη, χρηματιστή με θητεία σε μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

    Το Vel Investment Fund AIFLNP V.C.I.C. Limited – το fund των ραπτομηχανών όπως το λένε τραπεζικά στελέχη- κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε «κτυπήσει» πακέτα ενυπόθηκων δανείων, τα οποία περιλάμβαναν μεταξύ άλλων ακίνητα σε περιοχές «φιλέτα», από τα οποία κατέγραψε μεγάλες υπεραξίες σε χρόνο ρεκόρ, καθώς βρήκε σε σύντομο χρόνο αγοραστές για τα assets.

    Η οικογένεια Βελάνη αναπτύσσει και άλλες δραστηριότητες μέσω των κυπριακών VELL HOLDINGS LIMITED και NOVAKING DEVELOPMENTS LIMITED, με τη νέα γενιά, τους Ιωάννη, Βασίλειο και Ασπασία Βελάνη, να έχουν πάρει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, που ήδη μετρά οκτώ δεκαετίες πορείας.

    Τώρα λοιπόν το 2022 ήρθε η ώρα της εταιρείας  της οικογένειας να αποεπενδύσει.

    Η Τεχνική Ολυμπιακή ΟΛΥΜΠ 0,61% 1,64 της οικογένειας Στέγγου,  έδωσε 12,5 εκατ. ευρώ, για να αγοράσει από την εταιρεία συμφερόντων Κώστα Βελάνη ( VEL INVESTMENT FUND AIFLNP V.C.I.C) το 100% της Novamore Ltd.

    Η εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής, ελέγχει χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις δανείων, που είναι εξασφαλισμένες με προσωπικές και εμπράγματες εξασφαλίσεις.

    Πρόκειται για τμήμα του χαρτοφυλακίου Trinity IV, το οποίο απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς, τον Ιούνιο του 2021, το fund του  Κώστα Βελάνη.

    Το χαρτοφυλάκιο περιλάμβανε απαιτήσεις 55 εκατ. ευρώ με εξασφαλίσεις επί ακινήτων σε Μύκονο, Βούλα, Ψυχικό και μικρές κλινικές της επαρχίας.

    Αγοράστηκε, δε, από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι 16 εκατ. ευρώ.

     

    (Από αριστερά προς τα δεξιά) Ο μαέστρος Γιάννης Χατζηλοίζου, ο οικονομολόγος Ηλίας Τρίγκας, η υψίφωνος KRISTINE OPOLAIS και ο επιχειρηματίας Κώστας Βελάνης

    Στο σφυρί τετράστερο μισθωμένο στη Zeus Hotels

    Το τετράστερο Village Resort & Waterpark στη Χερσόνησο , ένα ξενοδοχείο που φέρεται να έχει αποτιμηθεί στα 35 εκατ. ευρώ, αλλά βγαίνει στο σφυρί για οφειλή 400 χιλιάδων, αποτελεί  μία «αναπάντεχη» προσθήκη στη λίστα των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων.

    Το θέρετρο βγαίνει σε πλειστηριασμό την προτελευταία μέρα του χρόνου με τιμή εκκίνησης τα 19 εκατομμύρια και επισπεύδουσα τη Cepal Hellas.

    Φέρει, μάλιστα, σημαντικά βάρη, εκ των οποίων σημαντικότερο η προσημείωση 14,5 εκατ. ευρώ ομολογιακού δανείου της Alpha Bank. Ανήκει στον όμιλο της ΕΛΤΕΡΓΑ, της οικογένειας Τσάμπρα, η οποία μάλιστα πρόσφατα απέκτησε το Ξενία Έδεσσας από την ΕΤΑΔ, με σκοπό να το επαναλειτουργήσει ως τετράστερο με spa και πισίνες.

    Το Village Resort & Waterpark έχει παραχωρηθεί προς αξιοποίηση στη Zeus Hotels και κατασκευάστηκε με ίδια κεφάλαια των επενδυτών, χωρίς καμία κρατική επιδότηση, όπως διατείνονται, ωστόσο, τώρα, θα αλλάξει ιδιοκτήτη.

    Το τετράστερο περιλαμβάνει 275 κλασικά δωμάτια, θέατρο εμβαδού περίπου 240 τ.μ., waterpark 1000 τ.μ., 3 πισίνες με συνολικό εμβαδό 625 τετραγωνικών και γήπεδο ποδοσφαίρου.

    Πάντως, ο νέος ιδιοκτήτης θα χρειαστεί να επενδύσει στο ακίνητο, καθώς λόγω της παλαιότητας του κρίνεται απαραίτητη μία εκτεταμένη ανακαίνιση πρωτίστως στα κελύφη των κτιρίων αλλά και στο εσωτερικό των δωματίων.

    Γιατί το νέο νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί τα καλυμμένα ομόλογα Αlpha Bank και Πειραιώς  

    Ευνοημένα βγαίνουν μάλλον   τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 και της Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,26% 3,93 από το νέο Θεσμικό πλαίσιο, μια που αυτό είναι πιο «χαλαρό» από τις αυστηρές απαιτήσεις που θέτει η Fitch για την αξιολόγηση τους.

    Στην ουσία πρόκειται για ενσωμάτωση Κοινοτικής οδηγίας η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Ιουλίου.

    Ηδη η Τράπεζα της Ελλάδος προετοιμάζει να εκδώσει τις νέες κανονιστικές πράξεις.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι με την υποχρεωτική προστασία ρευστότητας που εισάγει η νέα Οδηγία της Ε.Ε τα καλυμμένα ομόλογα γίνονται πιο ελκυστικά για το επενδυτικό κοινό.

     Το νέο πλαίσιο θα ισχύει για καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται από τις 8 Ιουλίου 2022.

     Στην πράξη, τα προγράμματα καλυμμένων ομολογιών των δύο τραπεζών που αξιολογεί η Fitch αντιμετωπίζουν ήδη βασικούς κινδύνους της ρευστότητας και της   “υπερβολικής εξασφάλισης”   μέσω συμβατικών ρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που είναι συνήθως αυστηρότερες από αυτές που θα ισχύσουν με την νέα Οδηγία.

    Η Εθνική Ασφαλιστική ασφαλίζει τα «ρετιρέ» του OΑΣΑ

    Η Εθνική Ασφαλιστική  αναλαμβάνει την ασφαλιστική κάλυψη του Διοικητικού Συμβουλίου και των Διευθυντικών Στελεχών του Οργανισμού όσον αφορά σε ζητήματα αστικής ευθύνης.

    Από ό,τι μαθαίνω η Εθνική «κλείδωσε» το έργο αξίας 60.000 ευρώ δίνοντας μία σχετικά μικρή έκπτωση (1,3%) με το τελικό ποσό να διαμορφώνεται στα 59.225 ευρώ.

    Πλέον η σύμβαση για το έργο με πλήρη τίτλο «Υπηρεσίες ασφαλιστικής κάλυψης της Αστικής Ευθύνης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) και των Διευθυντικών Στελεχών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.) (Directors & Officers Liability) έναντι τρίτων» βρίσκεται στα χέρια της σχετικά νεοδιορισθείσας διευθύνουσας Συμβούλου του ΟΑΣΑ, Αντωνοπούλου Ίριδας, η οποία και αναλαμβάνει κάθε ζήτημα που αφορά στην εκτέλεση της σύμβασης.

    Επιπλέον, η Εθνική Ασφαλιστική θα πρέπει να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να πάρει και επίσημα το έργο, αν και πρόκειται για τυπικότητα, και από εκεί και έπειτα θα ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του αντικειμένου της σύμβασης.

     

    H Κεραμέως, οι καθηγητές ιατρικής και η φωτογραφική διάταξη 

    Από πολλές και ποικίλες πλευρές (οι περισσότερες είναι ενδοκυβερνητικές κιόλας) μαθαίνω πως η αξιότιμη φίλη της στήλης Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, άνθρωπος με παιδεία και ευρυμάθεια, έχει βαλθεί να …τρελάνει κόσμο με ένα σωρό νομοθετικές ρυθμίσεις που θυμίζουν παλαιό φωτογραφείο.

    Σε αυτά τα παραδοσιακά φωτογραφεία της γειτονιάς, τα οποία σιγά-σιγά χάνονται και συγκεκριμένα στη βιτρίνα, δέσποζαν πορτρέτα που είχε φωτογραφήσει ο τίμιος επαγγελματίας.

    Έτσι και οι νομοθετικές ρυθμίσεις της αγαπημένης μας υπουργού.

    Κάθε ρύθμιση, όπως μου είπε ακόμη και πασίγνωστος συνάδελφός της, έχει πάνω της και μία ή περισσότερες «φωτογραφίες» προσώπων στις οποίες αφορά.

    Τελευταίο κατόρθωμα η παράταση ενεργού εργασιακού βίου για καθηγητές Ιατρικής που συμπλήρωναν το 67ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν ενεργοί για 5 χρόνια ακόμη, μέχρι τα 72!

    Υπήρχαν και προϋποθέσεις για χρήση της διάταξης, άρα δεν μπορούσαν όλοι να το κάνουν, μόνον όσοι …πόζαραν στη φωτογραφία.

    Το είδαν κάποιοι έμπειροι υπηρεσιακοί στο Παιδείας, μίλησαν και με συναδέλφους τους από το Υγείας και …ζαλίστηκαν: «μα η διάταξη είναι καθαρά φωτογραφική!

    Γίνεται για να παραμείνει κυρίως ο καθηγητής (Τάδε) που είναι πασίγνωστος για την επιστημονική του ασχετοσύνη και για τις κοινωνικές του επαφές.

    Προίσταται σε ένα κρίσιμο ιατρικό τομέα της χώρας, χωρίς να έχει ποτέ κάνει έστω και μία ενέργεια σχετική.

    Φανταστείτε, είναι σαν να μιλάμε πχ για την Καρδιολογική εταιρία και ο επικεφαλής να μην είναι καρδιολόγος, αλλά γαστρεντερολόγος, λέμε τώρα. Δεν καταλαβαίνει η υπουργός τί θα γίνει;».

    Με τα πολλά μου λένε πως οι σύμβουλοι της Υπουργού την έπεισαν, όχι φυσικά να αποσύρει τη διάταξη, αλλά να τη γενικεύσει.

    Δηλαδή να ισχύει για όλους τους 67ρηδες η 5ετής παράταση!

    Έτσι λοιπόν,  νεότεροι και άξιοι καθηγητές που έχουν κάνει καριέρα στο εξωτερικό και γύρισαν στην Ελλάδα να δουλέψουν, θα περιμένουν άλλα 5 χρόνια για να αποσυρθούν οι παλαιότεροι και να εξελιχθούν οι ίδιοι.

    Και ρωτάμε καλοπροαίρετα: είναι έτσι ακριβώς;

    Πάσα διευκρίνιση δεκτή…

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.