• Τι σηματοδοτεί η εκτίναξη της Ιντρακάτ, το κάλεσμα των 300 ατόμων στην Μύκονο με την Beyonce, Κωνσταντέλλος VS Βλαστού και τι είδε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος στην Λάρισα

    Όσο και να θέλω να μην ασχοληθώ με τον Στέφανο Βλαστό της ΕΤΑΔ, η επικαιρότητα δεν με αφήνει ν΄αγιάσω.Το έναυσμα αυτή τη φορά δόθηκε από το τσουχτερό εισιτήριο της Πλάζ στη Βουλιαγμένη…

    image

    Οι εξελίξεις στην ΤΙΤΑΝ

    Ραγδαίες αλλαγές επέρχονται στην διοικητική πυραμίδα του ομίλου της ΤΙΤΑΝ.

    Όπως ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά χθες το απόγευμα ο  Marcel Constantin Cobuz (γαλλικής και ρουμάνικης καταγωγής) εντάσσεται στον Τιτάνα από 1 ης Ιουλίου 2022 ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου και από 15 Οκτωβρίου 2022 ως Πρόεδρος της Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

    CFO του ομίλου παραμένει ο Μιχάλης Κολακίδης.

    Ο κ. Παπαλεξόπουλος θα διαδεχθεί στην προεδρεία του ομίλου τον κ. Τάκη Αράπογλου ο οποίος αποχωρεί στις αρχές του 2023.

    Επί της ουσίας οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας (Παπαλεξόπουλοι–Κανελλόπουλοι) αποφάσισαν να διεθνοποιήσουν περαιτέρω τον όμιλο της ΤΙΤΑΝ καθώς η εμπειρία του COBUZ θεωρείται κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Πάντως η μετοχή έχει υποχωρήσει αρκετά στα 11,26 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 882 εκατ. ευρώ.

     

    Εξελίξεις στην Ιντρακάτ;

    75 χιλ. μετοχές αγόρασε στις 14 και 15 Ιουνίου, η εταιρεία Danech συμφερόντων Λουκά  Λαζαράκη και Δήμου Στασινόπουλου.

    Οι δυο εκμεταλλεύτηκαν τις έντονα πτωτικές συνεδριάσεις και αύξησαν το ποσοστό τους στην εισηγμένη.

    Χθες η μετοχή κέρδισε σχεδόν 10% στα 2,12 ευρώ.

    Τα αντανακλαστικά της μετοχής είναι ταχύτατα.

    Δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε εξελίξεις σχετικά με τις συζητήσεις με την BC Partners η άλλους παίκτες (πχ εφοπλιστές) που επιθυμούν να “μπουν” στην εταιρεία.

    Πάντως και το έχουμε ξαναπεί από αυτή εδώ την στήλη.

    Οι ειδικοί λένε ότι η υψηλή αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 εν όψει της πώλησης της,  θα «φέρει» υψηλότερες αξίες και στις υπόλοιπες εισηγμένες που έχουν στην κατοχή τους ΑΠΕ (ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΔΕΗ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ κλπ).

     

    H Απόβαση σε ΜΥΚΟΝΟ και Αθήνα

    Έρχεται μάλλον αύριο μεγάλη αντιπροσωπεία από τα Εμιράτα στην Αθήνα.

    Συμμετέχουν τουλάχιστον ένας βασικός υπουργός, μέλος της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τουλάχιστον ένας έμπιστος του Σείχη Αλ Μαγκντούμ που είναι ο ηγέτης του Ντουμπάι και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα funds  και τους επενδυτικούς βραχίονες των Εμιράτων όπως η Mubadala  που ελέγχεται από τον περιβόητο Σείχη Αλ Μανσούρ του Αμπου Ντάμπι και  είναι η ιδιοκτήτρια (μεταξύ άλλων) της Manchester City.

    Εννοείται πως θα έρθει μαζί  και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ADQ που είναι fund- κρατικό επενδυτικό εργαλείο των Εμιράτων και έχει Πρόεδρο μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα του φίλου αραβικού κράτους, τον  Τανούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν (δεν έρχεται ο ίδιος, είναι αρκετά ακριβοθώρητος).

    Η ADQ είναι η εταιρία που θα κάνει επενδύσεις 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα, όπως δεσμεύτηκε η ηγεσία των Εμιράτων στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι.

    Πρέπει να έχουν έτοιμα επιχειρηματικά σχέδια, με ολοκληρωμένο business plan, με  ROI (απόδοση της επένδυσης) με timeline (χρονολόγιο υλοποίησης) και με όλα τα συναφή για να τους πάρουν στα σοβαρά.

    Αν προσέλθουν  με σκέτες φαεινές ιδέες θα μείνουν με τις πλαστικές σακούλες στα χέρια.

    Υ.Γ. Ο πιο ωραίος από όλους πάντως είναι ο 40άρης πρίγκιπας του Ντουμπάι και διάδοχος του θρόνου Χαμντάν μπιν Μοχάμεντ αλ Μακτούμ που είναι μεν εκτός αποστολής, αλλά θα πάει κατευθείαν Μύκονο όπου και θα διοργανώσει ένα σούπερ πάρτι 300 ατόμων με καλεσμένη -όπως λέει ο ίδιος- τη Beyonce!

    Άξιος ο διάδοχος!

    Εάν έχω καταλάβει καλά,  ο  σεΐχης Χαμντάν είναι  ο γνωστός ως Fazza, όνομα με το οποίο δημοσιεύει την ποίησή του διότι είναι και ποιητής.

    Άξιος σε κάθε περίπτωση…

     

    Απεργία στις τράπεζες και έρχονται νέες περικοπές στο προσωπικό

    Μπορεί ο καιρός έξω να μας βάζει σιγά σιγά στις συνθήκες του επερχόμενου καύσωνα, όμως στις τράπεζες …. «έρχεται βροχή έρχεται μπόρα», που θα έλεγε και ο Σαββόπουλος.

    Ήδη μία πρόγευση θα πάρουμε σήμερα από την απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΤΟΕ σε Εθνική ΕΤΕ 2,00% 7,66 και Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 , με αιτήματα θεσμικά αλλά και οικονομικά.

    Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται  η προστασία της απασχόλησης.

    Και εδώ είναι τα ζόρια, καθώς  τα μηνύματα που καταφθάνουν δεν διόλου ενθαρρυντικά.

    Το αντίθετο μάλιστα, μία που η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος σε συνδυασμό με την επέκταση της τηλεργασίας δημιουργούν νέες συνθήκες για τον κλάδο.

    Ήδη τα καταστήματα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, προκαλώντας ιδιαίτερο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες της επαρχίας.

    Τις συνέπειες τις βιώνουν κατά και οι βουλευτές της περιφέρειας οι οποίοι πασχίζουν να παρατείνουν το χρόνο ζωής των τραπεζικών υποκαταστημάτων.

    Το μορατόριουμ στο κλείσιμο των καταστημάτων στο οποίο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι διοικήσεις των τραπεζών μετά από παρέμβαση της Κυβέρνησης απλώς θα καθυστερήσει για λίγους μήνες το «τσουνάμι» που έρχεται.

    Αν νομίζεται ότι ο Wiseman κινδυνολογεί και υπερβάλλει,  θα σας δώσω μία μικρή πρόγευση από τα μελλούμενα.

    Όπως έμαθα λοιπόν μόνο  η Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02 σχεδιάζει στο εγγύς μέλλον να περικόψει κατά 10% το προσωπικό της.

    Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικά χρόνια στην Τράπεζα εργάζονταν περίπου 11.000 άτομα, ενώ σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί στις 6.500!

     

    Μπαίνουν κανόνες στην κρατική διαφήμιση

    Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα με πλούσια ατζέντα, όπως άλλωστε συνηθίζεται.

    Θα μου επιτρέψετε κατά παρέκκλιση να ασχοληθώ με τα του οίκου μας, τα δημοσιογραφικά, μια που νομοθετική πρωτοβουλία που θα συζητηθεί σήμερα σε αυτό έχει ευρύτερες προεκτάσεις.

    Όπως μαθαίνω λοιπόν το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που θα παρουσιάσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου, επιχειρείται να μπει μία τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα, στο χώρο της ενημέρωσης.

    Εκτός από τις θεσμικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται για την λειτουργία των ΜΜΕ, με το νομοσχέδιο αυτό , μπαίνουν και κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και ισονομίας στον τρόπο με τον οποίο θα μοιράζεται η κρατική διαφήμιση.

    Για παράδειγμα πληροφορήθηκα ότι θα μπει ως προϋπόθεση για την συμμετοχή στην πίτα της κρατικής διαφήμισης, η απασχόληση ενός ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα ΜΜΕ.

     

    Κωνσταντέλλος VS Βλαστού και στη μέση ο Μαραβέγιας

    Όσο και να θέλω να μην ασχοληθώ με τον Στέφανο Βλαστό της ΕΤΑΔ, η επικαιρότητα δεν με αφήνει …ν΄αγιάσω.

    Το έναυσμα αυτή τη φορά δόθηκε από το τσουχτερό εισιτήριο της Πλάζ στη Βουλιαγμένη.

    Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας και Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωσταντέλος, έχει βγει στα κάγκελα κατά της ΕΤΑΔ  εξαιτίας των αυξήσεων στον τιμοκατάλογο, που υπέγραψε ο Στέφανος Βλαστός.

    Με τον τελευταίο, ο δήμαρχος διατείνεται ότι «μέχρι πριν λίγο καιρό συνεννοούταν», όπως είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με το δήμαρχο οι οργανωμένες παραλίες των ιδιωτών έχουν το μισό κόστος από όσο χρεώνει το δημόσιο, με «το κράτος να αισχροκερδεί».

    Ο δήμος έχει καλέσει την ΕΤΑΔ να συμμετάσχει την Τετάρτη στην Επιτροπή Ελέγχου Ακτών, κατά τη συνεδρίαση της οποίας, πάντως, μάλλον ο Βλαστός – αν παραστεί – δε θα πάρει το λόγο, αφού ο δήμαρχος προειδοποίησε ότι θα αποφασιστούν «μονομερώς» οι τιμές των εισιτηρίων, που θα προσαρμοστούν, θέλει, δε θέλει η ΕΤΑΔ.

    Το κανονικό εισιτήριο τις καθημερινές πέρσι ήταν 7 ευρώ και φέτος, από 1η Ιουνίου, ανέβηκε στα 10 ευρώ,  και στα 15 ευρώ τα Σαββατοκύριακα, ενώ το μειωμένο ήταν 4 ευρώ και φέτος χρεώνεται 5 ευρώ.

    Την ίδια ώρα, η ΕΤΑΔ ανέβασε… το προσδόκιμο ζωής, αφού οι δικαιούχοι του μειωμένου είναι πλέον άνω των 75, κι όχι των 65 όπως ίσχυε μέχρι πέρσι, ενώ κανονικό εισιτήριο πληρώνουν οι ανήλικοι πάνω από 15 ετών, ενώ το 2021 μέχρι και οι 17χρονοι δικαιούνταν μειωμένο.

    Στο στόχαστρο έβαλε ο δήμος και το beach party με τον Κωστή Μαραβέγια που διοργανώνει η ΕΤΑΔ στην πλαζ, στις 9 Ιουλίου, επειδή δεν πήρε άδεια από τις αρχές, που παρεμπιπτόντως, έχουν ψηφίσει την απαγόρευση της μουσικής στις επιχειρήσεις εντός του οικιστικού ιστού μετά τις 11 τη νύχτα.

     

    Γιατί η Εθνική Leasing ζητά παράταση στο διαγωνισμό για τα απορριμματοφόρα;

    Από τους πρώτους αναδόχους έργων που θα κάνουν χρήση της εξάμηνης παράτασης στην ολοκλήρωση έργων είναι η Εθνική Leasing, η οποία ζητά πίστωση χρόνου για να μπορέσει να παραδώσει τον εξοπλισμό εκατό απορριμματοφόρων  στην Περιφέρεια Αττικής.

    Μαθαίνω πως ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του  Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στις αρχές του περασμένου Ιουνίου και μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί τα 40 από τα 100 απορριμματοφόρα.

    Στα τέλη του προηγούμενου μήνα η Εθνική Leasing ζήτησε παράταση έξι μηνών αναφέροντας πως οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει η  ολλανδική εταιρεία  «Terberg Machines B.V» λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της παραγωγής του απαραίτητου εξοπλισμού από τη «Α.ΚΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.».

     

    Τι είδε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος στην Larisa Face Cover

    Ευκαιρίες στον υγειονομικό κλάδο βλέπει η  Larisa Face Cover, η Λαρισινή βιομηχανία των Γιάννη Τσερέπα της Lariplast και Αχιλλέα Νταβέλη της Animus.

    Η βιομηχανία, στην οποία έχει επενδύσει και ο πολύς Σπύρος Θεοδωρόπουλος, και που στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ στην αρχή της πανδημίας έχει φτάσει σήμερα να παράγει 750 εκατ. μάσκες σε μια υπερσύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα.

    H LFC, ετοιμάζεται να βάλει νέα προϊόντα στις μονάδες παραγωγής, φίλτρα για διάφορες εφαρμογές στον υγειονομικό χώρο, όπως μαθαίνει ο Wiseman.

    Οι μάσκες που παράγει σήμερα σε μία πλήρως καθετοποιημένη μονάδα  διοχετεύονται κατά κύριο λόγο στο λιανεμπόριο.

    Η εταιρεία είναι πολύ δυνατή στο retail αλλά εδώ και καιρό έχτιζε τη δυναμική διείσδυση στον κλάδο της υγείας.

    Οι δύο θεσσαλοί επιχειρηματίες είχαν προκαλέσει τεράστια εντύπωση το 2020, κερδίζοντας μάλιστα τα εύσημα του πρωθυπουργού όταν σε 20 μέρες έστησαν μια βιομηχανία και άρχισαν να παράγουν μάσκες τότε που υπήρχε τεράστια έλλειψη.

    Είχε γίνει ένα τεράστιο μπαμ με τη ζήτηση να φτάνει τα 800 εκατ. μάσκες και η εταιρεία να παράγει 10.000!!! Σήμερα όχι μόνο έχει αυξήσει την παραγωγική δυναμική της στα 750 εκατ. χειρουργικές μάσκες ετησίως αλλά παράγει και την πρώτη ύλη, μία ελληνική πρωτοπορία που της δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο.

    Το project έτρεξε ο Άγγελος Τσερέπας, και επειδή στον Wiseman αρέσουν οι ιστορίες θα σας πω πώς ανέλαβε ο τρίτης γενιάς επιχειρηματίας αυτή την επένδυση των 12,5 εκατ. ευρώ.

    Ο Άγγελος, λοιπόν, ήταν στην Lariplast Γαλλίας για ένα project και για το οποίο θα έπρεπε να μείνει δύο χρόνια.

     Η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα και επιστρέφει στην Ελλάδα τον Μάρτιο.

    Κάθεται δέκα ημέρες καραντίνα και μετά του λέει ο πατέρας του, Γιάννης Τσερέπας ότι υπάρχει η ιδέα για τις μάσκες.

    Αρχίζουν οι επιχειρηματίες να την τρέχουν και ο Άγγελος μπαίνει πολύ δυναμικά.

    Οι δύο μέτοχοι βλέποντάς τον να κάνει τα πάντα και να έχει μια ροή του έδωσαν το μάνατζμεντ, όπου και παρέμεινε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.