• ΑΓΟΡΕΣ

    «Πόλεμος» Citi και Eurobank Equities για τη μετοχή του ΟΤΕ

    Σταμάτης Δραζιώτης, επικεφαλής ανάλυσης της Eurobank Equities - Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Σταμάτης Δραζιώτης, επικεφαλής ανάλυσης της Eurobank Equities – Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Μεγάλη απόσταση χωρίζει τη Citi και τη Eurobank Equities για την τιμή-στόχο του ΟΤΕ, με την αμερικανική τράπεζα να συστήνει «αγορά» και τιμή στόχο στα €23, ενώ η ελληνική χρηματιστηριακή διατηρεί και με νέο report της την τιμή στόχο στα €15,10 και τη σύσταση «διακράτησης». Η διαφορά στις τιμές στόχους των δύο ξεπερνά το 50% ενώ στο ταμπλό του ΧΑ η τιμή του ΟΤΕ είναι στα €13,60.

    Στο νέο report της ελληνικής χρηματιστηριακής, ο Σταμάτης Δραζιώτης επισημαίνει τη συντηρητική μερισματική πολιτική του Οργανισμού που υπολείπεται ανταγωνιστών και άλλων εγχώριων εταιρειών. Επίσης, δυσκολεύεται να δει καταλύτες εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024 και ουσιαστικά το βασικό ζήτημα είναι ο βαθμός στον οποίο μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των EBITDA.

    «Πρώτον, στα θετικά, μετά από μια αδύναμη περίοδο με πτώση στη λιανική της ελληνικής σταθερής, ο τομέας φαίνεται να έχει τελικά επηρεαστεί το 4ο τρίμηνο πέρυσι (+1,2%), καθώς οι εύκολες συγκρίσεις ξεκίνησαν.

    Δεύτερον, στα αρνητικά, το 3ο τρίμηνο πέρυσι, ο ΟΤΕ κάλυψε 4 τρίμηνα υποαπόδοσης όσον αφορά τη δυναμική των οργανικών εσόδων σε σχέση με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της ΕΕ.

    Το 2024 φαίνεται ότι θα είναι έτος σταθεροποίησης του ARPU της σταθερής τηλεφωνίας, αλλά προειδοποιούμε ότι η ενσύρματη τηλεφωνία στην Ελλάδα δεν διαθέτει διαρθρωτική τιμολογιακή δύναμη λόγω της απουσίας της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, σε αντίθεση με άλλες αγορές.

    «Τρίτον, σε σχέση με τις ταμειακές επιστροφές μετρητών ύψους 450 εκατ. ευρώ για φέτος δεν προκάλεσαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην αγορά, καθώς αυξήθηκε μόλις κατά 6% σε ετήσια βάση, αν και αντιστοιχούσε σε μια (γενναιόδωρη;) πληρωμή 95%.

    Επαναλαμβάνουμε ότι η πολιτική επιστροφής μετρητών μας φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ το 2021-2023. Τέλος, σε σχέση με την αποτίμηση του ΟΤΕ, μετά την υποτίμηση του τελευταίου έτους, ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με απόδοση ταμειακής ροής περίπου 8% φέτος, η οποία από μόνη της είναι αρκετά ελκυστική.

    Αναμένουμε λοιπόν ότι η μετοχή θα διαπραγματεύεται σε συγχρονισμό με τη δυναμική των θεμελιωδών μεγεθών καθώς προχωρά το έτος», καταλήγει ο Δραζιώτης.

    Αντίθετα, ο George Ierodiaconou της Citi τονίζει ότι: «Η αύξηση του δείκτη πληρωμών στα μερίσματα σημαίνει ότι οι συνολικές αποδόσεις αναμένεται να αυξηθούν. Σημειώνουμε ότι ο ΟΤΕ έχει ιστορικό επίτευξης και συνήθως υπέρβασης των στόχων που θέτει, καθώς και την ύπαρξη πιθανότητας σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών σε περίπτωση πώλησης της ρουμανικής δραστηριότητας. Οι ισχυρές οικονομικές προοπτικές αύξησης των αποδόσεων των μετόχων θα πρέπει να υπεραντισταθμίσουν την απογοήτευση από την αύξηση της φορολογίας. Βλέποντας ανοδικό κίνδυνο για τις προβλέψεις, παραμένουμε με σύσταση αγοράς (buy), αναβαθμίζοντας την τιμή στόχο μας από €21 σε €23, χρησιμοποιώντας τώρα τις εκτιμήσεις για το 2024», επισημαίνει ο Ierodiaconou.

    Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις του ΟΤΕ, ο Ierodiaconou είναι σίγουρα πιο αισιόδοξος. Η τράπεζα αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα του 2024 στα 3.265 εκατ. ευρώ ή +1% υψηλότερα από πριν. Για το 2025, τα έσοδα προβλέπονται στα 3.339 εκατ. ευρώ ή +2% σε σχέση με πριν.

    Σε όρους pro forma EBITDA AL, η αμερικανική τράπεζα μειώνει οριακά την πρόβλεψη σε 1.391 εκατ. ευρώ φέτος από 1.395 εκατ. ευρώ πριν και αυξάνει οριακά την εκτίμηση σε 1.441 εκατ. ευρώ το 2025 από 1.439 εκατ. ευρώ πριν. Στα καθαρά κέρδη, εκτιμά 540 εκατ. ευρώ πλέον για φέτος από 584 εκατ. ευρώ πριν ή -8% και για το 2025 στα 573 εκατ. ευρώ από 614 εκατ. ευρώ πριν ή -7%.

    Ο Δραζιώτης, σε σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις του ΟΤΕ, προβλέπει τα έσοδα του 2024 στα 3.473 εκατ. ευρώ ή αρκετά υψηλότερα από τη Citi. Για το 2025, τα έσοδα προβλέπονται στα 3.537 εκατ. ευρώ, επίσης σε ποιο υψηλό επίπεδο από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου. Σε όρους pro forma EBITDA AL, o Δραζιώτης εκτιμά ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις στα 1.350 εκατ. ευρώ, ενώ η Citi προβλέπει 1.391 εκατ. ευρώ για φέτος. Για το 2025, προβλέπει 1.370 εκατ. ευρώ αντί για 1.441 εκατ. ευρώ της Citi. Στα καθαρά κέρδη, εκτιμά 518 εκατ. ευρώ έναντι 540 εκατ. ευρώ που εκτιμά η Citi για φέτος. Για το 2025, 531 εκατ. ευρώ έναντι 573 εκατ. ευρώ η Citi.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank Equities για ΟΤΕ: Γιατί παραμένει η ουδέτερη προσέγγιση και αμετάβλητη τιμή-στόχος στα €15,10

    Citi vs Eurobank Equities για ΟΤΕ: Τιμή στόχος €23 και σύσταση «αγοράς» vs τιμή στόχος €15,10 και σύσταση «ουδέτερη»

    Citi για ΟΤΕ: Αγοράστε τη μετοχή – Νέα υψηλότερη τιμή στόχος στα €23 από €21



    ΣΧΟΛΙΑ