• O ειλικρινής Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank και τι θα κάνει ο Λαμπίρης του ΤΑΙΠΕΔ με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

    Μετά τα όσα έγιναν την Παρασκευή και την εξάτμιση σχεδόν του 1/3 της χρηματιστηριακής αξίας της Alpha από την απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ, η διοίκηση του ομίλου Alpha θα προσπαθήσει να αλλάξει το σκηνικό.

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο Value Investor και η Alpha Bank

    Προ ολίγων μηνών το mononewsgr καθιέρωσε την στήλη Thevalueinvestor.

    Ο συντάκτης της στήλης γράφει 1 έως 2 φορές τον μήνα και έχει όχι μόνο αρίστη πληροφόρηση αλλά και υψηλό αισθητήριο για τα όσα συμβαίνουν στην αγορά.

    Χωρίς άλλο σχόλιο θα σας φρεσκάρουμε την μνήμη τι έγραφε στις 10 Μάιου του 2021, δηλαδή πριν από λίγες ημέρες,  για τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.

    Διαβάστε προσεκτικά τι έγραφε για την ALPHA BANK την Δευτέρα 10 Μαΐου .

    Εκείνη την ημέρα η μετοχή έκλεισε στα 1,31 ευρώ ενώ την Παρασκευή 7 Μαΐου είχε κλείσει στα 1,3480 ευρώ δηλαδή σε υψηλά 52 εβδομάδων.

    Η άποψη του theValueInvestor εκείνη την ημέρα ήταν ότι οποιαδήποτε τράπεζα ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Επίσης κατά την άποψη του «τώρα πρέπει να κλειδώσουμε τα κέρδη μας στην τράπεζα Πειραιώς και στην ALPHA BANK».

    Απλά να σας θυμίσουμε ότι από εκείνη την ημέρα έως σήμερα η  μετοχή της Alpha Bank έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 30%.

    Διαβάστε λοιπόν τι έγραφε ο the value investor στο κείμενο του με τίτλο “Η νέα τάξη πραγμάτων στο ελληνικό χρηματιστήριο με οδηγό την Goldman Sachs

     “Ο MSCI, η Eurobank και η Εθνική

    Όμως τώρα, φίλοι αναγνώστες, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή.

    Ο Value Investor πιστεύει ότι τώρα πρέπει να κλειδώσουμε τα κέρδη μας στην τράπεζα Πειραιώς και στην ALPHA BANK και σε καλύτερες τιμές, λόγω της ένταξής τους στον MSCI στην EUROBANK και στην ΕΘΝΙΚΗ.

    Ο λόγος είναι γιατί καλώς ή κακώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ήταν τεράστια επιτυχία, και για την τράπεζα και για τους νέους μετόχους της.

    Μετά από αυτή την επιτυχία έχουμε την αίσθηση ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποια από τις 3 συστημικές τράπεζες να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Όχι αναγκαστική αλλά για ανάπτυξη.

    Όμως, κάτι τέτοιο θα ασκήσει πιέσεις στην εκάστοτε μετοχή.

    Όταν λοιπόν βγάζουμε τόσο μεγάλες αποδόσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, παίρνουμε τα λεφτά και τρέχουμε.

    Η απληστία είναι κακός σύμβουλος.”

    Αυτά λοιπόν σας έγραφε ο the Value Investor.  Και η πληροφόρηση ήταν 100% εγγυημένη. Γιατί καταλαβαίνετε ότι όταν έγραφε οτι θα γίνει ΑΜΚ σε μια τράπεζα εννοούσε άμεσα και όχι σε διάστημα 2 η 3 μηνών.

    Γιατί ο Βασίλης Ψάλτης ήταν ειλικρινής για την Alpha Bank

    Όταν τον Μάρτιο του 2021 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 2020, ο επικεφαλής της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης είπε κάτι που λίγοι το θυμούνται ως σήμερα.

    «Ότι κάνουμε για την τράπεζα για την ενίσχυση της,  θα γίνεται  με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των μετόχων μας»

    Τότε η μετοχή της Alpha Bank είχε τιμή μεταξύ 0,92-0,95 ευρώ.

    Εάν λοιπόν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γίνει πάνω από το 1 ευρώ τότε ο κ. Ψάλτης θα έχει τηρήσει 100% τα λεγόμενα του.

     Αντεπίθεση από Alpha BANK

    Μετά τα όσα έγιναν την Παρασκευή και την εξάτμιση σχεδόν του 1/3 της χρηματιστηριακής αξίας της Alpha από την απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ, η διοίκηση του ομίλου Alpha θα προσπαθήσει να αλλάξει το σκηνικό.

    Το εάν καταφέρει να κάμψει και τον εκνευρισμό ορισμένων μετόχων αυτό μπορεί να συμβεί αλλά όχι τώρα και όχι για όλους.

    Αυτοί που πούλησαν έκαναν realized τη ζημιά. Βιάστηκαν.

    Για τους άλλους ο εκνευρισμός μπορεί να γίνει χαρά, αφού βάλουν τα λεφτά και ανταμειφθούν.

    Υπομονή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης την απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου την έλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha, Βασίλης Ψάλτης.

    Το συζητούσαν για κάποιο καιρό με τους συμβούλους – οπότε οι διαρροές περί μη αύξησης κεφαλαίου δεν ίσχυαν – αλλά η κίνηση έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο διότι τον διακατέχει αυτή την περίοδο μία αποφασιστικότητα.

    Πρόκειται για μία «επιθετική» κίνηση, με την οποία επιχειρεί να εξασφαλίσει τρία πράγματα: α) τα κεφάλαια, που πλουσιοπάροχα δίνουν οι αγορές αυτή την περίοδο και να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα ως προς την άντληση των κεφαλαίων, αφού λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά, β) θωρακίζει την τράπεζα σε οποιοδήποτε μελλοντικό εμπόδιο είτε από το καλοκαίρι με τον τουρισμό, είτε από το φθινόπωρο και μετά, συμπεριλαμβανομένου πιθανότητας τετάρτου κύματος της πανδημίας αν και με μικρότερη ένταση λόγω των εμβολιασμών και γ) δημιουργεί τις προϋποθέσεις να εκμεταλλευτεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

    Οι όροι της αύξησης της ALPHA BANΚ

    Αυτό που τώρα η διοίκηση θα επιδιώξει είναι να πείσει τους μετόχους ότι οι όροι της αύξησης κεφαλαίου θα είναι τέτοιοι ώστε δεν θα γίνει dilution, δηλαδή οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορούν να κρατήσουν τα ποσοστά τους και ότι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου δεν θα είναι σημαντικά χαμηλότερη έναντι της χρηματιστηριακής τιμής, έτσι ώστε να σταματήσει η πτώση της τιμής της μετοχής και ίσως να σταθεροποιηθεί κοντά στα επίπεδα του 1 ευρώ (δηλαδή χρηματιστηριακή αξία 1,54 δισ. ευρώ).

    Κάποιοι το θεωρούν «κατώφλι».

    Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 0,9026 ευρώ από 1,24 ευρώ την προηγούμενη ημέρα.

    Αυτός ο στόχος θεωρείται επιτεύξιμος γιατί εκτιμάται ότι τα ίδια τα νούμερα της Alpha μπορούν να τον υποστηρίξουν.

    Συγκεκριμένα, τα ίδια κεφάλαια της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών είναι 7,687 δισ. ευρώ με στοιχεία ισολογισμού 31/12/2020.

    Μετά την απομείωση κόκκινων δανείων του project Galaxy τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται σε 5,7 δισ. ευρώ, όπως έχει δηλώσει η διοίκηση του ομίλου.

    Αυτό σημαίνει ότι με τα νέα κεφάλαια των περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια θα ανέλθουν σε 6,5 δισ. ευρώ.

    Με δεδομένο ότι οι ελάχιστες τιμές της σχέσης χρηματιστηριακής αξίας προς ενσώματα ίδια κεφάλαια (P/ΤBV) για τις ελληνικές τράπεζες κυμαίνονται γύρω στο 0,3 τότε η αγορά μπορεί να υποστηρίξει χρηματιστηριακή αξία γύρω από το 1,7 δισ. πριν την αύξηση κεφαλαίου ενώ μετά την αύξηση θα μπορούσε να υποστηρίξει μεγαλύτερα νούμερα σε όρους P/BV υπό την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια θα δημιουργήσουν επαναλαμβανόμενα κέρδη.

    Προς το παρόν μετά την πτώση 27% της μετοχής την περασμένη Παρασκευής η χρηματιστηριακή αξία έχει διαμορφωθεί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι οι μέγιστες τιμές P/BV για τις ελληνικές τράπεζες είναι έως 0,5 ενώ για τις ευρωπαϊκές πάνω από 0,5 με ότι αυτό συνεπάγεται σε ένα πιο «καθαρό» οικονομικό περιβάλλον.

    Πως θα γίνει η αύξηση της Alpha Bank;

    Εδώ αναμένεται να επιλεγεί αντίστοιχος τρόπος με αυτό που η Πειραιώς Financial Holdings επέλεξε.

    Δηλαδή ναι μεν οι υφιστάμενοι μέτοχοι να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου αλλά το σημαντικότερο να μπορούν διατηρήσουν το ίδιο ποσοστό συμμετοχής, αλλά αυτό θα γίνει όχι με τη κλασική μέθοδο του δικαιώματος προτίμησης.

    Και αυτό γιατί η κλασική μέθοδος προϋποθέτει να τεθεί το δικαίωμα υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο, γεγονός που θα καθυστερήσει τη διαδικασία συνολικά ένα μήνα, δηλαδή 15 ημέρες η διαπραγμάτευση και όσες ημέρες χρειαστούν συμπληρωματικά για τις υπόλοιπες διαδικασίες, σύγκληση ΔΣ, απόφαση για διάθεση αδιάθετων δικαιωμάτων κλπ.

    Όμως η διοίκηση της Alpha θέλει όλα αυτά να τελειώσουν μέσα στον Ιούνιο.

    Έτσι, επιλέγεται η δημόσια προσφορά των νέων μετοχών που θα κρατήσει ελάχιστες ημέρες (συνήθως τρεις) με τους υφιστάμενους μετόχους να μπορούν να εγγραφούν και να ζητήσουν τόσες νέες μετοχές όσες αναλογούν στο υφιστάμενο ποσοστό συμμετοχής τους.

    Αυτή η διαδικασία από την ημέρα έγκρισης του σχετικού ενημερωτικού δελτίου που απαιτείται για την αύξηση κεφαλαίου μέχρι και την τελευταία ημέρα της δημόσιας προσφοράς κρατάει μόλις 4 ημέρες.

    Ήδη η διοίκηση της Αlpha έχει ενημερώσει τους μεγαλύτερους μετόχους μεταξύ αυτών και το ΤΧΣ, το οποίο δήλωσε ότι υποστηρίζει την αύξηση κεφαλαίου.

    Εκτιμάται ότι το ποσοστό συμμετοχής του μετά την αύξηση θα παραμείνει εάν όχι ατόφιο στο 11,05% που είναι σήμερα, κοντά σε αυτά τα επίπεδα.

    Όχι τίποτα άλλο, για να έχει λόγο ύπαρξης και να μπορεί να δίνει αυτούς τους μισθούς στα στελέχη του.

     Ο Λαμπίρης πρέπει να τρέξει την υπόθεση ΕΓΝΑΤΙΑ

    Για τις επόμενες εβδομάδες η προσοχή της αγοράς θα είναι στραμμένη, εκτός από την ALpha BAnk και   στο ΤΑΙΠΕΔ.

    Ο λόγος είναι η απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,77% 2,63 για την Εγνατία οδό.

    Έτσι τώρα λοιπόν θα πρέπει άμεσα να ανοίξουν οι προσφορές των δυο άλλων παικτών δηλαδή των:

    1. VINCI Highways S.A.S – VINCI Concesiones S.A.S – Mytilineos – Άβαξ.
    2. ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projects S.A.

    Έως τώρα έχουμε 2 δεδομένα.

    Ότι αλλάζει ο CEO δηλαδή ο κ. Λαμπίρης.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι.

    Οφείλει να ανοίξει τις προσφορές και να τις αξιολογήσει.

    Η αγορά θέλει ταχύτατα βήματα και αλλαγές ας γίνουν οπότε είναι να γίνουν.

    Προσοχή. Ο κ. Λαμπίρης πρέπει να τρέξει άμεσα τις διαδικασίες. Οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν βοηθάει κανάνα.

    Βέβαια ο απερχόμενος, όπως όλα δείχνουν, CEO, Ρ. Λαμπίρης, υποψιαζόταν εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν αποτελεί πρώτη επιλογή, για να παραμείνει στο ΤΑΙΠΕΔ.

    Το μήνυμα ήταν σαφές, όταν στα τέλη Μαρτίου αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στη διαδικασία καθώς τα βιογραφικά της λίστας, που είχε συντάξει η Egon Zehnder κρίθηκαν «φτωχά».

    Και μεταξύ αυτών ήταν και το δικό του!!!

    PAX AMERICANA

    Σε ποια δουλειά ακούω ότι ήδη υπάρχει παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα;

    Δηλαδή ο Αμερικανός έχει προτίμηση σε συγκεκριμένο παίκτη.

    Θα σας ενημερώσω τις επόμενες ημέρες, περισσότερο αναλυτικά.