• Τα μυστήρια του Helikon και η Alpha Bank, πόσες μετοχές έχει ο Βασίλης Ψάλτης, η Βρεττού των ομολόγων και τι πουλάει ο MVP Νίκος Σταθόπουλος

    Η τράπεζα Πειραιώς τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, να ηγηθεί στην αγορά των ελληνικών διαπραγματεύσιμων ομολόγων.

    the wise man
    image
    the wise man

    Η αντίδραση της Alpha Bank

    Ανακούφιση των στελεχών της Alpha Bank μετά τους αρχικούς χειρισμούς.

    Η μετοχή αντέδρασε ανοδικά και ανέκτησε περίπου το 1/3 της πτώσης.

    Αυτό που έσωσε την κατάσταση είναι η δήλωση της διοίκησης ρητή και κατηγορηματική ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορούν να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου και ότι δεν θα γίνει υπέρ νέων μετόχων.

    Σε αυτή την περίπτωση η τιμή θα γινόταν «έρμαιο» του book building κι το έργο θα επαναλαμβανόταν.

    Βέβαια, το ότι η τιμή διάθεσης θα οριστεί μέσω bookbuilding ενέχει κάποιους κινδύνους και γι΄αυτο το λόγο, λένε αναλυτές, η χρηματιστηριακή τιμή μπορεί να μην ανακτήσει όλη την πτώση της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της αύξησης, δηλαδή να επανέλθει σε επίπεδα 1,24-1,30.

    Κι αυτό γιατί μέχρι να γίνει το book buildnig θα υπάρχει ο κίνδυνος της αγοράς και των γενικότερων συνθηκών.

    Εάν οι συνθήκες είναι καλές τότε έχει μικρά περιθώρια ανόδου, καθώς πάντα σε αυξήσεις κεφαλαίου την εμφάνισή του κάνει το άρμπιτραζ μεταξύ τρέχουσας χρηματιστηριακής και της τιμής διάθεσης.

    Εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν τότε υπάρχει ο κίνδυνος αρνητικών εκπλήξεων, γιατί ενδέχεται αυτοί που θα κάνουν το book building να μην είναι ταυτόχρονα υφιστάμενοι μέτοχοι.

    Πάντως, κάποιοι άλλοι μετά την αύξηση κεφαλαίου της Αlpha Bank ονειρεύονται 2,5 τράπεζες!

    Οι μετοχές του Ψάλτη

    Λοιπόν ο 52χρονος CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης είναι μέτοχος της τράπεζας.

    Βέβαια οι μετοχές του είναι λίγες. Μόλις 532 μετοχές.

    Λίγες θα έλεγα (δεν τον λες και χουβαρντά)

    Μεγαλύτερος μέτοχος με 50.000 μετοχές είναι ο 61χρονος Αρτέμης Θεοδωρίδης επικεφαλής της CEPAL.

    O κ. Θεοδωρίδης ήταν ως πρόσφατα μέλος του ΔΣ της Alpha Bank.

    Τα μυστήρια του Helikon και η Alpha Bank

    Διοικείται από 4 Ιταλούς και έχει την έδρα του στο Μιλάνο στην Via Gesu 10, σχεδόν δίπλα στην Via Monte Napoleone.

    Τα αφεντικά του Helikon  Investments είναι οι Federico Riggio, Michele Fiumara, David Grazzini και Flavio Russo.

    Δημιουργήθηκε στα τέλη του 2019 αρχές του 2020 και έχει κεφάλαια υπό διαχείριση μόλις 850 έως 900 εκατ. ευρώ.

    Και όμως το fund αυτό έχει καταφέρει και πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα καθώς έχει αγοράσει ΔΕΗ ΔΕΗ 1,19% 11,06 , LAMDA Development ΛΑΜΔΑ 0,94% 6,44 , Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,75 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,56% 1,81 (από την οποία λέγεται ότι φεύγει σιγά σιγά).

    Συνολικά έχει τοποθετήσει στην Ελλάδα σχεδόν τα μισά του κεφάλαια, δηλαδή πέριξ των 400 εκατ. ευρώ.

    Όμως με δεδομένο ότι θα τρέξει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank,  στην αγορά αναρωτιούνται εάν θα μπει και στο μετοχικό κεφάλαιο της συγκεκριμένης τράπεζας.

    To story της τράπεζας ακούγεται ελκυστικό και δεν αποκλείεται να τραβήξει κεφάλαια από το Ιταλικό Fund.

    Όμως οι Ιταλοί δεν αγοράζουν αλλά σορτάρουν.

    Μεταξύ των σορταρισμάτων που έχει κάνει σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, ξεχωρίζουν αυτές των Europcar Mobility Group, Air France/KLM και Valllourec στη Γαλλία, των Finacntieri, Trevi-FinanziariaIndustriale και Societa Cattolica Di Assicurazione Societa Cooperativa στην Ιταλία, των SMA Solar Technology, Encavis και Nordex στη Γερμανία, της βρετανικής Aston Martin Lagonda Global Holdings και της ισπανικής Solaria Energia y Medio Ambiente.

    Τι πουλάει ο MVP Νίκος Σταθόπουλος

    Όμως θα θυμάστε προ ετών η οικογένεια των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου, πώλησε σημαντικό ποσοστό μετοχών (πέριξ του 80%)  που είχε στην Pharmathen, στον Νίκο Σταθόπουλο και στην BC Partners. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

    Έγιναν πολλές επενδύσεις και η αξία της εταιρείας αυξήθηκε.

    Ε τώρα οι νεότερες πληροφορίες είναι ότι η Pharmathen πωλείται.

    Ο Σταθόπουλος που την ξέρει την δουλειά (αγοράζω και σε 4/5 χρόνια πουλάω) έχει αναθέσει σε λονδρέζικο οίκο να αναζητήσει αγοραστή για την εταιρεία.

    Εικάζεται ότι η αποτίμηση της θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.

    Σας θυμίζω ότι ο Νίκος Σταθόπουλος είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και μάλιστα ήταν συμμαθητής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως MVP (Most Valuable Player) των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 2020 ανακηρύχθηκε ως ένας από τους 50 πιο επιδραστικούς dealmakers στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των “Financial News”.

    Επιπρόσθετα ο κ. Σταθόπουλος είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες σύμφωνα με την λίστα mononews100 του 2020.

    Η Βρεττού των ομολόγων

    Η τράπεζα Πειραιώς τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, να ηγηθεί στην αγορά των ελληνικών διαπραγματεύσιμων ομολόγων.

    Τελευταία δουλειά που πιστώνεται στην Ανώτατη Γενική Διευθύντρια Ελένη Βρεττού και στον επικεφαλής του investment banking Ιωσήφ Μηχαηλίδη είναι η έκδοση ομολόγου της εταιρείας Costamare, που αποτελεί την πρώτη έκδοση από εταιρεία της ποντοπόρου ναυτιλίας.

    Η έκδοση της Costamare αποτελεί έκδοση ορόσημο, τόσο για την ελληνική κεφαλαιαγορά όσο και την ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία, αφού είναι το πρώτο ομόλογο από εταιρεία του κλάδου που εκδίδεται στην Ελλάδα και διαπραγματεύεται στο ΧΑ.

    Ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς ήταν καθοριστικός καθώς, από κοινού με την εταιρεία, προχώρησε στο σχεδιασμό της έκδοσης από την αρχή, διαμορφώνοντας στην πορεία και τη δομή και τη διαδικασία που παρουσίαζε ιδιαιτερότητες λόγω του συγκεκριμένου κλάδου.

    Η έκδοση της Costamare που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή συγκέντρωσε το ποσό των 665,17 εκατ. ευρώ, με τα αντληθέντα κεφάλαια να ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψη κατά 6,7 φορές.

    Η συμβολή της Τράπεζας Πειραιώς στην επιτυχία της έκδοσης επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την πρώτη θέση που κρατά η Τράπεζα στην αγορά ομολόγων και στο investment banking στην Ελλάδα.

    Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη Τράπεζα που συμμετείχε ως συντονιστής κύριος ανάδοχος σε όλες τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, περιλαμβανομένης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που επανεκκίνησε την αγορά εταιρικών ομολόγων, της Lamda Development, του ΟΠΑΠ και της Motor Oil.

    Την τελευταία πενταετία έχουν πραγματοποιηθεί 15 δημόσιες προσφορές ομολόγων στο Χ.Α., συνολικού ύψους αντληθέντων κεφαλαίων 2,69 δισ. ευρώ, με την Πειραιώς να κρατά την 1η θέση μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών σε όρους συνολικής ζήτησης, συντονίζοντας τις εκδόσεις.

    Ευκαιρία η Aegean 

    Αλλά ας πάμε σε μία αύξηση κεφαλαίου που εκτός απροόπτου θα πάει εξαιρετικά καλά..

    Είναι της Aegean ΑΡΑΙΓ 2,62% 11,76.

    Εδώ έχουμε μία πολύ ελκυστική αύξηση κεφαλαίου.

    Ελκυστική από πολλές απόψεις.

    Πρώτον λόγω των όρων της αύξησης και δεύτερον λόγω του ότι το «πισωγύρισμα» της εταιρείας  – λόγω της πανδημίας – λειτουργεί ως μία ευκαιρία να τοποθετηθούν και επενδυτές που δεν είχαν αγοράσει μετοχές της.

    Είναι τόσο καλό το record της εταιρείας σε νορμάλ συνθήκες, που ακόμα και ο δύσπιστος επενδυτής θέλει να έχει μετοχές της στο χαρτοφυλάκιό του.

    Αυτό φαίνεται από το ότι πριν γίνει η αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε δύο ημέρες πριν αλλά και μετά την αποκοπή κατά τη χθεσινή ημέρα (Δευτέρα).

    Με προσαρμοσμένη τιμή  5,23 ευρώ η μετοχή έκλεισε στα 5,35 ευρώ (+2,29%).

    Δεν είναι τυχαίο ότι ένας δύσπιστος επενδυτής όπως είναι το δημόσιο μπορεί να βγει ιδιαίτερα κερδισμένος από το δικαίωμα που έχει αποκτήσει αγοράς μετοχών της Aegean.

    Και μάλιστα σημαντικού πακέτου μετοχών ίσου με το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μετά την αύξηση κεφαλαίου.

    Πράγματι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης, θα εκδοθούν μεταβιβάσιμοι τίτλοι δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της εταιρείας με το δημόσιο να αποκτά αυτά τα δικαιώματα με την ίδια τιμή που γίνεται τώρα η αύξηση κεφαλαίου, ήτοι 3,2 ευρώ ανά μετοχή (ή ανά δικαίωμα).

    Το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα απόκτησης μετοχών δύο χρόνια μετά τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης υπό την προϋπόθεση ότι η Aegean έχει δικαίωμα να αγοράσει η ίδια τους τίτλους αυτούς στην τιμή που θα έχουν τότε (η τιμή των δικαιωμάτων θα ισούται με τη θετική διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της Aegean κατά τις τελευταίες 60 ημέρες διαπραγμάτευσης, που προηγούνται της ημερομηνίας δήλωσης πρόθεσης άσκησης των τίτλων κτήσης μετοχών και της τιμής άσκησης).

    Βέβαια στο σχετικό νόμο δεν γίνεται αναφορά τι θα γίνει σε περιπτώσεις επιστροφής κεφαλαίου, ή νέων αυξήσεων κεφαλαίου.

    Πρακτικά βάσει υπολογισμού είναι οι προσαρμοσμένες τιμές αλλά με το ελληνικό δημόσιο ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος εάν έχει διασφαλίσει και σε τέτοιες περιπτώσεις τα δικαιώματά του.

    Ο Ευθύμης

    Και μία που ασχολούμαστε με τους κατασκευαστές ας κάνουμε και μία ευχάριστη αναφορά στο χαμένο της Εγνατίας Οδού, τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,80% 2,52.

    Η αλλαγή που έγινε στο τιμόνι του ομίλου με τον Ευθύμη Μπουλούτα να παίρνει τη θέση του Αρη Ξενόφου αναμένεται να λειτουργήσει επoικοδομητικά ως προς την εξεύρεση κοινής συνισταμένης με την πλευρά των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη.

    Άλλωστε στους συνδέει και ο Σεραφείμ και οι παλιές αγάπες δύσκολα ξεχνιούνται ακόμα κι αν έχουν περάσει σε αντίπαλα στρατόπεδα.

    Ο Ευθύμης ήδη είχε έρθει σε επαφή με την πλευρά των  επιχειρηματιών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη.

    Αλλά τότε δεν είχε την ιδιότητα του CEO. Τώρα την έχει…

    Να σημειώσουμε πως Μπουλούτας και Ξενόφος συνεργάστηκαν στενά στο να πάρει τη συνέλευση η Reggeborgh.

    Σχεδόν «door to door» πήγαν – μέσω τηλεδιασκέψεων – και ενεργοποίησης παλιών καλών φίλων χρηματιστών.

    Προκήρυξη

    Πιθανότατα την ερχόμενη  Δευτέρα  θα  δοθεί  στη δημοσιότητα η προκήρυξη  πώλησης  των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Άμεσα  θα ακολουθήσει η ΕΤΑΔ η οποία προτίθεται να κατεβάσει  το κατώτατο τίμημα  στα 30 εκατ. ευρώ από 55 εκατ. ευρώ που ήταν  στο προηγούμενο διαγωνισμό.

    Δεν αναμένεται κοσμοσυρροή στους δύο  διαγωνισμούς και ευελπιστούν να εμφανιστεί  ο εφοπλιστής Θεόφιλος Πριόβολος.

    Κέρδη από το Κουβέιτ

    Ο όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων έχει αποκτήσει μετοχές του Boursa Kuwait με κόστος 4,409 εκατ. ευρώ.

    Από την αποτίμηση της συμμέτοχής στις 31/3/2021 προκύπτει ένα κέρδος  567 χιλιάδων ευρώ.

    Αντίθετα, η τοποθέτηση που είχε κάνει στην Τράπεζα Πειραιώς δεν πήγε καθόλου καλά.

    Και πουλήθηκε εντός του πρώτου τριμήνου.

    Το νέο εγχείρημα του Παντελιάδη

    Στη «μάχη» της μικρής λιανικής, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική ρίχτηκε ο όμιλος Παντελιάδη.

    Το πρώτο κατάστημα με την επωνυμία «My Market Speedy» ξεκίνησε να λειτουργεί διάστημα πιλοτικά στην Κυψέλη, και η πορεία του θα κρίνει την τύχη του εγχειρήματος. Λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο και σε πρώτη φάση την απαραίτητη γκάμα προϊόντων.

    Μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος και αφού γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, αναμένεται να αξιοποιηθεί εμπορικά με την μέθοδο της δικαιόχρησης (franchise).

    Λέγεται πως οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα της διοίκησης…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.