• Η δέσμευση περιουσίας σε 2 ολιγάρχες, οι νέες δουλειές του Καλαντώνη, η απόφαση της ΤΙΤΑΝ και η υποβάθμιση από την Eurobank και τι συμβαίνει με Ιβάν και λιμάνι Αλεξανδρούπολης

    Ο wiseman  έχει μάτια και αυτιά και μέσα στα άδυτα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, αυτό έλειπε άλλωστε!Μαθαίνω λοιπόν πως επιτέλους «ξύπνησε» η ωραία κοιμωμένη που λέγεται  Κομισιόν και ετοιμάζει ρηξικέλευθες προτάσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου…

    image

    Ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης κι οι Ρώσοι Ολιγάρχες

    Στην Τράπεζα της Ελλάδας και σε υποθηκοφυλακεία έχει διαβιβάσει η Αρχή για το Ξέπλυμα τα ονόματα με τους Ρώσους ολιγάρχες που έχει καταρτίσει η ΕΕ.

    Ηδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, Ρώσων επιχειρηματιών που έχουν ιδιοκτησίες στην Ελλάδα και περιλαμβάνονταν στη σχετική λίστα που έχει αποσταλεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Στην λίστα συγκαταλέγονται τουλάχιστον δύο ιδιώτες, Ρώσοι υπήκοοι, που φέρονται να διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, ενώ μια από τις ελληνικού ενδιαφέροντος καταχωρήσεις στην λίστα λέγεται ότι είναι και η εταιρεία εξαγωγών στρατιωτικών προϊόντων Rosobonoexport, η οποία έχει εμπορικές συναλλαγές με το Ελληνικό Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου της, Alexander Mikheev, βρίσκεται στο σχετικό κατάλογο.

    H Lamda, η ΑΒΑΞ και η Ακτωρ

    Η μεγάλη άνοδος του κόστους των υλικών είναι το επιχείρημα με το οποίο εξηγούνται οι μικρές, σε σχέση με το παρελθόν, εκπτώσεις που δίνουν τώρα τελευταία  διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες στις δημοπρασίες έργων.

    «Δεν υπάρχει άλλος λόγος, ανέβηκε το κόστος των πρώτων υλών» αναφέρουν συχνά πηγές των κατασκευαστικών απαντώντας στους κακοπροαίρετους.

    Ωστόσο ο διαγωνισμός μιας ιδιωτικής εταιρείας, της Lamda Development ΛΑΜΔΑ -1,56% 6,92 στο Ελληνικό, αποκάλυψε άλλη μια άλλη διάσταση.

    Οι μικρές εκπτώσεις μάλλον εμφανίζονται κυρίως σε διαγωνισμούς του δημοσίου, σχολιάζουν στην αγορά.

    Ο προϋπολογισμός του έργου για τις υποδομές του Ελληνικού ήταν 370 εκατ. ευρώ, η Άκτωρ προσέφερε 280 εκατ. ευρώ αλλά το έργο ανατέθηκε στην Άβαξ που έδωσε 260 εκατ. ευρώ.

    Συμπέρασμα; Όταν ο πελάτης είναι ιδιώτης για κάποιο λόγο ο ανταγωνισμός εντείνεται. Σωστά;

     

    Τα δειλά βήματα της ΓΕΚ Τέρνα στο real estate

    Την ευκαιρία να αξιοποιήσει ιδιόκτητες εκτάσεις της στην Κέρκυρα δίνουν οι αρμόδιες αρχές στη ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,96% 16,44 , η οποία όμως όπως πληροφορούμαστε δεν έχει σκοπό να κινηθεί με ταχύ βήμα στο τουριστικό real estate.

    Πάντως, η προέγκριση οικοδομικών αδειών για δύο οικιστικά projects, Rock και OAK όπως ονομάζονται, είναι γεγονός και παρέχει πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία υπόσκαφων κατοικιών με πισίνες, τον σχεδιασμό των οποίων έχει αναλάβει αθηναϊκό αρχιτεκτονικό γραφείο, σχεδόν τρία χρόνια μετά την εξαγορά των εκτάσεων.

    Η δραστηριότητα της ΓΕΚ Τέρνα στο real estate τής αποφέρει ελάχιστα έσοδα μέχρι στιγμής – μόλις 2,6 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2021 – χωρίς, ωστόσο το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να περνά αδιάφορο.

    Κατά καιρούς έχουν παρελάσει από το portfolio ακινήτων οικιστικά συγκροτήματα, κτίρια γραφείων και assets όπως το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο Ιωαννίνων και το επιχειρηματικό κέντρο City Tower στη Σόφια, το οποίο πούλησε στην Prodea (τότε Εθνική Πανγαία) το 2019.

     

    “Βαρίδι” ο Ιταλός εταίρος στην κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ –  Ιnterkat

    Το mononews.gr είχε αποκαλύψει χθες πως η CMC di Ravenna, , ο ιταλικός εταίρος της κοινοπραξίας ΤΕΚΑΛ-Interkat, η οποία είχε μειοδοτήσει για το Μπράλος-Άμφισσα αξίας 285  εκατ. ευρώ, επιβαρύνεται με  δάνεια αξίας 900 εκατ. Ευρώ ενώ έχει εμπλακεί από το 2014 σε σκάνδαλα για έργα στην Κένυα, τα οποία δεν έχει καν ξεκινήσει να κατασκευάσει.

    Το γεγονός αυτό φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στο οπλοστάσιο των άλλων διεκδικητών του έργου, ο ι οποίοι δε θα αφήσουν μία τόσο σημαντική σύμβαση να πάει χαμένη. Κυκλοφορεί λοιπόν εντόνως στην αγορά ότι  ένας εκ των διεκδικητών του έργου δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος που το έχασε και έχει έρθει ήδη σε επαφή με την ιταλική CMC χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του καρότου και του μαστιγίου.

    Στην προκειμένη περίπτωση το καρότο είναι η επίσκεψη ανθρώπων της εταιρείας στην Ιταλία με στόχο να πείσουν τη CMC να αποχωρήσει από την κοινοπραξία, έτσι ώστε να κηρυχθεί ο μειοδότης έκπτωτος, υποσχόμενοι από κοινού business σε άλλα έργα.

    Φαίνεται πως οι εγκλήσεις τους δεν πιάνουν τόπο και έτσι στρέφονται στο μαστίγιο, καθώς γίνονται στην Ελλάδα ανεπίσημες έρευνες σχετικά με το δείκτη βιωσιμότητας και τα δάνεια της CMC με στόχο να υπάρχει έρεισμα για προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

    Εάν επιτευχθεί το δεύτερο, τότε ο διαγωνισμός θα παγώσει, ενώ δεν αποκλείεται να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί οδηγώντας τους μεγάλους κατασκευαστικούς Ομίλους να κερδίσουν τον αγώνα «στα πέναλτι».

     

    Νέες δουλειές για την doValue

    Θα έχετε αντιληφθεί και από την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 2,00% 7,66 που γράφαμε χθες να χρηματοδοτήσει την δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων, ότι ο συγκεκριμένος χώρος παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα.

    Όπως πληροφορήθηκα λοιπόν η doValue βρίσκεται ένα βήμα πριν κλείσει μία ακόμη μεγάλη δουλειά καθώς η θυγατρική της εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Altamira Properties  βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την  Cerberus για την  διαχείριση του χαρτοφυλακίου Sky που  έχει αγοράζει το Αμερικάνικο fund από την Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 .

    Θυμίζουμε ότι το πακέτο των πακέτο των κόκκινων δανείων (ύψους 2,2 δις.ευρω) συνοδευόταν με περίπου 200 ακίνητα.

    Τα ακίνητα αυτά λοιπόν θα αναλάβει να διαχειριστεί η Altamira η οποία έχει δημιουργηθεί με … Ισπανική συνταγή, καθώς η πλατφόρμα είχε φτιαχτεί από την ομώνυμη εταιρεία στην Ισπανία.

     

    Ποιοι μέτοχοι θα εισπράξουν την μερίδα του Λέοντος από την επιστροφή κεφαλαίου της ΤΙΤΑΝ

    Η Τιτάν για το 2021 εμφάνισε κέρδη 89,6 εκατ. ευρώ, όχι από την παραγωγική της δραστηριότητα, αλλά χάρη στην αναχρηματοδότηση  του δανεισμού της  και τις ευνοϊκότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες που επικράτησαν.

    Όλα αυτά βέβαια δεν εμπόδισαν τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο ,  ο οποίος εμφανίζεται στο Δ.Σ. ως εκτελεστικό μέλος απλά, να  κάνει τη ρελάνς στους μετόχους διανέμοντας αντί για μέρισμα, το οποίο υπόκειται και σε φορολογία 5%, στην αφορολόγητη επιστροφή κεφαλαίου.

    Η αγορά, είναι αλήθεια αυτό, περίμενε μέρισμα 0,40 ευρώ.

    Ο Τιτάνας αποφάσισε να κάνει επιστροφή 50 λεπτών με τους βασικούς μετόχους, την εταιρεία ΕΔΥΒΕΜ και το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου να  εισπράττουν 18,37 εκατ. ευρώ.

    Σε καλή μεριά, με τη μετοχή να έχει δεχθεί ήδη μία μείωση τιμής στόχου από την Eurobank Equitites στα 17,90 ευρώ από 21 πριν…

     

    Ο Αμερικάνικος παράγοντας χάλασε τη φιέστα του Σκρέκα

    Για λόγους….ανωτέρας βίας…ακυρώθηκε η σημερινή συνάντηση στην Κομοτηνή του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα με το Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας  Αλεξάντερ Νικόλοφ  και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ  για την πορεία των έργων του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB.

    Μάλιστα στην ίδια εκδήλωση ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί ως οικοδεσπότης ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος όμως είχε ακυρώσει τη συμμετοχή του λόγω Covid.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βούλγαροι αξιωματούχοι αποφάσισαν την ακύρωση της συνάντησης στην Κομοτηνή για να υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τον  υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ  Λόιντ Όστιν.

    Ο Λόιντ Όστιν πρόσθεσε μια στάση στη Βουλγαρία, στην περιοδεία του στην Ευρώπη που θα επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

    Ο Όστιν αναχώρησε στις 15/3 από την Ουάσιγκτον για τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ακολούθως επισκέφθηκε τη Σλοβακία, και σήμερα θα βρίσκεται στη Βουλγαρία για συναντήσεις με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

    Η συνάντηση για τον IGB (που θα ενώσει τον TAP με τη Βουλγαρία) αναμένεται να επαναπρογραμματιστεί καθώς ως θέμα καίει  τη Βουλγαρία που επιθυμεί διακαώς μα προμηθεύεται φυσικό αέριο και από το Αζερμπαιτζαν και όχι μόνο από την Ρωσία.

    Ο αγωγός έχει καθυστερήσει από την ελληνική πλευρά αλλά σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί.

     

    Η αγορά ενέργειας και η Κομισιόν

    Ο wiseman  έχει μάτια και αυτιά και μέσα στα άδυτα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, αυτό έλειπε άλλωστε!

    Μαθαίνω λοιπόν πως επιτέλους «ξύπνησε» η ωραία κοιμωμένη που λέγεται  Κομισιόν και ετοιμάζει ρηξικέλευθες προτάσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

    Είναι από τις σπανιότατες περιπτώσεις που οι αργόστροφες και γραφειοκρατικές Βρυξέλλες κάνουν  πολιτική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας!

    Για το φυσικό αέριο η Κομισιόν ψάχνει τα ονόματα των διεθνών κερδοσκόπων που λυμαίνονται το βασικό κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης, τον ολλανδικό TTF.

    Είναι ξεκάθαρο πως οι κερδοσκόποι παίζουν  με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χωρίς  φυσική παράδοση.

    Δηλαδή για να μιλήσουμε με χρηματιστηριακούς όρους «αγοράζουν και πουλάνε αέρα χωρίς χαρτιά στα χέρια τους»!

    Η Κομισιόν θέλει να επιβάλλει τον όρο  να μη μπορεί κάποιος να συμμετέχει στον κόμβο φυσικού αερίου αν διαθέτει μόνο τον τίτλο, χωρίς να έχει στα χέρια του και την ανάλογη ποσότητα, βασική κίνηση εξορθολογισμού.

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θυμίζω έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές χονδρικής του αερίου, ένα μέτρο που δέχεται πλέον η Κομισιόν, ωστόσο υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις από πλευράς Γερμανίας, Ολλανδίας και άλλων χωρών του Βορρά.

    Η άποψη τους είναι ότι οι ακραίες τιμές στην χονδρική του φυσικού αερίου είναι φαινόμενο παροδικό, επομένως δεν χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αγορών.

    Τέλος  στην αγορά ρεύματος, εξετάζεται η δυνατότητα παρέμβασης στην χονδρική, ώστε να μην πληρώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί στην Οριακή Τιμή, αλλά σε τιμή σχετιζόμενη το μεταβλητό τους κόστος.

    Το παραπάνω θα είναι στην διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να το αποφασίσουν, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τη Κομισιόν.

    Όλα αυτά είναι σε θετική κατεύθυνση αρκεί να αποφασιστούν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

    Αν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν το πάρει επάνω του, κάτι μπορεί να γίνει…

     

    Ο Ιβάν, ο ΟΛΘ, ο ΠΑΟΚ και το OPEN

    Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, όπως ήδη διαβάζετε σε άλλη στήλη του Mononews,  η γερμανική εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Ρώσος ολιγάρχης διεκδικεί ελληνικό λιμάνι» αναφέρεται στο ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη για το στρατηγικό (από κάθε άποψη) λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    Όντως ο ΟΛΘ είναι 1 από τα 4 σχήματα που διεκδικούν στο ακριτικό λιμάνι.

    Για να είστε πάντοτε ενημερωμένοι σας λέμε ποιοι είναι οι άλλοι τρείς μνηστήρες-σχήματα:

    Σχήμα 1) Quintana Infrastructure & Development: Είναι ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείρισης εταιρειών που επικεντρώνεται στους τομείς των ενεργειακών υποδομών και τη διαχείριση πόρων, συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων λιμένων.

    Σχήμα 2) -Όμιλος Κοπελούζου που είναι   οργανισμός βιομηχανικών, τεχνολογικών και άλλων έργων υποδομής. Οι βασικοί επιχειρηματικοί του τομείς είναι: ενεργειακά έργα (τόσο φυσικό αέριο όσο και ΑΠΕ), διαχείριση αεροδρομίων, ακίνητα καθώς και διαχείριση έργων, διαχείριση εγκαταστάσεων και διαφήμιση εκτός σπιτιού.

    -Bolloré Africa Logistics (part of Bolloré Group): O Όμιλος Bolloré, στον οποίον ανήκει η Bolloré Africa Logistics, είναι μία από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Η θυγατρική της, Bolloré Africa Logistics, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας στην Αφρική.

    -Goldair: Η Goldair είναι από τους μεγαλύτερους Ελληνικούς ομίλους εταιρειών στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών.

    Σχήμα 3) -Black Summit Financial Group: Αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία που παρέχει χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

    – O Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, των παραχωρήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.

    -Euroports: Η Euroports είναι διεθνής εταιρεία λιμενικών υποδομών, με έδρα το Βέλγιο.

    -EFA Group: Η EFA GROUP αποτελεί όμιλο εταιρειών που κατασκευάζουν προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

    Στον ΟΛΘ τέλος  που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και είναι εταιρεία εισηγμένη, το 67% ελέγχεται από την κοινοπραξία  South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT).

    Σε αυτήν συμμετέχουν , η κυπριακή Belterra Investments Ltd  συμφερόντων του γιου του Ιβάν Σαββίδη, Νίκου Σαββίδη και η γαλλική Terminal Link SAS.

    Συνεπώς το ενδιαφέρον του «ολιγάρχη» είναι μέσα από ένα σχήμα, τον ΟΛΘ που δεν το ελέγχει απόλυτα.

    Μάλιστα επειδή οι εποχές είναι δύσκολες, γράφτηκε πρόσφατα ότι ήδη από πέρυσι το φθινόπωρο ο ομογενής από τη Ρωσία ιδιοκτήτης και του ΠΑΟΚ, επιθυμεί να πουλήσει το μερίδιό του στον ΟΛΘ σε ένα από τους δύο συνεταίρους του.

    Το ίδιο γράφτηκε και για το Open, ότι επιθυμεί να αποεπενδύσει που λένε.

    Επίσης φημολογείται  στην αγορά ότι σε όλες τις περιπτώσεις (και για το Πόρτο Καρράς ακούστηκε πρόσφατα, αλλά τίποτε δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα) ο κ. Σαββίδης ζητά ποσά «από ιλιγγιώδη έως εξωφρενικά» γι αυτό και δεν έχει βρεθεί αγοραστής.

    Σήμερα που είναι πολύ δύσκολη εποχή για πρίγκιπες, πόσο μάλλον για «ρώσους ολιγάρχες» όπως τον αποκαλεί η γερμανική εφημερίδα, μήπως οι απαιτήσεις θα έπρεπε να …προσγειωθούν;

    Άσχετο τώρα και απορώ γιατί το γράφω ως συνέχεια του ρεπορτάζ αυτού: αυτή την εποχή πολλοί, επισήμως και ανεπισήμως, ψάχνουν κάτι μυστήρια εμβάσματα που πέρασαν –λέει- από τη Μονή Βατοπεδίου και κατέληξαν στην Κύπρο.

    Τα εμβάσματα, αν πιστέψουμε τις φήμες προέρχονταν  από τις ρωσικές στέπες, που κατά τεκμήριο μας δίνουν δύο παραγόμενα: όμορφα κορίτσια και μαύρο χρήμα.

    Και τα κορίτσια και το χρήμα  πολλοί …αγάπησαν και πόνεσαν, όταν μάλιστα τα …δεύτερα, δηλαδή τα εμβάσματα κατέληξαν σε offshore της Κύπρου.

    Μαθαίνω επίσης πως τη διαδρομή του χρήματος δεν αναζητούν μόνο Έλληνες αλλά και Αμερικανοί που είναι και πιο …λαγωνικά από τους δικούς μας όταν θέλουν.

    Όποιος αποκαλυφθεί  πίσω από τα κορίτσια ουδέν πρόβλημα, ευλογία Θεού που λένε.

    Όποιος όμως αποκαλυφθεί πίσω από το μαύρο χρήμα της στέπας, ούτε ψύλλος στον κόρφο του, μέρες που είναι κιόλας με Πούτιν και Ουκρανία!

    Τώρα γιατί τα γράφω όλα αυτά ανακατεμένα ενώ όπως είπαμε δεν έχουν σχέση;

    Μάλλον επειδή διάβαζα πολλή λατινοαμερικανική λογοτεχνία στα νιάτα μου, ιδιαίτερα το μακαρίτη Νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκέζ, στις ιστορίες του οποίου «όλα μπερδεύονται γλυκά!»…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.