• Business

    Μπράλος-Άμφισσα: Τι απαντά η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-Interkat-CMC για την αποκάλυψη του mononews για τα δάνεια του Ιταλού εταίρου

    Romano Paoletti (CmC Di Ravenna) Παναγιώτης Ψαλτάκος (ΤΕΚΑΛ), Πανουργιάς Παπαϊωάννου (Interkat)


    Την απάντησή της δίνει η Κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-Interkat- CMC di Ravenna που μειοδότησε στο Μπράλος – Άμφισα αξίας 285 εκατ. ευρώ ύστερα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του mononews.gr σχετικά με τα χρέη της ιταλικής CMC καθώς και τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται.

    Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω εταιρεία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ιταλικούς κατασκευαστικούς ομίλους, σύμφωνα με διεθνή μέσα, έχει εισέλθει από το 2018 σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της για δάνεια αξίας 900 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2014 φέρεται να έχει εμπλακεί και σε σκάνδαλα για έργα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων στην Κένυα.

    Τα ερωτήματα του mononews.gr

    Το mononews.gr έθεσε μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με την πορεία του διαγωνισμού, ο οποίος φαίνεται να έχει κολλήσει στο στάδιο της ανάδειξης του προσωρινού μειοδότη. Αυτά ήταν τα εξής:

    Θα κηρυχθεί έκπτωτος από το Υπουργείο ο μειοδότης και θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός;

    Θα γίνουν προσφυγές στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) από τις κατασκευαστικές εταιρείες με αποτέλεσμα να παγώσει ή να ακυρωθεί ο διαγωνισμός;

    Με ποια κριτήρια οι ΤΕΚΑΛ και Interkat επέλεξαν τον εταίρο τους;

    Είχαν γνώση της χρεοκοπίας της CMC;

    Τι απαντά η  κοινοπραξία

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Κοινοπραξίας, της οποίας μέλος είναι η ιταλική CMC:

    «Το φως της δημοσιότητας είδαν πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τη δήθεν χρεοκοπία της ιταλικής εταιρείας, μέλους της κοινοπραξίας η οποία είναι προσωρινή μειοδότρια της διακήρυξης του έργου ‘Μπράλος – Άμφισσα’, και η οποία δήθεν εμποδίζει την ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη.

    Η ιταλική εταιρεία CMC di Ravena είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Ιταλίας, με κύκλο εργασιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έντονη διεθνή παρουσία, χιλιάδες εργαζομένων και συνεργατών, χωρίς ουδέποτε να έχει πτωχεύσει.

    Η εταιρεία, όπως και πολλές άλλες στη δεκαετία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους του νότου, ζήτησε και εντάχθηκε σε καθεστώς εξυγίανσης, τους όρους της οποίας τήρησε και τηρεί, όπως αναγνώρισε και το Ιταλικό Κράτος. Τούτο δηλώθηκε υπεύθυνα κατά τη διαδικασία, καθώς δεν αποτελεί κώλυμα για την ανάθεση δημόσιας σύμβασης, αλλά αντίθετα η δυνατότητά της αυτή προβλέπεται ρητά από τη διακήρυξη.

    Η εταιρεία αυτή πληρούσε, σύμφωνα με όσα τέθηκαν υπόψη μας, και πληροί όλους τους όρους συμμετοχής σε διαγωνισμούς για ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και τούτο εξάλλου έχει δηλώσει ενυπογράφως, έτσι ώστε να μην καταλείπεται περιθώριο αμφισβήτησης ή δυσφήμησής της με ατεκμηρίωτες αναφορές σε συμπεριφορές που παραπέμπουν σε διαφθορά.

    Είναι απορίας άξιο ποιοι και πως έχουν πρόσβαση στη μυστική διαγωνιστική διαδικασία και πώς και με ποιο τρόπο αναφέρονται σε εξέταση δικαιολογητικών, τη στιγμή που δεν έχει γίνει καν πρόσκληση υποβολής δικαιολογητικών προσωρινού αναδόχου, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, ώστε κανείς να μπορεί να το γνωρίζει.

    Προφανώς η συμμετοχή μας και η έκπτωση την οποία παρείχαμε, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, με διαφορά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από το δεύτερο μειοδότη, ενόχλησε πολλούς και σε πολλά σημεία.

    Τούτο με κανέναν τρόπο δε δικαιολογεί την παραβίαση της μυστικότητας της διαδικασίας και με τρόπο οφθαλμοφανή και προκλητικό.

    Είναι γνωστό στην αγορά και την κοινωνία ποιοι είναι οι χρεοκόποι και που βρίσκονται.

    Όταν ζητηθούν και υποβληθούν τα δικαιολογητικά προσωρινού μειοδότη θα προκύψει κατά τρόπο αναντίρρητο ότι η κοινοπραξία πληροί όλες τις προϋποθέσεις ανάθεσης της σύμβασης.

    Και κυρίως θα προκύψει ότι χρεοκόποι δεν ευρίσκονται στην κοινοπραξία, αλλά αλλού.

    Για τις λοιπές ενέργειές μας επιφυλασσόμαστε σαφώς».

    Διαβάστε επίσης

    Outsider για το Μπράλος-Άμφισσα – Η ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου πήρε τη δουλειά, εκτός οι μεγάλοι κατασκευαστές

    Χρεοκοπημένη ιταλική εταιρεία στο Μπράλος-Άμφισσα;



    ΣΧΟΛΙΑ