• Η ικανοποίηση Μεγάλου, το άγχος του Aδώνιδος, τα βέλη Σταϊκούρα, ο σκληρός Φλωρίδης και η Folli, η δυναμική της Ιντρακάτ και ένα hot quiz με την υφυπουργό και την χαρτορίχτρα

    Δεν πρόλαβε να καθίσει στην καρέκλα του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών ο Χρήστος Σταϊκούρας και ένας από τους παλαιούς και έμπειρους υπηρεσιακούς του Υπουργείου, του …έσκασε το μυστικό.

    image

    Περιεχόμενα

    Το αίνιγμα της αγοράς

    Χθες η αγορά συνήλθε μετά τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας.

    Όπως φαίνεται «έφυγε ο αέρας» των αγορών της Πέμπτης και της Παρασκευής και όσοι προσδοκούσαν γρήγορα κέρδη και δεν τα κατάφεραν, είτε πρέπει να πουλήσουν αύριο είτε να πληρώσουν τις μετοχές.

    Σε κάθε περίπτωση ούτε η σημερινή ημέρα θα είναι ενδεικτική.

    Χθες τώρα, αρκετές μετοχές, όπως η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 και η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Στην Alpha Bank είχαμε και πάλι μεγάλο όγκο συναλλαγών που έφτασε στα 18 εκατ. χαρτιά.

    Προφανώς, ο αγοραστής της Πέμπτης και της Παρασκευής συνέχισε χθες να τοποθετείται στη μετοχή.

    Σύντομα θα μάθουμε ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από την ελβετική UBS που φαίνεται να είναι ο αγοραστής.

    Χρήστος Μεγάλου: Ικανοποιημένος

    Ο Χρήστος Μεγάλου, ο επικεφαλής της Πειραιώς, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της τράπεζας του.

    Χθες στη γενική συνέλευση υπογράμμισε πως η Τράπεζα εστιάζει στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στοχεύει σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17% και σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ.

    Όπως είπε ο κ. Μεγάλου η Τράπεζα Πειραιώς θα «πιάσει» νωρίτερα τους στόχους τους επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου 2023-2025 και προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης για την οικονομίας 3,5% φέτος.

    Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε πως οι προοπτικές για την πορεία των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό νέων επενδύσεων θα αφορά υποδομές, όπως στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με υψηλή προστιθέμενη αξία.

     

    Τι κρύβουν οι αγορές στην Ίντρακατ

    Τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Ίντρακατ ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05  βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς οι βασικοί μέτοχοι αυξάνουν «δυναμικά» τις θέσεις τους.

    Έτσι, μετά τον CEO της εισηγμένης, Αλέξανδρο Εξάρχου, που αγόρασε 3.000.000 μετοχές και ένας άλλος βασικός μέτοχος, ο εφοπλιστής κ. Κωνσταντίνος  Αγγέλου της Blue Silk LTD, αύξησε το ποσοστό του στο 15,50% από 13,73% προηγουμένως.

    Προφανώς, οι βασικοί μέτοχοι αυξάνουν τις θέσεις τους, καθώς το 2023 είναι έτος ορόσημο για την εταιρεία, η οποία δεν αποκλείεται να παρουσιάσει κέρδη μετά από πολλά χρόνια.

    Χθες η τιμή της μετοχής έκλεισε αμετάβλητη τα 2,10 ευρώ.

    Η εντολή Μητσοτάκη στον Φλωρίδη

    Λοιπόν, θα ξεκινήσω σήμερα τα πολιτικά παρασκήνια με μια είδηση που έμαθα αργά χθες το βράδυ.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει πλέον μεγάλη έμφαση στο Δικαιοσύνης και στον ιδιαίτερα ικανό Γιώργο Φλωρίδη, που είναι ο νέος υπουργός.

    Ο Φλωρίδης είναι σκληρό παιδί.

    Επιπρόσθετα δεν είναι βουλευτής που είναι και το βασικότερο ατού του.

    Καμία σχέση φυσικά δεν έχει ο επίμονος και δουλευταράς Φλωρίδης, με τον προηγούμενο υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο οποίος ειδικά με το θέμα της δίκης της Folli Follie, τα έκανε μπάχαλο.

    Προφανώς, γι’ αυτό ο άνθρωπος αυτός αποτελεί πλέον παρελθόν για τον Έλληνα πρωθυπουργό και βρίσκεται εκτός κυβέρνησης.

    Εμείς του τα γράφαμε, αλλά… το παιδί αυτό (χορηγός της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς έκανε το παν να αναβληθεί η δίκη) έχασε την ευκαιρία να τον μνημονεύουν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες της χώρας.

    Αλλά, ας πάμε στο σήμερα.

    Όπως μαθαίνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς εντολές στον Γιώργο Φλωρίδη:

    «Κάνε ότι είναι δυνατόν να μην παραγραφεί κανένα αδίκημα των κατηγορουμένων της Folli Follie. Οι αγορές πρέπει να μας θεωρούν ότι είμαστε φιλικοί στην επιχειρηματικότητα και όχι οι δίκες να διαρκούν πολλά χρόνια» επισημαίνει σε όλους τους τόνους ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε τα επόμενα βήματα Φλωρίδη.

    Άδωνις: Ποιο είναι το άγχος του  

    Πλήρως συνειδητοποιημένος για το βαρύ φορτίο που του «χρέωσε» ο Πρωθυπουργός Κυράκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δεσμευόμενος από τη πρώτη στιγμή ότι θα αγωνιστεί για την καθημερινότητα των πολιτών με βασικό στόχο την αύξηση του εισοδήματος τους.

    Χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στην προηγούμενη υπουργική θητεία του μέλημά του ήταν να φέρει επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ από εδώ και στο εξής είναι η αύξηση των μισθών και η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

    Κατά την διάρκεια της τελετής – παράδοσης έκλεψαν τις εντυπώσεις οι φιλοφρονήσεις και τα σχόλια που δέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης τόσο από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου χαρακτηρίζοντας τον «do-er», όσο και από την κα Ζαχαράκη ως «team player».

     

    Ποια έκλεψε την παράσταση στην παράδοση – παραλαβή του Υπουργείου Τουρισμού

    Με πλήρη στήριξη από το οικογενειακό της περιβάλλον γύρισε σε λημέρια γνώριμα και πολυπόθητα (αν κρίνω από τη συγκίνηση του χαιρετισμού της) η Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Εκτός από τον σύζυγο της, τον Μίνωα Μάτσα, που μέχρι και τη θέση του μικροφώνου φρόντισε για να διευκολύνει τη νέα υπουργό, το «παρών» στην τελετή παραλαβής παράδοσης έδωσε η Αγάπη Πολίτη (πρώην Βαρδινογιάννη).

    Έκλεψε, μάλιστα, την παράσταση, συναγωνιζόμενη σε κομψότητα τις τρεις νέες και ωραίες (ιδού η εφαρμογή της συμπεριληπτικότητας από τη νέα κυβέρνηση) Όλγα Κεφαλογιάννη, Έλενα Ράπτη και Ιωάννα Δρέττα, ενώ δεν έπαψε να χαμογελά και να φωτογραφίζει την ανιψιά της.

    Βέλη του Χρήστου Σταϊκούρα στους προκατόχους του 

    Δεν πρόλαβε να κάτσει στην καρέκλα του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ο Χρήστος Σταικούρας και έσφαξε με το βαμβάκι, τους τέως υπουργούς, καθώς ανέφερε ότι ανακάλυψε περισσότερα ανοικτά ζητήματα από αυτά που είχε κατά νου και δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ωραιοποίησει καταστάσεις  που «βαλτώνουν».

    Αποκάλυψε δε, προς μεγάλη έκπληξη των παρισταμένων στο υπουργείο, ότι τα χρονοδιαγράμματα σε μερικά έργα δεν ισχύουν και η πραγματικότητα διαφέρει σε σχέση με όσα έχει ακούσει και του έχουν παρουσιαστεί αρχικά.

    Άνθρωπος που με πολύ καλή γνώση των όσων είπε ο νέος ισχυρός άντρας του υπουργείου υποδομών ύστερα από την ολοκλήρωση της χθεσινής τελετής παραλαβής, τόνισε ότι στόχος του είναι να εφαρμόσει ένα σωστό management και ότι επιδιώκει να ενημερωθεί το συντομότερο δυνατό για το που βρίσκεται το κάθε έργο ανεξάρτητα εάν αυτό είναι μικρό ή μεγάλο.

    Ακούω, επίσης, ότι νέος υπουργός θεωρεί ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ύστερα από τις αλλαγές μερικών αρμοδιοτήτων έχει γίνει αρκετά σημαντικό και χαρακτήρισε τα δημόσια έργα ως ένα ακόμα «μνημόνιο».

    Μάλιστα, τόνισε ότι ενώ το 2019 ήταν 15ο στην ιεραρχία, το 2023 έχει βρεθεί στην 7η θέση, δεν απέκλεισε  δε το ενδεχόμενο να βρεθεί ακόμα υψηλότερα.

    Σχετικά με τα χρονίζοντα προβλήματα του υπουργείου, όπως η γραφειοκρατία και οι ξαφνικές κρίσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι έχει μάθει να αντιμετωπίζει κρίσεις και ότι το τέρας της γραφειοκρατίας δεν τον τρομάζει.

    Να σας αναφέρω κιόλας ότι έχει σηκώσει ήδη τα μανίκια ψηλά και ένα από τα πρώτα έργα που πρόκειται να ασχοληθεί ο νέος οδικός άξονας που θα συνδέσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία με το Καρπενήσι.

     

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κώστας Μασσέλος της ΕΕΤΤ που θέλει να τον λένε Κωνσταντίνο και άλλες τηλεπικοινωνιακές ιστορίες…

    Δεν πρόλαβε να καθίσει στην καρέκλα του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών ο Χρήστος Σταϊκούρας και ένας από τους παλαιούς και έμπειρους υπηρεσιακούς του Υπουργείου, του… έσκασε το μυστικό: «Κύριε Υπουργέ είναι σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση που θα λήξει στα μέσα Ιουλίου για αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ίση με το  μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην αγορά, από μεγάλους και μικρούς καταναλωτές.

    Κάτι πρέπει να κάνετε…».

    Σε ερώτημα ποιος δρομολόγησε την διαβούλευση (και άρα την ΑΤΑ-Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, μέρες… Ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ θυμίζει!), η απάντηση ήταν: «Μα… ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος τα κάνει αυτά από μόνος του και μην τον αποκαλέσετε Κώστα όταν του μιλήσετε, μόνο Κωνσταντίνο ή κύριο Καθηγητή θέλει να τον λένε!».

    Μάλιστα, μαθαίνω πως ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ θέλει να τον αποκαλούν «Κωνσταντίνο» από τότε που εξελέγη στην Προεδρία του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications-BEREC) για το 2023.

    Τώρα τι γνώμη έχει ο κος Πρόεδρος για τον υγιή ανταγωνισμό και επιβάλλει υποχρεωτική ΑΤΑ σε μία ελεύθερη αγορά που μάλιστα λειτουργεί καλά κιόλας, αυτή είναι μία άλλη ιστορία, πολύ…Καθηγητική!

    Αφού ξεπεράστηκε το πρώτο σοκ με το τελετουργικό της προσφώνησης και προσέγγισης του Προέδρου της ΕΕΤΤ, οι συνεργάτες του Χρήστου Σταϊκούρα έκαναν υπολογισμούς και είδαν πως με τα τερτίπια του κου Μασσέλου θα υπάρξουν αυξήσεις τιμολογίων σχεδόν κατά 10% και μάλιστα μονοκόμματα με σημαντική επιβάρυνση για τον πληθωρισμό.

    Θυμίζω πως ο Χρήστος Σταϊκούρας ήταν ΥΠΟΙΚ επί 4 χρόνια και αρμόδιος για τον πληθωρισμό.

    Οπότε αυτό που άκουσε δεν του άρεσε και πολύ.

    Προφανώς ο νυν ΥΜΕΤ και πρώην ΥΠΟΙΚ δεν υιοθετεί τη θεωρία συνωμοσίας που διακινούν πολλοί, ότι δηλαδή ο Κώστας (α συγγνώμη, ο Κωνσταντίνος) Μασσέλος τα κάνει αυτά χωρίς να συνεννοηθεί με κανένα και ότι ο προηγούμενος Υπουργός δεν είχε ιδέα, αλλά το θέμα είναι πώς θα κινηθεί με τον Πρόεδρο μίας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως η ΕΕΤΤ.

    Το πιθανότερο πως θα τον αφήσει να κάνει τα δικά του και κατόπιν θα υπογράψει αυτά που συμφέρουν το κοινωνικό σύνολο, δίχως φυσικά να αγνοεί τις μεγάλες και σοβαρές εταιρίες του χώρου, ούτε  τις πολύ σημαντικές επενδύσεις που έχουν κάνει οι εταιρίες αυτές…

     

    Ο Πιερρακάκης έβαλε ψηλά τον πήχη στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

    Εύσημα στον προκάτοχό του, Κυριάκο Πιερρακάκη, έδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας.

    Όπως ανέφερε στη διάρκεια παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου «Ο πήχης έχει ανέβει ήδη πάρα πολύ ψηλά, μετά την επιτυχή θητεία του κ. Πιερρακάκη», προσθέτοντας, ωστόσο ότι αισθάνεται σίγουρος ότι ο νέος υπουργός θα περάσει πάνω από τον πήχη και μάλιστα με επιτυχία, μιας και ξέρει πολύ καλά αυτό τον τομέα.

    Για να γίνει πάντως η αρχή ο κ. Κάτσικας του παρέδωσε ένα… ογκώδες δέμα με  φάκελο και μόνο ένα… στικάκι… έτσι για την «τιμή των όπλων» και για δικαιώσει τον τίτλο του υπουργείου, ως «Ψηφιακής Διακυβέρνησης», όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας.

    Ο νέος υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου κατέφτασε επί της οδού Πάντου συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, Σούλα Μπράκη και τα τρία του παιδιά, Φαίη, Κώστα και Νίκο, δήλωσε πως είναι μεγάλη του τιμή που αναλαμβάνει να τρέξει ένα τόσο νευραλγικό υπουργείο, ωστόσο νιώθει μια «χαρμολύπη» αφού αφήνει πίσω την τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετούσε επί 20 χρόνια.

     

    Mεταξύ «Ανανεώσιμων» και «γκαζάδων» ο Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ρώτησα αξιόπιστη πηγή μου σε τράπεζα που ασχολείται με τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πώς βλέπει την έλευση στο υπουργείο Ενέργειας του Θόδωρου Σκυλακάκη.

    Όπως μου απάντησε κοφτά «θα πέσει αμέσως στα βαθιά, έχοντας, όμως ως σωσίβιο την έμπειρη υφυπουργό του, Αλεξάνδρα Σδούκου».

    Και τούτο διότι ο νέος υπουργός Ενέργειας θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βρει και να επιβάλει τη «χρυσή τομή» μεταξύ των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές – τους ανανεώσιμούς όπως τους αποκαλούν στην αγορά – και τους υπόλοιπους που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τους αποκαλούμενους «γκαζάδες».

    Η Θόδωρος Σκυλακάκης θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των δύο αυτών των δύο επιχειρηματικών ομάδων κατά την κατάρτιση του Εθνικού Σχέδιου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

    Όπως αντιλαμβάνεστε – και σε ένα βαθμό είναι αναμενόμενο – κάθε μία από τις δύο αυτές κατηγορίες επιχειρηματιών πιέζει ώστε το ΕΣΕΚ να περιλαμβάνει παραδοχές συμβατές με τα επιχειρησιακά σχέδια (business plans) που έχει καταρτίσει.

    Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι επιβεβλημένο από την ΕΕ και δεσμευτικό, καθώς προσδιορίζει την ενεργειακή πολιτική έως το 2030.

    Σήμερα ο ενδεικτικός στόχος του ΕΣΕΚ για το ενεργειακό μείγμα προβλέπει συμμετοχή των ΑΠΕ με 65% στην τελική ενεργειακή κατανάλωση και 80% στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2030.

    Αν ισχύσει αυτό, ο ρόλος του φυσικού αερίου στην τελική ενεργειακή κατανάλωση αλλά και στην ηλεκτροπαραγωγή συρρικνώνεται κάτω από το 5% και 17% αντίστοιχα.

    Αλλά είναι ο στόχος για τις ΑΠΕ εφικτός;

    Με περισσότερα από 10,3 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ σήμερα, χωρίς τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου δεν υπάρχει περίπτωση αυτή να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

    Σήμερα η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή δημιουργεί διαρκώς προβλήματα συμφόρησης και αστάθειας στο δίκτυο, υποχρεώνοντας τον διαχειριστή να θέτει εκτός δικτύου ένα μέρος τους προκειμένου να αποφεύγει τα μπλακ άουτ.

    Ο μόνος τρόπος για να λυθεί αυτό είναι να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ και να υπάρξει εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου, με εισαγωγή υπερσύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

     

    Παράταση της θητείας του χρηματοοικονομικού συμβούλου στο Υπ. Υποδομών

    Παρατείνεται για ένα χρόνο η σύμβαση της TREK Development, της εταιρείας που έχει αναλάβει Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Υποδομών.

    Ο Σύμβουλος εποπτεύει τα χρηματοοικονομικά μοντέλα και των εταιρειών που διαχειρίζονται τους τρεις μεγάλους Οδικούς άξονες.

    Άνθρωπός μου με πολύ καλή γνώση των όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες, του Γιάννη Γκόλια ως υπηρεσιακού υπουργού, μου λέει ότι το υπουργείο εξετάζει σημαντικά το ζήτημα των παραχωρήσεων της Νέας και της Κεντρικής Οδού που τις κατασκευάζει και τις διαχειρίζεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. στην οποία συμμετέχουν η γαλλική Vinci, ο Ελλάκτωρ και η γερμανική Hochtief.

    Οι πηγές μου μού αναφέρουν ότι η αναχρηματοδότηση των παραχωρήσεων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, καθώς πρόκειται για έργα με μεγάλη διάρκεια και παραχωρησιούχοι απευθύνονται σε τράπεζες προκειμένου να «σηκώσουν» δάνεια.

    Μάλιστα, μου ανέφεραν ότι η ανάγκη για αναχρηματοδότηση προκύπτει από το γεγονός ότι τα μοντέλα των εταιριών δε βγαίνουν, καθώς το κόστος κατασκευής και συντήρησης των οδικών αξόνων έχει εκτοξευθεί λόγω των κατακόρυφων αυξήσεων στις τιμές κατασκευαστικών υλικών και των εργασιών που έχει προκαλέσει ο συνδυασμός του πολέμου στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και το «φρακάρισμα» της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της πανδημίας.

     

    Τα  μεγάλα προβλήματα του «αλβανικού ΔΕΔΔΗΕ» και η σύνδεσή τους με την Ελλάδα….

    Εκ πρώτης όψεως δεν συνδέονται τα δύο θέματα, αλλά επί της ουσίας αυτό δεν ισχύει, αφού οι Έλληνες επιχειρηματίες μπήκαν δυνατά στην αλβανική ενεργειακή αγορά.

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Η πανίσχυρη υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας κα Belinda Balluku (η αποκαλούμενη και «Μάργκαρετ της Αλβανίας» προφανώς λόγω της μακαρίτισσας Θάτσερ) διόρισε τον εκλεκτό της κο Enea Karakaçi ως επικεφαλής του Ομίλου OSHEE, που είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ο… ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή) της Αλβανίας.

    Ο  κ. Karakaçi είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης της υπουργού, η οποία λειτουργεί και ελαφρώς αυτόνομα σε μία γειτονική χώρα που δεν φημίζεται για την πειθαρχία της.

    Η επιλογή του κ. Karakaçi συνεπάγεται προσπάθεια ανάπτυξης των ΑΠΕ και της διαφοροποίησης του ενεργειακού μίγματος της Αλβανίας, η ηλεκτροπαραγωγή της οποίας στηρίζεται μέχρι τώρα κατά κύριο λόγο σε μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

    …οι αντιδράσεις και τα ελληνικά συμφέροντα

    Η επιλογή αυτή, όμως, δεν άρεσε σε όλους και ήδη άρχισαν σημαντικές κόντρες και αντιδράσεις.

    Την ίδια στιγμή πολλές ελληνικές επιχειρήσεις μπήκαν ή μπαίνουν δυνατά στο ενεργειακό παιχνίδι της χώρας και είναι λογικό να ανησυχούν.

    Θυμίζω ενδεικτικά ότι ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) προχωράει με την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 170 MW στην επαρχία Fier της Αλβανίας με την εταιρεία Fier Thermoelectric, θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Μάλιστα, ήδη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει υπογράψει συμφωνία με τον Κώστα Ξιφαρά της ΔΕΠΑ-Εμπορίας και έχει εξασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου για τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα για τουλάχιστον επτά χρόνια.

    Αλλά ο Γιώργος Περιστέρης έχει ήδη αφήσει στίγμα στα ενεργειακά τεκταινόμενα στην επαρχία Fier της Αλβανίας, στην οποία καταλήγει και το αλβανικό τμήμα του TAP.

    Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία Renco – TΕΡΝΑ, στην οποία συμμετείχε από κοινού και εξ ημισείας με την ιταλική εταιρία Renco S.p.A. είχε αναλάβει και ολοκλήρωσε τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευής σταθμών συμπίεσης του TAP σε Αλβανία και Ελλάδα, μεταξύ άλλων και του σταθμού συμπίεσης στην πόλη Fier.

    Επίσης, στις 6 Ιουνίου, η Αλβανία υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία και τη Γερμανία, που περιλαμβάνει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ για τον ενεργειακό τομέα.

    Η χρηματοδότηση προέρχεται από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα (KFW) και τη γαλλική υπηρεσία ανάπτυξης (AFD) για την ενσωμάτωση του αλβανικού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας με τον ευρωπαϊκό.

    Αυτή η ενσωμάτωση θα γίνει μέσω δράσης ελληνικών κυρίως εταιριών ΑΠΕ και άλλων τομέων.

    Εν τω μεταξύ, η GIZ Albania προκήρυξε μεγάλο έργο παροχής τεχνικής βοήθειας όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα και την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο.

    Το έργο έχει περιφερειακή εμβέλεια στα Δυτικά Βαλκάνια και χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (BMZ).

    …και η Πρεσβεία μας  στα Τίρανα

    Αλλά και η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα κα Κωνσταντίνα Καμίτση έχει ήδη θέσει το ζήτημα υπόψη των αρμοδίων στην Αθήνα προκειμένου να δραστηριοποιηθούν ανάλογα ελληνικοί φορείς που τυχόν ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος.

    Εξάλλου, ο Θανάσης Δαγούμας (ΡΑΕΕΥ) και ο Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) προσπαθούν να βοηθήσουν στο ζήτημα της ένταξης των traders στην Ενδοημερήσια Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στα μη συζευγμένα σύνορα της χώρας (Αλβανία, Τουρκία και Σκόπια) με κάθε τρόπο.

    Τέλος, πάνω από 10 ελληνικές εταιρίες είναι έτοιμες να μπουν στο net-metering της Αλβανίας, με νέο νόμο που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, σύμφωνα με τον οποίο ο συμψηφισμός παραγωγής – κατανάλωσης θα γίνεται σε ετήσια βάση, κι όχι σε μηνιαία.

    Με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, η πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται π.χ. το καλοκαίρι, θα συμψηφίζεται τιμολογιακά με την κατανάλωση των περιόδων του έτους, στις οποίες η παραγωγή των φωτοβολταϊκών είναι μικρότερη.

     

    Εφιάλτης δίχως τέλος η Λαγκάρντ με τα επιτόκια 

    Σε εφιάλτη εξελίσσεται για τους δανειολήπτες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν λέει να βάλει φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων.

    Θα διαβάσατε ότι στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στην ειδυλλιακή πόλη Σίντραό, που βρίσκεται η σιδηρά κυρία της Φρανκφούρτης για το ετήσιο Φόρουμ της ΕΚΤ, δήλωσε περίπου ότι παρόλο που θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, δεν θα έχουμε «πιάσει ταβάνι».

    Αν καταλαβαίνω, δηλαδή, σωστά ραντεβού τον Σεπτέμβρη με ακόμη υψηλότερα επιτόκια… και όποιος αντέξει.

    Υπήρχαν βέβαια και κάποιοι σύνεδροι, όπως αυτός που φαίνεται στο βάθος της φωτογραφίας, οι οποίοι απλώς καθεύδουν αδιαφορώντας για τις βαρυσήμαντες δηλώσεις, αλλά και για την άνοδο των επιτοκίων.

    ΕCB Forum

    Κουίζ 1: Η υφυπουργός και η χαρτορίχτρα

    Σήμερα σας έχω ένα σούπερ juicy κουίζ:

    Ποια υφυπουργός είναι fun των μέντιουμ και ειδικά μιας συγκεκριμένης χαρτορίχτρας;

    Οι πηγές μου με ενημέρωσαν ότι η νέα υφυπουργός της κυβέρνησης, σχεδόν ξημεροβραδιάζεται σε μια συγκεκριμένη χαρτορίχτρα.

    Τώρα, εάν ακολουθεί κατά γράμμα της οδηγίες της, αυτό δεν το ξέρω.

    Θα σας έχω περισσότερο ρεπορτάζ αύριο…

    Κουίζ 2:

    Σε ποιο υπουργείο, υπουργός και υφυπουργός (γυναίκα), θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα «σφαχτούν» big time;

    Και μάλιστα πολύ σύντομα.

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.