• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Κρατήστε τις μετοχές σας, έρχεται μέρισμα για τα κέρδη του 2023

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    «Κρατήστε τις μετοχές σας, το 2023 θα είναι εξαιρετική χρονιά και θα ικανοποιήσουμε το αίτημα διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023, μετά την έγκριση από τις εποπτικές αρχές»,  ανέφερε χθες από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Πειραιώς ο Διευθύνων Σύμβουλός της Χρήστος Μεγάλου.

    Και ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Χαντζηνικολάου συμπλήρωσε, απαντώντας σε ερώτηση μετόχου: «Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας».

    Χθες η ΓΣ έδωσε το «πράσινο φως» για τη διανομή δωρεάν μετοχών σε στελέχη και υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς και ενέκρινε την απόκτηση ιδίων μετοχών της τράπεζας (Share Buyback Programme).

    Σαν κίνηση η επαναγορά είναι ενισχυτική της τιμής της μετοχής, που έχει ανέβει 94% από την αρχή του χρόνου, σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

    Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η απόκτηση έως 20 εκατ. μετοχών που αντιστοιχούν στο 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου και με εύρος τιμής από τα 0,75 ευρώ (κατώτατη τιμή) έως 5 ευρώ (ανώτατη τιμή) ανά μετοχή.

    Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 24 μηνών και το κόστος για το 2023 δεν θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ.

    Η επαναγορά του 1,6% θα γίνει είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – το οποίο κατέχει το 27% της τράπεζας – με τη διαδικασία αποεπένδυσης να ξενικά, είτε μέσω του Χ.Α.

    Ο κ. Μεγάλου, μιλώντας στους μετόχους της Τράπεζας υπογράμμισε πως θα επιτευχθούν νωρίτερα οι στόχοι του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου 2023-2025 και προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης για την οικονομίας 3,5% φέτος.

    Υπογράμμισε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι 3,5% και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Με τρεις από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να τοποθετούν την Ελληνική Δημοκρατία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, η χώρα μπορεί σύντομα να ανακτήσει τη θέση που έχασε πριν από μια δεκαετία».

    Αναφέρθηκε στη δυναμική του χρηματιστηριακού δείκτη που καταγράφει άνοδο 36% από τις αρχές του έτους, ο τραπεζικός δείκτης 53% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς 94%.

    Όπως είπε «Οι προοπτικές για την πορεία των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό νέων επενδύσεων θα αφορά υποδομές όπως στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με υψηλή προστιθέμενη αξία».

    Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με καθοριστική συμβολή της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας. Η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον Όμιλο Πειραιώς ειδικότερα.

    Η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε 5 δισ. ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις μέχρι το 2025 – και συνολικά 8 δισ. συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων – για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης των επιχειρήσεων.

    Ακόμα ο κ. Μεγάλου επεσήμανε πως η Τράπεζα εστιάζει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στοχεύει σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17%, και σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ.
     
    Διαβάστε επίσης:

    Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Πρωτοβουλία για κοινές δράσεις με την επιχειρηματική κοινότητα

    Θεοφιλίδη (ΕΤΕ): Η τράπεζα αλλάζει πρόσωπο με νέο στελεχιακό δυναμικό και «έξυπνα» προϊόντα

    Alpha Bank: Σχεδιασμός με γνώμονα τη νέα στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης



    ΣΧΟΛΙΑ