• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου: 94% άνοδο καταγράφει η μετοχή της Πειραιώς από την αρχή του έτους

    Χρήστος Μεγάλου, CEO στην Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Με 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 θα στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων η Τράπεζα Πειραιώς όπως ανέφερε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ο CEO Χρήστος Μεγάλου.

    Υπογράμμισε πως η τράπεζα εστιάζει στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στοχεύει σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17% και σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ.

    Όπως είπε ο κ. Μεγάλου η Τράπεζα Πειραιώς θα «πιάσει» νωρίτερα τους στόχους τους επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου 2023-2025 και προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης για την οικονομίας 3,5% φέτος.

    Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε πως οι προοπτικές για την πορεία των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό νέων επενδύσεων θα αφορά υποδομές όπως στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με υψηλή προστιθέμενη αξία.

    Η ανάκαμψη εφεξής αναμένεται να εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με καθοριστική συμβολή της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας. Η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον Όμιλο Πειραιώς ειδικότερα.

    Αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα σημείωσε: Με τρεις από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να τοποθετούν την Ελληνική Δημοκρατία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, η χώρα μπορεί σύντομα να ανακτήσει τη θέση που έχασε πριν από μια δεκαετία.

    Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο 36% από τις αρχές του έτους, ο τραπεζικός δείκτης 53% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς 94%.

    Αναλυτικά η ομιλία του Χρήστου Μεγάλου

    Σας καλωσορίζω και εγώ από την πλευρά μου, μετά τον κύριο Πρόεδρο, στη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς Financial Holdings.

    Ξεκινώντας, θα ήθελα να αναφερθώ στη σημαντική προσπάθεια που έχουμε κάνει ως Διοίκηση της Πειραιώς Financial Holdings, προκειμένου να ολοκληρώσουμε ενέργειες, οι οποίες θωρακίζουν σημαντικά τον ισολογισμό μας, μετασχηματίζουν τις προοπτικές κερδοφορίας και εξασφαλίζουν την κεφαλαιακή μας θέση.

    Δυο μόνο λόγια για την οικονομία. Το 2022 η ελληνική οικονομία διατήρησε την έντονη αναπτυξιακή της δυναμική, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) να διαμορφώνεται σε 5,9%. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη άμβλυνε σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιδράσεις από τον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε σε 9,3% το 2022 (από 0,6% το 2021) εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

    Το 2023 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 3,5%, πολύ πάνω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, αλλά σαφώς χαμηλότερο έναντι του 2022. Η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την πορεία των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς εκτός από την αύξηση των σχετικών κονδυλίων, προβλέπεται και η ποιοτική τους αναβάθμιση, δεδομένου ότι ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό νέων επενδύσεων θα αφορά υποδομές όπως στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με υψηλή προστιθέμενη αξία.

    Η ανάκαμψη εφεξής αναμένεται να εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με καθοριστική συμβολή της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας. Η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον Όμιλο Πειραιώς ειδικότερα.

    Σε όλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις, επιτυγχάνοντας σημαντικούς στόχους-ορόσημα, που έθεσαν τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. Το 2022 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 6,8% στο τέλος του 2022 από 12,7% το προηγούμενο έτος. Η πορεία μας καταδεικνύει την εμπορική δυναμική των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας. Συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας, χορηγώντας νέες χρηματοδοτήσεις ύψους €7,7 δισ.

    Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αποτύπωσαν την πιστωτική ζήτηση, κυρίως από επιχειρήσεις. Τα δάνεια ανήλθαν στα €38,8 δισ. αυξημένα κατά 1% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά €2,7δισ. το 2022, στα €28,6 δισ., η πλειοψηφία των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με τον κλάδο της βιομηχανίας / μεταποίησης να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο.

    Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις και τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ενισχύθηκαν κατά €4,1 δισ.  Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαιώθηκε, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 201%, δείκτη δανείων προς καταθέσεις (LDR ) στο 62% και δείκτη σταθερότητας χρηματοδότησης (NSFR) στο 137% τον Δεκέμβριο 2022, ενώ η Τράπεζα αποπλήρωσε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση TLTRO €9 δισ. στα τέλη του 2022.

    Οι οικονομικές επιδόσεις και τα θεμελιώδη μεγέθη του Ομίλου Πειραιώς παρουσίασαν απτή βελτίωση το 2022 σε όλους τους τομείς. Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €715 εκατ., 41% υψηλότερα σε ετήσια βάση, λόγω των ανθεκτικών καθαρών εσόδων από τόκους, του ιστορικού υψηλού των καθαρών εσόδων από προμήθειες, της συνεχιζόμενης εξοικονόμησης λειτουργικού κόστους και της σημαντικής μείωσης του εξόδου προβλέψεων για δάνεια.

    Χάρη σε διαρθρωτικές ενέργειες και εστιασμένες δράσεις πετύχαμε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα το 2022 διαμορφώθηκαν σε €828 εκατ., μειωμένα κατά 5% σε ετήσια συγκρίσιμη βάση. Tα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου το 2022 κατέγραψαν κέρδη €897 εκατ., σε σύγκριση με ζημία ύψους €3,0 δισ. το 2021.

    Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων fully loaded ενισχύθηκε στο 16,4% τον Δεκέμβριο 2022, με δημιουργία κεφαλαίου περίπου 300 μoνάδων βάσης σε 12 μήνες, ενώ ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 11,5%.

    Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

    Η πρόοδος αυτή αναδεικνύει τις προοπτικές που διανοίγονται για την Τράπεζα Πειραιώς και την πορεία που μπορεί να διαγράψει.  Οι προοπτικές αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη χρηματιστηριακή αγορά και το επενδυτικό κοινό όπου οι αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών έχουν ενισχυθεί. Με τρεις από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να τοποθετούν την Ελληνική Δημοκρατία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, η χώρα μπορεί σύντομα να ανακτήσει τη θέση που έχασε πριν από μια δεκαετία.

    Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο 36% από τις αρχές του έτους, ο τραπεζικός δείκτης 53% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς 94%.

    Στις αρχές Μαΐου 2023, αξιοποιώντας τις επιδόσεις μας και το ενθαρρυντικό μακροοικονομικό περιβάλλον παρουσιάσαμε τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού για την περίοδο 2023 – 2025. Στον πυρήνα της στρατηγικής μας είναι η αξιοποίηση της θέσης της Τράπεζας Πειραιώς ως παράγοντα ανάπτυξης και καινοτομίας για την ελληνική οικονομία.

    Στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων βασικών χρηματοοικονομικών μας στόχων για το 2023, στοχεύουμε πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση για 10%, με το δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να υποχωρεί κάτω του 40% και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται σε περίπου 5%. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο άνω του 17,3%, και καθαρή πιστωτική επέκταση κατά €1,6 δισ.

    Στις πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις του Ομίλου εντάσσεται η ανάληψη από την Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδότησης ύψους €1 δισ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Μετά την επιτυχή απορρόφηση των δόσεων που της έχουν κατανεμηθεί μέχρι στιγμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα που έλαβε την 4η δόση των πόρων ύψους €300 εκατ.  Με την κίνηση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε χρηματοδότηση συνολικού ύψους €1 δισ. γεγονός που επιβεβαιώνει την ενεργό, δυναμική και πρωτοποριακή συμμετοχή της στο δανειακό πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

    Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος Πειραιώς εγκαινίασε το νέο έργο Ενεργειακής Μετάβασης, ένα εμπορικό πρόγραμμα/σχέδιο δράσης, το οποίο θα επιτρέψει στην Τράπεζα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιμέρους προσπάθειες των πελατών της για οικοδόμηση μιας καλύτερης και πιο βιώσιμης ελληνικής οικονομίας. Με δομημένη προσέγγιση και με βάση τη βαθιά κατανόηση των συγκεκριμένων αναγκών σε κάθε κλάδο της οικονομίας, με προτεραιότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στα ακίνητα / κτίρια και στη γεωργία, θα προωθήσουμε εξατομικευμένη προσέγγιση ειδικά για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς στον τομέα Ενεργειακής Μετάβασης είναι €5 δισ. χρηματοδοτήσεις έως το 2025 και συνολικά €8 δισ., συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων.

    Σε συνδυασμό με τις χρηματοοικονομικές μας επιδιώξεις, στον Όμιλο Πειραιώς, προχωράμε συστηματικά στην κατεύθυνση της βιώσιμης τραπεζικής και δημιουργούμε υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές, που ενσωματώνουν βέλτιστα κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στις δραστηριότητές μας.

    O διεθνής οργανισμός Science Based Targets Initiative (SBTi) διασφάλισε τους στόχους μείωσης εκπομπών της Τράπεζας Πειραιώς από τη λειτουργία και τις οικονομικές δραστηριότητες της ενώ γίναμε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα η οποία έχει λάβει αυτή τη διασφάλιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα μόλις τρεις άλλες επιχειρήσεις έχουν διασφαλισμένους ανθρακικούς στόχους κατά SBTi.

    Η Τράπεζα Πειραιώς συμπεριλήφθηκε στη λίστα «Europe’s Climate Leaders» των Financial Times για το 2023, όσον αφορά στις επιδόσεις της για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που το επιτυγχάνει για τρίτη συνεχή χρονιά και η μόνη ελληνική τράπεζα στη λίστα, λόγω της αποτελεσματικότητας της στη μείωση των εκπομπών CO2 από τη λειτουργία της κατά την περίοδο 2016 -2021.

    Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

    Η σταθερή μέχρι σήμερα εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου και οι ρεαλιστικές υποθέσεις στις οποίες βασίζεται, μας καθιστούν αισιόδοξους για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας, χρηματοδοτώντας την ελληνική οικονομία και συνεχίζοντας την συμβολή σε μία συνεκτική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

    Οι διαφαινόμενες τάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2023 είναι ενθαρρυντικές ως προς την επίτευξη των στόχων νωρίτερα έναντι του αναθεωρημένου επιχειρηματικού πλάνου 2023-2025.

    Εργαζόμαστε σκληρά για να επιτύχουμε, και σε αυτό το σημείο, κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά το σύνολο των ανθρώπων της Πειραιώς για την αφοσίωση και την προσφορά τους και βέβαια τους μετόχους και τους πελάτες μας για τη διαχρονική τους στήριξη και εμπιστοσύνη.

    Σας ευχαριστώ.

    Γιώργος Χαντζηνικολάου: Η Πειραιώς να αποτελέσει σημαντική πηγή χρηματοδότησης της ανάπτυξης

    Νωρίτερα, στην Γενική Συνέλευση των μετόχων τον λόγο είχε πάρει  ο πρόεδρος της  Πειραιώς Financial Holdings, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου.

    Στην ομιλία του ο κ. Χαντζηνικολάου είχε αναφέρει τα εξής:

    Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

    Σας καλωσορίζω στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Πειραιώς Financial Holdings.

    Θα ξεκινήσω την ομιλία μου με μια αναφορά στις σημαντικές εξελίξεις για την οικονομία και στον ‘Όμιλο Πειραιώς, και θα συνεχίσω με τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και τον ‘Όμιλο Πειραιώς για το 2023 και μετά.

    Το 2022 ήταν μια χρονιά ορόσημο τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τον ‘Όμιλο Πειραιώς.

    – Μετά από μια θεαματική ανάκαμψη το 2021, που υπερκάλυψε τις απώλειες του 2020 από την πανδημία, στο 2022 η ελληνική οικονομία συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ της τάξεως του 6%.
    – Μια ανάπτυξη που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές επενδύσεις (ξένες και εγχώριες), στις ισχυρές εξαγωγές, στην αυξημένη κατανάλωση, και στην ανάκαμψη του τουρισμού που επανήλθε στα επίπεδα του 2019. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν υψηλότερος, αν δεν υπήρχε η Ουκρανική κρίση, που οδήγησε στις υψηλές τιμές ενέργειας (οι οποίες επηρέασαν τις εισαγωγές μας), και αφαίρεσαν, περίπου 2%, από την αύξηση του ΑΕΠ.
    – Και το πιο σημαντικό: Τα αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης, έβαλαν την ελληνική οικονομία στο ραντάρ των επενδυτών – Ελλήνων και ξένων. Το είδαμε το 2022, και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να το παρατηρούμε και στα επόμενα χρόνια.
    – Συγχρόνως όμως, και σαν αποτέλεσμα της αύξησης του πληθωρισμού μετά από πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, είδαμε σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια, στην προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών, να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό.
    – Για το τραπεζικό σύστημα – ελληνικό και μη – οι αυξήσεις στα επιτόκια είχαν ένα ευεργετικό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας πιο θετικά τα στοιχεία ενεργητικού από τα στοιχεία παθητικού των ισολογισμών. Το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες διορθωτικές κινήσεις που έκαναν οι ελληνικές τράπεζες, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, περιορίζοντας τα έξοδα τους, και εκμεταλλευόμενες τα οφέλη της τεχνολογίας, οδήγησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε ανάκαμψη της κερδοφορίας μετά από πολλά χρόνια.

    – Ο Όμιλος Πειραιώς δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Όπως θα σας αναφέρει και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Χρήστος Μεγάλου, το 2022, ο ‘Όμιλος Πειραιώς κατέγραψε 897 εκατ. ευρώ κέρδη, έναντι ζημιάς ύψους 3 δισ. ευρώ στο 2021.

    – Καθώς πορευόμαστε στο 2023, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η κερδοφορία θα συνεχισθεί αυτή την χρονιά, αλλά και στα επόμενα χρόνια.

    Οι παραπάνω εξελίξεις, πέραν από τους λόγους που ανέφερα, συνδέονται άμεσα και με τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, στην χώρα μας. Στη χρονιά που πέρασε, οι επιδόσεις στην ανάπτυξη ήταν για την χώρα μας, οι καλύτερες που έχουμε δει για πολλά χρόνια. Αλλά, κατά την προσωπική μου άποψη, οι καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι μπροστά μας.

    Η αισιοδοξία μου αυτή, στηρίζεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, που είναι θετικές, πάρα το προβληματικό διεθνές περιβάλλον. Ο κύριος λόγος είναι, ότι η χώρα μας κινείται, σε έναν μεγάλο βαθμό αντί-κυκλικά σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.

    Ενώ η παγκόσμια οικονομία είναι προς το τέλος του οικονομικού κύκλου, η χώρα μας, μετά από μια μακρά κρίση, είναι στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που τροφοδοτείται από επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες, εγχώριες και ξένες), ισχυρή κατανάλωση, έναν δυναμικό τουρισμό που έχει αναδειχθεί σε κινητήρια δύναμη για την οικονομία μας, και στηρίζεται σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την προσέλευση των κεφαλαίων, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και άλλοι παράγοντες, όπως η επερχόμενη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, μόνο θα ενισχύσουν τις θετικές προοπτικές.

    Η δε προοπτική για ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, που επιβεβαιώθηκε από το προχθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, που η οικονομία μας τόσο τις χρειάζεται.

    Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, σε τι ύψος μπορεί να φτάσει αυτή η ανάπτυξη. Η απάντηση μου είναι ότι θα υπάρξει ανάπτυξη σε κάθε περίπτωση. Ο δε ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από τη φιλοδοξία μας, την πρόθεση, και την ικανότητά μας να συνεχίσουμε τις απαραίτητες δομικές αλλαγές που η χώρα χρειάζεται. Οι επενδυτές και οι επενδύσεις, στις οποίες προσβλέπουμε ως κύρια κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, απαιτούν διαφάνεια, προβλεψιμότητα, σταθερότητα και έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. Στο βαθμό που με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα διαμορφώσουμε αυτές τις συνθήκες, τα οφέλη για την οικονομία, και κατ’ επέκταση, την ευημερία όλων, θα είναι πολύ μεγάλα.

    Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

    Ο ‘Όμιλος Πειραιώς, και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχουν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην μελλοντική πορεία της χώρας, ως οι κεντρικοί χρηματοδότες των επενδύσεων της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε τα κεφάλαια και την ρευστότητα και ήδη, το πράττουμε τόσο με ίδιες δυνάμεις, όσο και με τη συμμετοχή μας σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γνωστό ως RRF. Ειδικά το πρόγραμμα RRF, δίνει μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς μια βιώσιμη ανάπτυξη.

    Σε έναν κόσμο που ήδη υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο στόχος για μια «βιώσιμη ανάπτυξη» αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
    Για τον ‘Όμιλο Πειραιώς, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλά μια πρόκληση, αλλά και μια ευκαιρία να διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό. Αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα που έχει υιοθετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Και για αυτόν τον λόγο, η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοστατεί, και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, στην χρηματοδότηση κάθε πρωτοβουλίας με στόχο την ενεργειακή μετάβαση και πιο γενικά, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

    Εν κατακλείδι, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και τον ‘Όμιλο Πειραιώς, δεν μπορεί παρά να είναι πολύ καλές, μια που οι πορείες τους είναι 100% αλληλένδετες.

    Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

    Μετά από μια πολυετή κρίση, και παρά τις προσωρινές αβεβαιότητες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η χώρα μας εισέρχεται σε μια περίοδο ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη, που την χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλο, ώστε να ανακτήσει τον πλούτο που έχασε κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης.

    Η φιλοδοξία μας είναι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ο ‘Όμιλος Πειραιώς, να αποτελέσουν την σημαντική πηγή χρηματοδότησης της ανάπτυξης της χώρας μας. Και ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο – τόσο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τις μικρομεσαίες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

    Με αυτόν τον τρόπο θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των επενδυτών μας, που στάθηκαν στο πλευρό μας κατά τη διάρκεια της κρίσεως.

    Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε εστιασμένοι 100% στην προσπάθεια να μεγιστοποιήσουμε τις μετοχικές αποδόσεις, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τον ισολογισμό και αυξάνοντας την κερδοφορία μας, σε ένα πλαίσιο θετικού κοινωνικού αποτυπώματος και υπεύθυνης τραπεζικής συμπεριφοράς.

    Κάτι που άλλωστε έχουμε αποδείξει με το έργο μας την τελευταία εξαετία, στη διάρκεια της οποίας αλλάξαμε την όψη του Ομίλου Πειραιώς, εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό, ενισχύοντας κεφαλαιακά τον Όμιλο και επιστρέφοντας στην κερδοφορία. Με αυτό τον τρόπο επαναφέραμε τον Όμιλο Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές των διεθνών και εγχώριων επενδυτών, όπως αποδεικνύουν και οι κινήσεις της μετοχής μας τον τελευταίο χρόνο.

    Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά για τη στήριξη και τη συμβολή σας στην πορεία της Τράπεζας.

    Δίνω τώρα τον λόγο στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου που θα σας παρουσιάσει αναλυτικότερα τις επιχειρηματικές εξελίξεις του περασμένου έτους, αλλά και τα πρόσφατα δεδομένα.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Πειραιώς: Απορρίπτει την πρόταση Ηλιόπουλου για την εξαγορά της ΑΝΕΚ

    Τράπεζα Πειραιώς: Business e-loan για μικρές επιχειρήσεις μέσω winbank

    Κωνσταντίνος Πετρόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς): Επενδύσεις ύψους €12,5 δισ. για τις ΑΠΕ ετησίως



    ΣΧΟΛΙΑ