• Η κολοσσιαία κίνηση WATSA – Καραβία για την Eurobank, πού θα πάνε τώρα οι τιμές σε Εθνική, Alpha, Πειραιώς, γιατί ο Στουρνάρας λέει ότι θα γίνει τώρα η αναβάθμιση και το νέο μότο του Σκυλακάκη

    H δεύτερη είδηση της ημέρας είναι η απόλυτη ψήφος εμπιστοσύνης δίχως προηγούμενο, που δίνουν στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο βασικός μέτοχος της Eurobank,  Prem Watsa και ο CEO της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας

    image

    Γιάννης Στουρνάρας: Έρχεται η αναβάθμιση, είναι θέμα ημερών

    Σήμερα λογικά για την αγορά των μετοχών και των ομολόγων θα είναι μια εξαιρετική ημέρα.

    Καθώς έχουμε δυο γεγονότα υψίστης σημασίας.

    Το πρώτο είναι ότι χθες ο ιδιαίτερα έμπειρος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκανε τη μεγάλη έκπληξη.

    Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα σύντομα, μιλώντας στο Bloomberg TV.

    «Είχαμε εκλογές πριν από λίγες μέρες, υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση τώρα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

    Όπως εξήγησε, «αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι σίγουρος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».

    Όπως σας έχω πει ο Γιάννης Στουρνάρας δεν μιλάει ποτέ τυχαία.

    Προφανώς είμαστε λίγες ημέρες πριν το μεγάλο βήμα…

    WATSA – Καραβίας: Απόλυτη εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη – Αποτιμούν την Eurobank στα 1,9 ευρώ

    H δεύτερη είδηση είναι η απόλυτη ψήφος εμπιστοσύνης δίχως προηγούμενο, που δίνουν στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, μόλις 2 ημέρες μετά την εμβληματική νίκη της ΝΔ, ο βασικός μέτοχος της Eurobank, Prem Watsa και ο CEO της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

    Απόδειξη ότι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.

    Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η διοίκηση της Eurobank θα ζητήσει από τους μετόχους της (δηλαδή την FAIRFAX του Prem Watsa που κατέχει το 33,47%, την CAPITAL GROUP που κατέχει το 5,15% και το HELIKON Investments που κατέχει το 5.08%) να αγοράσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 1,4% των μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιο του το ΤΧΣ, σε ένα range τιμών από 1,10 ευρώ έως 1,9 ευρώ ανά μετοχή.

    Φυσικά, όπως άπαντες αντιλαμβάνεστε, η πρόταση της Eurobank θα «κλείσει» εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στην υψηλότερη τιμή, που είναι το 1,90 ευρώ.

    Αυτό φυσικά μένει να επιβεβαιωθεί από τη Γενική Συνέλευση της τράπεζας στις 20 Ιουλίου του 2023.

    Χθες η Eurobank έφτασε να κάνει πράξεις στα 1,46 ευρώ με κέρδη 1,28 % και τεράστιο όγκο συναλλαγών 19 εκατ. μετοχές. Αλλάξαν χέρια, δε, πολλά πακέτα, γεγονός που προξένησε «εντύπωση».

    Προσέξτε τι σηματοδοτεί αυτή η «κολοσσιαία» κίνηση από την πλευρά της διοίκησης τoυ Φωκίωνα Καραβία.

    Καταρχάς για την Eurobank.

    Εάν υποθέσουμε ότι η Τράπεζα θα επαναγοράσει τις μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ στο 1,90 ευρώ, αυτομάτως εκτινάσσεται στα ύψη, η συνολική αποτίμηση της τράπεζας.

    Δηλαδή ο ίδιος ο μέτοχος και η διοίκηση της τράπεζας, δίνουν το σήμα για την υψηλότερη αποτίμηση.

    Ας αναλύσουμε όμως και τα νούμερα.

    To ποσό που θα εκταμιεύσει η Eurobank και θα πληρώσει στο ΤΧΣ για το 1,4% των μετοχών της στα 1,90 ευρώ ανά μετοχή θα ανέλθει στα 100.000.000 ευρώ.

    Εάν η πράξη γινόταν στα σημερινά επίπεδα των 1,46 ευρώ, το ποσό που θα έπρεπε να πληρώσει η Eurobank θα ήταν 75.000.000 ευρώ.

    Πρακτικά τα 25.000.000 που θα δώσει παραπάνω η EUROBANK εάν αγοράσει στα 1,90 ευρώ, είναι  «pocket money» για αυτές τις συναλλαγές.

    Εάν όμως η τιμή της μετοχής της Eurobank, μελλοντικά φτάσει στα 1,9 ευρώ τότε η συνολική της αποτίμηση από 5,42 δισ. που είναι σήμερα, θα εκτιναχθεί σχεδόν στα 7 δισ. ευρώ.

    Δηλαδή σχεδόν 1,6 δισ. υψηλότερα.

    Το ποσοστό της FAIRFAX που σήμερα αποτιμάται στα 1,820 δισ. ευρώ θα ανέλθει στα 2,352 δισ. ευρώ.

    Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε την θηριώδη διαφορά.

    Ο WATSA δίνει τον τόνο

    Όμως η Eurobank με αυτή την κίνηση της διοίκησης, δίνει το «σήμα» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ότι το ίδιο μοντέλο πρέπει να ακολουθηθεί και για τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις  των τραπεζών.

    Δηλαδή για την Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 που κατέχει το 40%, την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 που έχει το 27% και την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 που κατέχει περίπου το 9%.

    Η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 ανεβάζει τον πήχη συνολικά κατά 31% τις τιμές των τραπεζών, από τα παρόντα επίπεδα.

    Για να σας δώσουμε μια εκτίμηση, το πακέτο της Alpha Bank πρέπει να πουληθεί στα 1,91 ευρώ ανά μετοχή, από 1,47 ευρώ που είναι σήμερα.

    Της Πειραιώς στα 3,66 ευρώ από 2,80 ευρώ που είναι σήμερα, και της Εθνικής στα 7,50 ευρώ από 5,77 ευρώ που είναι σήμερα.

    Eurobank: Πότε θα γίνει η πρόταση

    Κάτι μου λέει ότι όσο πάει προς τα πίσω η εξαγορά των ιδίων μετοχών της Εurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τόσο περισσότερα χρήματα θα εισπράξει το Δημόσιο.

    Από την ημέρα, στις αρχές Μαΐου που  ο CEO, Φωκίων Καραβίας ανακοίνωσε την πρόθεση της διοίκησης της Τράπεζας να προχωρήσει στο εγχείρημα, αντί της καταβολής μερίσματος προς του μετόχους, μέχρι και σήμερα,  η μετοχή έχει τσιμπήσει περίπου ένα 12%..

    Η παρούσα αξία του πακέτου σήμερα βρίσκεται στα 75 εκατ. ευρώ.

    Βέβαια χθες η διοίκηση έβαλε ένα πλαφόν για την επαναγορά στα 1,9 ευρώ ανά μετοχή που σημαίνει ότι για το πακέτο των 52 εκατομμυρίων μετοχών το ΤΧΣ θα εισπράξει περίπου 98,8 εκατ. ευρώ!

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στη Eurobank η σχετική απόφαση για την επαναγορά θα ληφθεί στις 20 Ιουλίου στη Γενική Συνέλευση.

    Επομένως περί τα τέλη του ίδιου μήνα η Τράπεζα θα υποβάλει την επίσημη πρότασή της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την επαναγορά του ποσοστού της 1,4%, ενώ η εξαγορά των μετοχών, έχοντας ήδη εξασφαλίσει το  πράσινο φως από τον Επόπτη στη Φρανκφούρτη (τον SSM).

    Στη συνέχεια ακολουθεί η περίοδος των θερινών διακοπών, επομένως η επίσημη πρόταση στο ΤΧΣ θα υποβληθεί τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου,  οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά.

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην κανονικότητα

    Όπως σας τα είχαμε πει.

    Η Δευτέρα ήταν μια κακή ημέρα για την αγορά, καθώς πολλοί είχαν φορτωθεί μετοχές την Πέμπτη και την Παρασκευή πριν τις εκλογές, με τη λογική του γρήγορου κέρδους.

    Όμως, η αγορά δεν τους έκανε το χατίρι με αποτέλεσμα να ξεπουλήσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

    Σε κάθε περίπτωση χθες επανήλθε η κανονικότητα με πολλές μετοχές να σημειώνουν ισχυρή άνοδο.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.247 μονάδες με κέρδη 0,97%.

    Η Πειραιώς επανήλθε στα επίπεδα άνω των 2,80 ευρώ, η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 πλησιάζει και πάλι τα 10 ευρώ (έκλεισε στα 9,83 ευρώ) η Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 στα 5,77 ευρώ με κέρδη 2,08%, τα Πλαστικά Θράκης στα 5,39 ευρώ με κέρδη 2,47%.

    Εξαιρετική εικόνα για την AEGEAN ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 που έκλεισε στα 10,42 με μικρό όγκο συναλλαγών που δεν ξεπέρασε τα 95.000 τεμάχια.

    Καλή εικόνα και για την Ελλάκτωρ που έκλεισε στα 2,28 ευρώ επίσης με μικρό όγκο συναλλαγών 122.000 τεμάχια.

    Η Attica Bank και η Thea Artemis

    Στο πλαίσιο της πλήρους εξυγίανσης της Attica Bank, καταλαβαίνουμε ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει επιδοθεί σε ένα ξεκαθάρισμα όλων των κακώς κειμένων της (τράπεζας), και ειδικά της πολύπαθης τιτλοποίησης Omega.

    Καταλαβαίνουμε ότι η Thea Artemis της Ellington, που έχει αναλάβει τη διαχείριση εδώ και χρόνια…. μόνο Θεά δεν είναι!

    Στην αγορά πιθανολογούν ότι υπάρχουν αρνητικές εισπράξεις, ενώ ακούγεται ότι είναι ακόμη και 80% κάτω του πλάνου!!

    Το νέο ΔΣ θα κληθεί να αποφασίσει μετά τις 6 Ιουλίου αφού συγκροτηθεί σε σώμα σε τι βαθμό θα επιδιώξει να καθαρίσει την τράπεζα από τις παθογένειες του παρελθόντος.

    Εμείς ακούμε πάντως ότι η τωρινή διοίκηση της Attica ακόμη και full audit είναι έτοιμη να κάνει.

    Εάν και εφόσον προκύψουν ευρήματα θα ζητηθούν ακόμη και ευθύνες από τους υπεύθυνους της εταιρείας για όλες τις συναλλαγές και ειδικότερα παλαιότερες συναλλαγές ακινήτων…..

    Και ο νοών νοείτω….!!!

    Γιατί ενόχλησαν οι «Εβδομήκοντα» της νέας διεύθυνσης στην Εθνική Τράπεζα

    Σας έγραφα τις προάλλες για την γκρίνια που επικρατεί στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,85% 7,70 για την κατάσταση του δικτύου των υποκαταστημάτων.

    Οι υπάλληλοι και ο Σύλλογος θεωρούν τα υποκαταστήματα της Τραπέζης είναι υποστελεχωμένα με αποτέλεσμα οι πελάτες να μην εξυπηρετούνται γρήγορα και αποτελεσματικά ενώ ο όγκος δουλειάς για τους εργαζόμενους ολοένα να αυξάνεται.

    Μάλιστα, ο Σύλλογος των Εργαζομένων στην ΕΤΕ απ’ ότι είδα πρόσφατα ζητεί από τη διοίκηση Μυλωνά να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού.

    Ενώ συμβαίνουν λοιπόν όλα αυτά στο εσωτερικό της μεγάλης μας φίλης, η δημιουργία μίας νέας διεύθυνσης λειτούργησε ως «θρυαλλίδα» .

    Στη συγκεκριμένη διεύθυνση έχουν αποσπαστεί περίπου 70 εργαζόμενοι οι οποίοι  έχουν ως αντικείμενο να ελέγχουν την ορθή λειτουργία της ψηφιακής κάρτας και άλλων «υποχρεώσεων» που έχουν προκύψει από την ΕΡΓΑΝΗ.

    Προφανώς δεν μπορώ να κρίνω το έργο που προσφέρει η συγκεκριμένη διεύθυνση στην εύρυθμη λειτουργία της Τράπεζας, ούτε κατά πόσο αποδίδουν οι 70 εργαζόμενοι που υπάγονται σε αυτήν.

    Μπορώ όμως να αντιληφθώ ότι αν όντως υπάρχει έλλειψη προσωπικού στην Τράπεζα η απόσπαση τόσων εργαζομένων σε μία τέτοια διεύθυνση σίγουρα δεν αμβλύνει το πρόβλημα.

    «Ψήνει» μεγάλο deal η Profile

    Μεγάλο deal ακούγεται στην αγορά ότι ετοιμάζεται να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες η Profile.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία πληροφορικής, η οποία δραστηριοποιείται σε 48 χώρες παγκοσμίως, βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζα της Καραϊβικής προκειμένου να αναλάβει την ψηφιοποίηση των τραπεζικών της συστημάτων.

    Το ύψος του deal ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί, ωστόσο όπως μαθαίνω, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

    Η Profile προσδοκά σε συμβάσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ την τρέχουσα χρήση από 50 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το ανεκτέλεστο έργων της θα ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ στην πενταετία.

    Μάλιστα περίπου το 70% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από συμβάσεις σε έργα τεχνολογίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Profile παρουσίασε αύξηση 30% και ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 19,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

    Στα 290 εκατομμύρια το κόστος για το το νέο Χίλτον

    To αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να γραφτεί η νέα σελίδα του Χίλτον, όπου όποιος περνάει απέξω διαπιστώνει ότι οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται τώρα σε κορύφωση.

    Η συνολική επένδυση για την ανακατασκευή του εμβληματικού ακινήτου θα φτάσει τα 287 εκατομμύρια εν τέλει, ενώ όπως λένε όσοι γνωρίζουν το νέο τουριστικό προορισμό της Αθήνας από τα σχέδια δε θα θυμίζει σε τίποτα το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας, της δεκαετίας του ’60.

    Εκτός από το ξενοδοχείο με την επωνυμία Conradτα 55 διαμερίσματα Conrad και Waldorf Astoria θα προσελκύσουν επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, ενώ τη θέση του «Βυζαντινού», που υπογράφονταν τα σημαντικότερα deals των περασμένων δεκαετιών θα πάρει η κλειστή λέσχη στο συγκρότημα.

    «Μοιράζει χρήμα» το Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε στις ανάδοχες εταιρείες που έχουν αναλάβει να τρέξουν το έργο CRM του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ένα μέρος του ποσού της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, χρηματοδοτήθηκαν από τους πόρους του RRF οι εταιρείες ΟΤΕ – Uni Systems, με το συνολικό ποσό των 13,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 19,85% του συνολικού προϋπολογισμού της σύμβασης έργου, η οποία ανέρχεται στα 66 εκατ. ευρώ.

    Όπως μαθαίνω, από τα 13,1 εκατ. ευρώ, τα 3,28 εκατ. δίνονται στη Unisystems μέσω της Alpha Bank, ενώ τα 9,85 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 με πληρωμή μέσω της Εθνικής Τράπεζας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές υπογραφές για το έργο της «Ενιαίας ψηφιακής υποδομής εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων» (CRM), έπεσαν από την κοινοπραξία ΟΤΕ – Uni Systmes στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

    Το εν λόγω έργο θεωρείται ύψιστης σημασίας για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους καθώς θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα που θα φιλοξενήσει όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου.

    Μετρό: Zεστό χρήμα σε ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ

    Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζει η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. δηλαδή η πρώην Αττικό Μετρό, καθώς καλείται να πληρώσει τουλάχιστον 6 εκατ. Ευρώ στους ομίλους ΑΒΑΞ και Ελλάκτωρ, οι οποίοι κατασκευάζουν αντίστοιχα τη Γραμμή 4 του μετρό Αθήνας, καθώς και τη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση προς την Καλαμαριά.

    Όπως μαθαίνω τη μερίδα του λέοντος από το παραπάνω ποσό, δηλαδή 5,4 εκατ. ευρώ θα λάβει η κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Alstom-Ghella, η οποία από το καλοκαίρι του 2021 έχει αναλάβει την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας.

    Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμάστε ότι το σχήμα έχει λάβει, επίσης, 57 εκατ. Ευρώ ως πριμ έγκαιρης υλοποίησης για ένα έργο που έχει πάρει ήδη ένα χρόνο παράταση με αναγνωρισμένη ευθύνη του υπουργείου υποδομών, ενώ και τα όσα δήλωσε προχθές ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, συνηγορούν ότι το έργο προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

    Από την άλλη πλευρά η ΑΚΤΩΡ του Ομίλου Ελλάκτωρ θα λάβει το ποσό των 612 χιλιάδων ευρώ το Μετρό Θεσσαλονίκης.

    Να σας θυμίσω ότι λόγω των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στην υλοποίηση του Μετρό Θεσσαλονίκης εξαιτίας του ζητήματος των αρχαίων στον Σταθμό Βενιζέλου έχουν εγείρει σημαντικά αιτήματα για αποζημιώσεις, τα οποία η υφιστάμενη ηγεσία της Ελληνικό Μετρό είχε καταφέρει να μειώσει.

     

    Σκυλακάκης δικαιώνει, με σπαρταριστό τρόπο τον wiseman για τη «σφιχτή» πολιτική δαπανών…

    Μόλις προχθές σας έγραφα κάνοντας ένα σύντομο πορτρέτο του νέου ΥΠΕΝ: «Κατά τα άλλα ο κος Σκυλακάκης θεωρείται εργασιομανής και επίμονος, αλλά και πολύ «σφιχτός» στη διανομή χρημάτων…».

    Στη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής λοιπόν του Υπουργείου, ήρθε ένα σπαρταριστό γεγονός να δικαιώσει απόλυτα το mononews.gr και τις περιγραφές του wiseman.

    Και εξηγούμαι: Στη σεμνή τελετή ήταν φυσικά παρών εκτός του κου Σκυλακάκη και ο υπηρεσιακός υπουργός Παντελής Κάπρος που παρέδιδε.

    Ο  κος  Κάπρος χαριτολογώντας είπε πως άφησε στο γραφείο του, παρακαταθήκη στον κο Σκυλακάκη, εκτός των «καυτών» φακέλων που είναι καμιά 10-12 αριά και… κάψουλες καφέ.

    Πρόσθεσε μάλιστα γελώντας πως και ο Κώστας Σκρέκας όταν του είχε παραδώσει, είχε αφήσει και αυτός κάψουλες καφέ για τον ίδιο.

    Τότε, σε ερώτηση Κάπρου προς Σκρέκα «Μα γιατί αφήνεις αυτό το μικρό στοκ από κάψουλες καφέ για μένα;», ο πρώην ΥΠΕΝ και σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης είχε απαντήσει αφοπλιστικά: «Διότι ο Σκυλακάκης στο Γενικό Λογιστήριο (Σ.Σ. ήταν ως γνωστόν Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών), μας έχει κόψει όλες αυτές τις δαπάνες που τις θεωρεί περιττές και τα πληρώνουμε από την τσέπη μας!».

    Προφανώς είχε πολύ γέλιο η στιγμή που ο κος Κάπρος, ο οποίος μετά από μακρά θητεία σε πολλά πόστα δεν διστάζει να κάνει χιούμορ με διάφορα θέματα, παρέδωσε κάψουλες καφέ στον ίδιο τον νέο ΥΠΕΝ, ως απόρροια της σφιχτής του πολιτικής και του πάθους του κου Σκυλακάκη για περικοπές δαπανών!

    Οι προθέσεις Σκυλακάκη για τα έκτακτα μέτρα στα τιμολόγια ρεύματος…

    …κατά τα άλλα από τις πρώτες διερευνητικές συσκέψεις που γίνονται στο ΥΠΕΝ υπό τον Θόδωρο Σκυλακάκη και από τις οποίες ο wiseman έχει πληροφορίες εκ των έσω, όπως πάντα, προβλέπω τα εξής:

    Ως γνωστόν στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγουν τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ρεύματος που είχε υπογράψει ο Κώστας Σκρέκας.

    Από 1η Οκτωβρίου η αγορά κανονικά δουλεύει με ελεύθερες τις ρήτρες αναπροσαρμογής (που, θυμίζω οδήγησαν σε κάτι μεγαλοπρεπή 600άευρα και 700άευρα σε μεσαίες καταναλώσεις ρεύματος!), αλλά και χωρίς πλαφόν στη χονδρική.

    Οι πρώτες σκέψεις Σκυλακάκη είναι, όπως μου λένε, ότι εφόσον οι τιμές αερίου παραμείνουν στα χαμηλά επίπεδα που είναι σήμερα, τότε τα έκτακτα μέτρα δεν θα επανέλθουν και η αγορά θα δουλέψει μόνο στη βάση του ελεύθερου ανταγωνισμού.

    Εφόσον όμως οι τιμές αερίου το φθινόπωρο «εκτοξευτούν», όπως προβλέπουν πολλοί σε Ελλάδα και ΕΕ (μεταξύ αυτών, μου λένε και ο Παντελής Κάπρος) υπάρχει ήδη σε ισχύ η  απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ που επιτρέπει στα κράτη – μέλη να πάρουν τα ίδια ή παρόμοια μέτρα προστασίας των καταναλωτών και μάλιστα με διαδικασίες -εξπρές.

    Μου λένε επίσης και σας το μεταφέρω, ότι ο νέος ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να μην υπογράψει για επιδότηση στους λογαριασμούς Ιουλίου, ενώ θυμίζω τον Ιούνιο είχαν δοθεί επιδοτήσεις.

    Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη αλλά… Κυριακή κοντή γιορτή και η πρόβλεψη του wiseman είναι σαφής: Επιδοτήσεις στους λογαριασμούς τέλος, προς το παρόν.

    Το φθινόπωρο, ανάλογα και με τη διαμόρφωση των τιμών αερίου, θα επανεξεταστεί το θέμα, λέω εγώ.

    Αφού μάλιστα έχω χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως άλλη Πυθία (ή ως άλλη Κασσάνδρα, διαλέγετε και παίρνετε) θα προβλέψω ότι η διεθνής κρίση στο φυσικό αέριο δεν έχει τελειώσει ακόμη, κάθε άλλο…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.