• Η φήμη που γκρέμισε την αγορά, τι λένε στην ΓΕΚ για την ΤΕΝΕΡΓ, οι δεύτερες σκέψεις στο ΤΧΣ για την Εθνική, γιατί η ΑΧΙΑ λέει να αγοράσουμε τράπεζες, και η μεγάλη εφοπλιστική δίκη του Μποδούρογλου

    Σε λίγες εβδομάδες και για την ακρίβεια στις 30 Οκτωβρίου ξεκινάει μια μεγάλη εφοπλιστική δίκη…

    image

    Περιεχόμενα

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Καμία σκέψη για συγχώνευση

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες το πρωί που άνοιξε η αγορά του χρηματιστηρίου, άρχισε να «κυκλοφορεί» μια περίεργη φήμη.

    Ότι επίκειται συγχώνευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ), δηλαδή των δυο εταιριών του ομίλου Περιστέρη.

    Είτε με ανταλλαγή μετοχών είτε με συνδυασμό μετρητών και μετοχών.

    Μάλιστα, οι φήμες όσον αφορά στην ανταλλαγή μετοχών έλεγαν ότι η σχέση θα ήταν 1 μετοχή της ΓΕΚ για 1 μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής.

    Όπως άπαντες καταλαβαίνετε, η φημολογία αυτή πήρε ταχύτατα διαστάσεις «φωτιάς» με αποτέλεσμα να βουλιάξουν τις τιμές των δυο μετοχών.

    Κάποια στιγμή η τιμή της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 προς το μεσημέρι, έφτασε να υποχωρεί ακόμα και 6%.

    Προσέξτε.

    Ένα τέτοιο σχέδιο συγχώνευσης, θα σήμαινε αυτομάτως ότι οι μέτοχοι της Τέρνα Ενεργειακής, επρόκειτο να υποστούν μεγάλη απομείωση (dilution) της περιουσίας τους, καθώς η αποτίμηση της ΤΕΝΕΡΓ σήμερα αγγίζει τα 1,56 δισ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα έχει αξία 1,27 δισ. ευρώ.

    Δηλαδή, η τιμή της Τέρνα Ενεργειακή, θα υποχωρούσε από τα σημερινά επίπεδα, επιπλέον 20%.

    Τελικώς στις 17:20, που ολοκληρώνεται η συνεδρίαση, η ΤΕΝΕΡΓ έκλεισε με «θηριώδεις» απώλειες 5,44% στα 13,20 ευρώ και ασυνήθιστα μεγάλο όγκο συναλλαγών, 668.000 μετοχών.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (η οποία συνεχίζει και το buyback) έκλεισε στα 12,24 ευρώ, με πτώση 4,82% και όγκο συναλλαγών 152.000 μετοχές.

    Ο WISEMAN σε επικοινωνία που είχε με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έθεσε το ερώτημα εάν πράγματι ευσταθούν, αυτές οι φήμες.

    Η απάντηση ήταν κατηγορηματική:

    «Καμμιά σκέψη δεν υπήρξε ποτέ για συγχώνευση των δυο εταιρειών.

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή θα συνεχίσουν την αυτόνομη πορεία τους, ως ακριβώς συμβαίνει σήμερα».

    Μετά από αυτή την κατηγορηματική διάψευση εκτιμώ ότι σήμερα, οι δυο μετοχές θα «αναπνεύσουν χρηματιστηριακά».

     

    Εθνική: Δεύτερες σκέψεις για το Placement;

    Βάζοντας περί τα 90 εκατ. ευρώ στο ταμείο του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – ποια τρύπα να προλάβει να κλείσει με αυτά; – ολοκληρώνει σήμερα τη διαδικασία πώλησης του 1,4% της Eurobank .

    Προδήλως άλλος ενδιαφερόμενος δεν πρόκειται να εμφανιστεί οπότε το πακέτο των μετοχών επιστρέφει λογικά στην κοιτίδα του, δηλαδή στην Τράπεζα.

    Μετά βέβαια αρχίζουν τα δύσκολα που θα έλεγε και ο μεγάλος αοιδός Σάκης, διότι η επόμενη στη σειρά είναι η Εθνική.

    Όμως, η βουτιά των μετοχών τον τελευταίο μήνα είναι σαφές ότι ίσως βάζει προσωρινό φραγμό στα σχέδια του ΤΧΣ.

    Η Εθνική χθες έκλεισε στα 5,05 ευρώ, με πτώση 1,44%, ενώ εάν συνεχιστεί η βουτιά των αγορών είναι δεδομένο ότι θα πέσει και χαμηλότερα.

    Μαθαίνω λοιπόν ότι χθες το πρωί με δεδομένη την παγκόσμια κρίση των ομολόγων και τη βουτιά των ελληνικών μετοχών, άρχισαν να επικρατούν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

    Δηλαδή αντί να γίνει εντός του επόμενου διμήνου, να μετατεθεί αργότερα και για την ακρίβεια προς τις αρχές της χρονιάς.

    Φυσικά, η δουλειά του ΤΧΣ και των συμβούλων δεν σταματάει, και προετοιμάζονται, αλλά είναι σαφές είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν όλα τα δεδομένα.

    Επίσης, μεγάλη πτώση έχουν σημειώσει ALPHA ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98

     

    ΑΧΙΑ: Αγοράστε ΤΩΡΑ τράπεζες

    Βέβαια, χθες η ΑΧΙΑ «πήρε» το ρίσκο και δημοσιοποίησε μια ιδιαίτερα θετική έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες.

    Σύμφωνα με την εταιρεία:

    «Επαναλαμβάνουμε τις αξιολογήσεις αγοράς (Buy) για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς η πρόσφατη υποχώρηση καθιστά την τιμή εισόδου πιο ελκυστική. Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι για την Alpha Bank στα 2,0 ευρώ (αμετάβλητο), την Eurobank στα 2,3 ευρώ (από 2,4 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας), την Εθνική Τράπεζα στα 7,4 ευρώ (από 7,2 ευρώ) και την Tράπεζα Πειραιώς στα 3,7 ευρώ (από 3,4 ευρώ)».

    Μετά την πρόσφατη αδυναμία των μετοχών τους, οι ανοδικές τάσεις των τιμών στόχων (που κυμαίνονται με ανοδικό περιθώριο από το ταμπλό του Χ.Α. μεταξύ 40-60%) είναι πιο έντονες, καθιστώντας το σημείο εισόδου πιο ελκυστικό.

    Η ΑΧΙΑ σημειώνει ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση περισσότερο από 25% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών σε βάση δείκτης τιμής προς ενσώματη αξία (P/TE) για παρόμοιο RoTE περίπου 12% το επόμενο έτος.

     

    Επενδυτές VS Χάρης Βαφειάς: Ο Χάρης είναι καλός, but…

    Τους λόγους για τους οποίους επένδυσε στην εισηγμένη ναυτιλιακή Imperial Petroleum του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά και τις προσδοκίες του που διαψεύστηκαν αναλύει σε συνέντευξη στο tradewinds, ο ακτιβιστής επενδυτής Bruce Galloway.

    Παράλληλα, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της διοίκησης της εταιρείας που οδήγησαν σε βουτιά τη μετοχή της με αποτέλεσμα ο ίδιος και οι συνεργάτες του να χάσουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.

    Ο Bruce Galloway είναι επικεφαλής επενδύσεων της Galloway Capital Partners με έδρα το Μαϊάμι, που κατέχει ποσοστό άνω του 2% στο μετοχικό κεφάλαιο της Imperial Petroleum.

    Έχοντας κερδίσει αρκετά χρήματα από προηγούμενες επενδύσεις του στον κλάδο των τάνκερ και διαθέτοντας πλέον μεγάλη εμπειρία, ο Galloway εστίασε αρχικά το ενδιαφέρον του στην StealthGas, την άλλη ναυτιλιακή του Χάρη Βαφειά.

    «Οι φίλοι μου είπαν ότι ο Χάρης είναι ένας πολύ έξυπνος, καλός επιχειρηματίας, που έχει αντίληψη των πραγμάτων», είπε ο Bruce Galloway στο Streetwise.

    «Η αίσθησή μου ήταν ότι αυτός ο τύπος είναι έξυπνος – ξέρει πώς να αγοράζει και να πουλά πλοία – και θέλω βασιστώ σε αυτό», πρόσθεσε.

    Έτσι, επένδυσε στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακή που δραστηριοποιείται στον κλάδο μεταφοράς υγραερίου.

    Στη συνέχεια, όμως, τα πράγματα πήραν μία τροπή εντελώς διαφορετική από αυτή που υπολόγιζε.

     

    Ποιοι αγοράζουν μετοχές

    Η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται σε κακή κατάσταση, καθώς η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ.

    Παρόλα ταύτα υπάρχουν εταιρείες, οι διοικήσεις, των οποίων προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών.

    Για παράδειγμα η ΔΕΗ υπό τον Γιώργο Στάσση, τις τελευταίες ημέρες έχει προχωρήσει στην αγορά 568.000 μετοχών σε τιμές από 9,10 έως 9,50 ευρώ, δαπανώντας το ποσό των 5.282.000 ευρώ.

    Αυτή τη στιγμή η εταιρεία κατέχει 14,5 εκατ. ιδίες μετοχές, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει να αγοραστούν συνολικά 36,3 εκατ. μετοχές.

    Η εταιρεία Mytilineos συνεχίζει καθημερινά τις αγορές ιδίων μετοχών.

    Την Τρίτη και την Τετάρτη αγόρασε 40.000 μετοχές αξίας περίπου 1,3 εκατ. ευρώ.

    Στο ίδιο μοτίβο και εταιρείες όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η LAMDA.

    Σε αγορές ιδίων μετοχών προχωράει  και η εταιρεία Πλαστικά Θράκης.

     

    MYTILINEOS: Οι νέες business στο ΗΒ

    Χθες η MYTILINEOS Energy & Metals (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 373 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Quinbrook Infrastructure Partners.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Cleve Hill Solar Park, που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο ηλιακό έργο στη χώρα.

    Βρίσκεται στο Kent και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

    Η αξία του συμβολαίου για τη MYTILINEOS ανέρχεται σε £114.092.640,11.

    Χθες η μετοχή ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 έκλεισε με κέρδη στα 32,14 ευρώ με όγκο συναλλαγών 284.000 μετοχές.

     

    Εφοπλιστική δίκη: Μποδούρογλου VS Σκριμ@@@

    Σε λίγες εβδομάδες και για την ακρίβεια στις 30 Οκτωβρίου ξεκινάει μια μεγάλη εφοπλιστική δίκη.

    Του λογιστή Γιώργου Σκριμ@@@@, ο οποίος κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ, από τον εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου.

    Με το υπ’ αριθμόν 2155/2022 βούλευμα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών παρέπεμψε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον πρώην λογιστή για υπεξαίρεση ποσού 4.127.903 ευρώ.

    Εξ αυτών, τα μισά φέρεται να τα υπεξαίρεσε για να αγοράσει έργα τέχνης!

    Οι δικαστές έκριναν ότι ο στενός συνεργάτης του Μιχάλη Μποδούρογλου, μέσα σε 5 χρόνια, μετέφερε αυτά τα χρήματα, τα οποία προορίζονταν για πληρωμές μισθών πληρωμάτων και έξοδα πλοίων του στόλου του εφοπλιστή, είτε σε προσωπικούς του λογαριασμούς είτε σε λογαριασμούς εταιρείας συμφερόντων του είτε σε λογαριασμούς γκαλερί – ζωγράφων για να αγοράσει πίνακες.

    Συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ προκύπτει από την άρση του τραπεζικού απορρήτου ότι κατέληξαν από τη ναυτιλιακή εταιρεία σε γκαλερί και ζωγράφων.

     

    ΕΦΚΑ: Νέο αφεντικό ο Βαρβέρης

    Αναταραχή μαθαίνουμε ότι επικρατεί στον ΕΦΚΑ καθώς όπως μαθαίνω κυοφορείται αλλαγή στην ηγεσία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Όπως με ενημέρωσαν λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, ο οποίος ήταν στη θέση αυτή από το 2021 κι επί υπουργίας Χατζηδάκη.

    Ο νέος διοικητής θα είναι ο νυν υποδιοικητής, Αλέξανδρος Βαρβέρης ο οποίος είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.

    Ο οικονομολόγος Παναγιώτης Δουφεξής έχει εργαστεί για πολλά χρόνια σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων.

    Όμως, η αλλαγή φρουράς προμηνύεται ταραχώδης, διότι σύμφωνα με την πηγή μου, ο ο κ. Δουφεξής ζητά να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Να δούμε αν τελικά θα καταφέρει να κλείσει το ραντεβού στο Μαξίμου;

     

    Δομική Κρήτης: Λεφτά για το Δ.Σ και όχι για τους μετόχους

    Την ίδια ώρα που η νέα διοίκηση της Δομικής Κρήτης με Πρόεδρο τον Δημήτρη Κούτρα δίνει γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για το 2023, η μετοχή της εισηγμένης κατρακυλά επικίνδυνα.

    Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της εταιρείας χθες κατέγραψε απώλειες σχεδόν 7% με τη μετοχή να διαπραγματεύεται στα 3,070 ευρώ και να χάνονται 3,65 εκατ. Ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της.

    Για την ιστορία να σας θυμίσω ότι κατά τη γενική συνέλευσης της 8ης Σεπτεμβρίου στην οποία ορίστηκε ο Δ. Κούτρας ως Πρόεδρος της εισηγμένης, ανακοινώθηκε ότι οι αποδοχές του εξαμελούς διοικητικού συμβουλίου έχουν οριστεί στις 260.000 ευρώ για το 2023, ενώ το 2022 οι αμοιβές τους είχαν διαμορφωθεί στα 140.000 ευρώ.

    Εν ολίγοις, πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 85,7%, ενώ αν λάβουμε ως σημείο αναφοράς το 2018, τότε το εισόδημα των μελών του ΔΣ θα έχει αυξηθεί κατά 180% σε βάθος πενταετίας.

    Ο Μασούτης ανέβασε τελικά τον Ισολογισμό του 2022

    O Wiseman αισθάνεται δικαίωση όταν η καλόπιστη κριτική που ασκεί ενίοτε,  καταλήγει να είναι εποικοδομητική.

    Σας έγραφε χθες για παράδειγμα για τον Μασούτη, ο οποίος ενώ είχε ανακοινώσει τα βασικά του χρηματοοικονομικά του στοιχεία, δεν είχε δημοσιεύσει ακόμη τον Ισολογισμό του.

    Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, η εταιρεία ανέβασε τον Ισολογισμό της στην εταιρική ιστοσελίδα, όπως προκύπτει από αυτόν, οι πωλήσεις του Ομίλου το 2022 ανήλθαν σε 940, 216 εκατ. ευρώ από 883.473 εκατ ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,4%.

    Τα Μικτά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 4,4% από 231.245 εκατ. ευρώ το 2021 σε 241.318  εκατ. ευρώ το 2022.

    Ωστόσο, τα  Λειτουργικά Κέρδη (EBIT) του Ομίλου της χρήσης 2022 ήταν μειωμένα  κατά 19,6%, καθώς διαμορφώθηκαν σε 17, 475 εκατ.  ευρώ έναντι 21.729 εκατ. ευρώ της χρήσεως 2021.

     

    H Kαρατζάς επανέρχεται στην Εθνική

    Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για την έκδοση ομολόγων Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ ήταν η δικηγορική εταιρεία «Καρατζά και Συνεργάτες», με επικεφαλής της Partner Αλεξάνδρα Κονδύλη και τη συμβολή της Senior Associate Μαρία Χρονάκη.

    H επιτυχημένη έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης με απόδοση 8%, αποτελεί όπως σημειώνει η δικηγορική εταιρεία, μέρος της στρατηγικής της Τράπεζας για την βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης και συμπλήρωμα έναντι των απαιτήσεων MREL, στο πλαίσιο των εποπτικών απαιτήσεων, που ισχύουν για όλες τις συστημικές τράπεζες.

    Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή προσέλκυσε ενδιαφέρον άνω του 1,3 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 θεσμικών επενδυτών. Περίπου το 75% του ομολόγου διατέθηκε σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

    Η Barclays, η Citi, η Goldman Sachs Bank Europe SE, η Morgan Stanley, η Nomura και η Société Générale ενήργησαν ως Joint Bookrunners της έκδοσης.

    Το νέο ομόλογο θα έχει διάρκεια 10,25 έτη με δυνατότητα ανάκλησης μετά την παρέλευση των πρώτων 5,5 ετών.

     

    Quest: Προχωρά σε αγορά ιδίων μετοχών

    Με τη μετοχή να έχει μόλις 6 ανοδικές συνεδριάσεις από την 1η Σεπτεμβρίου και η τιμή να έχει χάσει 17,5% από τότε, η εταιρεία προχωράει σε αγορά ιδίων μετοχών, προκειμένου να δώσει στήριξη, χωρίς όμως να βλέπει ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

    Τον τελευταίο μήνα και μάλιστα από τις 5 Σεπτεμβρίου, η Quest έχει προχωρήσει στην αγορά περίπου 70.000 ιδίων μετοχών, συνολικής αξίας περίπου 450.000 ευρώ.

    Μετά και την τελευταία αγορά ιδίων, η εταιρεία κατέχει 1.015.757 ίδιες μετοχές, ποσοστό 0,9473% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

    Η κίνηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα μια προσπάθεια στήριξης της μετοχής, η οποία όμως εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις.

    Χθες 5 Οκτωβρίου, η Quest σημείωσε την 9η διαδοχική ημέρα πτώσης, ενώ από τις 6/9/2023, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου, η εταιρεία του Θεόδωρου Φέσσα έχει μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις.

     

    Ο Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) συνεχίζει την «ενεργειακή απόβαση» στα Σκόπια…

    Η «ενεργειακή κατάκτηση» των Βαλκανίων συνεχίζεται από τη ΔΕΗ και ο Γιώργος Στάσσης υλοποιεί μεθοδικά το σχέδιό του.

    Μετά και την καθετοποιημένη παρουσία της ΔΕΗ στη Ρουμανία, ήρθε η σειρά των Σκοπίων.

    Πρόσφατα το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, κατακύρωσε υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ – Archirodon την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», αξίας ενός δισ. ευρώ, σε σύμπραξη με το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας.

    Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο και θα κατέχει ποσοστό 33%.

    Ο Γιώργος Στάσσης και η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon μέχρι τα Χριστούγεννα θα υπογράψουν συμφωνία με την ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των αδειών θα ξεκινήσουν την κατασκευή του έργου.

    Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός αφορούσε στην παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός), στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας.

     

    …ενώ έρχεται με φόρα και ο Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) με τη βοήθεια ΤΗΣ Πρεσβείας!

    Αλλά και ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ «εζήλωσε» τη δόξα του Στάσση και κινείται δυνατά και γρήγορα όπως μαθαίνω για την εξαγορά του αντίστοιχου διαχειριστή μεταφοράς ρεύματος της Βόρειας Μακεδονίας, του MEPSO.

    Η εξέλιξη αυτή, γεωπολιτική και οικονομική ταυτόχρονα, υποστηρίζεται  από την κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι, αλλά κυρίως από την αμερικανική πλευρά, όπως μου επιβεβαιώνουν οι πολλοί και καλοί φίλοι μου στην Πρεσβεία (μία είναι «Η Πρεσβεία» και το γνωρίζετε αγαπητοί αναγνώστες πολύ καλά από τις ακριβείς πληροφορίες του wiseman σε ό,τι αφορά στις επιθυμίες των φίλων και συμμάχων Αμερικανών).

    Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε κρίσιμο στάδιο και ήδη υπάρχει η απαραίτητη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτές, ώστε ο Έλληνας διαχειριστής, ο ΑΔΜΗΕ να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

    Όπως μαθαίνω, ο Μάνος Μανουσάκης έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση εξαγοράς ποσοστού της MEPSO, είτε μέσω μιας στρατηγικής συμφωνίας είτε μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Ο κος Μανουσάκης προσδοκά αυξημένη πιστοληπτική ικανότητα σε κονδύλια από την ΕΕ τώρα που έχει μεγαλεπήβολα και κοστοβόρα σχέδια με Αίγυπτο-Κύπρο-Ισραήλ.

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ έχει πει σε ότι μπορεί να βοηθήσει την MEPSO να βρει ευκολότερα χρηματοδότηση και να προχωρήσει στην ψηφιοποιήση της εταιρείας με οπτικές ίνες, καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

    Εδώ υπάρχει όπως μου λένε μεγάλο ενδιαφέρον από τον Μιχάλη Τσαμάζ και τον όμιλο Cosmote.

    Θυμίζω τέλος ότι το 70% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Σκόπια προέρχεται από την AD ESM, με ενεργειακό μείγμα 58% από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, 39% υδροηλεκτρικούς και 3% ανανεώσιμες πηγές.

    Τα συνολικά αποθέματα άνθρακα στη Βόρεια Μακεδονία υπολογίζονται σε 2,5 δισ. τόνους.

     

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ-ΤΙΤΑΝ): Προβλέψεις για «βαρύ ενεργειακό χειμώνα»…

    Τη δημιουργία μηχανισμών για την «αυτοματοποιημένη» συγκράτηση του ενεργειακού κόστους σε περιόδους κρίσης, αφού το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, ζητάει ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής ενός, κατ’ εξοχήν ενεργοβόρου Ομίλου, όπως ο ΤΙΤΑΝ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr και του wiseman, η παρέμβαση αυτή των Ελλήνων βιομηχάνων και μάλιστα μέσω ενός special report, έγινε επειδή οι τεχνοκράτες στο νεοκλασικό της οδού Ξενοφώντος όπου και τα γραφεία του ΣΕΒ, προβλέπουν «ενεργειακή έκρηξη κόστους και τιμών» τον ερχόμενο χειμώνα στην ΕΕ (φυσικά και στην Ελλάδα) με απροσδιόριστες συνέπειες στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα. Αλλά και την κοινωνία θα προσθέταμε εμείς.

    Στον Σύνδεσμο δεν θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα ανησυχίας ή αναταραχής και για το λόγο αυτό μεταφέρουν τις «δύσκολες» προβλέψεις για τα κράτη-μέλη της ΕΕ προφορικά.

    Ωστόσο, με το special report, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και οι συν αυτώ, προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις ζητώντας τον «μηχανισμό αυτοματοποιημένης εξισορρόπησης του ενεργειακού κόστους» που είναι πλέον η πλέον «επιβαρύνουσα» παράμετρος στη μεταποίηση.

     

    …. Και τι ζητούν οι Έλληνες βιομήχανοι για να κάνουν επενδύσεις

    Ο κ. Παπαλεξόπουλος και ο ΣΕΒ ζητούν επίσης γενναία χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις επενδύσεις πράσινης μετάβασης σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι η δέσμευση και αποθήκευση CO2, αλλά και τα δίκτυα για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία.

    Επιπλέον, στην Ξενοφώντος στηρίζουν αναφανδόν τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με Ινδία-Σαουδική Αραβία-Κύπρο-Ισραήλ και Αίγυπτο ώστε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που θα ευνοήσει και τη βιομηχανία αφού θα αγοράζει φθηνότερο ρεύμα.

    Θυμίζουμε ότι μέσα στην ΕΕ, η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

    Ενδεικτικά, τον Αύγουστο του 2023 η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα ήταν 109,33 €/MWh, όταν στη Γερμανία ήταν 94,41 €/MWh, τη Γαλλία 90,96 €/MWh, την Ισπανία 96,09 €/MWh και την Πορτογαλία 97,91 €/MWh.

    Τέλος, ως μέλος του «ευρωπαϊκού ΣΕΒ» ο κ.Παπαλεξόπουλος χαρακτήρισε ως ξεχωριστή πρόκληση τη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής από την ΕΕ, μέσω του «Green Deal Industrial Plan» που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος.

    Το σχέδιο αυτό προβλέπει δραστική  μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες σε στρατηγικούς τομείς και κρίσιμες επενδύσεις  στην τεχνολογία και την πράσινη μετάβαση.

     

    Βασίλης Ψάλτης: «Δέσμευσή μας να ξεχωρίζουμε για την εξαιρετική εμπειρία Πελάτη»

    Με μία σειρά δράσεων τόσο για το Προσωπικό της όσο και για τους Πελάτες της γιόρτασε η Alpha Bank την Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών (2-6 Οκτωβρίου), ενώ το δικό του «ευχαριστώ» προς τους εργαζόμενους έστειλε μέσα από βίντεο που αναρτήθηκε στα εσωτερικά κανάλια της Τράπεζας, ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

    Εξυπηρετώντας περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Πελάτες, η Alpha Bank εφαρμόζει ένα ευρύ φάσμα Μετασχηματισμού, του οποίου βασικοί πυλώνες είναι η πελατοκεντρική προσέγγιση, η ενίσχυση της αποδοτικότητας και η περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας με σκοπό την απελευθέρωση περισσότερου γόνιμου χρόνου εξυπηρέτησης των πελατών.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι τυχαίο που στη φετινή CX week η βαρύτητα δίνεται στη «φωνή του Πελάτη» και στην καλύτερη δυνατή εμπειρία με άξονες τη σαφή επικοινωνία, την ενσυναίσθηση, την αμεσότητα, τη διευκόλυνση και τη συνέπεια.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Εβδομάδας Εξυπηρέτησης Πελατών η Τράπεζα διοργάνωσε εσωτερικά CX Day Webinars με θέμα την «Εμπειρία του Πελάτη στον Κόσμο του Metaverse», προετοιμάζοντας τους ανθρώπους της για τη νέα εποχή στον χώρο του banking ενώ την ίδια στιγμή μέσα από τον διαγωνισμό που «τρέχει» στα social media της, η Τράπεζα καλεί τους Πελάτες της να μοιραστούν μία θετική εμπειρία που είχαν σε κατάστημα και να κερδίσουν 3.000 Bonus πόντους στο myAlpha Bonus.

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.