• Τι θα γίνει με το 9% της Alpha Bank, η Τραυλού, τα 50 εκατ. και οι Αγγελόπουλοι, η έκπληξη της Intralot, το ρεζιλίκι του… τραπεζίτη και κάτι συμβαίνει με τον Σπύρο και τη Λίνα

    Μην φανταστείτε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, έχει διάθεση να βρεθεί στα χαρακώματα απέναντι από τους τραπεζίτες…

    image

    Περιεχόμενα

    ΤΧΣ: Μετά την Πειραιώς η Alpha;

    Προς ολοταχώς για το πρώτο στάδιο αποεπένδυσης του από την Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 οδεύει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με τον Νοέμβριο να προδιαγράφεται ως μήνας εξελίξεων, καθώς ζεσταίνονται οι μηχανές στο παρασκήνιο για τη διάθεση του 20% μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, με πιθανό σενάριο ποσοστό της τάξης του 15% να διατεθεί σε ξένους επενδυτές και ένα 5% στην ελληνική αγορά.

    Εφόσον το ΤΧΣ δώσει το πράσινο φως θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αποεπένδυση του ΤΧΣ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman o σχεδιασμός προβλέπει ως επόμενο σταθμό την αποεπένδυση από την Πειραιώς, όχι όμως νωρίτερα από τον Μάρτιο, Απρίλιο. Δηλαδή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023.

    Το πιο ενδιαφέρον ίσως όμως είναι πως μετά την Πειραιώς, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Wiseman φαίνεται πως, βάσει προγραμματισμού «τον κύκλο αποεπένδυσης θα κλείσει» η Alpha Bank, στην οποία το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό 9%, έναντι 27% που είναι η συμμετοχή στην Πειραιώς και σχεδόν 40% στην Εθνική.

    Πάντα βάση προγραμματισμού…

     

    IDEAL: Οι νέοι μέτοχοι

    Μια από τις μετοχές που ξεχωρίζει τους τελευταίους μήνες είναι η IDEAL.

    Η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 5,43 ευρώ μόλις μια ανάσα από τα 5,50 ευρώ που ήταν τα υψηλά του Αυγούστου.

    Όμως, στην εταιρεία είχαμε σημαντικές μετοχικές ανακατατάξεις μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των Αττικών Πολυκαταστημάτων (ATTICA STORES) και την έκδοση των νέων μετοχών.

    Για την ακρίβεια, οι ιδρυτικοί μέτοχοι του ATTICA και το management (Λαμπρόπουλος, Μπούμης, Δουλαβέρης), μέσω μιας εταιρίας που ελέγχεται από τον Κωνσταντίνο Τσουβελεκάκη, κατέχουν ποσοστό 8,20% της IDEAL Holdings.

    Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 50% των νέων μετοχών που εκδόθηκαν από την IDEAL.

    Διαβάζοντας και τα ονόματα των υπόλοιπων μετόχων του ATTICA, βλέπουμε ότι και αυτοί ήταν ήδη μέτοχοι της IDEAL και με την συναλλαγή αύξησαν το ποσοστό τους.

    Όπως και στην εξαγορά της BYTE με τις μετοχές που απέκτησε και κατέχει η οικογένεια Βυζάντιου, έτσι τώρα και η διοίκηση του ATTICA δείχνει την εμπιστοσύνη της στην IDEAL Holdings και στον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, παραμένοντας με ένα σημαντικό ποσοστό και θέλοντας να εκμεταλλευτεί υπεραξίες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον.

     

    Η Mytilineos και οι 423.000 μετοχές

    Χθες η μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποίησε όγκο συναλλαγών 423.000 μετοχές.

    Κοιτάζοντας τα νούμερα, διαπίστωσα ότι τους τελευταίους 6 μήνες, η μετοχή έχει πραγματοποιήσει όγκο πάνω από 420.000 μετοχές, μόλις 10 φορές.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση απορροφήθηκε σχετικά εύκολα αν και έκλεισε με απώλειες 2,5%.

    Η μετοχή έχει φτάσει στα επίπεδα των 32 ευρώ και η διοίκηση συνεχίζει το buyback.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες αγοράστηκαν περίπου 30.000 μετοχές  και προχθές 10.000 μετοχές.

     

    Ο κυρ Ντίνος ο τραπεζίτης, που έγινε υπάλληλος

    Το είδα τις προηγούμενες ημέρες, δεν το έγραψα, γιατί πρώτα έπρεπε να συνέλθω από το σοκ.

    Λοιπόν, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το νέο ΔΣ σε μια τράπεζα.

    Σίγουρα οι προσεκτικοί παρατηρητές διαπίστωσαν ότι στο νέο ΔΣ, μετέχει ένας κύριος που οι φίλοι του, τον φωνάζουν χαϊδευτικά «Ντίνο».

    Μάλιστα, η θέση εντός του ΔΣ είναι ψηλά στην ιεραρχία.

    Προφανώς μιλάμε για έκπληξη πρώτου μεγέθους καθώς ο κ. Ντίνος προ μηνών ήταν πρόεδρος σε κάποια άλλη ΤΡΑΠΕΖΑ.

    Ως πρόεδρος της τράπεζας αυτής ως και πριν λίγους μήνες , ήταν σε «ανοικτή σύγκρουση» με τους μετόχους της τράπεζας που τώρα έγινε μέλος του ΔΣ της.

    Δηλαδή τον έκαναν κανονικό υπάλληλό τους.

    Τώρα πώς ο κυρ Ντίνος δέχτηκε να πληρώνεται από αυτούς που προ μηνών πολεμούσε και τον πολεμούσαν;

    Δεν σκέφτηκε ότι κουρελιάστηκε το ego του και ότι έχει γίνει «ανέκδοτο» στο εστιατόριο Nolita στο Νέο Ψυχικό (στα Βόρεια Προάστεια της Αθήνας) που του αρέσει (ή του άρεσε) να συχνάζει;

    Από… τραπεζίτης έγινε κανονικός υπάλληλος!!!

    Κανονικό ρεζίλι δηλαδή.

    Θα μου πείτε τι σημασία έχουν όλα αυτά για «Για μια χούφτα δολάρια»;

     

    Η Μελίνα, οι εφοπλιστές και τα 50 εκατ. ευρώ

    Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνδράμουν την Πολιτεία, κάθε φορά που θα τους το ζητήσει.

    Και σε αυτή τη φάση, που η Ελλάδα πληγώθηκε από τις καταστροφές του Daniel, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, ανέλαβε την πρωτοβουλία που στηρίχθηκε από το προεδρείο της μεγαλύτερης εφοπλιστικής ένωσης του κόσμου και εισηγήθηκε να συγκεντρωθεί το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να επουλώσουν μέρος των ζημιών που έχουν γίνει στον Θεσσαλικό κάμπο και για την ανακούφιση των πληγέντων.

    Παρά τις επιφυλάξεις που είχαν ορισμένοι εφοπλιστές, τελικά, πληροφορήθηκα ότι συγκεντρώθηκαν ήδη τα 50 εκατομμύρια ευρώ και ίσως τις επόμενες ημέρες να ξεπεραστεί ο στόχος που είχαν βάλει οι Έλληνες εφοπλιστές.

    Οι μεγαλύτεροι έδωσαν περί το 1 εκατ. ευρώ, ενώ για το κάθε πλοίο, οι Έλληνες εφοπλιστές κατέθεσαν 15.000 ευρώ.

    Όμως υπήρξαν και εφοπλιστές που έδωσαν 30.000 ανά πλοίο, όπως για παράδειγμα οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

    Λεπτομέρεια: Τα 50 εκατ. ευρώ είναι περισσότερα από το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν με την εθελοντική φορολογική συνεισφορά τους.

     

    Στουρνάρας «καρφώνει» τους τραπεζίτες για τα υψηλά επιτόκια

    Μην φανταστείτε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, έχει διάθεση να βρεθεί στα χαρακώματα απέναντι από τους τραπεζίτες, άλλωστε δεν είναι αυτή η δουλειά του, όμως ανεπαισθήτως (που θα έλεγε και ο ποιητής) έθεσε το πρόβλημα των υψηλών περιθωρίων που απολαμβάνουν οι τράπεζες σε όλη την έκτασή του.

    Με ποιον τρόπο;

    Με ένα «αθώο», εκ πρώτης όψεως, πίνακα μέσα σε ένα κατά τ’ άλλα τετριμμένο δελτίο Τύπου που έβγαλε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο πίνακας, λοιπόν, περιλαμβάνει το λεγόμενο περιθώριο ή spread μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων.

    Φαίνεται, λοιπόν, ότι το περιθώριο το οποίο έχει φθάσει στο 5,94%, στο υψηλότερο σημείο από την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

    Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2022 το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων – χορηγήσεων ήταν κάτω από 5% και κυμαινόταν στο επίπεδο του 4,55%.

    Η αλματώδης αύξηση στα έσοδα από τόκους που κατέγραψαν όλες σχεδόν οι τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο και εννεάμηνο του έτους αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία του υψηλού περιθωρίου που απολαμβάνουν.

    Προφανώς τα «γαλλικά» που είχε χρησιμοποιήσει ο τέως υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στους τραπεζίτες… τελικά δεν έπιασαν τόπο.

     

    Η Οptima στο Χ.Α.

    Δεν τα πήγε και άσχημα χθες η Οptima στο Χ.Α. την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής της.

    Ιδιαίτερα, μάλιστα, αν συνυπολογιστεί το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικράτησε σε όλες σχεδόν τις αγορές της ευρωζώνης.

    Οι ανάδοχοι πάντως, μαθαίνω, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς η μετοχή κράτησε ικανοποιητικά, καθώς υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον.

    Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αγοράστηκαν συνολικά 2,5 εκατομμύρια μετοχές και η μετοχή έκλεισε στα 7,20 ευρώ.

    Χθες πάντως η ηγεσία της OPTIMA, ΥΠΟ τους κ. Γιώργο Τανισκίδη και Δημήτρη Κυπαρίσση χτύπησαν το καμπανάκι στο Χρηματιστήριο.

    Παρών και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, George Τσούνης.

     

    ΜΕΤΑΧΑ: «Μεταξύ μας… Δανεικά»

    Το ένα δάνειο πίσω από το άλλο φαίνεται ότι λαμβάνει η γνωστή μας Μεταξά από την μητρική της εταιρεία, εξ ου και η παράφραση του γνωστού διαφημιστικού σποτ που είχε χρησιμοποιήσει (μεταξύ μας Μεταξά).

    Έχουμε και λέμε η μητρική της Μεταξά, η Cointreau Services S.A.S με έδρα στο Βέλγιο ενέκρινε τη χορήγηση δανείου στη θυγατρική της ύψους 14,850 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των παρουσών αναγκών χρηματοδότησης της Εταιρείας προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίηση και περαιτέρω προώθηση των καταστατικών της σκοπών και δραστηριοτήτων.

    Η διάρκεια της δανειακής σύμβασης θα είναι για έξι (6) μήνες, ήτοι έως τις 08/04/2024, με εφαρμοστέο ετήσιο επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο Euribor εξαμήνου, όπως αυτό θα καθοριστεί την 4/10/2023, συν 1,04% spread.

    Ποιες είναι η χρηματοδοτικές ανάγκες:

    Μα η αναχρηματοδότηση άλλου, ισόποσου δανείου, που είχε χορηγήσει πριν περίπου τέσσερεις μήνες, δηλαδή τον περασμένο Μάιο, η μητρική από το Βέλγιο στην εν Ελλάδι θυγατρική.

    Μόνο που το δάνειο του Μαΐου ήταν λίγο πιο φθηνό καθώς μπορεί να χορηγήθηκε με υψηλότερο spread 1,07%, όμως πριν από πέντε μήνες τα επιτόκια της διατραπεζικής κυμαίνονταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με σήμερα.

     

    Ελλάδα – ΔΝΤ: Παρελθόν οι μαύρες μέρες με τον Τόμσεν στο τιμόνι

    «Η Ελλάδα αξίζει μια φρέσκια ματιά.»

    Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε σε ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο ο νέος mission chief του ΔΝΤ για την Ελλάδα σε πρόσφατη συνομιλία που είχαν στην Αθήνα.

    Η μέρα με τη νύχτα δηλαδή σε σχέση με τις παλιές κακές μέρες – και νύχτες – που έζησε η χώρα με κάτι άλλες ψυχές από το ΔΝΤ, μεταξύ αυτών τον, γνωστό στο πανελλήνιο, Τόμσεν, τη Βελκουλέσκου και τα άλλα παιδιά.

    Ας ελπίσουμε το θετικό αυτό κλίμα να αποτυπωθεί και στη νέα έκθεση που αναμένεται από το Ταμείο μέσα στον Νοέμβριο για την Ελλάδα.

    Κυριακή, κοντή γιορτή!

     

    Αισιοδοξία για την S&P

    Θα έχει προηγηθεί βέβαια το μεγάλο κρας – τεστ της αξιολόγησης από την Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου.

    Κανείς δεν ξέρει, και δεν μπορεί να ξέρει σε αυτή τη φάση τις προθέσεις του ξένου οίκου καθώς γύρω από τέτοιες αποφάσεις υψώνονται Σινικά Τείχη από την πλευρά των οίκων κάθε φορά που επίκειται review.

    Ωστόσο, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου μια αισιοδοξία τη βγάζει για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την S&P.

    Τρία στα τρία μετά τη Scope και την DBRS.

     

    Μετά το Χ.Α. πλώρη για Wall Street βάζει η Ιντραλότ

    Σήμερα, Πέμπτη παίρνει το ok η Ιντραλότ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

    Αυτά λένε καλά ενημερωμένες πηγές στην διοίκηση.

    Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman, ο απώτερος στόχος και σκοπός είναι «καθαρίσει» η εταιρεία και στις αρχές του 2025 η θυγατρική στις ΗΠΑ να μπει στη Wall Street.

    Η Ιντραλότ πλέον θα εμφανίσει το 2024 κάθετη μείωση στα δάνειά της με καθαρό δανεισμό (αν υπολογιστεί το ταμείο) της τάξης των 340 εκατ. ευρώ από 570 εκατ. ευρώ σήμερα.

    Στο τέλος του 2024 η Ιντραλότ θα γράφει πρωτοφανή νούμερα στο EBITDA.

    O στόχος είναι 133 με 140 εκατ. ευρώ και ταμείο μεταξύ 80 – 100 εκατ. ευρώ.

    Και για την ιστορία, επειδή ο Wiseman είναι μέσα στα κέντρα των… αποφάσεων, ο πρόεδρος Σωκράτης αναγνωρίζει ότι και φέτος η ΑΕΚ έχει καλή… ομάδα!

     

    Ξενύχτι Σταϊκούρα για τη στήριξη Πτωχού

    Ξενυχτισμένος, αλλά όχι καταπονημένος, ήταν από ό,τι με ενημέρωσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης με την γαλλοϊταλική THEMA που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Βλέπετε, εκτός από τα μεγάλα έργα που πρέπει να επιβλέπει ο υπουργός, καλείται να βάλει πλάτη και στους υποψήφιους περιφερειάρχες και Δημάρχους που στηρίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

    Για αυτόν τον λόγο βρέθηκε προχθές στην Πύλο προκειμένου να δείξει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπο του Δημήτρη Πτωχού που διεκδικεί τη θώκο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

    Μαθαίνω ότι αυτή η στήριξη ήταν αυτή που τον έκανε να ξενυχτήσει, καθώς στις 12 το βράδυ βρέθηκε σε εκδήλωση της νεολαίας του κόμματος, η οποία διήρκησε σίγουρα έως τις 2 το πρωί.

    Για την πορεία του αγώνα του κ. Πτωχού άκουσα ότι κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι όλη η Νέα Δημοκρατία έχει πέσει πάνω του.

     

    Υψηλές παρουσίες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης

    Μιας και αναφέρθηκα στο Μετρό Θεσσαλονίκης να σας πω ότι άνθρωπος που βρέθηκε στην υπογραφή της σύμβασης του ΣΔΙΤ συντήρησης και λειτουργίας έπιασε στα ραντάρ του τρία πρώην και νυν  πρόσωπα της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

    Αυτά ήταν ο πρώην υφυπουργός υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος φαινόταν να είναι αρκετά περήφανος για την υπογραφή της σύμβασης μιας και το εν λόγω ΣΔΙΤ ήταν ένα από τα πολλά που είχε ετοιμάσει και δημοπρατήσει για όσο καιρό ήταν το δεξί χέρι του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

    Όπως καταλαβαίνετε, ο άνθρωπός μου τον ρώτησε τι κάνει με την πολιτική και η απάντησή του ήταν ένα ηχηρό «τίποτα», ενώ πρόσθεσε ότι ο κύκλος αυτός έκλεισε και ότι ήρθε η ώρα να ιδιωτεύσει ξανά.

    Για να πάμε τώρα στα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παραμένουν στην κυβέρνηση το παρών έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

    Για την παρουσία της κ. Παναγιωταρέα έχω να σας αναφέρω ότι φαίνεται ότι ανάρρωσε μετά από το ατύχημα που την είχε θέσει εκτός του υπουργείου Πολιτισμού.

    Περιττό να προσθέσω ότι επειδή το seating που λένε και οι Αγγλοσάξωνες έχει τη σημασία του, η κ. Παναγιωταρέα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις όντας ειδική συνεργάτιδα της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

    (Αμισθί βεβαίως βεβαίως και ταξιδεύοντας με δικά της έξοδα.)

     

    Ένα πόρισμα της Βουλής προ πενταετίας, οι αργομισθίες και η κα Ειρήνη Φρεζάδου-Τριποδάκη

    Eπειδή η ερευνητική δημοσιογραφία είναι η ειδικότητα του mononews.gr και του wiseman, έψαξα και βρήκα το Πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων αναφορικά με τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, ένα πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε προ πενταετίας, αλλά φαίνεται πως μέσα στην αχλή του covid λησμονήθηκε.

    Ένα τμήμα του πορίσματος αναφέρεται στο Νοσοκομείο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» επί διοίκησης Μαρτίνη που όπως θυμάστε είχε μεγάλες, πολύ μεγάλες περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη.

    Στις σελίδες 78 και 79 του πορίσματος λοιπόν και στο «ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1» αναφέρεται χαρακτηριστικά:

    «1. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, όπως διαπιστώθηκε από την μισθοδοσία του Νοσοκομείου, υπάρχουν άτομα τα οποία πληρώνονται κανονικά με τον μηνιαίο μισθό τους, αλλά δεν έγινε αντιληπτό το διακριτό έργο τους στο νοσοκομείο και δεν φαίνεται ότι προσέρχονται κανονικά στο Νοσοκομείο.

    Προτείνουμε την ΑΜΕΣΗ διακοπή της καταβολής των μισθών και την επανεκτίμηση της σκοπιμότητας παραμονής τους στον οργανισμό με άλλης μορφής συνεργασία ή τη διακοπή της συνεργασίας τους» ενώ ακολουθούν καμιά 15αριά ονόματα με αργομισθίες σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής.

    Για να μην σας κουράζω και για να μην αναφερόμαστε σε άλλα ονόματα που δεν μας ενδιαφέρουν, στον αριθμό 5 της λίστας αναφέρεται κάποιο όνομα που εμάς κάτι μας θυμίζει και ιδού:

     

    «Φρεζάδου – Τριποδόκη Ειρήνη, Αρχιτέκτων, 3.059 €»

    Είμαστε βέβαιοι, διότι ο Wiseman είναι πάντα καλοπροαίρετος, ότι το όνομα που μόλις διαβάσατε με τη διόλου ευκαταφρόνητη αργομισθία (Σ.Σ. επαναλαμβάνω είναι από επίσημο πόρισμα έρευνας της Βουλής των Ελλήνων, πλήρως δημοσιοποιημένο και προσβάσιμο σε όλους) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την κήνσορα της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής νομιμότητας και προστασίας, που δεν σηκώνει κουβέντα περί ακεραιότητας και μοιράζει εξώδικα σαν… μαρουλόφυλλα εάν κάποιος θίξει την τιμή και την υπόληψή της.

    Εάν πάντως πέφτουμε έξω και είναι το ίδιο πρόσωπο με αυτό της «αμαρτωλής παρέας» στην περιοχή Koυκακίου-Μακρυγιάννη με τα πανάκριβα Airbnb και τις πολλές προσφυγές κατά πάντων (ΚΑΙ κατά του Δήμαρχου Αθηναίων με τον οποίο την Κυριακή πολιτεύεται!), έ τότε η κα Φρεζάδου χρωστάει κάποιες πολύ πειστικές εξηγήσεις.

    Αν όχι σε μας, τότε στο Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη που την έχρισε υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο.

     

    H… αλησμόνητη Ραχήλ, από τη Βουλή και το ΚΑΠΕ σε reality για (Έλληνες φυσικά…) celebrities

    Σας είχα γράψει και παλαιότερα για τα κατορθώματα της πρώην πολιτικού, πρώην βουλευτίνας και παρ’ ολίγον υφυπουργού επί ΣΥΡΙΖΑ, της γνωστής και μη εξαιρετέας κας Ραχήλ Μακρή.

    Aφού απομακρύνθηκε εκουσίως ή όχι, από την πολιτική και αφού -όπως λένε οι κακές γλώσσες- απέτυχε να ξεκινήσει ακαδημαϊκή καριέρα, επανήλθε στη θέση της στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

    Ορίστηκε λοιπόν Προϊσταμένη του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών & Λογιστηρίου της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΚΑΠΕ, όπου σύμφωνα με κουβέντες σοβαρών και παλαιών συναδέλφων της, τους ταλαιπώρησε με τα «καπρίτσια» της σε βαθμό που να την αποκαλούν περιπαικτικά αλλά καλοπροαίρετα «Αλίκη Βουγιουκλάκη»!

    Η πάλαι ποτέ «επαναστάτρια» του Πάνου Καμμένου, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει κατά καιρούς διατυπώσει πολλές θεωρίες συνομωσίας αλλά και απόψεις που ανάγονται σε διάφορα «ερμάρια» της δημόσιας σφαίρας, υποστήριζε ως πρόσφατα σύμφωνα με αυτήκοες συναδέλφους της στο ΚΑΠΕ πως «σύντομα θα ξαναμπώ στη Βουλή και τότε θα…» η συνέχεια μάλλον ήταν ψιθυριστή και δεν ακούστηκε.

    Περιέργως όλοι στο ΚΑΠΕ εύχονταν να πάει στη Βουλή η κα Ραχήλ και να τους αφήσει ήσυχους να εργαστούν.

    Αφού όμως αυτό δεν έγινε στις φετινές εκλογές, η Ραχήλ Μακρή που δεν αντέχει τελικά χωρίς δημοσιότητα, θα «αραιώσει» μεν από το ΚΑΠΕ, αλλά για να πάει στον Άγιο Δομίνικο αν δεν κάνω λάθος και να συμμετάσχει στο reality επιβίωσης «I’m a celebrity… get me out of here»!

    Η ίδια μάλιστα έκανε και δηλώσεις για την απόφαση να συμμετάσχει στο reality επικαλούμενη τα παιδιά της και τον Υπουργό Υγείας της Βρετανίας, ασχέτως εάν εμείς δεν καταλαβαίνουμε πού κολλάνε όλα αυτά.

    Έκανε μάλιστα και παράπονα για την θητεία της στη Βουλή ότι «επί τρία χρόνια στη Βουλή άκουγα μόνο σχόλια και μου είχαν κλεισμένα τα μικρόφωνα» κάτι που -τουλάχιστον στους συναδέλφους της στο ΚΑΠΕ- δεν φάνηκε καθόλου παράξενο.

    Το πιο φαρμακερό σχόλιο όμως έγινε από άνθρωπο του ΥΠΕΝ με μακρά και ποικίλη θητεία στο Υπουργείο (όπου υπάγεται το ΚΑΠΕ) και σημαντική θέση σήμερα που μας είπε παραφράζοντας τον τίτλο του reality:

    «Είναι ή δεν είναι σελέμπριτι η κα Ραχήλ, λίγο μας νοιάζει. Η ουσία και το ευχάριστο είναι πως κάποιος την… έβγαλε από την Ελλάδα και γλύτωσαν οι συνάδελφοί της στο Κέντρο ΑΠΕ!».

    Εμείς δεν υιοθετούμε φυσικά αυτές τις… κακιούλες και της ευχόμαστε ολόψυχα της κας Ραχήλ, εκεί στα ξένα που πήγε, να την ευνοήσουν τα γούρια της που είναι -κατά δήλωσή της- δυο κομποσκοίνια και το φυλαχτό του Αγίου Εφραίμ που φοράει, βοήθειά μας.

     

    Μεγάλος στον τζίρο, μικρός στην εταιρική διακυβέρνηση ο Μασούτης

    Μπορεί η αλυσίδα Μασούτης να ανεβαίνει πίστα αφού φέτος οι πωλήσεις της θα σπάσουν το φράγμα του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά, όμως, ακόμη δεν εμφανίζει τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη εταιρεία του μεγέθους αυτού.

    Δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης που έχει υιοθετήσει τους κανόνες της σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης.

    Γιατί το λέω αυτό;

    Διότι η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για το πού θα φτάσει φέτος ο τζίρος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το άλμα στο 1,1 δισεκατομμύριο  ευρώ, ως ορόσημο για την εταιρεία που γράφει 47  χρόνια ιστορίας.

    Ακόμη όμως δεν έχει δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση που έκλεισε το 2022.

    Η προθεσμία για την υποβολή των εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) δεν έχει παρέλθει οπότε δεν τίθεται θέμα εκπρόθεσμης υποβολής.

    Ωστόσο, θα μπορούσε να το έχει κάνει πολύ νωρίτερα όπως κάνουν οι μεγάλες εταιρείες στην αγορά και να μην εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια του νόμου.

    Η πρώτη εκ των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που δημοσίευσε ισολογισμό ήταν η Metro της οικογένειας Παντελιάδη, ακολούθησε η Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας) η Σκλαβενίτης, η ΑΒ Βασιλόπουλος και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.

    Απομένουν οι μικρότεροι του κλάδου (Market InBazaar) και η Δ. Μασούτης, που θα πρέπει να ξεφύγει από τη νοοτροπία του μικροσουπερμαρκετά και να ανέβει και στην εταιρική διακυβέρνηση level.

     

    «Πόρτα» φαρμακαποθηκών στους φαρμακοποιούς

    Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για εξαγωγές φαρμάκων από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λέσβου, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς έκανε προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να σταματήσει η αντιπαράθεση με τις φαρμακαποθήκες, που κρατάει εδώ και πολύ καιρό και σχετίζεται με τις ελλείψεις φαρμάκων.

    Όπως έμαθα, ο κ. Βαλτάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων Θεόδωρο Σκυλακάκη και του ζήτησε να κάνουν ανακωχή και συμμαχία.

    Ουσιαστικά του πρότεινε να πάνε μαζί στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, που υποεφοδιάζουν την αγορά.

    Ωστόσο, έλαβε αρνητική απάντηση.

    Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Σκυλακάκης, σε συνέντευξη τύπου πριν από δύο μέρες, κατήγγειλε τον ΕΟΦ, τον ΠΦΣ και τον ΣΦΕΕ ότι εμπλέκονται στις ελλείψεις φαρμάκων.

    Μάλιστα αναφέρθηκε και προσωπικά εναντίον του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών κ. Βαλτά, ο οποίος ηγείται στο εποπτικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λέσβου και αποκαλύφθηκε ότι κάνει εξαγωγές σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη (ινσουλίνες, εισπνεόμενα κ.ά.).

     

    Ο Σπύρος και η Λίνα τσακώθηκαν;

    Δεν λέω ότι κάτι συμβαίνει στις σχέσεις μεταξύ του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου και δημοσιογράφου Λίνας Δρούγκα.

    Όμως, διαβάστε το παρακάτω.

    Με πληροφόρησαν λοιπόν ότι το ζευγάρι εθεάθη προ ημερών στο Costa Navarino.

    Άνθρωπος που βρέθηκε στο εστιατόριο που δειπνούσε το ζεύγος, ορκίστηκε ότι σε κάποια στιγμή ενώ Σπύρος και Λινά συζητούσαν σχετικά ήρεμα, «ανέβηκαν» έντονα οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

    Η πηγή μου ορκίζεται ότι δεν άκουσε λέξεις εις τη γαλλική γλώσσα.

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.