• Η εμπόλεμη ζώνη της υπουργού Δόμνας, ο νέος θρίαμβος του Κόκκαλη και η Intralot, τα 3 δισ. του Φωτακίδη και το bid του CVC για τη NOVA, η κίνηση «ματ» Φλωρίδη και τι γυρεύουν ΜΙΤ, Yale, Harvard στο Ελληνικό 

    Μια σημαντική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου η δίκη για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

    image

    Περιεχόμενα

    Τα νέα ρεκόρ, η πίεση στο ΔΑΑ και η Πειραιώς

    Χθες η αγορά έδειξε για μια ακόμα φορά τη δυναμική της.

    Καταρχάς υψηλά 52 εβδομάδων έκανε η ΜΟΗ ΜΟΗ 0,08% 26,62 η Intracom ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 η Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 η Ιντεάλ ΙΝΤΕΚ 1,45% 6,29 και η Έντερσοφτ ΕΝΤΕΡ 0,13% 7,85

    Συνεχίζει να απογοητεύει το ΔΑΑ που έκλεισε σε χαμηλά από την ημέρα της εισαγωγής του.

    Στα 8,60 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 798.000 τεμάχια.

    Ο μεγάλο θεσμικός παίκτης δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις πωλήσεις του, οπότε είναι λογικό η μετοχή να έχει και άλλες ημέρες ταλαιπωρίας.

    Στην AEGEAN ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 που έκλεισε στα 12,46 με κέρδη 1,3% άρχισε να αγοράσει η FIDELITY, όπως άλλωστε σας ενημερώσαμε από χθες.

    Η θέση «χτίζεται» μέσω του Fidelity Total International Index Fund.

    Κακή εικόνα και για την ORILINA που έκλεισε στα 0,90 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 28.000 χαρτιά.

    Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,978 ευρώ με μικρή άνοδο ενώ σήμερα θα δοκιμάσει να διασπάσει τα 4 ευρώ.

    Για τη διενέργεια του placement έμειναν μόλις 14-15 ημέρες.

     

    Ελλάκτωρ-ΜΟΗ: Νέο ράλι

    Για την Ελλάκτωρ σας τα έχουμε πει εδώ και πολλές ημέρες, οπότε δεν θα πρέπει να έχετε κανένα παράπονο.

    Η μετοχή ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 έχει ξεκινήσει την έντονα ανοδική της πορεία ήδη από τις αρχές του Φεβρουάριου όταν ήταν στα 2,46 ευρώ.

    Χθες έκλεισε στα 2,77 ευρώ εν μέσω εντόνων φημών ότι προχωράει στην πώληση της θυγατρικής της Ελλάκτωρ, ΗΛΕΚΤΩΡ στη Motor Oil.

    Όμως και οι δυο εταιρείες διέψευσαν αυτό το ενδεχόμενο με ανακοινώσεις τους αργά το απόγευμα μετά το κλείσιμο της αγοράς.

    Φυσικά η αγορά ξέρει ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται στην διαδικασία asset stripping.

    Σας υπενθυμίζω ότι ήδη έχει πωλήσει την Άνεμος στη Motor Oil, την Άκτωρ ΑΤΕ στην Intrakat και το Smart PARK στην Trade Estates.

    Έχουν απομείνει η REDS, η ΗΛΕΚΤΩΡ και η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

    Η Εταιρεία διαθέτει ταμείο 700 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προσφύγει και στα δικαστήρια εναντίον του δημοσίου και ασφαλιστικών εταιρειών για την καταβολή αποζημιώσεων από την εποχή της πανδημίας.

    Εάν η διαδικασία καταλήξει υπέρ τους, τότε θα βάλουν στα ταμεία τους επιπλέον 180 εκατ. ευρώ.

     

    Κόκκαλης: Θρίαμβος

    Ο όμιλος Κόκκαλη για μια ακόμα φορά θριάμβευσε.

    Η ΚΛΜ σημείωσε κέρδη 11,54% στα 1,74 ευρώ με όγκο συναλλαγών 168.000 μετοχές.

    Η Intracom έκανε νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων και έκλεισε στα 4,315 ευρώ με χαμηλό όγκο συναλλαγών 361.000 μετοχές.

    Η Intralot που «βγαίνει» σε λίγες ώρες στις αγορές με το νέο Super ομόλογο της έκανε ένα τίναγμα στα 1,25 ευρώ όμως στο τέλος «έκλεισε» στα 1,23 με όγκο συναλλαγών 3.230.000 χαρτιά.

     

    Εξάρχου: Νέο ρεκόρ για Intrakat

    Η μετοχή της  Intrakat «έκλεισε» με νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων στα 5,20 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 991.000 χαρτιά, εκ των οποίων όμως τα 500.000 ήταν πάλι σε πακέτα.

    Το πακέτο αυτό έγινε σε τιμή 4,50 ευρώ, ήτοι με discount 11,76%.

     

    ΕΛΠΕ: Συνεχίζονται οι αγορές

    Για τα ΕΛΠΕ η εικόνα ήταν εξαιρετική αν και δεν κατάφερε να κρατηθεί πάνω από τα 8 ευρώ.

    Στο μέσο της συνεδρίασης προσπάθησε να ξεπεράσει τα 8,10 ευρώ, αλλά σε αυτό το σημείο βρήκε αντιστάσεις.

    Τελικά «έκλεισε» στα 7,95 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 651.000 χαρτιά και κέρδη 0,76%

     

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σοβαρή

    Χθες πρέπει να σας πω ότι το κλείσιμο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν σοβαρό.

    Η μετοχή ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 δεν είχε προσφορά και έκλεισε στα 14,44 ευρώ με μικρά κέρδη και με χαμηλό όγκο συναλλαγών τα 46.000 χαρτιά.

    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει και το buyback της εταιρείας, οπότε είναι σίγουρο ότι θα δούμε εκπλήξεις.

     

    Άλεξ Φωτακίδης: Η NOVA και τα 3 δισ. assets

    Στο μεγαλύτερο διεθνή παίκτη στην Ελλάδα τείνει να καταστεί η CVC, υπό τον έμπειρο Αλέξη Φωτακίδη.

    Το fund τα τελευταία χρόνια, έχει τοποθετήσει στην Ελλάδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα assets της (όμιλος ΥΓΕΙΑ, VIVARTIA, Εθνική Ασφαλιστική κ.λ.π.)  αποτιμώνται πλέον στα 3 δισ. ευρώ.

    Το CVC, όπως σας αποκαλύψαμε την Παρασκευή, είναι έτοιμο να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της NOVA, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

    Το deal θεωρείται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να ευοδωθεί, καθώς η BC Partners φέρεται αποφασισμένη να πουλήσει σχεδόν 6-7 φορές το EBITDA.

    Το 2023 τα EBITDA της NOVA έφτασαν τα 250 εκατ. ευρώ.

    Στόχος του CVC είναι να συνεργαστεί άμεσα με τη ΔΕΗ προκειμένου να αναπτύξει κυρίως τη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα, μέσω του εκτεταμένου δικτύου της.

    Υπενθυμίζεται ότι το CVC κατέχει το 10% της ΔΕΗ στην τιμή των 9 ευρώ/μετοχή.

    Σύμβουλος της πώλησης της NOVA είναι η Morgan Stanley.

     

    Τι γυρεύουν ΜΙΤ, Yale και Harvard στο Ελληνικό

    Τον δρόμο για αναζήτηση «στέγης» στο Ελληνικό από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων ανοίγει η αλλαγή θεσμικού πλαισίου που δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι διεθνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων φέρεται να ξεναγήθηκαν στο υπό ανάπτυξη έργο του Ελληνικού.

    Πληροφορίες θέλουν εκπροσώπους των ΜΙΤ, Yale και Harvard να συγκαταλέγονται μεταξύ ιθυνόντων των πανεπιστημίων που γνώρισαν από κοντά το έργο ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου.

    Μένει να φανεί αν η επίσκεψη θα μετατραπεί σε ενδιαφέρον για τη δημιουργία εγκαταστάσεων διεθνών ιδρυμάτων σε έκταση του Ελληνικού.

     

    Τα κέρδη του Γιάννη Κούστα

    Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακή εταιρεία Danaos Corporation, διαμόρφωσε κέρδη κατά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 149,921 εκατ. δολάρια.

    Η κερδοφορία της εταιρείας του Γιάννη Κούστα, για όλο το 2023, ανήλθε σε 576.299 εκατ. δολάρια, έναντι 559.210 εκατ. δολαρίων το 2022.

    Κατά το τέταρτο τρίμηνο και ειδικότερα τον μήνα Δεκέμβριο, η εταιρεία Danaos πρόσθεσε στον στόλο της το έβδομο Capesize, με αποτέλεσμα η συνολική χωρητικότητα του στόλου Capesizes να προσεγγίσει τα 1.231.157 dwt.

    Επισημαίνεται ότι τον μήνα Φεβρουάριο του 2024 εξασφαλίστηκε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον δύο Capesizes συνολικής χωρητικότητας 354.579 dwt.

     

    Πώς ο απρόσεκτος Λαβράνος εξέθεσε τους λογιστές του

    Δύσκολα μαθαίνουμε τα έχει βρει η ομάδα λογιστών και δικηγόρων που έχει επιφορτισθεί να τα βγάλει πέρα με τα φορολογικά αδικήματα του Γιάννη Λαβράνου.

    Μετά το πόρισμα καταπέλτη της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΕΕ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που εστάλη στο 2ο Ελεγκτικό Κέντρο και στην Οικονομική Εισαγγελία και αφορά στα εικονικά τιμολόγια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχε εκδώσει η εταιρεία του Λαβράνου, ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, έχουν πάρει σειρά οι άλλες δύο εταιρείες του πρωταγωνιστή των υποκλοπών, η Ιονική Τεχνολογική και η Krikel.

    Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι είναι η ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, διότι πλέον έχει πιστοποιηθεί από τις φορολογικές αρχές όλο το διάστημα 2013-2015, οπότε η εταιρεία έκοβε ασταμάτητα εικονικά τιμολόγια.

    Η διοίκησή της δεν ασκείτο από τους πλαστούς Ιταλούς διαχειριστές που είχε φυτεύσει ο Λαβράνος, αλλά υποκρυπτόμενος ήταν ο ίδιος ο επιχειρηματίας.

    Αυτό αποδείχθηκε διότι ο Λαβράνος ήταν απρόσεκτος.

    Πολύ απρόσεκτος.

    Βλέπετε στο επίμαχο διάστημα εκδόθηκαν επιταγές για την πληρωμή εικονικών τιμολογίων στο όνομα του ίδιου του Λαβράνου.

    Και όπως με πληροφορούν, αντίγραφα αυτών των επιταγών βρίσκονται ήδη στα χέρια των εισαγγελέων.

    Αλλά σε μια περίοδο που η διοίκηση της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ είχε δήθεν περάσει στους πλαστούς Ιταλούς, ο Λαβράνος βρέθηκε να υπογράφει εικονικές συμβάσεις για έργα που ποτέ δεν έγιναν και για τα οποία εκδόθηκαν εν συνεχεία εικονικά τιμολόγια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

    Με αυτά και με άλλα, ο Λαβράνος έχει φέρει σε δυσχερή θέση τους λογιστές του, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα, αναγκάζονται να συντάσσουν απαντητικά υπομνήματα προς τη φορολογική διοίκηση για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και αναζητούν ευήκοα ώτα για να ακούσουν τον πόνο του πελάτη τους.

    Αξίζει να αναφέρουμε πως στο παρελθόν ο Λαβράνος και οι συνεργάτες του εύρισκαν ευήκοα ώτα εντός της φορολογικής διοίκησης, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον…

     

    Κάτω από τον πήχη του 2022 τα αποτελέσματα του ΟΤΕ

    Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του ο ΟΤΕ.

    Την ίδια ημέρα η διοίκηση του Οργανισμού διοργανώνει τηλεδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές.

    Όπως μαθαίνω, τα κέρδη του 2022 ανέβασαν πολύ υψηλά τον πήχη και το πιθανότερο είναι ότι φέτος ο Οργανισμός θα περάσει… από κάτω.

    Να θυμίσω ότι πέρυσι ο ΟΤΕ κατέρριψε το ρεκόρ δεκαετίας εμφανίζοντας κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ο τζίρος του ξεπέρασε τα 3,4 δισ. ευρώ.

    Για το 2023 οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προσαρμοσμένα ΕΒΙDΤΑ θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα, ενώ η προσπάθεια που έχει γίνει είναι να αντισταθμιστεί η απώλεια του τζίρου με συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και κυρίως της μισθολογικής δαπάνης.

    Πάντως, φαίνεται ότι η αγορά εξορθολογίζεται καθώς ο έντονος ανταγωνισμός υποχωρεί, γεγονός που ευνοεί τον ΟΤΕ.

    Παρά ταύτα υπάρχουν πάντα οι αισιόδοξοι χρηματιστηριακά, οι οποίοι θεωρούν ότι ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 είναι ο ξεχασμένος πρωταθλητής και δίνουν τιμή στόχο (Αmbrosia Capital) τα 18,9 ευρώ δηλαδή περίπου 40% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

     

    Intrakat: Ποιοι κέρδισαν 6 εκατ. ευρώ σε τρεις μήνες από τη μετοχή

    Με κέρδος περίπου 6 εκατ. ευρώ έγινε η πώληση των πακέτων της Ιntrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 την προηγούμενη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

    Τόσο οι ημερομηνίες όσο και τα υπόλοιπα γεγονότα πιστοποιούν ότι οι μετοχές που άλλαξαν χέρια την ημέρα εκείνη ανήκαν στους Δημοσθένη Στασινόπουλο και Λουκά Λαζαράκη.

    Για  να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

    Στις 13 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι στο τελευταίο δεκάλεπτο της συνεδρίασης πέρασαν εννέα πακέτα τα οποία αφορούσαν περίπου το 2,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat.

    Η πώληση έγινε μέσω της HSBC με discount 10% (4,35 ευρώ) σε τρία ξένα θεσμικά funds.

    Χθες η Ιntrakat ανακοίνωσε ότι στις 15 Φεβρουαρίου (δηλαδή ν+2 ημέρες μετά την συναλλαγή στο Χ.Α.) το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της ENVIRTUS INVESTMENSTS LTD στην Εταιρεία κατήλθε του ορίου του 5%.

    Επομένως η ημερομηνία μεταβολής των δικαιωμάτων «δένει» χρονικά με την ημερομηνία που έγινε η πώληση των πακέτων.

    Ποια είναι τώρα η ENVIRTUS INVESTMENSTS LTD.

    Πρόκειται για κυπριακή εταιρεία, η οποία ελέγχεται κατά 50% από την XAVIER INVESTMENTS με μοναδικό μέτοχο τον Λουκά Λαζαράκη, ενώ το υπόλοιπο 50% ελέγχεται από την AL MAVA HOLDING S.A με μοναδικό μέτοχο τον Δημοσθένη Στασινόπουλο.

    Η ENVIRTUS INVESTMENTS στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου αύξησε τη συμμετοχή της στην Ιντρακάτ από το 0,11% το 5,16%.

    Την ημέρα εκείνη (9η Οκτωβρίου 2023) η τιμή της Ιντρακάτ είχε κλείσει στα 2,99 ευρώ.

    Αν όντως το συγκεκριμένο δίδυμο πώλησε τα πακέτα της προηγούμενης εβδομάδας εισέπραξε περίπου 18,7 εκατ. ευρώ (4,285 εκατ.  μετοχές * 4,35) έναντι 12,8 εκατ. ευρώ που τους κόστισε η αγορά.

    Επομένως από την συναλλαγή αυτή μέσα σε τρεις μήνες κατάφεραν να κερδίσουν περίπου 5,9 εκατ. ευρώ.

     

    Ποιοι «ψήνουν» νέες μπίζνες στην ψηφιακή κουζίνα

    Στην εποχή μας που τα πάντα σχεδόν είναι ψηφιακά δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός η κουζίνα.

    Μάλιστα, όπως μαθαίνω πολλή καλή δουλειά κάνουν οι Κωνσταντίνος Δάβαρης και Νίκος Θεωδορόπουλος, ιδρυτές της startup StiQ, που ειδικεύεται στο Cloud Kitchen.

    Και αυτό το αναφέρω γιατί όπως ακούω η εταιρεία, που ιδρύθηκε μόλις το 2022, έχει αποκτήσει ισχυρή παρουσία στο delivery στην Αθήνα, ενώ ήδη αποτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα έχει μπει στο μάτι διεθνών fund, αφού έχει σηκώσει μέσω χρηματοδότησης κεφάλαια άνω των 10 εκατ. ευρώ, ποσό που οι ιδρυτές θέλουν να επενδύσουν στην επέκταση της StiQ σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

    Παράλληλα έχει δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας και στοχεύει να γίνει το πρώτο μεγάλο cloud kitchen στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Η STIQ είναι η πρώτη startup εταιρεία που φέρνει σε μεγάλη κλίμακα με χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας και ΑI, το μοντέλο των cloud kitchens (ή ghost kitchen) στην Ελλάδα, όπου σε ειδικά διαμορφωμένους πολυχώρους, παρασκευάζονται περισσότερα από 20 είδη  φαγητού, στοχευμένα εξ ολοκλήρου στο delivery.

    H cloud kitchen — που αναφέρεται επίσης ως «κουζίνα φάντασμα» ή «εικονική κουζίνα» — είναι ένας εμπορικός χώρος κουζίνας που παρέχει στις επιχειρήσεις τροφίμων τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την προετοιμασία των ειδών μενού για παράδοση και σε πακέτο.

    Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές κουζίνες που είναι φτιαγμένες από τούβλα και τσιμέντο, η cloud επιτρέπουν στις επιχειρήσεις τροφίμων να δημιουργούν και να παραδίδουν προϊόντα διατροφής με ελάχιστα γενικά έξοδα.

     

    Πολύτιμη για τον ΔΙΑ η Ίριδα

    Η Ίριδα κατά την αρχαιότητα ήταν φτερωτή και ορμητική Θεά.

    Βασική αποστολή της και εξαιρετικά σημαντική, ήταν να μεταφέρει τις εντολές του Δία στους άλλους θεούς.

    Στα καθ’ ημάς πολύτιμη για τη ΔΙΑΣ αποδεικνύεται η ΙRIS.

    Όπως φαίνεται χρυσές δουλειές έχει κάνει η ΔΙΑΣ (μέτοχοι είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες) με το σύστημα πληρωμών IRIS.

    H συγκεκριμένη υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα για άμεσες μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου εντός Ελλάδας.

    Η υπηρεσία είναι από τις ελάχιστες που προσφέρεται πλέον δωρεάν από τα πιστωτικά ιδρύματα Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,85% 7,70 Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, από τον Δεκέμβριο οι χρήστες του IRIS ανέρχονταν σε 2,2 εκατομμύρια και οι συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση σχεδόν 300% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

     

    Η οργή της Δόμνας για τον Σπανάκη

    Oι τεταμένες σχέσεις της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου με τον υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη ήταν γνωστές όχι μόνο στους παροικούντες στο κτίριο επί της οδού Σταδίου.

    Το κλίμα, όμως στράβωσε ακόμη περισσότερο μετά από νέα γκάφα του υφυπουργού.

    Ο κ. Σπανάκης βιάστηκε σε τηλεοπτική του εμφάνιση το περασμένο σαββατοκύριακο να ανακοινώσει την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την απασχόληση των συνταξιούχων, για αύριο Τετάρτη.

    Καταρχάς μπήκε στα χωράφια του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγου, ο οποίος έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

    Αυτό συγχωρείται αν η εν λόγω πλατφόρμα ετίθετο πράγματι σε λειτουργία αύριο.

    Όμως, ούτε ο ΕΦΚΑ, αλλά ούτε και η απαιτούμενη υπουργική απόφαση είναι έτοιμα, οπότε η πραγματικότητα τον διαψεύδει.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα τα παραπάνω ήταν αρκετά για να προκαλέσουν την οργή της Δόμνας για τον υφυπουργό της.

    Όσοι βρέθηκαν χθες στον 8ο όροφο του υπουργείου εργασίας μύριζαν «το μπαρούτι» στην ατμόσφαιρα και έσπευδαν να απομακρυνθούν γρήγορα από την εμπόλεμη ζώνη.

     

    Η «κίνηση ματ» Φλωρίδη για τη δίκη για τα Τέμπη

    Μια σημαντική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου η δίκη για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

    Επειδή στο υπουργείο Δικαιοσύνης φοβούνται ότι τόσο η υπόθεση των Τεμπών όσο και άλλες σοβαρές υποθέσεις κινδυνεύουν με παραγραφή λόγω των καθυστερημένων πολλές φορές διαδικασιών, αποφασίστηκε μια ακόμη αλλαγή στο νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

    Συγκεκριμένα, όπως στην πολύκροτη υπόθεση του δυστυχήματος στα Τέμπη, θα προβλέπεται η απευθείας κλήση των κατηγορουμένων σε δίκη χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση βουλεύματος.

    Αν δηλαδή οι ανακριτές κρίνουν ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για τέλεση αδικημάτων για συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτά κάθονται στο εδώλιο χωρίς να είναι απαραίτητο να εκδοθεί βούλευμα.

    Έτσι η δίκη για τα θύματα στα Τέμπη θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου στη Λάρισα και σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στα πρώην ΤΕΙ της πόλης.

    Και ο κ. Φλωρίδης έχει προνοήσει για να είναι όλα έτοιμα, ώστε να μην επαναληφθούν οι κωμικοτραγικές καταστάσεις που είχαμε ζήσει στη δίκη της Χρυσής Αυγής όταν ψάχνανε για χρόνια να βρουν μία κατάλληλη –  μεγάλη αίθουσα.

    Άλλωστε για τα Τέμπη υπάρχουν τουλάχιστον 31 κατηγορούμενοι και πάνω από 100 δικηγόροι συν οι μάρτυρες και βεβαίως οι συγγενείς των θυμάτων.

    Για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης ενός τόσο σοβαρού εγκλήματος και από σεβασμό στους ανθρώπους που χάθηκαν, ήταν απαραίτητο να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις.

    Όσο για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών;

    Μην απορήσετε αν υπάρξει προσωποποίηση σε συγκεκριμένο πολιτικό.

     

    Παραμένει (;) ο Μαργαρίτης Σχοινάς επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ

    Πολλά  ονόματα ακούγονται τον τελευταίο καιρό για τον νέο επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κάποια από αυτά έχουν πέσει στο τραπέζι για να «καούν», άλλα διότι κάποιοι ενδιαφερόμενοι θέλουν να εμφανίζονται ως υποψήφιοι.

    Μέχρι και το όνομα του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ακούστηκε και μάλιστα ως… σίγουρος για τις Βρυξέλλες.

    Οι πληροφορίες του wiseman πάντως λένε ότι αυτή τη στιγμή πιο πιθανή είναι η ανανέωση της θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά, του νυν επιτρόπου δηλαδή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Σχοινάς να θυμίσουμε είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

    Ο νυν επίτροπος έχει πολλές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες, κάτι που εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Άλλωστε, λένε καλά γνωρίζοντες τα «γαλάζια» παρασκήνια, γιατί ο πρωθυπουργός να «αποστρατεύσει» τον κ. Σχοινά και ο τελευταίος να εμπλακεί στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας;

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, είτε παραμείνει ο κ. Σχοινάς είτε επιλεγεί άλλος για επίτροπος, θα επιδιώξει ένα πιο αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα.

    Έχει άλλωστε άριστες σχέσεις με την νυν πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της για μια δεύτερη θητεία.

    Τον τελευταίο λόγο βεβαίως έχει πάντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν αποκλείεται να κάνει την… έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

     

    Oι Ολλανδοί «παίζουν μπάλα στον Θεσσαλικό κάμπο»

    Σας έγραφα χθες για τις αναθέσεις του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα στην ολλανδική εταιρεία Van Heck Group.

    Η όλη η ιστορία μου θυμίζει τη λαϊκή ρήση «Γιάννης κερνάει… Γιάννης πίνει».

    Γιατί το αναφέρω αυτό;

    Διότι, όπως έψαξα στο αρχείο μου, κατά σύμπτωση η αποτίμηση των αιτιών και του αντικτύπου της πλημμύρας, καθώς και η δημιουργία ενός «master plan για αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα», το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμα στα τέλη του Φεβρουαρίου 2024, είχε ανατεθεί στην επίσης ολλανδική εταιρεία HVA International.

    Στην ολλανδική εταιρεία ΗVA – αυτή που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για αγροτική ανάπτυξη σε αναπτυσσόμενες χώρες – για κάποιο διάστημα ήταν Εκτελεστικός Πρόεδρος ένας γνώριμός μας, ο Γρηγόρης Δημητρίαδης, μετέπειτα Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνεχεία επικεφαλής του Υπερταμείου.

     

    Για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κρήτη…

    Μεγάλη κινητικότητα διαπιστώνω στο θέμα των πετρελαϊκών ερευνών νότια της Κρήτης.

    Θυμίζω πως πριν ακριβώς 11 ημέρες, η υφυπουργός ΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, είχε επισκεφθεί τα κεντρικά της ExxonMobil στην Ουάσινγκτον και είχε μιλήσει με τον αναπληρωτή επικεφαλής των Διεθνών Υποθέσεων του πετρελαϊκού κολοσσού, τον ινδικής καταγωγής Ρόσντι Γιούνσι.

    Τώρα ετοιμάζεται για δεύτερο κύκλο επαφών, κρίσιμων, αυτή τη φορά στο Κάιρο.

    Συγκεκριμένα η κ. Σδούκου θα δει ανώτατο κλιμάκιο της ExxonMobil από τον τομέα των Ερευνών.

    Οι πληροφορίες του wiseman λένε ότι πρόκειται για τον Dr. John Ardill, αντιπρόεδρο της ExxonMobil στις Διεθνείς Έρευνες (Global Exploration).

    Ο Άρντιλ, θεωρείται άνθρωπος-κλειδί στον τομέα αυτό και (αν τελικά παραστεί στην ενεργειακή έκθεση EGYPES στην Αίγυπτο, από το Χιούστον του Τέξας όπου κατοικοεδρεύει) θα έχει μαζί με το επιτελείο του ουσιαστικές και σε βάθος συζητήσεις με την Ελληνίδα υφυπουργό.

    Η συνάντηση θα γίνει μάλλον αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, με βαριά ατζέντα.

    Μαζί με την κ. Σδούκου, θα είναι ο Πρόεδρος του Οργανισμού Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ) Άρης Στεφάτος  και ο CEO της Helleniq Upstream, Τάσος Βλασσόπουλος.

     

    …και η ανάμειξη των… «καλών γειτόνων μας»

    Το ζητούμενο φυσικά είναι η τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

    Το καλό -ως συνήθως- ο wiseman σας το αφήνει για το τέλος: τις κινήσεις αυτές παρακολουθεί πολύ προσεκτικά η Άγκυρα και για τον λόγο αυτό η τελική απόφαση της ExxonMobil έχει βαρύνουσα σημασία.

    Μάλιστα, όπως μαθαίνω από το ελληνικό λόμπι της Ουάσινγκτον, οι «εκλεκτοί» γείτονές μας θεωρούν πως έχουν δικαιώματα ακόμη και εκεί, όπως θεωρούν εαυτούς σχεδόν… συνιδιοκτήτες ακόμη και στο περιβόητο κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο!

    Όποτε ανακύπτουν τέτοια θέματα, μου λένε από το ΥΠΕΞ, οι… καλοί γείτονες κάνουν μία μικρή φασαρία στο Αιγαίο για να μας υπενθυμίζουν την παρουσία τους.

    Προφανώς είναι εντελώς τυχαίο που το περασμένο Σάββατο εμφανίστηκε τουρκική ακταιωρός στα Ίμια και «απωθήθηκε» από σκάφος του Λιμενικού…

     

    Εγκαταλείπει τα πιλοτικά πλωτά αιολικά ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης;

    Ένα φιλικό μου πρόσωπο στο ΥΠΕΝ που με εμπιστεύεται, μου είπε πως ο υπουργός  Θόδωρος Σκυλακάκης αποφάσισε να «βουλιάξει» το πρόγραμμα των πιλοτικών πλωτών αιολικών που ήταν το καύχημα του προκατόχου του και νυν Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

    Τα πιλοτικά αιολικά, που σύμφωνα με το φιλικό μου πρόσωπο «εγκαταλείπει τρέχοντας» ο ΥΠΕΝ, είναι πάνω-κάτω 400 MW.

    Υπάρχουν φυσικά και τα δύο πιλοτικά έργα σταθερής βάσης στην Αλεξανδρούπολη με δυναμικότητα άλλα 600 MW.

    Για όλα αυτά είχε γίνει κρούση χρηματοδότησης τους από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών (Decarbonisation fund).

    Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ τα βρίσκει όλα αυτά περίπλοκα και χρονοβόρα όποτε θα απευθυνθεί σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), για να λάβει επενδυτική ενίσχυση (CAPEX) μόνο για το χαρτοφυλάκιο των 1300 ΜW που έχουν εγκριθεί στο τρέχον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

    Φιλοδοξεί να αποσπάσει 300 εκατομμύρια ως επενδυτική ενίσχυση των αναδόχων για την υλοποίηση των έργων.

    Ερώτηση του wiseman: τι θα γίνει με τη δημιουργία «ειδικού κωδικού» στον νέο αναπτυξιακό νόμο για τη στήριξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, σχετικών με τα offshore αιολικά;

    «Εκεί σου θυμίζω, αρμόδιος είναι ο σημερινός  ΥΠΑΝ και πρώην ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, που βλέπει να ξηλώνεται το “δικό του πουλόβερ” από τον διάδοχό του, οπότε προβλέπω ενδιαφέρουσες εξελίξεις» μου απάντησε ο γνωστός μου από το ΥΠΕΝ, αλλά ως ειρηνόφιλος wiseman, εγώ, το άφησα ασχολίαστο.

    Και τέλος, απορία του… ορεξάτου γνωστού μου από το ΥΠΕΝ: «Eγώ υποθέτω πως όλες αυτές οι «καραμπόλες» δεν θα επηρεάσουν το πακτωμένο αιολικό στην Αλεξανδρούπολη που αγόρασε πρόσφατα η ΔΕΗ και ο Γιώργος Στάσσης, από κοινή εταιρεία Κοπελούζου-Σαμαρά.

    Έτσι δεν είναι;».

    Το ίδιο υποθέτω και εγώ…

     

    Παπαπολίτης & Παπαπολίτης: Νέο βραβείο

    Ο διεθνής οδηγός IFLR 1000 (the Guide to the World’s Leading Financial Law Firms), ανακοίνωσε τη shortlist για το βραβείο της καλύτερης ελληνικής δικηγορικής εταιρείας.

    Μία από τις υποψήφιες εταιρείες που είναι μέσα στα φαβορί για το βραβείο, από ό,τι μαθαίνω, είναι η Παπαπολίτης & Παπαπολίτης που τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην αγορά.

    Μέσα στο 2023 ενεπλάκη σε συναλλαγές με αξία πάνω από €9 δισ. σε πάνω από 13 διαφορετικούς τομείς, μετρώντας 125 χρόνια από τη χρονιά της ίδρυσής της.

     

    Αναστασία Διαμαντή Πατέρα: Τελέστηκε το Σάββατο η κηδεία

    Σε στενό οικογενειακό κύκλο κηδεύτηκε το προηγούμενο Σάββατο η Αναστασία Διαμαντή Πατέρα, μητέρα του εφοπλιστή Νίκου Διαμαντή Πατέρα.

    Η οικογένεια, στη μνήμη της, δώρισε 500.000 ευρώ στο πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στον Ευαγγελισμό, στην Ελπίδα κ.λ.π..

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.