• Business

    Τι ψάχνουν MIT, Yale και Harvard στο Ελληνικό

    O Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου

    O Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου


    Τον δρόμο για αναζήτηση «στέγης» στο Ελληνικό από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων ανοίγει η αλλαγή θεσμικού πλαισίου που δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι διεθνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων φέρεται να ξεναγήθηκαν στο υπό ανάπτυξη έργο του Ελληνικού.

    Πληροφορίες θέλουν εκπροσώπους των ΜΙΤ, Yale και Harvard να συγκαταλέγονται μεταξύ ιθυνόντων των πανεπιστημίων που γνώρισαν από κοντά το έργο ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου.

    Μένει να φανεί αν η επίσκεψη θα μετατραπεί σε ενδιαφέρον για τη δημιουργία εγκαταστάσεων διεθνών ιδρυμάτων σε έκταση του Ελληνικού.

    Υπενθυμίζεται ότι στο μέτωπο των μη κρατικών πανεπιστημίων, η πρώτη συμφωνία έχει ήδη «κλειδώσει» και μάλιστα, με φόντο το Ελληνικό.

    Η Hellenic Healthcare Group σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας προετοιμάζονται για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα, στο Ελληνικό.

    Το HHG, μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου CVC Capital Partners, αγόρασε το ακίνητο της πρώην Olympic Catering, το οποίο θα στεγάσει το κτίριο του ιδιωτικού πανεπιστημίου, μία επένδυση που θα αγγίξει τα 25 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του για τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2025.

    Ζήτηση για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

    Από την πλευρά της Lamda, πάντως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σύναψη συμφωνίας με εκπαιδευτικό ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ξενόγλωσσο πρόγραμμα.

    Αυτός φέρεται να είναι ο λόγος που ματαιώθηκε το σχέδιο απόβασης του Κολλεγίου Αθηνών στο Ελληνικό, μιας και το Κολλέγιο προτάσσει αμιγώς ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

    Η ανάγκη για τη δημιουργία ξενόγλωσσου σχολείο στο Ελληνικό προκύπτει από την αυξημένη ζήτηση για κατοικίες από το εξωτερικό, με πηγές της Lamda να εκτιμούν ότι θα κινηθεί ανοδικά.

    Έως το τέλος του 2023 ποσοστό έως 25% των αγοραστών κατοικιών ήταν Έλληνες του εξωτερικού, ενώ 10% ήταν διεθνές κοινό, ωστόσο με την προώθηση του project στις διεθνείς αγορές τα ποσοστά αυτά θα κινηθούν ανοδικά.

    Εξάλλου, ξενόγλωσσο πρόγραμμα αναμένεται να διαθέτει και το CGS Ellinikon, βάσει συμφωνίας της Lamda με την Κωστέας – Γείτονας.

    Η παραχωρησιούχος του Ελληνικού έχει ανακοινώσει από το καλοκαίρι του 2022 τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την Prodea και τα εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα, με σκοπό την ίδρυση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού οργανισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό.

    Προτού ανακοινωθεί η υπογραφή του MoU προηγήθηκε διαγωνισμός για την ανάπτυξη σχολείου στο Ελληνικό, ενω η συμφωνία προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου στην Prodea.

    Με τη σειρά της, η ΑΕΕΑΠ θα αναπτύξει τις σχολικές εγκαταστάσεις τις οποίες θα εκμισθώσει στην Costeas-Geitonas School. Το CGS Ellinikon θα διαθέτει εκπαιδευτικά προγράμματα με επιλογή μεταξύ εθνικού και διεθνούς πιστοποιημένου προγράμματος σπουδών, και της ελληνικής ή αγγλικής ως γλώσσα διδασκαλίας.

    Η ανέγερση εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων προβλέπεται σε δύο περιοχές της ανάπλασης: κοντά στα σύνορα με τον Άλιμο, βόρεια των αθλητικών εγκαταστάσεων και νότια του κτιρίου ΑμεΑ και ανατολικά, βόρεια του τουριστικού συγκροτήματος με το καζίνο, κοντά στο ιδιωτικό νοσοκομείο που προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Lamda Development: Αναζητούνται αγοραστές για 200 κατοικίες στο Ελληνικό

    Ελληνικό: Εκτενές ρεπορτάζ στην Evening Standard για το project της Lamda

    Ελληνικό: Προχωρούν οι βίλες, ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες



    ΣΧΟΛΙΑ