• Business

    Ambrosia Capital για ΟΤΕ: Άνω του 50% το περιθώριο για τον «ξεχασμένο πρωταθλητή»

    Μιχάλης Τσαμάζ, CEO ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, CEO ΟΤΕ


    Η Ambrosia Capital  και ο Osman Memisoglu επαναλαμβάνουν την αξιολόγηση αγοράς (Buy) για τις τη μετοχή του ΟΤΕ, τον μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιών στην ελληνική αγορά.

    Η δωδεκάμηνη τιμή στόχος για τον ΟΤΕ είναι στα 18,90 ευρώ και προσφέρει 43% περιθώριο ανόδου (εξαιρουμένης της απόδοσης περίπου 8% από μερίσματα/επιστροφές μετοχών), με το συνολικό περιθώριο ανόδου να ξεπερνά το 50%.

    Ο Memisoglu επισημαίνει τα ακόλουθα βασικά σημεία:

    • Ο ΟΤΕ είναι ένας από τους σημαντικότερους ομίλους της αγοράς.
    • Οι δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας είναι σε πιο θετική πορεία από ότι φαίνεται στα κύρια μεγέθη. 
    • Η αγορά γίνεται πιο ορθολογική, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός αμβλύνεται. 
    • Οι πρακτικές διαχείρισης κόστους βοηθούν στη διατήρηση των περιθωρίων κερδοφορίας.

    «Με τον έντονο ανταγωνισμό να δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, τη διάθεση των δραστηριοτήτων κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία να φαίνεται να προχωρά, την ένταση των επενδύσεων να κορυφώνεται πιθανότατα στο 2024 και την προσαρμοσμένη απόδοση ταμειακής ροής στο 8,9% με τον δείκτη καθαρής μόχλευσης στις 0,24 φορές για φέτος, αναμένουμε ότι η μετοχή του ΟΤΕ θα αντιστρέψει την απότομη υποτίμηση που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Αναμένουμε ότι η πιθανή αύξηση του μεριδίου των μερισμάτων στις συνολικές αποδοχές θα λειτουργήσει επίσης ως θετικός καταλύτης για την επαναξιολόγηση των μετοχών. Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται στις 4,3 φορές και στις 4,2 φορές για τα έτη 2024-2025 τον δείκτη  EV/EBITDA, με έκπτωση της τάξεως του 20% σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές του», υπογραμμίζει ο Memisoglu.

    Η αγορά γίνεται πιο ορθολογική καθώς ο έντονος ανταγωνισμός αμβλύνεται

    Η διοίκηση σημείωσε κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου πέρυσι ότι ο έντονος ανταγωνισμός, ο οποίος είχε ξεκινήσει από τις αρχές του α’ τριμήνου, άρχισε να χαλαρώνει καθώς η Nova αύξησε τις τιμές στην ευρυζωνικότητα στις αρχές Νοεμβρίου. Επιπλέον, η εξάλειψη ορισμένων προωθητικών ενεργειών από τον ΟΤΕ, π.χ. προωθητική ενέργεια 1 ευρώ για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, πρόκειται να επηρεάσουν θετικά την απόδοση των εσόδων. Τα νέα συμβόλαια στην κινητή τηλεφωνία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ΟΤΕ να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των τιμών μετά από ένα έτος.

    Η εταιρεία, επίσης, έχει προχωρήσει σε πρακτικές συγκράτησης του κόστους, π.χ. την ανακαίνιση των κεντρικών της γραφείων που θα εξοικονομήσει έως και 13,3 εκατ. ευρώ ανά έτος, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το ‘α τρίμηνο φέτος, καθώς και ο σχεδιασμός της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Η διοίκηση έχει επίσης δηλώσει ότι η υψηλότερη βάση κόστους ενέργειας λόγω των νέων συμφωνιών πρόκειται να αντισταθμιστεί από μειώσεις σε άλλα στοιχεία κόστους. Ο Memisoglu αναμένει ότι το ενοποιημένο προσαρμοσμένο EBITDA και τα περιθώρια κέρδους θα παραμείνουν ανθεκτικά στο 39,4/39,6% για τα έτη 2023-2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Coca Cola: Πώς έπιασε… αδιάβαστους τους αναλυτές

    Τράπεζα Πειραιώς: Πώς είδαν οι αναλυτές το νέο επιχειρησιακό σχέδιο – Οι πρώτες αυξήσεις στην τιμή στόχο και στις εκτιμήσεις

    J.P. Morgan και Citi για Τράπεζα Πειραιώς: «Νέα σελίδα» με τις προβλέψεις για το 2024-2026 – Έρχονται αναβαθμίσεις



    ΣΧΟΛΙΑ