• Γιατί Πειραιώς και Alpha είναι οι πιο hot μετοχές, ποια μετοχή αγοράζει το Ion Group από το ταμπλό, τι είπε ο Στάσσης για την ΔΕΗ και ο πόλεμος των δυο ομίλων και το ΜΜ

    Σας ενημέρωσα από χθες ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να πάρει επάνω το θέμα που έχει προκύψει με τους ηθοποιούς.

    image

    Το ράλι σε Alpha και Πειραιώς

    Θέλω να γυρίσουμε μερικές ημέρες πίσω.

    Για την ακρίβεια στις 5 Ιανουαρίου τότε που ο Wiseman σας έγραφε ότι ο Ιανουάριος θα είναι ο μήνας των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών τραπεζών.

    Μάλιστα την ίδια ημέρα σας γράφαμε και για το επικείμενο Investor Day της Πειραιώς.

    Επίσης στις 3 Ιανουαρίου που ο WISEMAN σας έγραφε ότι δεν τον προβληματίζει που η τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 δεν συμπεριλαμβάνεται ως hot μετοχή σε καμμιά εκτίμηση των Ελλήνων χρηματιστών για το 2023 που δημοσιεύθηκε σε οικονομικό site.

    Μπορεί να μην περιλαμβανόταν στις επιλογές των Ελλήνων χρηματιστών, όμως 10 κορυφαία funds  του πλανήτη επιλέγουν και αγοράζουν μανιωδώς την Πειραιώς.

    Τα ονόματα τους σας τα γράψαμε πρώτοι από όλους.

    Απλά για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη πρόκειται το BlackRock Fund Advisors που σύμφωνα με την πηγή του Wiseman αυτή την στιγμή έχει μόνο 6.69 εκ μετοχές της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

    Δεύτερος ξένος κολοσσός που χτίζει θέση είναι η State Street με έδρα την Βοστώνη και με υπό διαχείριση 4.14 τρις δολάρια.

    Τρίτος κολοσσός είναι πάλι Αμερικάνος και είναι η Eaton Vance την οποία πρόσφατα εξαγόρασε η Morgan Stanley και το ενοποιημένο σχήμα έχει 1,6 τριs. δολάρια υπό διαχείριση.

    Τέταρτος ξένος διαχειριστής είναι η SEI Investments Management Corp με έδρα την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και με υπό διαχείριση 1 τρισ. δολάρια….

    Πάμε τώρα στον χθεσινό Wiseman που είχαμε τίτλο το νέο ράλι της ALPHA BANK.

    Ενώ και την Παρασκευή σας γράφαμε ότι το report της Pantelakis SEC για την ALPHA Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 είναι μείζονος σημασίας και δίνει τον τόνο ανόδου της μετοχής.

    Δεν θα σχολιάσω τα υψηλά ρεφλέξ που έχει ο WISEMAN, που σας λέει από πριν τι θα γίνει στις αγορές.

    Αυτό ας το κρίνουν οι αναγνώστες μας.

    Εμείς θα σας γράψουμε τα γεγονότα.

    Χθες λοιπόν η μετοχή της Alpha Bank, με όγκο συναλλαγών 20 εκατ. μετοχές έκλεισε με κέρδη 7,01% στο 1,145 ευρώ ενώ η Πειραιώς  έκλεισε με κέρδη 4,07% στα 1,56 ευρώ.

    Οι δυο αυτές μετοχές είναι hot ήδη από τις αρχές της χρονιάς.

    Θα σας μεταφέρουμε ακόμα μια πληροφορία.

    Ήδη εδώ και μερικές ημέρες το ION FUND, που έχει καταθέσει πρόταση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την εξαγορά του 27% των μετοχών της Πειραιώς, αγοράζει μετοχές της Πειραιώς.

    Not bad at all!!!

    Το μεγάλο ράλι της Alpha Bank και οι short 

    Με μια δυνατή άνοδο +7% και με μεγάλο όγκο συναλλαγών στα 15,4 εκατ τεμάχια έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank στην τιμή των €1,145, καταγράφοντας μια αύξηση στις πρώτες 4 συνεδριάσεις της χρονιάς της τάξης του 14.5%.

    H Alpha καταγράφει από την αρχή της χρονιάς την καλύτερη χρηματιστηριακή επίδοση ανάμεσα σε όλες τις μετοχές του FTSE/ASE Large Cap ακολουθούμενη από την ΒΙΟΧΑΛΚΟ (+9,6%) και την ΔΕΗ (+9,4%), επιβεβαιώνοντας τους τεχνικούς αναλυτές που έδιναν σήμα αγοράς όταν η τιμή της μετοχής ‘έσπασε’ το φράγμα του €1,00.

    Τώρα με το επίπεδο των €1.20 να είναι πολύ κοντά προς διάσπαση, οι αγοραστές οι οποίοι κυριάρχησαν στη χθεσνινή συνεδρίαση, κοιτάζουν προς το επόμενο level των €1.40.

    Οι καταιγιστικές αγορές από ξένα funds που πέρναγαν σήμερα στην μετοχή της Alpha τα μεγάλα σπίτια του εξωτερικού όπως η JP Morgan και η UBS, φέρνουν σε δύσκολη θέση του short traders στη μετοχή, οι οποίοι σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν τις θέσεις τους, φοβούμενοι πως οι ζημίες τους θα μεγαλώσουν με την περαιτέρω άνοδο της μετοχής.

    Επιβεβαίωση του Wiseman για τις αμοιβές των καλλιτεχνών  

    Σας ενημέρωσα από χθες ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να πάρει επάνω το θέμα που έχει προκύψει με τους ηθοποιούς .

    Πριν αλέκτρωρ  φωνήσαι τρις ανακοινώθηκε μετά τη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα το μεσημέρι ότι έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία για τις αμοιβές των καλλιτεχνών.

    Βλέπετε έρχονται και εκλογές οπότε θα  ήταν ασυγχώρητο για την Κυβέρνηση να «έτρωγε τέτοιο αυτογκόλ».

    Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε για ακόμα μια φορά ότι το Π.Δ. 85/2022 δεν αλλάζει ουδόλως το καθεστώς πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο.

    Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, εναρμονίζοντας με ενιαίο τρόπο τις μισθολογικές προβλέψεις για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου.

    Περαιτέρω, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η κυβέρνηση συντεταγμένα να προχωρήσει τόσο με την αναβάθμιση όσο και με τη διαβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών.

     

    Mελέτη έκπληξη για την οικονομία από τον Φωκίων Καραβία της Eurobank

    Όταν οι CEO στις τράπεζες έχουν ακαδημαϊκές – ερευνητικές  ανησυχίες και ξεχνούν τον ρόλο του τραπεζίτη,  τότε ενίοτε μπορεί να προκύψουν χρήσιμες  μελέτες.

    Ο  Φωκίων Καραβίας έβαλε για λίγο στην άκρη τα υψηλά διοικητικά του καθήκοντα στην Εurobank και από κοινού με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας  Τάσο Αναστασάτο  εκπόνησαν μία αρκετά ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο «Το Αναδυόμενο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας: 5 Βασικοί Πυλώνες, Μεγάλα Επενδυτικά Έργα και η Συνεισφορά τους στο ΑΕΠ».

    Η μελέτη  η οποία εκτείνεται σε 56 σελίδες αναδεικνύει 5 πυλώνες οικονομικής δραστηριότητας – Υποδομές και Ακίνητα, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Τουρισμός και Βιομηχανία – οι οποίοι αναμένουμε ότι θα είναι κεντρικοί στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, και αποτιμάει τη σημαντική θετική επίδραση των επενδυτικών σχεδίων στο ΑΕΠ και την απασχόληση.

    Το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της μελέτης είναι εκείνο στο οποίο  εξετάζει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια μεγέθους άνω των 50εκ. ευρώ  έκαστο, συνολικού ύψους 38,7 δισ. ευρώ.

    Ανάλογα με τις υποθέσεις, τα υπό εξέταση επενδυτικά έργα μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ μεταξύ 47,2 δισ. στη δεκαετία (τουλάχιστον 12,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) και  91,3 δισ. ευρώ στην εικοσαετία.

    Σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που διαχέεται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την οικονομία συνολικά.

    Σε αυτά τα έργα -και στα υπόλοιπα που θα ωφεληθούν από αυτά- μπορούν να απασχοληθούν τουλάχιστον 419.000 άνθρωποι.

     

    Στάσσης: H εισβολή της ΔΕΗ στα Βαλκάνια

    Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα στους εργαζόμενους τη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 απηύθυνε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.

    Το μήνυμα μόνο τυπικό δεν ήταν αφού έβγαλε ειδήσεις ή επιβεβαίωσε άλλες που κυκλοφορούν.

    Συγκεκριμένα ο Στάσσης μίλησε για εισβολή (ειρηνική βεβαίως, μην θυμώσουν οι γείτονες) στα Βαλκάνια, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας συνεργασίες και joint venture  αλλά και εξαγορές στο πρότυπο της ρουμανικής ENEL.

    Μία ανάλογη, έστω και μικρότερη  κίνηση με αυτή τη Ρουμανίας περιμένουν οι γνωρίζοντες μέσα στη ΔΕΗ και ήδη το συζητούν πολύ.

    Είναι ξεκάθαρο ότι ο Στάσσης προαναγγέλλει «μία ΔΕΗ που μετεξελίσσεται σε περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο» γεγονός που για να υλοποιηθεί θα χρειαστεί 2-3 σημαδιακές κινήσεις.

    Παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης διοίκησης Παναγιωτάκη (που με τη σειρά του συχνά-πυκνά αρθρογραφεί κατά της διοίκησης Στάσση – ας όψονται συγκεκριμένοι συνδικαλιστές με τον περίεργο “πηγαινέλα” ρόλο που παίζουν) λέγοντας πως «χάρη στην οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης κατά την τελευταία τριετία, η ΔΕΗ μπόρεσε να σταθεί δίπλα στους πελάτες της, απορροφώντας μεγάλο μέρος της αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας, παρέχοντας τις μεγαλύτερες εκπτώσεις και διαθέτοντας τα μεγαλύτερα ποσά για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών από κάθε άλλο ενεργειακό πάροχο».

    Πράγματι εάν η ΔΕΗ είχε μείνει στις ζημιές της περιόδου 2018-19 σήμερα θα ήταν «σαπάκι» και ας μας συγχωρεθεί το αδόκιμο της έκφρασης.

    Τέλος, το γεγονός ότι ο Γιώργος Στάσσης «επαναπροσαρμόστηκε» στις αρχές του 2022 και επανέφερε το λιγνίτη στο προσκήνιο αναθεωρώντας γρήγορα μία βιαστική απόφαση του 2019-20 (όταν όμως οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές) δείχνει ότι το σωστό management  ξέρει να δρα γρήγορα και χωρίς δογματισμούς ή προκαταλήψεις.

    «Το management  είναι η τέχνη του “προβλέπειν” σε ορατές εποχές ή του “ελίσσεσθαι” όταν είναι  θολός ο ορίζοντας» έχει πει ο θεμελιωτής του μεταπολεμικού μάνατζμεντ PHILIP KOTLER που αισίως κλείνει τα 92 σε λίγο.

    Ας τα βλέπουν άλλοι, νεότεροι  που παραμένουν προσκολλημένοι και απολιθωμένοι σε αποφάσεις εντελώς αλυσιτελείς…

     

    Θριάσιο ΙΙ: Λευκός καπνός -προς το παρόν-για Κοπελούζο και Hellenic Train

    «Λευκός καπνός»  αναμένεται να βγει ωσονούπω – στον ταλαιπωρημένο διαγωνισμό για το Θριάσιο ΙΙ αξίας 586, όπου έχει δώσει τη μοναδική προσφορά η Κοινοπραξία του Ομίλου Κοπελούζου (DAMCO) μαζί με τηνHellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

    Άνθρωποι του Υπουργείου με πολύ καλή γνώση του διαγωνισμού μου λένε, ότι σύντομα θα έχουμε το πρώτο πρακτικό που αφορά τα δικαιολογητικά των συμμετεχόντων, και πως δεν αναμένονται εκπλήξεις, όπως την προηγούμενη φορά, όταν και η προσφορά της ίδιας κοινοπραξίας μπλόκαρε καθώς ήταν εκπρόθεσμη.

    Προσθέτουν δε πως το επόμενο βήμα είναι η εξέταση την τεχνικής προσφοράς, το οποίο είναι και το πιο χρονοβόρο στάδιο, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς.

    Εκτιμούν, δε, ότι μέσα στο 2023 θα έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

    Με αυτό τον τρόπο ένας διαγωνισμός, ο οποίος αφορά σε μία έκταση 1.450 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο που ανήκει στον ΟΣΕ από το 1976,  και έχει ακυρωθεί ήδη δύο φορές (μία το 2019 και μία το 2022) φαίνεται να έχει αίσιο τέλος.

    Για την ιστορία να σας θυμίσω πως το 2019 είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετά σχήματα (ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Sarmed, Piraeus Europe Asia Rail Logistica LTD, Damco Energy-Foodlink,  ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ – Goldair Cargo), τα οποία ωστόσο έκαναν πίσω και δεν  υπέβαλαν  δεσμευτικές προσφορές.

    Το 2021 προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για την έκταση, αλλά οι ενδιαφερόμενοι έπαιζαν καθυστερήσεις, καθώς δόθηκαν τρεις διαδοχικές παρατάσεις για να καταλήξουμε στην εκπρόθεσμη προσφορά στα μέσα του 2022 και ο διαγωνισμός να βγει άγονος.

     

     

    Κερδοφόρες γίνονται οι αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    «Με το δεξί» φαίνεται ότι μπήκε το  2023 για τις αστικές μεταφορές στη Θεσσαλονίκη, καθώς από ότι μαθαίνω ο προϋπολογισμός του  ΟΣΕΘ για το τρέχον έτος πρόκειται να κλείσει με ελαφρώς  θετικό ισοζύγιο καθώς τα έσοδα έφθασαν  34.761.657 ευρώ ενώ τα έξοδα συγκρατήθηκαν στα  34.698.817 ευρώ.

    Θα μου πείτε πως ίσως  τα κέρδη των 62.840 ευρώ δεν είναι σημαντικά.

    Όμως η εξέλιξη αυτή για τον ΟΣΕΘ (με πλήρη ονομασία Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης) αποτελεί έναν σημαντικό βήμα, καθώς εντάσσεται πλέον στο ίδιο «κλαμπ»  με τον ΟΑΣΑ, ο οποίος εκτιμάται πως θα έχει κέρδη ύψους 738.692 ευρώ για το 2023.

    Αυτό σημαίνει πως και οι δύο φορείς συγκοινωνιακού έργου, τόσο στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα, δε θα είναι ζημιογόνοι εντός του τρέχοντος έτους, ενώ η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία γερή βάση για να συνεχιστεί η πορεία προς την κερδοφορία.

    Η θετική αυτή πορεία μπορεί  να βελτιωθεί περαιτέρω στις χρήσεις των επόμενων ετών, ειδικά αν έρθουν γρήγορα τα 650 πράσινα λεωφορεία που επιδιώκει να προμηθευτεί το Υπουργείο Υποδομών και σταματήσει το leasing οχημάτων από τα ΚΤΕΛ για την εξυπηρέτηση του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ.

    Για να γίνει όμως  αυτό, ωστόσο, η κινεζική BYD θα πρέπει να αφήσει τα νομικίστικα και να μην παρεμποδίζει την πορεία των επιμέρους διαγωνισμών, οι οποίοι έχουν κολλήσει από τον περασμένο Νοέμβριο λόγω προσφυγής, και να δεχθεί την πραγματικότητα, δηλαδή τον αποκλεισμό της.

    Βέβαια, και η ΕΑΔΗΣΥ (Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων)  από την πλευρά της οφείλει να να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βγάλει επιτέλους  τη σχετική απόφαση, η οποία θα έπρεπε να είχε εκδοθεί εντός του περασμένου Δεκεμβρίου.

     

    Ένα κουίζ για μεγάλα παιδιά που άναψε φωτιές!

    Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο wiseman είχε βάλει ένα κουίζ «για μεγάλα παιδιά» και αναρωτιόταν «ποιος μεγάλος και πλήρως καθετοποιημένος ενεργειακός Όμιλος της χώρας, είναι στα κάγκελα με τις πρόσφατες επιτυχίες (ή «επιτυχίες με μέσον» όπως τις αποκαλούν στον μεγάλο Όμιλο) ενός δυναμικού ανταγωνιστή του;»

    Μάλιστα οι… διαμαρτυρόμενοι του μεγάλου ενεργειακού και κατασκευαστικού Ομίλου πρόσθεταν για τον ανταγωνιστή τους πως: «Τα πέτυχαν όλα αυτά, όχι λόγω επιχειρηματικής ικανότητας, αλλά επειδή είχαν τόσο καιρό “μπάρμπα στην Κορώνη”, που καθάριζε τα πάντα με δύο τηλεφωνήματα.

    Τώρα να τους δω, από σήμερα  και πέρα τί θα κάνουν, που ο… μπάρμπας έχει φύγει από την Κορώνη».

    Αυτός ο wiseman έγινε ένας είδος… εφιάλτη στη διάρκεια των εορτών, για δύο κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες εκ των οποίων ο ένας κατέχει υπουργικό θώκο ενώ ο άλλος δεν είναι μεν υπουργός, αλλά έχει  θέση-κλειδί στο ΜΜ (Μέγαρο Μαξίμου φυσικά).

    Δεκάδες παράγοντες της αγοράς που καλούσαν τους δύο για ευχές, τους ρωτούσαν πιεστικά: «Καλά, τον ευνοημένο όμιλο που γράφει ο wiseman στο mononews τον καταλαβαίνουμε ποιος είναι.

    Το ζητούμενο είναι ποιος μεγάλος ενεργειακός-κατασκευαστικός όμιλος τους κήρυξε τον πόλεμο και ποιες θα είναι οι συνέπειες σε προεκλογική περίοδο, πείτε μας σας παρακαλούμε!».

    Οι δύο κυβερνητικοί δήλωναν παντελή άγνοια ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζουν πολύ καλά όλο το παρασκήνιο και το  ποιοι είναι οι δύο… πολέμαρχοι!

    Εν συνεχεία μάλιστα οι δύο τους, αδίκως, τα έβαλαν (χιουμοριστικά πάντοτε) με τον wiseman λέγοντας σε τηλεφωνική επικοινωνία: «εσύ τα γράφεις, εμείς την πληρώνουμε χρονιάρες μέρες!

    Τι θες και τα σκαλίζεις τώρα;».

    Το ίδιο χιουμοριστικά ο wiseman  απάντησε: «τα σκαλίζω διότι όπως έλεγε σε μία παλιά ελληνική ταινία ο Σπύρος Καλογήρου “είναι πολλά τα λεφτά Άρη!” και εδώ είναι όντως πολλά τα λεφτά».

    Τί προβλέπει ο wiseman;

    Σύντομα θα παρέμβει τηλεφωνικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να επιβάλλει ηρεμία και καταλλαγή, που λένε και στην Εκκλησία.

    Οψόμεθα…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.