• Τα επόμενα σχέδια του Σταύρου Παπασταύρου, οι επίσημες ανακοινώσεις του ΤΧΣ για τις τράπεζες, το γεύμα των τραπεζιτών, το νέο ράλι της Alpha Bank, το αντίο στον Τζένο και ένα τραπεζικό quiz

    Σταύρος Παπασταύρου: Σύντομα στο ΜΜ; Όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στη κεντρική πολιτική σκηνή

    image

    Σταύρος Παπασταύρου: Σύντομα στο ΜΜ;

    Όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στη κεντρική πολιτική σκηνή ο έμπειρος νομικός Σταύρoς Παπασταύρου.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τον γνωρίζει από την περίοδο του Κολεγίου (ήταν συμμαθητές) ξέρει πολύ καλά τις δυνατότητες, αλλά και το δίκτυο των επαφών που διαθέτει κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Και επειδή δεν περισσεύουν τέτοιου είδους στελέχη, αποφάσισε να τον αξιοποιήσει σε νευραλγικό πόστο.

    Όσοι γνωρίζουν τον Παπασταύρου κάνουν λόγο «για μια εξαιρετική επιλογή, που σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά την κυβέρνηση».

    Τον περιγράφουν ως άνθρωπο ευφυή, μεθοδικό και χαμηλών τόνων που αξίζει να βρίσκεται σε μια θέση που απαιτεί πείρα, γνώση και σύνεση.

    Ο εμπειρίες νομικός συμμετέχει σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου (όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα) και πιθανολογείται ότι θα του προταθεί εκλόγιμη θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικράτειας.

    Σε κάθε περίπτωση μετα την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών στην περίπτωση που κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παπασταύρου εκτιμάται ότι θα βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Το γεύμα των τραπεζιτών

    Δυο τραπεζίτες και ένας επιχειρηματίας γευμάτισαν λίγες ημέρες πριν την πρωτοχρονιά σε ένα από τα hot resto της Αθήνας.

    Στο Rock N Roll.

    Εκεί λοιπόν βρέθηκαν ο επιχειρηματίας και επικεφαλής της Βιοχάλκο Γιάννης Στασινόπουλος, ο τραπεζίτης Παύλος Μυλωνάς με την σύζυγο του και νομικό Ξένια Καζόλη και ο τραπεζίτης της UBS Ζυρίχης Άγης Λεώπουλος.

    Σας θυμίζω ότι Μητσοτάκης και Λεώπουλος είναι πολύ καλοί φίλοι από τα χρόνια του σχολείου.

    Το όνομα του Λεώπουλου είχε ακουστεί παλαιοτέρα για την Εθνική Τράπεζα…

    Alpha bank: τι λένε οι ειδικοί για νέο ράλι

    Η αγορά παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την μετοχική πορεία της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,54  καθώς με βάση την τεχνική της εικόνα πιθανολογείται μια κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα που θα μπορούσε να ξεπεράσει σε απόδοση το 10-15% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Συγκεκριμένα η μετοχή της Αlpha Bank μετά από καθοδική κίνηση περίπου 9 μηνών (από τα υψηλά Φεβρουαρίου 2022) κινήθηκε σταθεροποιητικά τον Δεκέμβριο δημιουργώντας τη βάση για αντιστροφή της τάσης.

    Η πρόσφατη κίνηση πάνω από το €1.0 έδωσε ένα ισχυρό σήμα εισόδου σε ανοδική τάση (ο κινητός μ.ο 50 ημερών διέσπασε ανοδικά τον μ.ο 200 ημερών) που θα μπορούσε σε πρώτη φάση να οδηγήσει μέχρι τα επίπεδα του € 1.20 και σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα σε δεύτερο χρόνο, ίσως και πάνω από € 1.40, με βάση τις εκτιμήσεις τεχνικών αναλυτών.

    Στην Γαύδο η Άννα

    Στο νησί της Γαύδου βρέθηκε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η υποψήφια βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία Άννα Ροκοφύλλου.

    Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος παραμονές πρωτοχρονιάς δείπνησε στο σπίτι της Ροκοφύλλου στα Βόρεια Προάστεια.

    Ο σύζυγος της Άννας, Σπήλιος Μανιάς είναι ίσως  ο καλύτερος φίλος του Κυριάκου…

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Άννα Ροκοφύλλου

    Οι ανακοινώσεις Ξηρουχάκη

    Αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του για την πολιτική αποεπένδυσης που θα ακολουθήσει το Ταμείο, και η D-Day για την έξοδο του από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι η επομένη της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022, δηλαδή μέσα στον Φεβρουάριο.

    Η ανακοίνωση, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαδικασίες,  θα γίνει το αργότερο εως την Παρασκευή.

    Το πιθανότερο είναι η διαδικασία αποεπένδυσης να ξεκινήσει από την Τράπεζα Πειραιώς υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 27% που κατέχει το ΤΧΣ από το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group, το οποίο έχει υποβάλλει συγκεκριμένη προσφορά, στο 1,34 ευρώ ανά μετοχή.

    Επίσης τις επόμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα πρέπει να ανακοινώσει τον Σύμβουλο Διάθεσης, ο οποίος μαζί με τον Σύμβουλο Αποεπένδυσης θα χαράξουν τη στρατηγική εξόδου του Ταμείου από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025.

    Η επιλογή θα γίνει από τη λίστα στην οποία έχει καταλήξει το ΤΧΣ και στην οποία περιλαμβάνονται τρία μεγάλα ονόματα, και συγκεκριμένα της JP Morgan, της Goldman Sachs και της Bank of America. Σημειώνεται ότι ως Σύμβουλος Αποεπένδυσης έχει ήδη επιλεγεί η Rothschild.

    Αντίο στον Παναγιώτη Τζένο

    Ένας πραγματικά κορυφαίος δημοσιογράφος και εξαιρετικός συνάδελφος, ο γενικός διευθυντής μέσων του ομίλου των Παραπολιτικών, Παναγιώτης Τζένος έφυγε από την ζωή «προδομένος» από την καρδιά του, χθες  το απόγευμα.

    Ευρισκόμενος στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Πάτρα, υπέστη έμφραγμα και παρά τις επίμονες προσπάθειες των ιατρών του ΕΚΑΒ, δεν κατέστη εφικτό να επανέλθει η καρδιά του, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ο θάνατός του.

    Όλοι οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στο πλευρό της συζύγου του, Ανδριάνας Ζαρακέλη, του γιού του Γιάννη και ολόκληρης της οικογένειας του Παναγιώτη Τζένου.

    Ο Κυριάκος «παίρνει επάνω του» το πρόβλημα με τα Πτυχία των ηθοποιών

     Στον πρωθυπουργό για να δώσει λύση φθάνει σήμερα το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την διαβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

    Το όλο πρόβλημα που έχει προκληθεί με την εξομοίωση του Πτυχίου των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών με το Απολυτήριο Λυκείου όπως μου εξήγησε  στέλεχος της Κυβέρνησης λανθασμένα το χρεώνουν στην Νίκη Κεραμέως.

    Για τους καλοπροαίρετους αυτό οφείλεται στο ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο γίνεται η εξίσωση των πτυχίων έχει και τη δική της υπογραφή.

    Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα  προκλήθηκε από μία «καραμπόλα» η οποία ξεκίνησε από τον Μάκη Βορίδη και το προσονοτολόγιο που προώθησε το Υπουργείο Εσωτερικών,  συνεχίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον αρμόδιο υφυπουργο Νικόλα Γιατρομανωλάκη ο οποίος εποπτεύει τις σχολές αυτές, για να καταλήξει στο Υπουργείο Παιδείας μία που το όλο θέμα αφορά στην εκπαίδευση.

    Στο δια ταύτα,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε επάνω του το θέμα και αναμένεται σήμερα μετά από σύσκεψη που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς να δώσει  όπως μου μεταφέρουν μία διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

    Βέβαια το ζήτημα είναι αρκετά σύνθετο και ενδεχομένως η οριστική διευθέτηση απαιτεί καινούργιο Νόμο, κάτι όπου καταλαβαίνετε δεν είναι εφικτό να προχωρήσει σε αυτή την Κυβερνητική θητεία.

    Οπότε το θέμα θα είναι μία από τις προτεραιότητες της …επόμενης τετραετίας.

    Πώς η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν  «πάει κόντρα» στην ΕΚΤ και την Λαγκάρντ

    Θα έχετε καταλάβει ότι αυτό που πάση θυσία προσπαθεί να ξορκίσει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είναι να μην περάσει η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού στους μισθούς των εργαζομένων.

    Με άλλα λόγια όλοι οι μισθωτοί θα πρέπει να υποστούν το «ροκάνισμα» του εισοδήματος τους προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε ένα πληθωριστικό σπιράλ .

    Το «όλοι» είναι σχετικό διότι όπως θα δείτε οι εκλεκτοί που ανήκουν στην «κάστα των εκλεκτών» της Γραφειοκρατίας των Βρυξελών εξασφάλισαν όχι μόνο ηγεμονικές αμοιβές  αλλά και γενναιόδωρες αυξήσεις.

    Πρώτη και καλύτερη η πρόεδρος της Ε.Ε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  η οποία πλέον θα αμείβεται με το ποσό των 1.000 ευρώ την ημέρα» γράφει η γερμανική Bild, που παραθέτει σε άρθρο της τις αυξήσεις των μισθών των αξιωματούχων της ΕΕ. Ο βασικός μισθός της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξάνεται κατά 2.044 ευρώ σε σχέση με το 2021 και θα φτάνει στα 31.250 ευρώ.

    Αυξήσεις όμως έρχονται και για 50.000 εργαζόμενους στην ΕΕ καθώς και αυτοί θα λάβουν τη δεύτερη αύξηση μισθού σε διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με την Bild.

    Οι αποδοχές των απλών Επιτρόπων της Ε.Ε  υπερβαίνουν πλέον τις 25.000 ευρω, ενώ σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα  τα επιδόματα των 705 ευρωβουλευτών αυξάνονται σχεδόν κατά 700 ευρώ φτάνοντας τα 10.495 ευρώ τον μήνα και για πρώτη φορά θα ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κατώτατος βασικός μισθός για τους εργαζόμενους στην ΕΕ αυξάνεται κατά 214 ευρώ και φτάνει στα 3.272 ευρώ τον μήνα ενώ στον αντίποδα, ο υψηλότερος αυξάνεται κατά 1.483 ευρώ και φτάνει στα 22.646 ευρώ.
    |

    Ζεστό χρήμα 33 εκατ. ευρώ στα  ΚΤΕΛ από τον ΟΑΣΑ

    Το πράσινο φως για την εκταμίευση του ποσού των 33,3 εκατ. ευρώ για τη νέα σύμβαση με τα ΚΤΕΛ μαθαίνω πως έδωσε πρόσφατα ο ΟΑΣΑ, με στόχο να καλύψει τις «τρύπες» σε δρομολόγια και οχήματα για το 2023 στην Αθήνα.

    Πρόκειται για τη νέα σύμβαση του Υπουργείου  Υποδομών με την ΚΤΕΛ Α.Ε. και η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή που είχε υπογραφεί το 2020.

    Με τη νέα σύμβαση το Υπουργείο προσπαθεί να δώσει μία λύση  στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στόλος του ΟΑΣΑ, καθώς αδυνατεί να «σηκώσει» στις πλάτες του το συγκοινωνιακό φόρτο της πρωτεύουσας.

    Να σας θυμίσω πως η σύμβαση αυτή αποτελεί μία λύση ανάγκης, καθώς ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για τα 650 πράσινα λεωφορεία, ο οποίος, δυστυχώς, έχει στοιχειώσει, λόγω προσφυγών της κινεζικής BYD που είχε αποκλειστεί στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών της.

     

    Στα 8 δισ. ευρώ η αξία των έργων που δημοπρατήθηκαν το 2022

    Μια καλή χρονιά για τις δημοπρατήσεις των δημόσιων έργων ήταν το 2022 και αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), στα οποία και αναφέρεται πως συνολικά έχουν δημοπρατηθεί έργα και μελέτες αξίας 8 δισ. ευρώ μέσα σε μία χρονιά.

    Για να γίνω πιο σαφής κατά τη διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε βγήκαν στον αέρα περισσότεροι από 3900 διαγωνισμοί συνολικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ για έργα, ενώ προκηρύχθηκαν περίπου 600 διαγωνισμοί για μελέτες (αξίας άνω των 450 εκατ. ευρώ).

    Μαθαίνω, μάλιστα, πως το ενδιαφέρον εκ μέρους των εταιριών ήταν αυξημένο καθώς υποβλήθηκαν τουλάχιστον 17000 προσφορές.   Μάλιστα, το έτος έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσον αφορά τις δημοπρατήσεις, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 ανέβηκαν στο σύστημα οι διαγωνισμοί για 1269 έργα (αξίας 2,8 δισ. ευρώ) και δημοπρατήθηκαν 136 μελέτες.

    Και σε αυτό το τρίμηνο το ενδιαφέρον των μνηστήρων ήταν μεγάλο καθώς υπολογίζεται πως υποβλήθηκαν περισσότερες από 4200 προσφορές

    Από τα κοτόπουλα στις σκυλοτροφές ο Νιτσιάκος

    Καλά ξεκίνησε το 2023 για τη Νιτσιάκος Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις. Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Αμέσων Ξένων Επενδύσεων, Παναγιώτης Λαμπρινός άναψε το «πράσινο φως» για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας των Ιωαννίνων στο καθεστώς ενίσχυσης της γενικής επιχειρηματικότητας του αναπτυξιακού νόμου.

    Πρόκειται μια επένδυση συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 8,255 εκατ. ευρώ και ισόποσου συνολικού ενισχυόμενου κόστους. Η επένδυση αφορά στον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης μονάδας εκκόλαψης και στην επέκταση της δυναμικότητάς της. Η ενίσχυση που θα δοθεί με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής είναι 2,889 εκατ. ευρώ.

    Η ηπειρώτικη εταιρεία, leader στον κλάδο της, μπορεί να είναι ευρύτερα γνωστή από τα κοτόπουλα Νιτσιάκος στα ράφια των σούπερ μάρκετ ωστόσο έχει δημιουργήσει μια σειρά άλλων προϊόντων και δραστηριοτήτων αξιοποιώντας τον κύκλο ζωής του κοτόπουλου και όχι μόνο. Από συσκευασμένα τρόφιμα μέχρι βιοκαύσιμα και από άλευρα μέχρι ζωοτροφές.

     

    QUIZ:

    Βλέποντας κάποιος το μετοχολόγιο της Τράπεζας Αττικής διαπιστώνει ότι μέτοχος με περίπου 9% είναι η RINOA LTD.

    Έχω μια απορία.

    Ποιος είναι μέτοχος στην εταιρεία αυτή, που είναι η έδρα της και ποιο είναι το μετοχικό της κεφάλαιο;

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.