• Οι νομικοί ακροβατισμοί του Ράμμου της ΑΔΑΕ και το show off, το μυστικό δείπνο στη Γενεύη και τι είπαν για το Investor Day της Πειραιώς και ο λόρδος με την Bentley που θέλει να χαλάσει το deal της ΔΕΗ

    Σε έναν πόλεμο εντυπώσεων που πατάει πάνω σε νομικές γνωμοδοτήσεις  έχει αποφασίζει να κινηθεί ο επικεφαλής της Ανεξάρτητής Αρχής Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος.

    image

    Το show off Ράμμου 

    Σε έναν πόλεμο εντυπώσεων που πατάει πάνω σε νομικές γνωμοδοτήσεις  έχει αποφασίσει να κινηθεί ο επικεφαλής της Ανεξάρτητής Αρχής Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος.

    Με αφορμή την χθεσινή γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου για τους ελέγχους της ΑΔΑΕ στην Cosmote, o κ. Ράμμος σε ανακοίνωση του που εκδόθηκε αργά το απόγευμα, ακροβατώντας πάνω σε νομικές βαρύγδουπες εκφράσεις κάνει λόγο για αντισυνταγματική γνωμοδότηση!!!!

    Για να σας το καταστήσω σαφές μια γνωμοδότηση δεν μπορεί να είναι αντισυνταγματική γιατί απλά είναι γνωμοδότηση.

    Δηλαδή είναι μια γνώμη.

    Του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου βεβαίως, αλλά δεν παύει να είναι γνώμη.

    Στην ουσία ο κ. Ράμμος γκρινιάζει γιατί θεωρεί ότι τον κηδεμονεύει ο Άρειος Πάγος.

    Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως γιατί πρόκειται για μια “καθαρή” γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου.

    Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι και ο ίδιος προσπαθεί να κηδεμονεύσει τον Ντογιάκο όταν κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα της γνωμοδότησης.

    Επί της ουσίας. Τι μας λέει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος:

    • Εγώ γνωμοδοτώ για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος
    • Η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να προχωρεί σε έλεγχο στους παρόχους για να απαντάει στον κάθε ενδιαφερόμενο που νομίζει ότι παρακολουθείται.
    • Αυτοί που πρέπει να απαντάνε στον κάθε ενδιαφερόμενο που θεωρεί ότι παρακολουθείται, δεν είναι η ΑΔΑΕ αλλά ένα τριμελές όργανο πρόεδρος του οποίου είναι μέλος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μαζί με δύο εισαγγελείς.
    • Από το πνεύμα του νομού προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια ότι μόνο ο θιγόμενος ιδιώτης μπορεί να υποβάλλει αίτημα στο τριμελές όργανο και όχι ο οποιοσδήποτε τρίτος (όπως έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας)
    • Οι Ποινικές κυρώσεις που αναφέρει ο κ. Ντογιάκος αφορούν όσους διαρρέουν απόρρητες πληροφορίες προς τον κάθε ενδιαφερόμενο ή μη.

    Επιπρόσθετα ο κ Ντογιάκος τονίζει ξεκάθαρα ότι δεν αφαιρεί καμμιά αρμοδιότητα από την ΑΔΑΕ, έτσι ώστε να καταστήσει αναποτελεσματικό τον κ. Ράμμο.

    Στην ουσία ο κ. Χρήστος Ράμμος με την ανακοίνωση του  αργά το απόγειμα, που κατακρίνει τον κ. Ντογιάκο, συνεχίζει το επικοινωνιακό του show off….

    Το μυστικό δείπνο στη Γενεύη και το Investor Day της Πειραιώς

    Πριν  από λίγες ημέρες η μετοχή της Πειραιώς βρισκόταν στα  1,35 ευρώ.

    Χθες έκλεισε στο 1,614 eυρώ μια απόδοση της τάξης του 19,55%.

    Χθες ο Wiseman σας αποκάλυψε ότι ξεκίνησε να αγοράζει και από το ταμπλό το ION Group.

    Το Σάββατο που μας πέρασε στο εστιατόριο του αριστοκρατικού ξενοδοχείου Hotel D’ Angleterre με θέα την λίμνη της Γενεύης – την λίμνη Λεμάν –  έγινε ένας μυστικός δείπνος… μεταξύ τριών κορυφαίων ξένων διαχειριστών με μενού τις ελληνικές τράπεζες και ως κυρίως πιάτο το Investor Day της Πειραιώς.

    Το Hotel D’ Angleterre είναι πολύ κοντά από το κτίριο που στεγάζεται το LATSCO family office της Μαριάννας Λάτση.

    Οι τρεις ξένοι διαχειριστές και συγκεκριμένα, ένας Ελβετός και άλλοι δύο Αγγλοσάξονες πιστεύουν ακράδαντα ότι το 2023 θα ξεκινήσει το Big Greek Bank Play.

    Έπειτα από 15 χρόνια η ελληνική οικονομία που έφτασε στα πρόθυρα του αναγκαστικού Grexit και της χρεοκοπίας με τα ομόλογά της να είναι σε status «junk» πλέον είναι έτοιμη για την αναγέννησή της !!!

    Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι έτοιμοι να της δώσουν της επενδυτική βαθμίδα.

    Αυτό πρωτίστως θα βοηθήσει τα ΜΕΓΙΣΤΑ τις ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, τις οποίες και θα βρει στο καλύτερο δυνατό σημείο τους έπειτα από μία πάρα πολύ δύσκολη 15ετία, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τα σχέδια ριζικού μετασχηματισμού τους, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους να μειώνονται στο τέλος του 2023 στο 5%!!!

    Ενώ η κερδοφορία τους έχει αρχίσει ήδη να ανεβάζει υψηλές στροφές.

    Το κυρίως πιάτο όμως της συζήτησης ήταν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

    Οι συγκεκριμένοι ξένοι διαχειριστές πιστεύουν ότι η Πειραιώς από φέτος από ασχημόπαπο θα γίνει ΚΥΚΝΟΣ.

    Πιστεύουν ότι το 2023 θα είναι η χρονιά ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ της.

    Ακόμα, οι συγκεκριμένοι ξένοι διαχειριστές πιστεύουν ακράδαντα, ότι είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί το Italian Connection, δηλαδή ότι το ΙΟΝ Group θα πάρει τελικά το 27% της Πειραιώς και μαζί με τους Ιταλούς του Helikon θα ελέγχουν το 35,471% της τράπεζας.

    Αυτό θα είναι το καλύτερο νέο για τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Wiseman από τη λίμνη της Γενεύης, στο Investor Day της Πειραιώς,  ο επικεφαλής της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, επιφυλάσσει  θετικότατες εκπλήξεις για την επενδυτική κοινότητα.

    Κυρίως, θα επικεντρωθεί ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι θα επιτυγχάνει τα επόμενα χρόνια πολύ υψηλή επαναλαμβανόμενη οργανική κερδοφορία.

    Οι αναλυτές και οι ξένοι θεσμικοί πλέον συμφωνούν απόλυτα  με τον αναλυτή της HSBC που δίνει τιμή στόχο για την Πειραιώς τα 3.30 ευρώ.

    Απλώς θέλει ΥΠΟΜΟΝΗ και ΕΠΙΜΟΝΗ.

    Hotel d’Angleterre
    H αίθουσα που έγινε το μυστικό δείπνο στο Hotel d’Angleterre

    Πάλι κινδύνους βλέπει στις τράπεζες ο SSM

    Δεν θα ήθελα να χαλάσω το πάρτι που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στο ΧΑ με τις τραπεζικές μετοχές, όμως οφείλω να σας μεταφέρω την προειδοποίηση που απήυθηνε χθες ο Ευρωπαίος Επόπτης από τη Φρανκφούρτη.

    Ο SSM μέσω υψηλόβαθμου στελέχους του ( Κέρστιν αφ Γιόχνικ)  συνιστά προσοχή και επιφυλακτικότητα σε ότι αφορά τον πιστωτικό κίνδυνο για όλες τις τράπεζες που εποπτεύσει στην Ευρωζώνη.

    Προβλέπει δε ότι τα αυξημένα έσοδα που θα εισπράξουν φέτος οι τράπεζες ελέω υψηλών επιτοκίων σε ένα βαθμό θα εξανεμιστούν από τις από τις αυξανόμενες προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές, χαμηλότερα μεγέθη δανείων και υψηλότερα λειτουργικά κόστη.

    Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ συνέχισε να υποχωρεί το 2022, αλλά υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής αυτής της πιθανότητας αν τα επιτόκια συνεχίσουν την άνοδο και η μακροοικονομική προοπτική συνεχίσει να επιδεινώνεται.

    Oλα αυτά και άλλα πολλά θα έχουν την ευκαιρία σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα να τα ακούσουν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών δια ζώσης από τον Αντρέα Ενρία ο οποίος θα βρεθεί επί τούτου στην Αθήνα.

    Επίσης το σημαντικό είναι ότι ο SSM αναγνωρίζει ότι τα οφέλη από τις αυξήσεις των επιτοκίων δεν κατανέμονται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις τράπεζες υπό την εποπτεία του μηχανισμού, αφού αυτά εξαρτώνται από παράγοντες όπως το επιχειρηματικό μοντέλο και την διάρθρωση του ισολογισμού των τραπεζών,

     

    Λευκή πετσέτα από τη Μιράντα Κυπριώτη

    Εκτός του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει στην Κω, με φόντο τα ξενοδοχεία του ομίλου Κυπριώτη, αποφάσισε να μείνει η αδελφή του ξενοδόχου, Μιράντα, πουλώντας το ποσοστό της στην αμερικανική HIG Capital.

    Πονοκέφαλος για τον Κωνσταντίνο Κυπριώτη, που εκτός από πιστωτής, το fund γίνεται και μέτοχος με ποσοστό 45%, αν και ο ξενοδόχος αρνείται να εγγράψει τους επενδυτές στο μετοχολόγιο (!), όσο το σίριαλ με την αίτηση εξυγίανσης εκτυλίσσεται.

    Tώρα όσον αφορά στο δικαστικό σήριαλ , oπως έγινε γνωστό  ενώ είχε οριστεί δικάσιμος για χθες, η πλευρά Κυπριώτη ζήτησε και πήρε αναβολή της συζήτησης για τον Απρίλιο, στην αρχή της σεζόν, κάτι που κρίνει και τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων, όσο οξύνεται η κόντρα πιστωτή και ιδιοκτήτη, ή καλύτερα, πλέον, μεταξύ βασικών μετόχων.

    ΔΕΗ: Ο λόρδος με τη Bentley, τον οδηγό και το πούρο Αβάνας 

    Όπως είναι γνωστό σε όλους, οι καλοθελητές (για την ακρίβεια: οι κακοθελητές εν προκειμένω…) καραδοκούν ανά πάσα στιγμή, ούτε γιορτές δεν κάνουν.

    Στην περίπτωση της σημαντικής συμφωνίας ΔΕΗ-ENEL Ρουμανίας, εμφανίστηκαν οργανωμένα για μία ακόμη φορά οι «Κασσάνδρες».

    Αλίμονο όμως γι αυτές, διαψεύδονται στην πράξη.

    Και εξηγούμαι:  το due diligence των συμβούλων της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,28% 11,05 για τα περιουσιακά στοιχεία  της ιταλικής Enel στη Ρουμανία, συνεχίζεται κανονικά και με απόλυτα φυσιολογικούς ρυθμούς.

    Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπορεί να έχουν πολλά καλά, αλλά φέρνουν και ολιγοήμερες διακοπές.

    Αυτές οι ολιγοήμερες διακοπές, έδωσαν λαβή στους …κακοθελητές που άρχισαν τα γνωστά τροπάρια περί δήθεν «βαλτώματος στις διαπραγματεύσεις και πιθανού ναυαγίου» στο deal.

    Οι φήμες αυτές μπήκαν με …αριστοτεχνικό τρόπο σε κίνηση από το Σαββατοκύριακο του Αϊ Γιαννιού με τις πολλές γιορτές σε σπίτια οπότε  τη Δευτέρα πολλοί στη Χαλκοκονδύλη διέδιδαν υψηλόφωνα περί  «επερχόμενης αποτυχίας».

    Όπως έλεγε όμως ο μακαρίτης Φρανσουά Μιττεράν: «τα γεγονότα είναι πολύ …ξεροκέφαλα και διαψεύδουν μονίμως τους …ξεροκέφαλους!».

    Άνθρωποι από τη ΔΕΗ που γνωρίζουν καλά την πορεία των συνομιλιών  μας έλεγαν:  «με βάση της σύμβαση που συνυπέγραψε η εταιρία με την Enel οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο θα κρατήσουν κανονικά έως το τέλος του Ιανουαρίου αλλά στη σύμβαση αποκλειστικότητας περιλαμβάνεται όρος με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα παράτασης των διαπραγματεύσεων για έναν ακόμα μήνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο».

    Είναι πολύ λογικό και λόγω των γιορτών να απαιτηθούν ορισμένες μέρες ακόμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

    Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που επικρατεί, είναι πως η διοίκηση της ΔΕΗ έχει μεταθέσει χρονικά και την παρουσίαση του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου.

    Όπως μαθαίνει ο wiseman η παρουσίαση στους αναλυτές θα γίνει προς το τέλος του Φεβρουαρίου, αφού ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος της ΔΕΗ  θέλει να τους ανακοινώσει  και την  εξαγορά  των εταιρειών της Enel στη Ρουμανία, με ότι αυτό συνεπάγεται σε προστιθέμενη αξία.

    Ποιοι είναι όμως οι …ξεροκέφαλοι κακοθελητές που θέλησαν να βάλουν φωτιά στην πορεία των διαπραγματεύσεων;

    «Στοιχειώδες Γουάτσον», που έλεγε και ο Σέρλοκ:

    Ο ένας είναι ο «πρώην» (μη ρωτάτε ποιος πρώην, αυτός που βύθισε τη ΔΕΗ στις ζημιές και διαδίδει πως “από το καλοκαίρι θα είμαι πάλι στη θέση μου με κυβέρνηση συνεργασίας, είναι κανονισμένο!” άγνωστο από ποιους κανονισμένο) που πίνει μόνο πανάκριβο malt 15άρι ουίσκι και δεν κάθεται σε ησυχία ούτε λεπτό.

    Ο έτερος είναι ο αποκαλούμενος Λόρδος με τη Bentley, τον σοφέρ και το υπερμέγεθες πούρο Αβάνας, προφανώς για να του θυμίζει η Κούβα το κομμουνιστικό παρελθόν της νιότης του.

    Και φυσικά ακολουθεί το …«ξυπόλητο τάγμα» της γνωστής ομάδας συνδικαλιστών, που κατά καιρούς πήγαν με όλους (Πασόκους, Νεοδημοκράτες, Συριζαίους) ωφελήθηκαν πολλαπλώς από όλους και ονειρεύονται στο μέλλον να κανονίζουν και πάλι οι ίδιοι τους διαγωνισμούς μέσα στην επιχείρηση.

    Ο wiseman προβλέπει πως η όλη επιχείρηση ανατροπής με τον τίτλο «πούρα Αβάνας» όπως την αποκαλούν περιπαικτικά (και σημειολογικά σε σχέση με πολλών ειδών πούρα) στη ΔΕΗ, θα καταλήξει σε πλήρη αποτυχία και να δω μετά τί θα λέει ο «πρώην» και τί θα πράττει ο «Λόρδος»…

    «Γεφύρι της Άρτας» το Νέο Δικαστικό Μέγαρο

    Μία ακόμα παράταση, τη δεύτερη κατά σειρά, έως τις 31 Ιανουαρίου δίνει το ΤΑΙΠΕΔ για το δικαστικό hub αξίας 254 εκατ. Ευρώ που θα κατασκευαστεί δίπλα στον Άρειο Πάγο και το Εφετείο Αθηνών.

    Οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ μου λένε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας για το διαγωνισμό και προσθέτουν ότι το ενδιαφέρον εκ μέρους των εταιριών αναμένεται να είναι αυξημένο.

    Μάλιστα, δε μου έκρυψαν το γεγονός ότι η δεύτερη παράταση δόθηκε ύστερα από αιτήματα εταιριών.

    Με διαβεβαίωσαν δε ότι με δεδομένο ότι  σε τόσο μεγάλα έργα οι παρατάσεις είναι σύνηθες φαινόμενο,  σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του αρχικού χρονοδιαγράμματος για την επιλογή του αναδόχου και την υπογραφή της σύμβασης εντός του 2023.

    Όσον αφορά το έργο προβλέπεται η μετακόμιση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών από την Ευελπίδων στον Άρειο Πάγο με την κρατική χρηματοδότηση να ανέρχεται στα 25 εκατ. Ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Στα του έργου προβλέπονται δύο νέες αναπτύξεις  40.000 τ.μ και 10.000 τ.μ, και θα γίνει ανακαίνιση τριών οικοπέδων του υπόγειου χώρου έκτασης 45.000 τ.μ.

    Με τα νέα αυτά κτίρια στόχος τόσο του ΤΑΙΠΕΔ, που «τρέχει» το διαγωνισμό μέσω της μονάδας συμβάσεων στρατηγικής σημασίας (PPF), και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που είναι ο φορέας ευθύνης του έργου, είναι οι χωρικά κατακερματισμένες υπηρεσίες δικαιοσύνης να συγκεντρωθούν σε μία περιοχή.

    Το εστιατόριο – στέκι γνωστού φαρμακοβιομηχάνου

    Στο εστιατόριο Scorpina στο Νέο Ψυχικό συχνάζει ο γενικός διευθυντής, αντιπρόεδρος της DEMO ΑΒΕΕ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος.

    Σχεδόν κάθε Κυριακή μεσημέρι απολαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξαιρετικά ωμά του σεφ Γιάννη Λιάκου, παρέα με την οικογένειά του ή με εκλεκτούς φίλους.

    Εκεί προτιμά να κάνει και τα περισσότερα επαγγελματικά του ραντεβού, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις για νέες επενδύσεις, ενώ απολαμβάνει το ψάρι του στον ατμοσφαιρικό χώρο του δημοφιλούς εστιατορίου.

    Την Κυριακή τον είδαμε να γευματίζει παρέα με αγαπημένους του φίλους, ενώ στο διπλανό τραπέζι έτρωγε και η αδελφή του με άλλη συντροφιά.

    Pas mal…

    Τα δίνει όλα ο Θάνος Πλεύρης

    Ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη δίνει το Υπουργείο Υγείας πού συνεχίζει και αυτόν τον μήνα το πρόγραμμα με τις Λέσχες Φιλίας.

    Κλιμάκια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα επισκέπτονται όλες τις Λέσχες Φιλίας, προκειμένου να διεξαγάγουν τον απαραίτητο αιματολογικό και βιοχημικό εργαστηριακό έλεγχο στα μέλη τους.

    Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε  από τον Δήμο Αθηναίων και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα και στις ακριτικές περιοχές.

    Στόχος και φιλοσοφία του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη είναι ότι επενδύουμε στην πρόληψη, άρα εμείς αναζητούμε τους πολίτες να κάνουν τις βασικές εξετάσεις και αν υπάρχει κάτι, γρήγορα να εντοπιστεί.

    Επόμενος σταθμός, ο Νέος Κόσμος.

    Ιντρακόμ: Λίγο πριν τα 2 ευρώ; 

    Δύσκολα τα βρίσκει τεχνικά η μετοχή της Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ 3,68% 3,38 πάνω από το 1,86 και στο δρόμο για το υψηλό 52 εβδομάδων το 1,91 ευρώ.

    Η χθεσινή βουτιά 2,08% προκάλεσε αίσθηση διότι έγινε με όγκο, αφού άλλαξαν χέρια 288 χιλιάδες κομμάτια.

    Προφανής λόγος πτώσης, σύμφωνα με την αγορά δεν υπάρχει, εκτός κι αν συνδέεται με την αναβολή της γενικής συνέλευσης για την ερχόμενη Δευτέρα 16/1 που είχε σαν θέμα την απόσχιση του κλάδου των ακινήτων.

    Περίεργη συμπεριφορά πάντως, για μία εταιρεία που έχει στο ταμείο 120 εκατ. ευρώ, η αξία των ακινήτων ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ και έχει μπροστά της το deal  πώλησης της Intracom Defense.

    Τιτάν: Το ξαφνικό ράλι 

    Από πριν αλλάξει ο χρόνος έχει να δει το κόκκινο σε πρόσημο η Τιτάν TITC 0,38% 26,50 .

    Για την ακρίβεια από τις 29/12.

    Επτά συνεδριάσεις στο «συν» και κέρδη 11,3%, ενώ όλο το 2022 είχε «χάσει» περί το 10%.

    Από 1/1 μετά την αποχώρηση του Τάκη Αράπογλου, πρόεδρος του Ομίλου τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

    Η καραμπόλα αυτή κρίθηκε σκόπιμη μετά την τοποθέτηση του Marcel Cobuz σε εκτελεστική θέση στο διοικητικό συμβούλιο το περασμένο καλοκαίρι.

    Πάνω από 100 χιλιάδες κομμάτια όγκο το χαρτί είχε να δει από τον… Αύγουστο.

    Πέρα από τις επενδύσεις και την  «πράσινη» πρόκληση της τσιμεντοβιομηχανίας, οι αναλυτές που την παρακολουθούν λένε ότι ευνοείται από τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

    Business του Υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας;

    Από το 2019 δέσμευε το Ελληνικό δημόσιο ευρωπαϊκά κονδύλια για το διαγωνισμό των καμερών επιτήρησης της ΕΛΑΣ.

    Πραγματοποιήθηκαν μάλιστα ένα επίσημο πληρωμένο πιλοτικό έργο το 2020 και δύο δημόσιες Διαβουλεύσεις το 2021.

    Για 3 χρόνια πολλές εταιρίες έδιναν εξοπλισμό για αξιολόγηση, έκαναν πιλοτικά, συμμετείχαν στις δύο διαβουλεύσεις και μετέφεραν τεχνογνωσία στις επιτροπές του υπουργείου προστασίας του πολίτη.

    Άπαντες ανάμεναν τον ανοικτό διαγωνισμό, πολλές μικρομεσαίες ελληνικές εταιρίες με όλη την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία.

    Μάταια όμως γιατί κάποιοι αξιωματούχοι τον Απρίλιο του 2022, ζητήσαν από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΣ) με την  δικαιολογία του επείγοντος ( μετά τρία χρόνια καθυστερήσεων ) να παρακάμψουν τον ανοικτό  διαγωνισμό και να τους δοθεί η άδεια για απ’ ευθείας  διαπραγμάτευση με πρόσκληση εταιριών.

    Η απ’ ευθείας διαπραγμάτευση ( για τους γνωρίζοντες ) ουσιαστικά είναι ένα νόμιμο παραθυράκι για την απευθείας ανάθεση.

    Ενώ λοιπόν άπαντες περίμεναν όλες οι εμπλεκόμενες εταιρίες κάποια πρόσκληση απ’ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακάλυψαν τον Οκτώβριο του 2022 ( μισό χρόνο μετά) μία και μοναδική πρόσκληση για προσφορά σε γνωστή πολυεθνική εταιρία κινητής, που διαπιστωμένα έχει το μονοπώλιο στις επικοινωνίες κινητής του σχετικού υπουργείου και της ΕΛΑΣ ενώ δεν είχε καν εμφανισθεί  σε καμία προηγούμενη διαδικασία η διαβούλευση, ούτε είναι τεχνικά σχετική με το θέμα.

     

    Τα…ενδιαφέροντα στοιχεία

    Α. Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι προδιαγραφές του διαγωνισμού προέβλεπαν και την προμήθεια 2500 καρτών SIM για 3 χρόνια λειτουργίας των 2500 ασύρματων καμερών ( Κόστος μη προσδιορίσιμο λόγω έλλειψης ποσοτικών στοιχείων στις προδιαγραφές – αλλά άνω του 1,5 εκ €) που μόνο η συγκεκριμένη εταιρία κινητής μπορεί να προμηθεύσει.

    Στα 7 εκ της προκήρυξης η κινητή ελέγχει κοστολογικά το 20%, άρα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

    Κανείς δεν φαντάστηκε ότι μια εταιρεία που ελέγχει μονοπωλιακά τις κινητές τηλεπικοινωνίες της ΕΛΑΣ, άρα τις SIM και τις χρεώσεις, θα έπαιρνε με απ’ ευθείας ανάθεση το έργο, καταργώντας στη πράξη κάθε νόμο περί υγιούς ανταγωνισμού η δεσπόζουσας θέσης.

    Β. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο των προδιαγραφών είναι ότι δεν καθορίζεται πουθενά ο τρόπος λειτουργίας και διαχείρισης οπτικού υλικού του συστήματος με ποσοτικά στοιχεία όσον αφορά το τηλεπικοινωνιακό κομμάτι και τα απαιτούμενα καθημερινά data.

    Άρα υπάρχει προφανές θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για την ανάδοχο «Εταιρία Κινητής» αφού θα έχει την ελευθερία να διαμορφώσει μια αρχιτεκτονική λειτουργίας εντάσεως δεδομένων, αδιαφορώντας για τα μηνιαία λειτουργικά έξοδα της ΕΛΑΣ, και υλοποιώντας στη πράξη το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

    Υπάρχει πλήρης έλλειψη ποσοτικών προδιαγραφών για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα στο πεδίο η τα κεντρικά και με πόσους, με τι ροές και ποσότητες video, με τι τύπους η χρόνους εργασιών, με τι μηνιαία λειτουργικά έξοδα κ.α.

    Γ. Το τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι προδιαγραφές έργου είναι τραγικά ελλειμματικές όσον αφορά το κεντρικό σύστημα διαχείρισης πειστηρίων, το επονομαζόμενο στη διεθνή πραγματικότητα  DEMS ( Digital Evidence Management System ) που θα αποτελεί και την καρδιά του έργου, ενώ οι κάμερες είναι απλά περιφερειακά συστήματα παραγωγής πειστηρίων, όπως και πολλά άλλα υποσυστήματα ( Αποτυπώματα, Αρχεία κειμένων, ΦΩΤΟ κ.α.).

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.