• Γιατί η Πειραιώς και ο Μεγάλου δίνουν ρυθμό στην αγορά, ο τραπεζίτης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τι λέει ο Ψάλτης στους συνεργάτες του

    Μεγάλου: Θα δώσει τον τόνο του επόμενου διμήνου Ήγγικεν η ώρα της τράπεζας Πειραιώς και σήμερα το απόγευμα ο Χρήστος Μεγάλου και οι συνεργάτες του θα δώσουν στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη με τα βήματα επαναφοράς της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια, διότι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση αλλά και για το τραπεζικό […]

    the wise man
    image
    the wise man

    Μεγάλου: Θα δώσει τον τόνο του επόμενου διμήνου

    Ήγγικεν η ώρα της τράπεζας Πειραιώς και σήμερα το απόγευμα ο Χρήστος Μεγάλου και οι συνεργάτες του θα δώσουν στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη με τα βήματα επαναφοράς της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια, διότι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση αλλά και για το τραπεζικό σύστημα εν γένει. 

    Διότι αν το εγχείρημα της Πειραιώς στεφθεί με επιτυχία θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, μια και η τράπεζα επί σειρά ετών ήταν ο «μεγάλος ασθενής» εξαιτίας του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διέθετε. 

    Σήμερα, λοιπόν, θα δούμε το πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων, θα μάθουμε από τον Χρήστο Μεγάλου το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η αγορά αναμένει όμως να μάθει και τον τρόπο που θα γίνει αυτή, αλλά θα μάθουμε και άλλες δύο-τρεις συνδυαστικές κινήσεις με στόχο την ενίσχυση των κεφαλαίων (θα περιλαμβάνονται στο capital plan). Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα:

    Πειραιώς Ι: ΑΜΚ ύψους 1 δισ. ευρώ

    Η στήλη πληροφορείται ότι το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα είναι 1 δισ. ευρώ. 

    Το εύρος αυτής με βάση την πρόταση των συμβούλων (Goldman Sachs και UBS) είναι από 800 εκατ ευρώ έως 1,1 δισ. ευρώ και φαίνεται πως κλειδώνει στο 1 δισ. ευρώ. 

    Η αύξηση θα γίνει με παραίτηση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων. 

    Μαθαίνω ότι η εισήγηση των συμβούλων είναι να ανοίξει βιβλίο προσφορών για εγγραφή όσων επιδιώκουν να μπουν στην αύξηση (και παλαιοί και νέοι).

    Πληροφορούμαι ότι στις επαφές που έχουν κάνει οι σύμβουλοι με τους επενδυτές το ενδιαφέρον είναι ζωηρό και οι τωρινοί μέτοχοι της τράπεζας όπως ο Τέλης Μυστακίδης και ο Τζον Πόλσον θα συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα της Πειραιώς. 

    Επίσης, 5-6 νέοι επενδυτές είναι, όπως μου μετέφεραν, έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί της συμμετοχής στην ΑΜΚ. 

    Χρηματιστές, αναλυτές, τραπεζίτες και επιχειρηματίες αναφέρουν ότι η προσφορά που θα υπάρξει από την πλευρά των επενδυτών στην ΑΜΚ – δηλαδή πόσες φορές θα καλυφθεί – θα δείξει το βάθος εμπιστοσύνης των ξένων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

    Λένε, δηλαδή, πως αν η ΑΜΚ καλυφθεί από 2 φορές και πάνω, τότε αυτό θα μεταφραστεί πολύ θετικά από την αγορά και θα επηρεάσει ολοκληρωτικά την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. 

    Εαν καλυφθεί 3 φορές θα γίνει πάρτι σε όλο το ταμπλό, λένε οι χρηματιστές. 

    Επί της διαδικασίας, σε 20 ημέρες θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας και αμέσως μετά δηλαδή εντός του Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου. Άρα εως το Πάσχα θα έχουν τελειώσει τα πάντα. 

    Πειραιώς ΙΙ: Από 30 (ιδανικό σενάριο) έως 40% το ΤΧΣ

    Η κυβέρνηση από την πλευρά της έκανε όσα όφειλε για να θωρακίσει το εγχείρημα της τράπεζας Πειραιώς. 

    Με το νόμο ανά χείρας ψηφισμένο από την προηγούμενη εβδομάδα από την Βουλή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να αποφασίσει χωρίς κανένα εμπόδιο. 

    Ο ρόλος του μετά τις αλλαγές είναι καθαρά επενδυτικός και η διοίκησή του απολαμβάνει προστασία. 

    Στόχος όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι το Ταμείο να διατηρήσει μετά την αύξηση κεφαλαίου ποσοστό της τάξης του 33%. Ιδανικά όπως έλεγε στην στήλη πηγή, θα ήταν να βρεθεί στο τέλος της διαδρομής με ποσοστό 20% αλλά αυτό είναι το ιδανικό. 

    Αρα όλοι εργάζονται προς την κατεύθυνση του 33%. 

    Τώρα το ποιος θα διοικεί το Ταμείο την ώρα της αύξησης θα φανεί καθώς η διαδικασία επιλογής νέου CEO τρέχει ήδη… 

    Πειραιώς ΙΙΙ: Ο Πατέλης και ο Ηλιάδης

    Σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου θα ανακοινώσει και το πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων: ένα πακέτο (Sunrise I) ύψους από 7 έως 9 δις ευρώ και άλλα δύο υπο-πακέτα ένα με ναυτιλιακά δάνεια ύψους περίπου 600 εκατ ευρώ και ένα με χορηγήσεις leasing. 

    Οι τιτλοποιήσεις θα περάσουν μέσα από τον Ηρακλή 2. 

    Η ενορχήστρωση του διπλού στόχου της Πειραιώς, της επαναφοράς στον ιδιωτικό τομέα με ταυτόχρονη εξυγίανση του ισολογισμού της, έγινε από την συνεργασία του CEO της Χρήστου Μεγάλου με το Μέγαρο Μαξίμου και τους συμβούλους GS και UBS. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι ενημέρωση για την πορεία του πλάνου της Πειραιώς έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τακτή χρονική βάση τόσο από τον άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη όσο και από τον Χάρη Ηλιάδη της Goldman Sachs. 

    Η Obrela της Μαριάννας 

    To family office της Μαριάννας Λάτση επενδύει μεταξύ άλλων και στην ασφάλεια και κυβερνοασφάλεια. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι η οικογένεια έχει τοποθετηθεί επενδυτικά στην εταιρεία Obrela, στην οποία σχετικά πρόσφατα επένδυσε και το fund EOS του Απόστολου Ταμβακάκη. 

    Οι δύο πλευρές Μαριάννα- Ταμβακάκης συνεργάζονται εδώ και αρκετά χρόνια και πλέον η συνεργασία καλύπτεται από την κοινή τους… Obrela! 

    Διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας είναι ο Γεώργιος Πάτσης. 

    Δύο τα πρόσωπα κλειδιά στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Άπαντες επιμένουν οτι αναμένουμε τον δεύτερο και τον τρίτο παίκτη (εκτός από την κ. Λάτση) να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ο δεύτερος έχει ακουστεί έντονα. 

    Το Σαββατοκύριακο άκουσα και το τρίτο πρόσωπο. Είναι τραπεζίτης και εκπροσωπεί το old money.

    Φυσικά όλα αυτά μένει να επιβεβαιωθούν.

    Ο Ολλανδός και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Μην γελιέστε. Ο Ολλανδός της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και χρήμα έχει και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα μεγάλος παίκτης. 

    Όποιος τολμήσει να του αντισταθεί, θα τον καταπιεί για πρωινό. 

    Ακόμα και 3 Γενικές Συνελεύσεις να κάνει, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ θα γίνει. 

    Άλλωστε και τα λεφτά τα έχει στο πορτοφόλι και δεν πρόκειται να δανειστεί. 

    Τώρα από ότι ακούω οι Μπακοκαϋμενάκηδες μάλλον θα προσπαθήσουν να δανειστούν για να μπουν στην αύξηση. 

    Αλλά δεν νομίζω να βρεθεί ελληνική τράπεζα να τους δανείσει. 

    Το hive down του Ψάλτη και η νέα τιτλοποίηση

    Με γοργό ρυθμό προχωρά ο εταιρικός μετασχηματισμός της Alpha Bank. 

    Στις 2 Απριλίου θα δοθεί το πράσινο φως από την έκτακτη γενική συνέλευση για το θέμα και όπως λέει και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης στους συνεργάτες του το σχέδιο είναι on track και το δεύτερο εξάμηνο 2021 «θα έχουμε ξελαφρώσει κατά πολύ τον ισολογισμό από βάρη του παρελθόντος». 

    Η είδηση όμως είναι άλλου: η στήλη πληροφορείται ότι η διοικητική ομάδα της Alpha Bank ετοιμάζει ήδη μια νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα γίνει τους επόμενους μήνες… 

    Ήδη, συγκεντρώνονται τα δάνεια που θα μπουν στο πακέτο.  

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.