• Οι δύσκολες αποφάσεις του οραματιστή Γιώργου Περιστέρη, το μεγάλο ράλι δια χειρός Μεγάλου και οι σορτάκηδες που κάηκαν

    Ο κ. Περιστέρης προφανώς αντέδρασε ακαριαία προκειμένου το μεγάλο αυτό ποσοστό να μην περάσει σε άλλο επενδυτή.

    the wise man
    image
    the wise man

    Οι δύσκολες αποφάσεις του οραματιστή Γιώργου Περιστέρη

    Για τις κινήσεις του ισχυρού ανδρός της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακής,  Γιώργου Περιστέρη ενημερώνεστε συνεχώς από το mononews.gr.

    Όπως για παράδειγμα ότι χθες πούλησε 2,153 εκατ. μετοχές (το 1,8% του μετοχικού κεφαλαίου) της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ -0,78% 17,71  αξίας 28 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό που εκταμιεύθηκε θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά των μέτοχων της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

    Αγοραστής του πακέτου όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wise man ήταν Ελβετική Τράπεζα για λογαριασμό πελάτη της.

    Αυτό που δεν ξέρετε όμως είναι γιατί ο κ. Γιώργος Περιστέρης αποφάσισε να αγοράσει ο ίδιος μαζί με φίλιες δυνάμεις το 28% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που πουλάει η Ολλανδική Reggeborgh Invest B.V.

    Λοιπόν οι Ολλανδοί με δεδομένο ότι είχαν αποφασίσει να αποεπενδύσουν από την ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,75% 16,18 ενημέρωσαν το αφεντικό του ομίλου ότι είχαν βρει ένα διεθνή επενδυτικό όμιλο για να του πουλήσουν ολόκληρο το ποσοστό τους που είχαν στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

    Και μάλιστα σε τιμές που φτάνουν στα 11,20 ευρώ, ενώ στο ταμπλό η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ βρίσκεται στα 9,55 ευρώ.

    Ο κ. Περιστέρης προφανώς αντέδρασε ακαριαία προκειμένου το μεγάλο αυτό ποσοστό να μην περάσει σε άλλο επενδυτή. Στην ουσία σε έναν ξένο παίκτη.

    Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι εκτός από τον ίδιο τον κ. Περιστέρη,  ο οποίος θα συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την Εθνική Τράπεζα για να “σηκώσει” ένα μεγάλο μέρος του ποσού που θα χρησιμοποιήσει για την εξαγορά του 16% των μέτοχων της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, αξίας σχεδόν 160 εκατ. ευρώ και την κ. Μαριάννα Λάτση (ήδη εξαγόρασε περίπου το 8%), θα υπάρξει και 3ος ίσως και 4ος επενδυτής στην εισηγμένη εταιρεία.

    Τώρα όλη η αγορά αναμένει να μάθει ποιος θα είναι ο τρίτος και ίσως και ο τέταρτος επενδυτής που θα εξαγοράσει το 4% των μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που απομένει,  για να αποεπενδύσουν πλήρως οι Ολλανδοί.

    Νομίζω ότι θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες.

    Σε κάθε περίπτωση ο οραματιστής, κ. Γιώργος Περιστέρης απέδειξε οτι θέλει να κρατήσει γερά τα ηνία του ομίλου του και εκταμιεύει ένα τεράστιο ποσό για να το κάνει.

    Είναι ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο και τους εκατοντάδες υπαλλήλους που απασχολεί.

    Άλλωστε οι εταιρείες του είναι στην πρώτη θέση σε κλάδους όπως η ενέργεια και οι ΑΠΕ, οι παραχωρήσεις, η διαχείριση απορριμμάτων και οι υποδομές, με το συνολικό αποτύπωμα των έργων και των επενδύσεων του ομίλου να φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, καθιστώντας τον βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Πειραιώς: έγινε το μεγάλο βήμα, έδωσε τον ρυθμό

    Η στήλη έγραφε εχθές ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου θα έδινε τον τόνο στην αγορά με την ανακοίνωση του capital plan (ΑΜΚ και έκδοση Additional Tier I) αλλά και του πλάνου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).  Επίσης σας αποκαλύψαμε στον χθεσινό WISE MAN ότι η αύξηση της Πειραιώς θα γίνει με βιβλίο προσφορών (Book Bulding).

    Και πράγματι χθες η μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,27% 3,75  ήταν καρφωμένη πάνω από το 25% – μιλάμε για απίθανο ράλι – και εν τέλει έκλεισε με άνοδο 26,17% στα 0,94 ευρώ.

    Επι της ουσίας η αγορά χθες έδωσε με τον καλύτερο τρόπο το ΟΚ στον Μεγάλου για τις μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζει στην Πειραιώς.

    Το σχέδιο εξόδου της τράπεζας από την σφιχτή αγκαλιά του δημοσίου συμπαρέσυρε και τις μετοχές των υπολοίπων τραπεζών.

    Με άνοδο 5,93% έκλεισε η Εθνική ΕΤΕ -0,14% 7,06 , στο +4,26% η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,65% 1,56  και στο +3% η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,55% 1,82.

    Ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,57%.

    Όπως καταλάβατε οι τράπεζες έζησαν στιγμές δόξας στο χρηματιστήριο καθώς ο μεγάλος ασθενής που επί σειρά ετών ήταν η Πειραιώς φαίνεται να παίρνει το δρόμο της πλήρους αποκατάστασης…

    Μέσα στις προβλέψεις της ημέρας έπεσε εχθές και η στήλη Value Investor, η οποία είχε αναφέρει την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ως 1η επιλογή.

    ΤΧΣ: Η μάχη με το 30%

    Ο CEO της Πειραιώς αποκάλυψε στους αναλυτές ότι στόχος είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την αύξηση κεφαλαίου να κατέχει ποσοστό κάτω από το 33%.

    Η στήλη πληροφορείται ότι κυβέρνηση και σύμβουλοι (Goldman Sachs, UBS) εργάζονται προς την κατεύθυνση μείωσης του ποσοστό του Ταμείου στο 30%, ίσως και χαμηλότερα εφόσον υπάρξει μεγάλη ζήτηση.

    Βέβαια, η επιδίωξη μπαίνει και στο ζύγι της πολιτικής ισορροπίας καθώς το Ταμείο θα πρέπει να κρατήσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό, σε αυτή την πρώτη φάση, προκειμένου να μην υπάρξουν φωνές περί χασούρας…

    Αλλά για ποια χασούρα μπορεί κανείς να μιλήσει στην περίπτωση του ΤΧΣ όταν το 2015 η αξία των μετοχών που είχε στο χαρτοφυλάκιό του εξανεμίσθηκε και θυσιάστηκε στο βωμό της περήφανης διαπραγμάτευσης (τι πάω και θυμάμαι…).

    Έβαλε, όμως και, ο Αντρέα Ένρια το χεράκι του

    Μπορεί να πέρασε στα ψιλά αλλά το χεράκι του στο ράλι των τραπεζών το έβαλε και ο επικεφαλής του SSM Ανδρέα Ένρια, ο οποίος μας είπε πως η ΕΚΤ δεν θα δυσκολέψει τις τράπεζες ως προς τις κεφαλαιακές ανάγκες…

    Εν κατακλείδι η επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι χαλαρή με τους τραπεζίτες της ευρωζώνης γιατί άντε τώρα να επιβάλλεις αυστηρούς κανόνες σε ένα τραπεζικό σύστημα που έχει «παγώσει» – ως προς το κομμάτι των εσόδων – εδώ και ένα χρόνο.

    Το “κάψιμο” των Short

    Το μεγάλο “ράλι” της τράπεζας Πειραιώς την Τρίτη στο ταμπλό η τιμή της οποίας έκλεισε στα 0,94 ευρώ με άνοδο 26,17%, δεν έφερε μόνο χαμόγελα σε όλη την αγορά.

    Έφερε και πίκρες.

    Πίκρες σε όσους είχαν ποντάρει ότι η αύξηση της Πειραιώς θα γίνει στην περιοχή των 0,50 έως 0,60 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που βρέθηκε η μετοχή το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής.

    Ετσι οι σορτάκηδες (short selling), έτρεχαν άρον άρον να κλείσουν τις θέσεις τους άλλος με μικρότερη άλλος με μεγαλύτερη ζημιά.

    Οι θαλάσσιες business των Ρέστη-Φειδάκη

    Ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης μαζί με τον επιχειρηματία Γιώργο Φειδάκη της FG Europe αρχίζουν τις business τους στα θαλάσσια αιολικά πάρκα μέσω της εταιρείας RF Energy, στην οποία ελέγχουν ποσοστό 50%, έκαστος.

    Ο Βίκτωρ λοιπόν και ο Γιώργος ξεκινούν τις δουλειές τους στο συγκεκριμένο τομέα πέριξ της Λήμνου καθώς η επένδυση των 2 δις ευρώ πήρε το πράσινο φως και η ισχύς του θαλάσσιου αιολικού πάρκου θα ανέλθει σε 498,15 MW. Ο τομέας ανοίγει και φαίνεται πως θα προσελκύσει πολλά και μεγάλα ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

    Επομένως τα έργα της επόμενης 10ετίας θα φέρουν τρελές αποδόσεις…

    Το ερώτημα πλέον είναι σε ποιες τράπεζες θα απευθυνθούν οι συνέταιροι για χρηματοδότηση και ποιες τράπεζες θα σφαχτούν στα πόδια τους… Θα σας ενημερώσω!

    Τρίβουν τα χέρια τους στην Motor Oil

    Σήμερα θα ξεκινήσει η έκδοση του ομολόγου της Motor Oil ΜΟΗ -0,84% 25,90 ύψους 200 εκατ. ευρώ και η στήλη πληροφορείται ότι από εχθές τα νέα είναι ευχάριστα καθώς υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον…

    Μάλιστα, οι σύμβουλοι θεωρούν ότι η έκδοση έχει «κλείσει» και με καλό επιτόκιο.

    Το εύρος του είναι μεταξύ 1,90% και 2,30% αλλά μαθαίνω ότι κινείται προς τα χαμηλά…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. 

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.