• Το θαύμα του Στάσση (ΔΕΗ), η μεγάλη «μπάλα» του Περιστέρη, ο φιλοθεάμων Πιτσιλής και το φουσκωτό του… παφ πουφ εφοπλιστή

    Πάντως ο Περιστέρης έχει αποδείξει ότι παίζει μεγάλη “μπάλα” στο γήπεδο των κατασκευών και των ΑΠΕ.  ΓΕΚ και Τέρνα Ενεργειακή πρωταγωνιστούν στο Χρηματιστήριο. 

    the wise man
    image
    the wise man

    ΔΕΗ: Ρεκόρ εντολών σε Αθήνα και Λονδίνο

    Έσπασαν τα τηλέφωνα σε Αθήνα και Λονδίνο από τους επενδυτές που ήθελαν να μπουν στο ομόλογο της ΔΕΗ.

    Τα private banking της Eurobank και της Εθνικής, που λειτουργούσαν ως συντονιστές του βιβλίου προσφορών, πήραν όπως μαθαίνω φωτιά!

    Αλλά και στο Λονδίνο επικράτησε η ίδια κατάσταση στα γραφεία της Goldman Sachs με τον Χάρη Ηλιάδη να συντονίζει τους επενδυτές.

    Λοιπόν, ο Γιώργος Στάσσης αποδεικνύει πως όταν ένας manager θέλει τα καταφέρνει όλα.

    Το ομόλογο με «ρήτρα αειφορίας» συγκέντρωσε προσφορές ύψους 3 δισ. ευρώ και η ΔΕΗ άντλησε εν τέλει 650 εκατ. ευρώ αντί 500 εκατ. ευρώ όπως είχε αρχικά προγραμματίσει.

    Το επιτόκιο της έκδοσης έκλεισε στο 3,875%.

    Κι όλα αυτά από μια επιχείρηση για την οποία 1,5 χρόνο πριν όλοι γράφαμε ότι είναι έτοιμη να βγει από την πρίζα.

    Αλλά αποδεικνύεται πως όλα είναι θέμα management.

    «Είδες η ΔΕΗ;», που έλεγε και το παλιό της διαφημιστικό σύνθημα.

    Ο Τζίγγερ και η ενέργεια

    Η στήλη σας ενημέρωσε εχθές ότι η έκδοση ομολόγου από την Motor Oil, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την επόμενη Τετάρτη, θα αξιοποιήσει μέρος από τα 200 εκατ. ευρώ που θα αντλήσει για εξαγορές και επενδύσεις σε άλλους κλάδους…

    Μας επιβεβαίωσε το ενημερωτικό της εταιρείας, στο οποίο αναφέρεται ότι 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Επενδύσεις που θα γίνουν, όπως αναφέρει το ενημερωτικό, σχετικά με την ΑΠΟΚΤΗΣΗ, κατασκευή και ανάπτυξη. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για κινήσεις από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

    Η πίτα είναι μεγάλη, όπως προς τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα και σαφώς δεν μπορεί ο νέος τιμονιέρης των επιχειρηματικών συμφερόντων της οικογένειας Γιάννης Βαρδινογιάννης να απέχει…

    Γιώργος Πιτσιλής: H καίρια παρέμβαση

    Λύση στο θέμα της διαφορετικής μεταχείρισης σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ΦΠΑ για τα εισιτήρια των θεαμάτων, που μεταδίδονται διαδικτυακά, έδωσε, με παρέμβασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

    Τα εισιτήρια των συγκεκριμένων θεαμάτων (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κλπ.) επιβαρύνονταν με συντελεστή ΦΠΑ 24%, ενώ αν πρόκειται για θεάματα, που παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς, ο ΦΠΑ των εισιτηρίων είναι 6%.

    Με την εγκύκλιο 2053 που εξέδωσε ο Γιώργος Πιτσιλής, προβλέπεται ότι, για εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, που παρέχονται μέσω ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live-streaming) για όσο διαρκεί η αναστολή προσέλευσης κοινού σε ζωντανά θεάματα και ακροάματα, ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 6%.

    Γιώργος Περιστέρης: Παίζει μεγάλη μπάλα

    Για τις μετοχικές αλλαγές στην ΓΕΚ Τέρνα τα έχετε διαβάσει από τα ρεπορτάζ του mononews.gr.

    Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο Περιστέρης πήρε πίσω την εταιρεία που έστησε όλα αυτά τα χρόνια, αφού το ποσοστό του θα προσεγγίσει το 33%.

    Πάντως για να αγοράσει το ποσοστό από την Reggeborgh θα χρειαστεί περίπου 160 εκατ. ευρώ, αφού η κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ αγγίζει πλέον τα 984 εκατ. ευρώ.

    Μου λένε ότι ένα ποσοστό του ποσού θα είναι δάνειο.

    Πάντως ο Περιστέρης έχει αποδείξει ότι παίζει μεγάλη “μπάλα” στο γήπεδο των κατασκευών και των ΑΠΕ. ΓΕΚ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,48% 16,88 και Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 πρωταγωνιστούν στο Χρηματιστήριο.

    Έχουν δώσει μεγάλες αποδόσεις τους τελευταίους μήνες.

    Όσο για την Μαριάννα Λάτση, γύρω-γύρω από το project του Ελληνικού έρχεται…

    Διότι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ συμμετέχει μαζί με την Mohegan στο εγχείρημα του Καζίνο.

    Επίσης έχει μεγάλη σημασία να δούμε εάν υπάρχει και τρίτος μετοχικός παίκτης. Που είναι βέβαιο ότι υπάρχει.

     Ο Βασίλης Ψάλτης και η Bad Bank

    Με διπλωματικό τρόπο απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης στην ερώτηση της δημοσιογράφου του Bloomberg, Francine Lacqua για το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank στην Ελλάδα:

    «Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η ομάδα του έχουν αφιερώσει αρκετή προσπάθεια και χρόνο για να παρουσιάσουν αυτή την πρόταση και οι ελληνικές τράπεζες συνεργαζόμαστε για να τοποθετηθούμε και να απαντήσουμε στην κυβέρνηση ως προς την πρόταση αυτή.

    Μία επί της αρχής απάντηση είναι ότι, ενώ το Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων “Ηρακλής” είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας των τραπεζικών ισολογισμών, η ιδέα της «bad bank» θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στοχεύοντας σε δάνεια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με τελικό στόχο την αντιμετώπιση όλου του εύρους των προβληματικών δανείων».

    Πέραν της bad bank, ο CEO της Alpha Bank αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει η τράπεζα προς την κατεύθυνση μείωσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και στην πρόσφατη έκδοση του ομολόγου Tier II.

    Μετατίθεται η έναρξη των Mere λόγω lockdown

    Μικρή παράταση κάποιων εβδομάδων παίρνει όπως πληροφορείται ο WISEMAN η έναρξη λειτουργίας της Mere στην Ελλάδα.

    Το παρατεταμένο lockdown ανέτρεψε τους αρχικούς σχεδιασμούς των Ρώσων, οι οποίοι υπολόγιζαν πως περί τα μέσα Μαρτίου θα είχαν ανοίξει τις πύλες των πρώτων καταστημάτων τους επί ελληνικού εδάφους.

    Προφανώς περίμεναν πως μετά από τόσες εβδομάδες lockdown η κατάσταση θα είχε κάπως εξομαλυνθεί και τα κρούσματα θα είχαν υποχωρήσει…

    Το λιανεμπόριο πάντως παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κινήσεις των «ρωσικών Lidl», οι οποίοι απειλούν να «ταράξουν τα νερά» του κλάδου με την επιθετική τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθούν.

    Αυτό που περιμένουν να δουν είναι πόσο το εκπτωτικό μοντέλο των Mere θα «πιάσει» στην Ελλάδα και θα πείσει τους Έλληνες καταναλωτές να το αγκαλιάσουν. Λίγη υπομονή ακόμη και όλα θα φανούν στην πράξη…

     O παφ πουφ & company εφοπλιστής 

    Σας ενημερώσαμε χθες για τα καμώματα του «Βασιλάκη του γαμπρού».

    Προς το μεσημέρι, φίλος της στήλης μου έλεγε ότι ενώ θέλει να το παίζει εφοπλιστής (πράγματι το επίθετο του παραπέμπει σε εφοπλιστική οικογένεια) εν τούτοις το μόνο που έχει, είναι ένα απλό φουσκωτό!!!

    Γίγας ο γαμπρός…Παφ πουφ & company….

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.