• Γιατί η Alpha Bank είναι talk of the town, τι λέει το ΜΜ για τον Στάσση, οι Ελληνάρες της Morgan Stanley, το stop Εξάρχου στην Ellington, οι πλειστηριασμοί του Κυπριώτη και το μυστικό δείπνο του βιομηχάνου με την Δόμνα

    Από έγκυρη πηγή του Μεγάρου Μαξίμου (ΜΜ) μαθαίνω πως ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ εξελίσσεται σε …«ευνοούμενο του φεγγαριού» (μη ρωτάτε που θυμήθηκα τον τίτλο της παλαιάς αριστουργηματικής ταινίας του Όταρ Ιοσελιάνι που είχε σαρώσει στο Φεστιβάλ Βενετίας) δηλαδή εξελίσσεται σε πρόσωπο υψηλού κύρους με απόλυτη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού.

    image

    Τι συμβαίνει με την μετοχή της Alpha Bank 

    Από τις 22 Αυγούστου είχε να δει η Άλφα ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 το 1 ευρώ.

    Και πριν από τότε, στις 5 Μαίου… Αυτό για όσους αναρωτιούνται για τον μεγάλο όγκο 12 εκατ. τεμαχίων που άλλαξε χέρια χθες το χαρτί.

    Είναι η μόνη από τις τραπεζικές συστημικές μετοχές που από το ράλι που ξεκίνησε στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε την μικρότερη απόδοση περίπου 22% όταν η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 έγραφε κέρδη σχεδόν 40%, η ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 30% και η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 πάνω από 25%.

    Ανεξάρτητα από τις φήμες για είσοδο των Ολλανδών της Reggeborgh , σημασία έχει ότι η προσφορά που έβγαινε πάνω από το 1 ευρώ σκουπιζόταν σε δευτερόλεπτα.

    Και τέτοιος όγκος συναλλαγών, μόνο τυχαίος δεν –πρέπει- να είναι…

     

    Alpha Bank: Πάει προς το 1,20 Ευρώ;

    Η μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 λοιπόν είναι το talk of the town τις τελευταίες ώρες.

    Μπορεί άπαντες να διαψεύδουν το ενδιαφέρον των Ολλανδών της Reggeborgh για το ποσοστό που κατέχει ο Αμερικάνος μεγαλοεπενδυτης Paulson (περίπου 5,5%) όμως στο ταμπλό χθες έγινε «πάρτι» καθώς αλλάξαν χέρια 12 εκατ. χαρτιά.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι η μετοχή έκλεισε με κέρδη 3% στα 1,013 ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση η ανάλυση των ειδικών για την μετοχή της Alpha αναφέρει οτι: Τριπλό ανοδικό σπάσιμο για την Alpha, η κίνηση πάνω από το €1.00 με την τεχνική ανάλυση να δείχνει ξεκάθαρα την πορεία για το €1.20 και μετά το €1.40.

    Με την χθεσινή της της κίνηση η Alpha κάνει μια πολύ δυνατή τεχνική κίνηση προς τα πάνω, αφού το σπάσιμο του €1.00 διαρρηγνύει 3 σημαντικές αντιστάσεις που ‘κρατούσαν’ τη μετοχή κάτω από αυτά τα επίπεδα.

    α)Η 1η αντίσταση είναι ο κινητός μ.ο. των 200 ημερών στα €0.98.

    Η μετοχή είχε δοκιμάσει να σπάσει αυτά τον 200αρη στο rebound της άνοιξης του 2022, όταν αυτός βρισκόταν στα επίπεδα του €1.15 χωρίς επιτυχία και μετά ακολούθησε καθοδική πορεία.

    Με τη χθεσινή  κίνηση ο κινητός σπάει ανοδικά, όπως αντίστοιχα είχε γίνει τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς με breakout του τότε ορίου €1,010 και δίνοντας μια βίαια άνοδο μέχρι το €1.46 μέσα μόλις σε ένα σχεδόν μήνα, πριν διακοπεί η άνοδος αυτή από τα γεγονότα της Ουκρανίας.

    Αν η μετοχή κρατηθεί πάνω από το €0.98 μέσα από το φίλτρο των 3 ημέρων, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 25/11, τότε πιστεύουμε πως θα γρήγορα θα δούμε τα επίπεδα των €1.20 και €1.40 και εξηγούμε παρακάτω γιατί…

    β)η 2η τεχνική αντίσταση που σπάει είναι αυτή του 38,2% Fibonacci retracement στο €1.00.

    Ξεκινώντας από τα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2022 στα €1.45 και καταλήγοντας στο χαμηλό του Ιουλίου στα €0.73 έχουμε μια πτώση περί τα €0.70 μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

    Από τον Ιούλιο έχει ξεκινήσει retracement σύμφωνα με την ακολουθία των αριθμών Fibonacci και με αντίσταση στο 38.2% της κίνησης, δηλαδή το €1.00.

    Διάσπαση του 38.2% οδηγεί στο επόμενο επίπεδο του 61.8% της κίνησης δηλαδή στο €1.20 και μετά από αυτό η τιμή επιστρέφει πίσω εκεί που ξεκίνησε η πτώση στα επίπεδα του €1.40.

    Πάλι όπως και με τον 200αρη και χρησιμοποιώντας φίλτρο 3 ημερών μέχρι την Παρασκευή, διάσπαση του Fibonnaci οδηγεί την τιμή της Alpha σε υψηλότερα επίπεδα..

    γ) η 3η τεχνική αντίσταση που σπάει είναι αυτό που ονομάζουμε τριπλή κορυφή (triple top) .

    Αυτά είναι πάλι τα επίπεδα του €1.00 τα οποία δεν διασπάστηκαν στην ανοδική κίνηση του Ιουνίου ούτε και του Αυγούστου της φετινής χρονιάς.

    Διάσπαση του triple top δίνει κίνηση που ισοδυναμεί με τη διαφορά μεταξύ του low price του σχηματισμού, δηλαδή το €0.75 και του επιπέδου αντίστασης που είναι το €1.00, μια κίνηση δηλαδή της τάξης περί των €0.25 οδηγώντας μας πάλι με ακρίβεια στα επίπεδα του €1.20.

    Συνοψίζουμε πως σπάνια βλέπουμε συνδυαστικά τέτοια breakout όπως στη μετοχή της Alpha τώρα και πιστεύουμε πως έρχεται δυνατή ανοδική κίνηση με στόχους τα επίπεδα τιμών που αναφέραμε, €1.20 και €1.40 δίνοντας μια απόδοση που φτάνει το 40% και μπορεί να επιτευχθεί σχετικά γρήγορά καθώς οι κινήσεις που ακολουθούν τέτοια ‘σπασίματα’ είναι δυνατές και πολύ έντονες.»

    Αυτά μου λένει οι ειδικοί, αυτά σας λέω…

     

    Ποια Funds διεκδικούν τον Φορέα αγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

    Πέντε μεγάλα funds θα μετάσχουν τελικά στον « ανταγωνστικό διάλογο» με το Υπουργείο Οικονομικών για τη σύσταση του φορέα αγοράς και επαναμίσθωσης των Ακινήτων.

    Πρόκειται για Bain Capital Credit, Christofferson, Robb & co, LLC, Fortress Credit Corp., Association of Companies “KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC” and LCM Capital LLP.

    Το project είναι από τα μεγαλύτερα του Δημοσίου που τρέχουν αυτό τον καιρό καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ .ευρώ.

    Η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με το Υπουργείου Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2023 και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Απριλίου.

    Εντός του Μαΐου 2023 θα επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής, εντός δύο μηνών εκτιμάται ότι θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης με τον επενδυτή και η συμφωνία θα επικυρωθεί στη Βουλή έως τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.

     

    Τέλος στις συζητήσεις Εξάρχου – Ellington

    Προ ολίγων ωρών και ενώ βρισκόμουν σε γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας έμαθα ένα ιδιαίτερα hot νέο.

    Προ 2 εβδομάδων λοιπόν είχαν ξεκινήσει μυστικές κουβέντες μεταξύ των μεγαλομέτοχων της Ιντρακάτ και της Παγκρήτιας (Εξάρχου-Μπάκος- Καυμενάκης) με την Ellington για το project της Τράπεζας Αττικής.

    Όπως έχει αποκαλύψει ο WISEMAN, η Ellington έχει δεσμευτεί να βάλει 100 εκατ. ευρώ στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Αττικής.

    Επιπρόσθετα 30 εκατ. θα βάλει το Ταμείο των Μηχανικών και 360 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σύνολο δηλαδή 490 εκατ. ευρώ.

    Οι μυστικές συζητήσεις, λοιπόν, αφορούσαν το ενδεχόμενο οι μεγαλομέτοχοι της Παγκρήτιας να τοποθετήσουν στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής, ένα σημαντικό ποσό  (άνω των 60  εκατ. ευρώ) από τα συνολικά 100 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί να βάλει η Ellington.

    Όμως χθες αργά το βράδυ, οι συζητήσεις μεταξύ των μεγαλομέτοχων της Παγκρήτιας και του Ellington Solutions διεκόπησαν οριστικά.

    Κατά τα λοιπά, η στρατηγική συνεργασία στον τομέα των REOs (Real Estate Owned) μεταξύ  Intrakat και η Ellington Solutions,  με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτουν και διαχειρίζονται οι δυο όμιλοι στην ελληνική αγορά, προχωράει κανονικά.

    Μετεξεταστέος για μία ακόμη χρονιά ο Βλαστός της ΕΤΑΔ από την Κομισιόν

    Κατώτερες των προσδοκιών των Ευρωπαίων εταίρων εξακολουθούν να είναι οι επιδόσεις της ΕΤΑΔ, η οποία ακόμη δεν έχει δημοσιεύσει Ισολογισμό για το 2021.

    Στην πρώτη μεταπρογραμματική έκθεσή της, η Κομισιόν επαναλαμβάνει πως η ΕΤΑΔ δεν έχει ακόμη αποδώσει ικανοποιητικές επιδόσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιό της και κατά προτεραιότητα θα αναπτυχθεί στρατηγική για τη σημαντική βελτίωση αυτών των επιδόσεων.

    Παρά ταύτα ο επικεφαλής της Στέφανος Βλαστός του οποίου η θητεία λήγει περί τα τέλη Νοεμβρίου,  παραμένει ακλόνητος στη θέση του .

    Η Κομισιόν διαπιστώνει επίσης πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των περιουσιακών στοιχείων δεν είναι επιλέξιμο για μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ (όπως όχθες ποταμών, δασικές εκτάσεις, υγρότοποι ή οικόπεδα ιδιαίτερου πολιτιστικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος), ενώ μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί στην εταιρεία προς αξιοποίηση μόλις 186 ακίνητα.

    Επιπροσθέτως υπάρχουν και τα  εμπόδια που μπαίνουν σε περιοχές όπου δεν είχαν ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες και από τη γενικά περιορισμένη ποιότητα των διαθέσιμων δεδομένων.

    Από την έκθεση δε λείπει η αναφορά στα καταπατημένα (υπολογίζονται σε 70.000), με την Κομισιόν να εναποθέτει τις ελπίδες της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση του καθεστώτος των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που έχουν καταληφθεί παράνομα από ιδιώτες κι έχει ως στόχο την επίλυση ενός «μακροχρόνιου ζητήματος».

     

    Η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει την ΑΜΚ της Lavipharm

    Toυς όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της – αυτή που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην αποτίμηση μίας ιατρικής πατέντας – ανακοίνωσε χθες η Lavipharm.

    H αύξηση λοιπόν θα είναι μέχρι 58 εκατ. ευρώ και  θα γίνει με την έκδοση 193,3 εκατ. νέων μετοχών, όπως πληροφόρησε η εταιρεία χθες.

    Η τιμή διάθεσης θα γίνει στα 34 λεπτά και η αναλογία 10 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά.

    Οι όροι αυτοί είναι μάλλον δυσβάστακτοι για τους υφιστάμενους μετόχους, αλλά περισσότερα και πιο αναλυτικά μπορείτε επ αυτού να διαβάσετε στο σημερινό ρεπορτάζ του Δημήτρη Κόκκορη.

    Πάντως τυπικά , η κεφαλαιαγορά δεν έχει εγκρίνει ακόμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι το οποίο, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακές πηγές αναμένεται από μέρα σε μέρα.

     

    Οι Έλληνες της Morgan Stanley

    Όλα φαίνεται να είναι έτοιμα για το μεγάλο event της Morgan Stanley που θα γίνει στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.

    Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

    Επίσης θα μιλήσουν και οι επικεφαλής των 4 συστημικών τράπεζων.

    Δηλαδή Φωκίων Καραβίας, Χρήστος Μεγάλου, Παύλος Μυλωνάς και Βασίλης Ψάλτης.

    Από την πλευρά της Morgan Stanley την κύρια ευθύνη του event έχουν “δυο Ελληνάρες”.

    Οι Κωνσταντίνος Κωστόπουλος  και Πάρις Καλλιτσάντσης. Από την πλευρά του Χρηματιστηρίου Αθηνών η head of marketing Κατερίνα Καράμπαμπα.

    Να σημειωθεί ότι ο  Πάρις είναι ο γιος του Σάκη Καλλιτσάντση (τεως μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ) ο οποίος μάλιστα έχει παντρευτεί την Αγγελική Στασινοπούλου, που επίσης εργάζεται στην Morgan Stanley.

    To ζευγάρι παντρεύτηκε τον Μάϊο του 2022.

    Στο Λονδίνο θα ταξιδέψουν εκπρόσωποι από 25 μεγάλες ελληνικές εταιρίες εισηγμένες και μη.

    Πάντως σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία ακόμα δεν έχει καταρτιστεί η λίστα με τις εταιρείες που θα συμμετέχουν.

    Κωνσταντίνος Κωστόπουλος Investment Banking, Morgan Stanley
    Πάρις Καλλιτσάντσης Morgan Stanley

    Μάχη Intrakat και Interkat για οδικό έργο αξίας 35 εκατ. Ευρώ

    Σε μάχη με δύο μονομάχους μαθαίνω ότι εξελίσσεται ο διαγωνισμός του Υπουργείου Υποδομών για την Παράκαμψη Γιάλοβας αξίας 35 εκατ. ευρώ, καθώς το έργο διεκδικούν η Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 με CEO τον Αλέξανδρο Εξάρχου και η Interkat του Πανουργιά Παπαϊωάννου.

    Να σημειώσω, επίσης, πως απούσα από τη διεκδίκηση θα είναι σίγουρα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 , ενώ για τη στάση των Ομίλων ΑΒΑΞ metoxes metoxi=ΑΒΑΞ]  και Ελλάκτωρ metoxes metoxi=ΕΛΛΑΚΤΩΡ] θα μάθουμε σήμερα όπου θα γίνει και επίσημα η αποσφράγιση των προσφορών που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι.

    Μου κάνει μάλιστα εντύπωση το γεγονός ότι η Interkat δεν κατεβαίνει μαζί με την ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου, καθώς οι δύο εταιρείες είχαν δημιουργήσει ένα κοινό μπλοκ για τη συμμετοχή σε δημόσια οδικά έργα.

    Θα θυμάστε που οι δύο εταιρείες είχαν κάνει το «μπαμ» με το Μπράλος-Άμφισσα κόστους 285 εκατ. ευρώ, για το οποίο είχαν δώσει την καλύτερη προσφορά, αλλά αποκλείστηκαν, ενώ πρόσφατα υπέγραψαν το Δράμα-Καβάλα αξίας 60 εκατ. ευρώ

    Όσον αφορά την Intrakat, αυτή  κατεβαίνει μόνη της στον διαγωνισμό σε μία κίνηση «επίδειξης δύναμης»,  δείχνοντας έτσι ότι μπορεί να «χτυπήσει από μόνη της» μεγάλα έργα.

    H θετική έκπληξη του Caras στον ΟΠΑΠ

    Δεν χαλάει χατίρια ο Jan Caras και έδωσε υψηλότερο EBITDA στους αναλυτές, 720 εκατ. ευρώ, που πίστευαν δικαίως απ΄ότι απεδείχθη , ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το τρίτο τρίμηνο ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 , οδηγούν ένα υψηλότερο ετήσιο  EBITDA.

    Πράγματι λοιπόν ο  CEO του ΟΠΑΠ προχώρησε στην αναβάθμιση της εκτίμησης για τα EBITDA του 2022 στα 720 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχει σοβαρή περίπτωση εν μέσω  Μουντιάλ και της χριστουγεννιάτικης περιόδου ακόμα και η εκτίμηση αυτή να ξεπεραστεί.

    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου, η διοίκηση του Οργανισμού είχε μειώσει την αρχική εκτίμηση στα 700 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στις οικονομίες παγκοσμίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού .

    Θυμίζουμε ότι η αρχική πρόβλεψη , όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου , έκανε λόγο για EBITDA 720 και 740 εκατ. ευρώ , επομένως τώρα η διοίκηση επιστρέφει σε αυτή.

    Για το τέταρτο τρίμηνο δεν υπάρχει λόγος για να μην αισιοδοξεί είπε η διοίκηση, όπως και για την επόμενη χρονιά, τονίζοντας πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα φέρει καλά αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια εκτίμηση, ενώ τόνισε πως τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν θα πρέπει να υποεκτιμηθούν.

    Αναφορικά με τη μερισματική πολιτική, αναλυτές ρώτησαν αν θα είναι στα περσινά επίπεδα (1,50 ευρώ) και η διοίκηση επανέλαβε την υπόσχεση για τουλάχιστον 1 ευρώ.

     

    Δείπνο στο Βαρούλκο: Η Δόμνα και ο μεγαλοβιομήχανος

    Ο Πειραιάς παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για τους καλοφαγάδες,  που θέλουν να συνδυάσουν την πολιτική ζύμωση με την γαστρονομία.

    Παρά το χθεσινό ψιλόβροχο, ένας φίλος  της στήλης, που είναι γοητευμένος με την ανάπλαση που έχει γίνει στο Τουρκολίμανο, πήγε να απολαύσει τους ψαρομεζέδες του Λευτέρη Λαζάρου, στο “Βαρούλκο”.

    Όπως μου μετέφερε  είδε σε ένα μεγάλο τραπέζι να κάθονται η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και περίπου είκοσι μεγαλογιατροί του Πειραιά.

    Στο τραπέζι ήταν και ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας που έχει έδρα στο Πικέρμι, ELPEN, Δημήτρης Πενταφράγκας.

    Όπως, κατάλαβε ο φίλος, ο φαρμακοβιομήχανος ήταν ο οικοδεσπότης της μεγάλης παρέας.

    Προφανώς, ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσει η Δόμνα Μιχαηλίδου τους μεγαλογιατρούς, του Πειραιά που το πελατολόγιο τους είναι σχεδόν όλοι οι εκλογείς της  εκλογικής της περιφέρειας της Δόμνας.

     

    Ο ανταγωνισμός για τις λίστες της ΝΔ στον Πειραιά

    Μία που αναφερθήκαμε στην Δόμνα και την επικείμενη κάθοδο στις εκλογές, διαβλέπω ότι ο ανταγωνισμός στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο του Πειραιά θα είναι έντονος.

    Όπως με ενημερώνουν ο γιατρός Νίκος Βλαχάκος, ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος με τη Ν.Δ στις δημοτικές εκλογές του 2019, φέρεται να έχει πάρει το πράσινο φως από τον πρόεδρο Κυριάκο.

    Να  σας θυμίσω ότι σήμερα η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πέντε βουλευτές (Κατσαφάδος, Μελάς, Δούνια, Μανωλάκος, Μπουτσικάκης).

    Για να ολοκληρώσω το ρεπορτάζ, στο παιχνίδι της ψήφου έχει μπει δυνατά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος αθόρυβα προωθεί τον άνδρα της κόρης του, Χριστίνας, Γιάννη Μελά.

    Για να συμπληρωθεί το παζλ των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας στον Πειραιά πρέπει να συμπληρωθεί ακόμη με μία γυναίκα. Όρκο δεν παίρνω, αλλά υποψιάζομαι ότι θα είναι από το χώρο του αθλητισμού.

     

    O ξενοδόχος και η άγρια δύση

    Λοιπόν προ ημερών μου έλεγε ένας φίλος για «τον γίγαντα της ελληνικής επιχειρηματικότητας τον ξενοδόχο Κωνσταντίνο Κυπριώτη».

    Πηγές λένε ότι “είναι ο ξενοδόχος που έχει ρίξει κανονικό πιστόλι σε τράπεζες χρωστάει στην εφορία κάποια εκατομμύρια και γενικά νομίζει ότι η χώρα είναι κανονική Άγρια Δύση”.

    Λοιπόν αυτόν το τύπο η Eurobank δεν τον αφήνει σε χλωρό κλαρί.

    Για μια ακόμα φορά θα βρεθεί αντιμέτωπος με 5 πλειστηριασμούς την 7η Δεκεμβρίου 2022.

    Επισπεύδουσα είναι η Eurobank και οι πλειστηριασμοί αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα την 17η Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για assets της εταιρείας «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΙ ΚΙΤΡΙΝΑ Α.Ε.», πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Κ. Κυπριώτης και αντιπρόεδρος η σύζυγός του.
    Τα προς πλειστηρίαση ακίνητα είναι:
    – Ξενοδοχειακή μονάδα με τιμή πρώτης προσφοράς 587.955,20 ευρώ
    – Οικόπεδο με τιμή πρώτης προσφοράς 53.600 ευρώ
    – Οικόπεδο με κτίσμα με τιμή πρώτης προσφοράς 270.576,80 ευρώ
    – Οικόπεδο με κτίσμα με τιμή πρώτης προσφοράς 36.024,80 ευρώ
    – Οικόπεδο με κτίσμα με τιμή πρώτης προσφοράς 170.648 ευρώ.

     

    ΜΜ: Ο Στάσσης τα πάει εξαιρετικά

    Από έγκυρη πηγή του Μεγάρου Μαξίμου (ΜΜ) μαθαίνω πως ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ εξελίσσεται σε …«ευνοούμενο του φεγγαριού» (μη ρωτάτε που θυμήθηκα τον τίτλο της παλαιάς αριστουργηματικής ταινίας του Όταρ Ιοσελιάνι που είχε σαρώσει στο Φεστιβάλ Βενετίας) δηλαδή εξελίσσεται σε πρόσωπο υψηλού κύρους με απόλυτη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού.

    Μία ακόμη αφορμή για την  εμπιστοσύνη, ήταν η  ενημέρωση που έκανε ο Στάσσης  στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές πολύ μεγάλων ξένων οίκων: Η ΔΕΗ το 2023 θα έχει σίγουρα κερδοφορία και οπωσδήποτε θα δώσει μέρισμα για τη χρήση, με μεγάλο  ωφελημένο, βεβαίως, το ελληνικό δημόσιο που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος.

    Αποτέλεσμα: υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου ξένου οίκου μίλησε με τον άνθρωπό του στο Μαξίμου και του εξέφρασε μεγάλη ευαρέσκεια για τον επικεφαλής της ΔΕΗ και τις προοπτικές του Ομίλου.

    Πολύ γρήγορα ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το πολύ θετικό κλίμα που υπάρχει για τη ΔΕΗ στους ξένους.

    Το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, του οποίου τα αποτελέσματα παρουσίασε η ΔΕΗ ήταν το πιο δύσκολο μέχρι σήμερα από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, σε ότι αφορά τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα, και είναι αξιοσημείωτο αυτό που επισήμανε ο Γιώργος  Στάσσης, ότι δηλαδή διατήρησε η εταιρεία τη λειτουργική κερδοφορία της εντός στόχων, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής.

    Εξ ού και τα κολακευτικά σχόλια.

     

    Δαγούμας –Barbara Morgante: H μεγάλη ρήξη

    Σε ρήξη αποφάσισε να οδηγήσει ο Πρόεδρος της  ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας τη σχέση της Αρχής με τη νέα ιταλική διοίκηση της ΔΕΠΑ-ΥΠΟΔΟΜΩΝ.

    Ο Ιταλός Πρόεδρος κο Nunzio Ferrulli και η διευθύνουσα σύμβουλος κα Barbara Morgante προερχόμενοι  αμφότεροι από την Italgas, που είναι ο καινούργιος ιδιοκτήτης του Ομίλου, βρίσκονται πλέον …λοκαρισμένοι από τη Ρυθμιστική Αρχή.

    Η Barbara Morgante είναι η τρίτη υψηλά ιστάμενη Ιταλίδα στην Αθήνα μετά την Πρέσβειρα της Ιταλίας κα Πατρίτσια Φαλτσινέλι  και τη φίλη της στήλης κα Ρίτα Γκάλλι «αφεντικό» του ΔΕΣΦΑ.

    Το κοσμοπολίτικο κλίμα της ελληνικής πρωτεύουσας αρέσει στις κομψές Ιταλίδες, αυτό είναι πλέον βέβαιο.

    Όπως είναι γνωστό οι Ιταλοί μάλλον δεν θα υλοποιήσουν τις συμφωνημένες επενδύσεις που προβλέπονται στα προγράμματα Ανάπτυξης 2022-2026 των τριών θυγατρικών εταιριών του Ομίλου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) κάτι που έχει εξοργίσει την ΡΑΕ.

    Η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών ήταν μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις στη χώρα, με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 733 εκατ. Ευρώ.

    Βασική συμβατική υποχρέωση  της ιταλικής εταιρείας είναι να «τρέξει» πολύ γρήγορα  τα σχέδια αξιοποίησης της επένδυσής της με την έγκριση της ΡΑΕ.

    Όμως με την  ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει, οι Ιταλοί δεν δείχνουν πρόθυμοι να υλοποιήσουν στην ώρα τους τις επενδύσεις χωρίς να αυξήσουν τα βάρη στους καταναλωτές και κινούνται πλέον με ρυθμούς «μεξικάνου ταβερνιάρη το ζεστό απομεσήμερο στη Γκουανταλαχάρα!» αν πιστέψουμε έγκυρη πηγή της Ρυθμιστικής.

    Όπως είναι γνωστό οι Ιταλοί δεσμεύτηκαν δημόσια ότι η γεωγραφική επέκταση θα αποτελέσει βασικό «όχημα» για την αύξηση της διείσδυσης του καυσίμου, ώστε οι συνδέσεις να φτάσουν το 1 εκατ. έως το 2028, από περίπου 600.000 που είναι τώρα.

    «Σήμερα  στον οικιακό τομέα οι νέες συνδέσεις είναι  μειωμένες κατά  50%, με πολλά νοικοκυριά να είναι πλέον διστακτικά στη χρήση του καυσίμου.

    Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στην περίπτωση των επαγγελματικών καταναλωτών  όλων των κατηγοριών, όπου οι νέες συνδέσεις έχουν σχεδόν παγώσει.

    Παράλληλα, αρκετές εγχώριες βιομηχανίες έχουν στραφεί σε κάποιο εναλλακτικό καύσιμο, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο με το ντίζελ ή το LPG.

    Πώς να τρέξουμε το πρόγραμμα και να επενδύσουμε λεφτά;» φέρεται να είπε σε Έλληνες συνεργάτες της  η κα Μοργκάντε.

    Στο σημείο αυτό όμως ο Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΕ είναι κατηγορηματικός και διοχετεύει την πληροφορία πως  «πρωτεύον για την Italgas είναι να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές, παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου».

    Με δύο λόγια, καλωσορίσατε στο ρινγκ!

    Μαθαίνω επίσης ότι κανείς από τους δύο εμπλεκόμενους δεν θα ήθελε από τόσο νωρίς να βγεί προς τα έξω η κόντρα, αλλά ας μην ξεχνούν πως η πληροφόρηση είναι υποχρέωση και όχι εθελοντισμός…

     

    Περαστικά στον Χάρη Παμπούκη

    Η στήλη εύχεται περαστικά στον Καθηγητή της Νομικής και μέλος του ΔΣ της Intrakat κ. Χάρη Παμπούκη (τ. Υπουργό) τον οποίο χειρούργησε επιτυχώς ο διακεκριμένος χειρουργός ουρολόγος Καθηγητής κ Αναστάσιος Κόλλιας στο ΙΑΤΡΙΚΟ Παλαιού Φαληρου».

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.