• Business

    Lavipharm: ΑΜΚ – Θηλιά για τους μικρομετόχους – Για μετοχές αξίας 422 ευρώ πρέπει να βάλουν άλλα 3.406

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    O επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας

    O επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας


    Όχι ένα, αλλά μάλλον πολλά διαδερμικά επιθέματα ενδέχεται να χρειαστούν οι μικρομέτοχοι της πολυσυζητημένης Lavipharm.  Προκειμένου να «χαλιναγωγήσουν» την κατακόρυφη άνοδο των καρδιακών παλμών που μπορεί να προκαλέσουν οι πνιγηρές  γι’ αυτούς,  οικονομικές συνθήκες, της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου.

    Στις 3 του μηνός του περασμένου Αυγούστου και λίγο πριν η εταιρεία, συμφερόντων της οικογενείας Λαβίδα, κοινοποιήσει τον οδικό χάρτη και τα…φαρμακερά «ντεσού» της κεφαλαιακής αύξησης, η μετοχή βρισκόταν στα 1,44 ευρώ. Χθες, μετά από μια βροντώδη, ημερήσια πτώση κατά 17,25%, το ευρισκόμενο επί 10 συναπτά έτη σε καθεστώς επιτήρησης «χαρτί», προσγειώθηκε στα 0,422 ευρώ. Έχοντας χάσει το 70,7% της αξίας του σε 79 μέρες συναλλαγών. Όπου ο τζίρος των μετοχών που άλλαξαν χέρια μετοχές είναι 542.207 ευρώ.

    Μεσούσης της χθεσινής συνεδρίασης η Lavipharm ανακοίνωσε της όρους της ΑΜΚ, που είναι 10,01868 ( σύν άλλα 9 δεκαδικά ψηφία) νέες μετοχές, για κάθε μία παλαιά. Με τιμή διάθεσης στα 0,34 ευρώ τη μία. Ελάχιστα πάνω από την ονομαστική αξία των 0,30 ευρώ, που είναι το έσχατο σημείο για μια κεφαλαιακή αύξηση.

    Με τα δεδομένα αυτά αν κάποιος έχει κάποιος 1.000 Lavipharm, η υφιστάμενη μετοχική του θέση αξίζει τώρα 422 ευρώ. Για να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του στην ΑΜΚ θα πρέπει να λάβει 10.018 μετοχές και να πληρώσει γι’ αυτές 3.406,12 ευρώ. Κι αν τυχαίνει να κατέχει τριπλάσια «χαρτιά» τότε η απαιτούμενη εισφορά ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

    Συνθήκες εξόχως δύσκολες αν όχι αποτρεπτικές για τους μικρομετόχους. Καθότι όπως όλα δείχνουν είναι μια ΑΜΚ σχεδιασμένη για μεγάλα βαλάντια… Που έχουν την προνομιακή ικανότητα να ρισκάρουν. Στοιχηματίζοντας σε μελλοντικές υπεραξίες.

    Το άυλο στοιχείο που εξαργυρώνει η οικογένεια Λαβίδα

    Σε  αντίθεση με όλους τους μετόχους μειοψηφίας, αλλά και με όσους νέους θελήσουν να συμμετάσχουν μέσω της διαδικασίας των αδιάθετων υπολοίπων, η οικογένεια Λαβίδα με μπροστάρη τον Τηλέμαχο, δεν θα εισφέρει απολύτως τίποτα σε μετρητά.

     Όχι γιατί κατάφερε να τετραγωνίσει τον κύκλο, αλλά γιατί  σκέφτηκε να αξιοποιήσει το διαδερμικό επίθεμα Catapresan, που είναι για τα καρδιολογικής φύσεως προβλήματα. Τα δικαιώματα παραγωγής, πώλησης και διανομής  του στην Ιταλία, ανήκουν σε εταιρεία του Λουξεμβούργου, συμφερόντων των μελών της οικογένειας Λαβίδα. Όλοι τους με διπλά ονόματα. Βενετσιάνα-Λουκία η μητέρα, σύζυγος του αείμνηστου ιδρυτή Θανάση Λαβίδα, η οποία έχει θέση Αντιπροέδρου στην εταιρεία, καθώς επίσης και τα τέσσερα παιδιά. Έλλη- Μαρία, Δανάη-Αλεξάνδρα, Φαίδρα-Ελένη  και Τηλέμαχο-Jean.

    Το άυλο αυτό περιουσιακό στοιχείο θα εξαγοραστεί από τη Lavipharm, έχοντας αποτιμηθεί η αξία του με βάση τις μελλοντικές, προσδοκώμενες οικονομικές επιδόσεις, όχι για 3-4 χρόνια, αλλά σε βάθος 23 ετών… Δηλαδή μέχρι και το 2044. Κατόπιν όλων αυτών, μέσω των οποίων αναδύεται η αίσθηση της «δημιουργικής λογιστικής», προέκυψαν ένα σταθερό και ένα μεταβλητό τίμημα: Στην πρώτη περίπτωση λογίζεται ως αντίτιμο το ποσό των 34 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη λαμβάνεται υπόψη η συμφωνία με βάση την οποία: Η Lavipharm θα δίνει για 15 χρόνια στη Λουξεμβουργιανή εταιρεία της οικογένειας Λαβίδα  (Lavipharm Group Holding S.A) το 10% επί των καθαρών εσόδων στην Ιταλία και το 5% επί των εσόδων στον υπόλοιπο κόσμο (πλην ΗΠΑ). Η παρούσα αξία του μεταβλητού αυτού ποσού έχει εκτιμηθεί στα 8,5 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά δηλαδή η αποτίμηση ανέρχεται στα 42,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 12,1 φορές τα προσδοκώμενα για εφέτος EBITDA των 3,5 εκατ. ευρώ.

    Ζωγραφίζοντας το μέλλον

    Περί της δίκαιης και εύλογης αξίας έχει αποφανθεί η ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Audit Services. Η οποία όμως δηλώνει ορθά-κοφτά μεταξύ των άλλων, ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη ή υποχρέωση, σε περίπτωση που κάποια πληροφορία ή γεγονός που παρουσιάζεται στην έκθεση αποδειχθεί ανακριβής, λανθασμένη ή παραπλανητική… Προσθέτει επίσης ότι οι προβλέψεις βασίζονται σε υποκειμενικές κρίσεις που ενδέχεται να μεταβληθούν στο μέλλον… Τέτοιες ζωγραφιές.

    Όπως και να ’χει με τη συναλλαγή αυτή η οικογένεια Λαβίδα δεν βάζει μετρητά στην ΑΜΚ αφού εισφέρει το περιουσιακό της στοιχείο των 34 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 24 εκατ. ευρώ για τη συνολική αύξηση των 58 εκατ. ευρώ θα πρέπει να τα εισφέρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Παλαιοί και νέοι.

    Θεωρείται βέβαιο ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες βολιδοσκοπήσεις στην αγορά ( κυρίως μέσω της χρηματιστηριακής του «φανταχτερού» Τάσου Αστυφίδη) έτσι ώστε να βρεθεί το νέο επενδυτικό αίμα που θα καλύψει την ΑΜΚ. Μένει όμως αυτό να πιστοποιηθεί και στην πράξη.

    Το αναπτυξιακό story που πουλάει η Διοίκηση

    Πηγές της Διοίκησης της Lavipharm  θεωρούν ότι με το διαδερμικό επίθεμα  Catapresan, κατά της αρτηριακής πίεσης, θα έρθουν σημαντικά έσοδα στα επόμενα χρόνια. Επί της ουσίας παραπάνω από εκείνα που τώρα τιμολογούνται με βάση την παρουσία μόνο στην αγορά της Ιταλίας. Διότι όπως αναφέρεται θα υπάρξει αρχικά μια σημαντική εξοικονόμηση κόστους για το προϊόν, που έχει πετύχει ήδη μεγάλη αποθεματοποίηση και από το 20024 η παραγωγική  βάση θα μεταφερθεί στην Ελλάδα.

    Παράλληλα θα υπάρξει ένταση των προωθητικών ενεργειών που ήταν εν υπνώσει τα τελευταία χρόνια, ενώ θα επιδιωχθεί και η κυκλοφορία του σε άλλη μεγάλη χώρα της Ε.Ε, πριν από την είσοδό του στη ελληνική αγορά. Με στόχο και την είσοδό του και σε άλλες χώρες. Σε συνδυασμό με τα νέα υπό ανάπτυξη προϊόντα και τη συνεργασία με τη Zentiva στην Ελλάδα, ο στόχος της Lavipharm είναι να φτάσει σε EBITDA 10,5 εκατ. ευρώ το 2024 (από 6,2 εκατ. πέρσι) και 18,5 εκατ. ευρώ το 2026. Θεραπεύοντας παράλληλα το πρόβλημα με τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και βγαίνοντας από το συναλλακτικό καθεστώς της επιτήρησης.

    Κεφαλαιακή αύξηση 8πλάσια της κεφαλαιοποίησης

    Με τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση στα ευτελή επίπεδα των 7,18 εκατ. ευρώ, η φαρμακευτική εταιρεία είχε στο εφετινό 9μηνο Ebitda 5,35 εκατ. ευρώ (-18,9%), ενώ ο καθαρός και αναταξινομημένος δανεισμός της ήταν στα 34,12 εκατ. ευρώ.

    Σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση η προωθούμενη ΑΜΚ είναι σχεδόν 8,1 φορές μεγαλύτερη. Η προηγούμενη φορά που η εταιρεία που ζήτησε χρήμα από τους μετόχους ( 37,7 εκατ. ευρώ) ήταν το 2007. Η τότε διάθεση των νέων μετοχών είχε γίνει στην ιστορική τιμή των 3,20 ευρώ ( 9,60 η αναπροσαρμοσμένη). Ωστόσο το όνειρο της κατάκτησης της αμερικανικής αγοράς με την πολυδιαφημισμένη φαιντανύλη, τσακίστηκε στα βράχια της σκληρής πραγματικότητας. Επιφέροντας μεγάλες ζημιές στην εισηγμένη και τους μετόχους που πήραν το «στοίχημα».

    Τώρα, εκείνο που επιζητείται για τη Lavipharm, με υπεραιωνόβια επιχειρηματική δράση, είναι να αφήσει πίσω το παρελθόν και να κάνει μια νέα αρχή. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει και θα τα αποδείξει ο χρόνος…

    Διαβάστε επίσης:

    Lavipharm: Στα 33,23 εκατ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις στο εννεάμηνο

    Στρατηγική συμμαχία TIKUN Europe – Lavipharm για τη διανομή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

    Lavipharm: Η αγωνία του Τηλέμαχου Λαβίδα για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ πριν από το τέλος του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ