• O Ευρωπαίος παίκτης της Alpha Bank, το μυστικό project της Mytilineos και η ένταξη στον FTSE 100 το 2024, η θρασύτατη επίθεση της Πετρόπουλος στο Μεταφορών και οι μυστικές business του Σαουδάραβα

    Χθες ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τον Wiseman.

    image

    Πρωταγωνιστεί στο ΧΑ η μετοχή της Alpha

    Στα της αγοράς, η Alpha ΑΛΦΑ 3,73% 1,67 είναι αυτή που κάνει το παιχνίδι από την αρχή της εβδομάδας στην αγορά.

    Την Τρίτη άλλαξαν χέρια 6,5 εκατ. τεμάχια.

    Την Τετάρτη 12 εκατ. τεμάχια και χθες Πέμπτη 8,5 εκατ. τεμάχια.

    Ασφαλώς και το χαρτί έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις άλλες τραπεζικές μετοχές, δεδομένου ότι, για παράδειγμα, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 3,13% 1,98 βρίσκεται στο 1,11 και το 1,145 είναι το υψηλό 52 εβδομάδων, αλλά οι τελευταίες κινήσεις στο χαρτί, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στην αγορά, παραπέμπουν σε ευρωπαίο παίκτη, ειδικά με την Wall  κλειστή χθες και σήμερα να υπολειτουργεί (Black Friday).

    Αυτό που κυκλοφορεί εντόνως είναι ότι η Reggeborgh έχει αυξήσει τη συμμετοχή της περί το 6%.

    Ειδικοί επι των αγορών αναρωτούνται ποια ΕΤΑΙΡΕΙΑ ως την επόμενη εβδομάδα που διοργανώνεται το συνέδριο της Morgan Stanley και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στο Λονδίνο με καλεσμένους 25 CEO’s από ισάριθμες εισηγμένες η μη εταιρείες θα κάνει την μεγάλη έκπληξη: Η Alpha Bank,  η ΔΕΗ ή η Τέρνα Ενεργειακή;

    Άλλωστε  εάν πράγματι γίνει η έκπληξη ως την επόμενη  Δευτέρα Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα το πουλήσει μια χαρά…

    Το μυστικό project της Mytilineos:  Στον FTSE 100 το 2024

    Προχθές ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τον Wiseman.

    Μίλησε για έναν σοβαρό μετασχηματισμό του Ομίλου, ο οποίος θα εκπλήξει ευχάριστα τους μετόχους και stakeholders.

    Οι αναγνώστες του Wiseman είχαν ενημερωθεί εδώ και καιρό για τα μελλούμενα.

    Η νέα οργανωτική δομή, θα έχει δύο πυλώνες.

    Έναν βιομηχανικό και έναν ενεργειακό.

    Όπως είπε και στην εκδήλωση στα Άσπρα Σπίτια ο κ. Μυτιληναίος, η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 2,54% 38,80  εξελίσσεται σε ένα Energy Utility της νέας εποχής.

    Όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι στη Γενική Συνέλευση ο κ. Ε. Μυτιληναίος είχε πει ότι στόχος της εταιρείας είναι να οδηγήσει την μετοχή σε παράλληλη διαπραγμάτευση σε κάποιο μεγάλο χρηματιστήριο της Δυτικής Ευρώπης.

    Σήμερα ο Wiseman σας αποκαλύπτει ότι ο στόχος της Mytilineos είναι να κάνει εισαγωγή το 2024 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και συγκεκριμένα να μπει ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στον FTSE 100.

     

    Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup και BofA

    Για το συγκεκριμένο project με την κωδική ονομασία R2 (Rerating και Relisting) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνουν αποκλειστικοί ανάδοχοι του project οι 4 κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου. 1. Goldman Sachs 2. Morgan Stanley 3. Citigroup 4. BofA

    Για να γνωρίζετε εάν δεν πίστευαν και οι τέσσερις ότι είναι εφικτό το Rerating και το Relisting με στόχο τον FTSE 100 στο Λονδίνο, δεν θα κατέβαιναν να χτυπήσουν την δουλειά.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Wiseman από το City του Λονδίνου, μετά το ελληνικό roadshow της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο (Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και Τριτη 29 Νοεμβρίου) και πριν την ανακοίνωση της νέας δομής του Ομίλου, οι τέσσερις επενδυτικές τράπεζες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.

    Η πηγή του Wiseman από το City του Λονδίνου που μας πληροφόρησε για το μυστικό project της Mytilineos μάς τόνισε ότι αυτή η προοπτική βασίζεται σε πολύ γερά θεμέλια.

    Όπως μας θύμισε η πηγή μας, η Mytilineos στις 28 Απριλίου του 2022, είχε κλείσιμο 17,88 ευρώ και ο Γενικός Δείκτης αντίστοιχα είχε κλείσιμο 925,07 μονάδες.

    Χθες ο ΓΔ έκλεισε στις 919,780 μονάδες δηλαδή θέλει μόνο μια άνοδο της τάξης του +0,57% για να φτάσει τις 925 μονάδες.

    Αυτό σημαίνει ότι η Mytilineos θα έπρεπε να ήταν ήδη στα 17,78 ευρώ, αντί στα 17,49 ευρώ που έκλεισε χθες.

    Μικρή η διαφορά θα πούμε εμείς.

    Όμως προσέξτε τώρα φίλοι αναγνώστες.

    Όταν η MYTIL είχε κλείσιμο στα τέλη Απριλίου στα 17,88 ευρώ, τότε όλη η αγορά περίμενε ότι η Mytilineos θα βγάλει 260 εκατ. ευρώ.

    Από τότε έχουν περάσει επτά μήνες και η μετοχή βρίσκεται σε χαμηλότερη τιμή.

    Όμως επειδή οι αναλυτές πλέον τοποθετούν τον πήχη της κερδοφορίας στα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή περιμένουν 53,84% μεγαλύτερα κέρδη από πριν αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές σε αυτά τα επίπεδα τιμών βρίσκουν την μετοχή πιο φθηνή με καλύτερη ορατότητα και πολύ μεγαλύτερα κέρδη.

    Αυτό θα πει τύχη.

    Η AXIA και οι τιμές στόχος

    Σκεφτείτε ότι στις 10 Νοεμβρίου του 2021 η AXIA είχε δώσει τιμή στόχο τα 23,10 ευρώ, με τον αναλυτή της να περιμένει κέρδη 267,8 εκατ. ευρώ το 2022 και 308,6 εκατ. ευρώ το 2023.

    Τώρα στο πιο πρόσφατο report που βγήκε που είναι αυτό της Πειραιώς ΠΕΙΡ 2,83% 4,00 ο αναλυτής περιμένει η Μytilineos να βγάλει το 2022 402,5 εκατ. ευρώ και το 2023 540,7 εκατ. ευρώ.

    Αυτό που κάνει την Mytilineos τόσο ελκυστική στα μάτια των ξένων, είναι το πόσο βαθιά υποτιμημένη είναι με βάση τα παγκόσμια δεδομένα.

    Συγκεκριμένα με το τελευταίο report της GS που βγήκε στις 22 Νοεμβρίου για την επενδυτική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για το 2023 μας τονίζει ότι πρέπει να τοποθετηθούμε σε μετοχές αξίας παρόλο που είμαστε μέσα σε bear αγορά.

    Συγκεκριμένα μας τονίζει ότι πρέπει να βρούμε εταιρείες με P/E2023= <12 και με ισχυρό ισολογισμό και δυνατές προοπτικές.

    Ακόμα μας τονίζει ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πάρα πολύ φθηνές.

    Ο Eurostoxx 600 χωρίς τις τράπεζες παίζει με ένα P/E2023=13 και με τις τράπεζες παίζει με ένα P/E2023=11,8 και ο FTSE 100 παίζει με ένα P/E2023=9,5.

    Αυτό σημαίνει εάν χρησιμοποιήσουμε τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Πειραιώς, που προβλέπει ότι η Mytilineos το 2023 θα εμφανίσει EBITDA 869,1 εκατ. ευρώ κέρδη 540,7 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 883,9 εκατ. ευρώ αυτό σημαίνει ότι για να παίξει η MYTIL με το P/E του Eurostoxx 600 που είναι 11,8 αυτό δίνει μια τιμή στόχο τα 44,65 ευρώ.

    Όμως οι ανάδοχοι που χτυπάνε τη δουλειά για το Rerating  και το Relisting θεωρούν ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το μέσο P/E του FTSE 100 για το 2023 που είναι 9,5.

    Αυτό σημαίνει ότι η Mytilineos για να παίξει με ένα προβλεπόμενο P/E2023=9,5 η μετοχή πρέπει να πάει 35,94 ευρώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να καταφέρει η Mytilineos να μπει στον FTSE 100 πρέπει να έχει μέσα στο 2023 μια κεφαλαιοποίηση περί των 3,8 δις. ευρώ.

    Δηλαδή να πάει στα 26,60 ευρώ.

    Όπου εκεί θα παίζει με ένα P/E2023=7.

    ΠΡΟΣΟΧΗ. Αυτό είναι χαμηλότερο και από το μέσο P/E που επικρατούσε από το 1974 και για 10 χρόνια που ήταν γύρω στο 8 σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs.

    Τι σημαίνει αυτό;

    Ότι η Mytilineos θα μπορούσε να μπει στον FTSE 100 με ένα P/E=7 στα 26,6 ευρώ με στόχο οι θεσμικοί που θα την αγοράσουν στο Λονδίνο να προσδοκούν να την πουλήσουν με ένα P/E2023=11,8 στα 44,65 ευρώ.

    NOT BAD AT ALL.

    Να έχουν μια απόδοση της τάξης του 67,5%.

    Αυτό μπορεί να σας ακούγεται τώρα τρελό αλλά οι ειδικοί «το θεωρούν απόλυτα επιτεύξιμο.»

    Για να γνωρίζετε η Mytilineos με χθεσινό κλείσιμο στα 17,49 έχει μια κεφαλαιοποίηση λίγο παραπάνω από αυτήν της ΤΕΝΕΡΓΑ.

    Συγκεκριμένα αποτιμάται στα 2.499 δις ευρώ.

    Παίζει με βάση τα στοιχεία του αναλυτή της Πειραιώς ένα προσδοκώμενο P/E2023=4,62!!!

    Και με ένα EV/EBITDA2023=3,89!!!  Απίστευτο…

    Το μυστικό project R2 είναι έτοιμο να ξεκινήσει, με τις ευλογίες των Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup και Bank of America.

    Ελντοράντο η Ελλάδα για τις ΜΚΟ

    Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς.

    Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι την Ελλάδα τα εκατομμύρια συνεχίζουν να ρέουν προς και από τις ΜΚΟ , και δυστυχώς είναι «άφθονα και μαύρα».

    Έχουμε και λέμε.

    Στην Κιβωτό του Κόσμου, παρόλο που ακόμη είναι πολύ νωρίς και δεν έχει ξεκαθαρίσει το πράγμα, ακούγεται ότι έχει “τζιράρει”  τα τελευταία χρόνια περί τα 27 εκατ. ευρώ.

    Παράδειγμα δεύτερο είναι η ΜΚΟ  Human Rights 360.

    Πρόκειται για την ΜΚΟ που πρωταγωνίστησε με την ιστορία του νεκρού κοριτσιού στον Έβρο, την οποία είχαν σπεύσει να υιοθετήσουν αμάσητη διάφοροι  δικαιωματιστές, οι οποίοι στη συνέχεια βέβαια όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν στημένη ιστορία … κατάπιαν τη γλώσσα τους.

    Η συγκεκριμένη ΜΚΟ και ο επικεφαλής της, ο ταλαντούχος Επαμεινώνδας Φαρμάκης, έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, η οποία έχει βγάλει λαβράκι.

    Το πόρισμα του Χαράλαμπου Βουρλιώτη κάνει λόγο για ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ΜΚΟ  που είχε στηθεί κατά τα πρότυπα του «καρουσέλ».

    Αλλά επειδή αναφερθήκαμε στην αρχή για χορό εκατομμυρίων.

    Στο πόρισμα ζητείται να μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση της με το ποσό των 24 εκατ. ευρώ που είχε εγκριθεί.

    Ουδείς όμως γνωρίζει πόσα εκατομμύρια έχουν περάσει ήδη μέσα από την συγκεκριμένη ΜΚΟ μία που ο ταλαντούχος κύριος Φαρμάκης (το όνομα του οποίου περιλαμβάνονταν στην λίστα Λαγκάρντ) ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη συγκέντρωση κεφαλαίων (fund raising).

    Mόνο μέσω του προγράμματος Ασυλο και Μετανάστευση σε συνεργασία με την ΣΟΛ Crowe, διαχειρίστηκαν περί τα 16 εκατ. ευρώ.

    Τείνω λοιπόν να καταλήξω ότι τα ορφανά και οι λαθρομετανάτες  μπορεί να είναι μία αρκετά προσοδοφόρα δραστηριότητα.

     Πριν καλά καλά τελειώσω τη στήλη έγινε γνωστό ότι πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1,9 δις ευρώ για τη στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ενόψει του αυριανού έκτακτου Συμβουλίου για τη Μετανάστευση.

     

    LAMDA: Σκληρό παζάρι με τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση

    Από του χρόνου το φθινόπωρο θα αρχίσουν να γεμίζουν τα ταμεία της Lamda ΛΑΜΔΑ -0,71% 7,03 από τις πωλήσεις των διαμερισμάτων και άλλων ακινήτων του Ελληνικού, όπως αποκάλυψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  Οδυσσέας Αθανασίου στους αναλυτές.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε τα πρώτα συμβόλαια πώλησης των διαμερισμάτων του Marina Tower αναμένεται να υπογραφούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

    Πάντως το σκάψιμο (προπαρασκευαστικά έργα) θα ξεκινήσει πριν από την εκπνοή του 2022.

    Οι κυρίως εργασίες για την κατασκευή του Πύργου των 200 μέτρων θα ξεκινήσουν στο πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους, μέσα σε αυτό το διάστημα θα αρχίσουν να φυτεύονται και τα πρώτα δέντρα για τη δημιουργία του πάρκου.

    Ανεξάρτητα από τα παραπάνω για το φλέγον θέμα της χρηματοδότησης από τα λεγόμενα του κ. Αθανασίου είναι ότι προμηνύεται «σκληρό παζάρι με τις τράπεζες»  με αφορμή την αναθεώρηση του business plan εξαιτίας της ανόδου του κόστους κατασκευής.

     Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει βιασύνη να σηκώσουμε παραπάνω χρηματοδότηση.»

     

    Στηρίζει τις προβλέψεις Στουρνάρα η Ιntrum

    Τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας της Ιntrum σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, «στηρίζουν» την ανησυχία που εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΤΕ 4,02% 7,51 Γιάννης Στουρνάρας (ο οποίος συντάσσεται με τη μειοψηφία της ΕΚΤ που προωθεί την πιο αργή αύξηση των επιτοκίων) για τη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

    Στην συγκεκριμένη έρευνα οι Έλληνες εμφανίζουν αρκετές αρνητικές πρωτιές μεταξύ των υπολοίπων πολιτών της Ευρωπαικής  Ένωσης.

    Επιπροσθέτως παρά την αύξηση που παρατηρείται στις καταθέσεις (ας μην ξεχνάμε βέβαια και πόσα είχαν φύγει όταν ξέσπασε η κρίση το 2011)  μόνο 4 στους 10 Έλληνες αποταμιεύουν σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη ο οποίος φθάνει το 76%.

    Στο δια ταύτα η Ελλάδα εμφανίζει αρνητική πρωτιά και στους απλήρωτους λογαριασμούς (για αυτό άλλωστε κάνουν χρυσές δουλειές οι Πάτσηδες) καθώς το 53% των Ελλήνων έχει αφήσει ανεξόφλητο τουλάχιστον ένα λογαριασμό.

    Η «επίδοση» αυτή είναι χειρότερη και από τη Ρουμανία  όπου το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο  43%..

    Επίσης στο ίδιο μήκος κύματος με τον διοικητή της ΤτΕ κινείται και η DBRS, όπως θα διαβάσετε στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που πήρε η Ελευθερία Αρλαπάνου.

     

    Ρευστό στα ταμεία της Ιntrakat

    Περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ  ετοιμάζεται να προσθέσει στα ταμεία της η Intrakat ΙΝΚΑΤ 0,60% 5,03 , καθώς μαθαίνω ότι ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καρμανλής έδωσε το πράσινο φως για τη δέσμευση πόρων για έργα που αφορούν τα αεροδρόμια της Fraport.

    Το εν λόγω έργο αφορά τη συμμόρφωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport με τα κανόνες ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας Europea Aviation Safety Agency, EASA), τα οποία είχε κατασκευάσει η Intrakat έναντι 357 εκατ. ευρώ από το 2017 έως το 2021.

    Αυτά χωρίζονται σε δύο ομάδες με την πρώτη να περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ζακύνθου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας και Ακτίου, και τη δεύτερη τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου, Σκιάθου και Μυτιλήνης.

    Τα έργα για τα αεροδρόμια φαίνεται πως κάνουν τα ταμειακά διαθέσιμα να «ίπτανται»,  καθώς η συνολική αξία των δύο έργων για λογαριασμό της Fraport αγγίζει περίπου τα 500 εκατ. Ευρώ, ενώ πριν από δύο μήνες προκηρύχθηκε ανάδοχος για την αναβάθμιση του αεροδρομίου στην Πάρο έναντι τιμήματος 42 εκατ. ευρώ.

     

    Έκλεισε η επιστροφή κεφαλαίου της Ιdeal

    Αγωνία τέλος.

    Και όπως είχε γράψει το mononews.gr από την περασμένη Τρίτη η επιστροφή κεφαλαίου της Ideal, των 0,12 ευρώ μετά την πώληση της Three Cent στην Coca Cola ΕΕΕ 1,65% 29,50 θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου.

    Αυτό, διότι η ανακοίνωση που είχε βγει την περασμένη Δευτέρα έλεγε ότι η επιστροφή θα γίνει μέχρι τις 16/12. Δικαιούχοι θα είναι όσοι κρατήσουν τις μετοχές τους μέχρι τις 6/12.


    Περιοδεία Μεγάλου στην Κρήτη

    Αισθητή έγινε χθες η απουσία του Χρήστου Μεγάλου στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας με τους διευθύνοντες συμβούλους των υπολοίπων τραπεζών.

    Η απουσία του κ. Μεγάλου ήταν πάντως δικαιολογημένη διότι όπως έμαθα ο ίδιος βρίσκεται στη Κρήτη.

    Όπως με ενημέρωσαν ο ίδιος συνοδευόμενος με αρκετά στελέχη από τη διοίκηση της Τράπεζας πραγματοποιεί περιοδεία στην Κρήτη προκειμένου να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με τις  τις διοικήσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στον ξενοδοχειακό κλάδο, , την ανανεώσιμη ενέργεια, , τη βιομηχανία – τροφίμων – ποτών, τον πρωτογενή τομέα και το λιανικό εμπόριο.

    Ποιος εφοπλιστής κάνει «ποδαρικό» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

    Σήμερα πρωί πρωί, στις 9, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, θα επισκεφθεί για άλλη μία φορά το Ναυπηγείο Ελευσίνας.

    Ο λόγος είναι ότι κατέπλευσε χθες, το φορτηγό πλοίο Star Cleo, της Star Bulk, του εφοπλιστή Πέτρου Παππά στο Ναυπηγείο Ελευσίνας. Προφανώς ο υπουργός προτίθεται να κάνει εξαγγελίες που έχουν σχέση με το μέλλον του Ναυπηγείου.

    Η είδηση που διέρρευσε ότι στις 15 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών το σχέδιο εξυγίανσης του Ναυπηγείου, καθώς και η άφιξη στην Ελευσίνα του πλοίου του Πέτρου Παππά, δημιούργησαν ευφορία ανάμεσα στους κυβερνητικούς παράγοντες, στους εργαζόμενους και στην ναυτιλιακή κοινότητα.

    Το πλοίο ήρθε στον Πειραιά από το Τουρκικό λιμάνι Martas, είναι ναυπήγησης του 2013, η συνολική του χωρητικότητα είναι 56.582 dwt, έχει μήκος 189,99 μέτρα και πλάτος 32 μέτρα και φέρει σημαία των Νήσων Μάρσαλ.

    Πετρόπουλος: Το θράσος, η επίθεση στο υπουργείο Μεταφορών και η συντριβή της μετοχής

    Σκληρή σύγκρουση με την Ελληνική κυβέρνηση και για την ακρίβεια με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,  επιλέγουν η κινεζική BYD και οι εκπρόσωποι τους στην Ελλάδα δηλαδή η εισηγμένη εταιρεία Π. Πετρόπουλος υπό την διοίκηση του προέδρου Μιχάλη Οικονομάκη (φημολογείται ότι δεν έχει καν πτυχίο πανεπιστημίου) και του CEO Θεοδώρου Αναγνωστοπούλου.

    Οι Κινέζοι της Βuild Your Dreams (BYD) που έχει αντιπρόσωπο στη χώρα μας την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ προχωρούν σε προσφυγή κατά του αποκλεισμού τους  από τον διαγωνισμό για τα πράσινα λεωφορεία συνολικής αξίας 383 εκατ. ευρώ που «τρέχει» το Υπουργείο Υποδομών.

    Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αφήνει αναπάντητα τα δύσκολα ερωτήματα που θέτουν οι αποκαλύψεις του mononews για τα ελαττωματικά οχήματα στην Ολλανδία και τα μεγάλα προβλήματα υγείας που προκαλούν τα εργοστάσια της στην Κίνα, τα οποία “δηλητηριάζουν” την  ατμόσφαιρα.

    Στην ουσία κινέζοι και οι Έλληνες σύμμαχοι τους ακολουθούν  την ρήση του Άρη Ωνάση “ρίξτε στα νομικά κάτι θα βγει” η οποία πάρα το γεγονός ότι τα λεωφορεία που πουλάει η BYB “στρίβουν μόνα τους” , σύμφωνα με μαρτυρίες Ολλανδών οδηγών, εν τούτοις έχει το θράσος να υποβάλει προσφυγές  εναντίον της Ελληνικής Κυβέρνησης.

    Πάντως η μετοχή της Πετρόπουλος έχει μια από τις χειρότερες χρηματιστηριακές συμπεριφορές μέσα στο 2022 καθώς από τις αρχές του έτους εχει υποχωρήσει κατά 25%.

    Και για να μην το ξεχάσω να ξαναρωτήσω.

    Ο πρόεδρος της Πετρόπουλος Μιχάλης Οικονομάκης, μαθαίνω ότι δεν έχει καν πτυχίο πανεπιστημίου.

    Ισχύει;

     

    Γιασέρ Αλ Ρουμαγιάν: Οι μυστικές business του Σαουδάραβα

    Πριν λίγες ημέρες  η Σαουδική Αραβία  κέρδισε την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι στο Μουντιάλ και η ημέρα κηρύχθηκε εθνική αργία από την κυβέρνηση του Ριάντ.

    Παρά την αργία όμως, οι πυκνές  επιχειρηματικές επαφές των ανθρώπων της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα για εξαγορές και επενδύσεις δεν σταμάτησαν καθόλου.

    Βεβαίως είχαν ξεκινήσει πριν το Μουντιάλ, περί τον Οκτώβριο αλλά συνεχίζονται αδιάκοπα και σε εβδομαδιαίο ρυθμό.

    Πίσω από όλη αυτή την κινητικότητα βρίσκεται ο Γιασέρ Αλ Ρουμαγιάν, ο Πρόεδρος του μεγάλου κρατικού επενδυτικού Fund της Σαουδικής Αραβίας του γνωστού Public Investment Fund (PIF) που διαχειρίζεται σχεδόν 700 δις δολάρια.

    Όπως ξέρετε πολύ καλά οι Άραβες είναι πολύ σκληροί στα παζάρια και διαπραγματεύονται κάτω από καθεστώς άκρας μυστικότητας.

    Ο Γιασέρ Αλ Ρουμαγιάν δεν έχει φυσική παρουσία στην Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο, αλλά έχει στείλει τρεις ή τέσσερις φορές τους έμπιστους ανθρώπους του στην Αθήνα για συναντήσεις με CEO μεγάλων ενεργειακών, τουριστικών και κατασκευαστικών ομίλων της χώρας.

    Οι πληροφορίες λένε ότι πριν το νέο έτος θα ανακοινωθεί μια μεγάλη εξαγορά σε έναν από αυτούς τους τρεις κλάδους, πολλοί θεωρούν πως η αναγγελία είναι σχεδόν σίγουρη.

    Οι άνθρωποι του PIF  διαμένουν σχεδόν πάντα σε εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας.

    Εν τω μεταξύ και πάντα υπό  την σκέπη του PIF,  δύο άλλοι σαουδαραβικοί όμιλοι προχωρούν με ταχύτητα ισάριθμές μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

    Η πρώτη είναι στη Νότιο Εύβοια κοντά  στην Κάρυστο με επισπεύδοντα την RSR EAGLE  σε έκταση 1.500 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία, πάνω από 100 βίλες και μαρίνα αναψυχής.

    Το συνολικό κόστος επένδυσης θα ξεπεράσει τα 240 εκατ. ευρώ.

    Γιασέρ Αλ Ρουμαγιάν: η δεύτερη επένδυση

    Η δεύτερη επένδυση είναι σε μια πανέμορφη και εν πολλοίς αναξιοποίητη παραλία του νότιου Ρεθύμνου στο Λιβυκό πέλαγος και γίνεται από τον Όμιλο Αλ Σουάικετ (AL SUWAIKET GROUP).

    Και αυτή η επένδυση σε πλήρη επένδυση θα φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πήγαινε – έλα των Σαουδαράβων στην Αθήνα όλο τον Νοέμβριο έγιναν για να κλείσουν συμφωνίες χωρίς όμως συναντήσεις με κυβερνητικούς επίσημους παράγοντες.

    Μόνο μανατζαραίους βλέπουν, άρα έχουν μπεί «στο ψητό» που λένε, στα χρήματα δηλαδή.

    Ο wiseman θα κάνει και μία πρόβλεψη: η επένδυση στην Κάρυστο θα γίνει με επιτυχία και μάλλον μέσα σε 2 – 3 χρόνια θα είναι έτοιμη.

    Αντίθετα  η φιλόδοξη επένδυση στο Ρέθυμνο θα συναντήσει μεγάλα προβλήματα και σωρεία προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (γνωστός παγκοσμίως ως MBS) δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι σε όλες τις επενδύσεις του ανά τον πλανήτη και προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρακάμπτει τις παρελκυστικές διαδικασίες.

    Να δούμε πως (και αν…) θα τα καταφέρει κ εδώ.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.