• Το big deal Μυτιληναίου-Στάσση, ο άπληστος Παπαλεξόπουλος της ΤΙΤΑΝ, ο καθυστερημένος μετροπόντικας της ΑΒΑΞ, η αγόρευση του δεινού δικηγόρου Κωνσταντόπουλου και η δικαίωση του mononews για το ρωσικό αέριο

    Ευτυχώς δηλαδή που ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αποχωρεί από τον ΣΕΒ γιατί μετά από αυτό που σας γράφω παρακάτω, έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Άνοδος σε ΜΟΗ –ΤΕΝΕΡΓ, αγορές σε Intralot

    Η αγορά χθες ήταν υποτονική με τις περισσότερες μετοχές να είναι μάλλον αδιάφορες.

    ΜΟΗ ΜΟΗ 2,18% 27,20 Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,77% 18,37 και Optima κινήθηκαν ανοδικά ενώ και ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,49% 14,41 έκλεισε με κέρδη στα 14,45 ευρώ.

    Στην Intralot συνεχίστηκαν οι αγορές 50.000 μετοχών από την πλευρά της Intracom.

    Συνολικά η Intracom τις τελευταίες δύο ημέρες, έχει αγοράσει 100.000 μετοχές της Intralot.

    Η μετοχή πάντως έκλεισε με απώλειες 1,23% στα  1,12 ευρώ.

     

    Το big deal των ισχυρών Στάσση και Μυτιληναίου

    Οι μετοχές σε ΔΕΗ και Mytilineos έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητες παρά το γεγονός ότι είχε διαρρεύσει σε χρηματιστές το μεγάλο deal των δύο πλευρών, σχετικά νωρίς.

    Εμείς στο mononews.gr σας το αποκαλύψαμε στις 17:00.

    Το είχαμε περιγράψει, ωστόσο, σε ρεπορτάζ του Σταύρου Χαρίτου την 1η Απριλίου όπου γράφαμε: «Στο παρασκήνιο συζητείται συνεργασία ΔΕΗ – Μυτιληναίου, ανακοινώσεις οι οποίες αναμένονταν στο τέλος Μαρτίου.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μυτιληναίος θα αναλάβει για λογαριασμό της ΔΕΗ την κατασκευή ενεργειακού project της Επιχείρησης στο εξωτερικό».

    Μπορεί κάποιοι να πίστεψαν ότι είναι πρωταπριλιάτικο αστείο…

    Χθες, πάντως, η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,22% 11,34 έκλεισε με οριακά κέρδη στα 12.02 ευρώ με 775.000 χαρτιά και η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,16% 38,06 στα 35,63 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 267.000 χαρτιά.

    Το deal αφορά σε νέα έργα στις ΑΠΕ πέριξ των 2 GW, αξίας 2 δισ. ευρώ.

    Δηλαδή η ΔΕΗ θα αγοράζει από τη Mytilineos έτοιμα σε λειτουργία και προς υλοποίηση φωτοβολταϊκά πάρκα.

    Η ΔΕΗ θα παραλαμβάνει τα έργα σταδιακά, σε Ελλάδα και σε 4 χώρες στο εξωτερικό (Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία) έως το 2026.

    Υπενθυμίζεται ότι το αφεντικό της εταιρείας Γιώργος Στάσσης προ ημερών, εξήγγειλε για την επόμενη τριετία ένα επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ.

    H Mytilineos αναμένεται να εγγράψει EBITDA για τις χρήσεις 2024-25 και 2026 περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    Από αυτά τα 180 εκατ. ευρώ θα τα εγγράψει για το 2024.

     

    Οι μεγάλες κινήσεις του Στάσση

    Για το νέο μεγάλο deal της ΔΕΗ με την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων πρώτοι μάθατε από το mononews.

    Αυτό που πρέπει να τονίσει η στήλη αφορά στον Γιώργο Στάσση, τον οποίο πολλές φορές έχουμε χαρακτηρίσει top manager.

    Με μεθοδικές κινήσεις, χτίζει έναν πολυσχιδή όμιλο ευρωπαϊκών διαστάσεων.

    Θα κυριαρχεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας, αλλά δεν θα μένει μόνο εκεί.

    Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από λίγα 24ωρα πέρασε και επίσημα στα χέρια της ΔΕΗ η αλυσίδα Κωτσόβολος, με τον όμιλο να έχει πλέον στο δυναμικό του ένα δίκτυο 97 φυσικών καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores.

    Η ΔΕΗ απέκτησε ένα πανελλαδικό δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας, με αποθήκες, στόλο οχημάτων κι ένα πολυκαναλικό δίκτυο πωλήσεων.

    Παράλληλα, πριν από μερικές ημέρες ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες με στόχο να προμηθεύσει οπτική ίνα σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το 2025.

    Κι όλα αυτά λίγους μήνες μετά την εξαγορά της ENEL στη Ρουμανία και μια σειρά από κινήσεις που καθιστούν κυρίαρχη την επιχείρηση σε πολλές χώρες.

    Από την πόρτα της χρεοκοπίας το 2018-2019 σε μια… πολυεθνική – καμάρι και για την ελληνική οικονομία.

     

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Άπληστος

    O Δημήτρης Παπαλεξόπουλος εκ των βασικών μετόχων της ΤΙΤΑΝ και πρόεδρος του ΣΕΒ, μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια στην απόλυτη νομιμότητα, ως επικεφαλής ενός σοβαρού συνδέσμου.

    Πάντα στις ομιλίες του είναι υπέρμαχος του μικρότερου κράτους, της αξιοκρατίας, της ταχύτατης απονομής της δικαιοσύνης κ.λ.π..

    Μάλιστα, όποτε μπορεί διαφημίζει και την εξαιρετική σχέση που έχει με το πολιτικό σύστημα της χώρας.

    Ωραία όλα αυτά αγαπητοί αναγνώστες, όταν όμως αφορούν τους άλλους και όχι τα του οίκου της ΤΙΤΑΝ.

    Ευτυχώς δηλαδή που αποχωρεί από τον ΣΕΒ γιατί μετά από αυτό που σας γράφω παρακάτω, έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

    Προσέξτε λοιπόν.

    Η ΤΙΤΑΝ προ ετών, όταν οι τιμές της ενέργειας ήταν στα ύψη, υπέγραψε με τη ΔΕΗ διετή συμφωνία με κλειστές τιμές πιο χαμηλές σε σύγκριση με εκείνη την περίοδο.

    Πρόκειται για τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) που έχουν υπογράψει οι δυο πλευρές, για την διετία 2023-2024.

    Όμως για… κακή τύχη της ΤΙΤΑΝ, έκτοτε οι τιμές έχουν υποχωρήσει αρκετά και για την ακρίβεια, σήμερα βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα…

    Αποτέλεσμα είναι σήμερα να πληρώνει η ΤΙΤΑΝ πανάκριβα την αγορά ενέργειας, που συμφώνησε εκείνη την εποχή με τη ΔΕΗ.

    Έτσι τώρα ο «πολύς, ακέραιος και αδέκαστος» κ. Παπαλεξόπουλος θέλει να χαλάσει τη συμφωνία, βάζοντας μπροστά πολιτικούς και λομπίστες, να πιέσουν τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση.

    Μάλιστα, όπως μαθαίνω οι λομπίστες του επικαλούνται και τερατώδη ψέματα του στυλ «όλες οι επιχειρήσεις έχουν προβλήματα εξαιτίας της ΔΕΗ κ.λ.π..»

    Φυσικά, όποιος διαβάσει τον ισολογισμό της ΤΙΤΑΝ για το 2023 θα διαπιστώνει την θηριώδη κερδοφορία της ενώ και η μετοχή της μόλις χθες έγραψε νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων στα 25,20 ευρώ.

    Για την ακρίβεια το 2023 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για την ΤΙΤΑΝ, με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να ανέρχονται στα €540,3 εκατ. (αύξηση 63,1%).

    Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε €268,7 εκατ. ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση το αφεντικό ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης αρνείται κατηγορηματικά να εισέλθει σε διάλογο και επαναδιαπραγματεύσεις.

    Αλήθεια τι μήνυμα περνάει ο πρόεδρος του ΣΕΒ;

    Ότι οι συμφωνίες δεν τηρούνται;;

     

    ΑΒΑΞ: Πάμε για μεγάλες καθυστερήσεις!!!

    Αγαπητοί αναγνώστες, άπαντες διαβάσατε προ ημερών το Δελτίο Τύπου (ΔΤ) που εξέδωσε η ΑΒΑΞ αναφορικά με τη γραμμή 4 του Μετρό.

    Στο ΔΤ αυτό λοιπόν η εταιρεία και προφανώς τα αφεντικά οι κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης και Χρήστος Ιωάννου, πανηγύριζαν γιατί ο μετροπόντικας ΑΘΗΝΑ, ο οποίος ξεκίνησε από την Κατεχάκη με προορισμό τον σταθμό «Ευαγγελισμός» (απόσταση 5,1 χλμ.) έχει ήδη κατασκευάσει σήραγγα 1.000 μέτρων, δηλαδή το 20% του συγκεκριμένου τμήματος, στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο που πραγματοποιείται σήμερα στην Ελλάδα.

    Επειδή είμαστε λάτρεις των μαθηματικών και της έρευνας πρέπει να σας πω ότι το ΤΜΒ (δηλαδή o Μετροπόντικας, η Tunnel Boring Machine) είναι φτιαγμένος για να κατασκευάζει σήραγγες περίπου 15 μέτρα ανά 24 ώρες.

    Επίσημα λοιπόν το TBM ξεκίνησε να «σκάβει» τον Ιούνιο του 2023.

    Άρα μετά από διάστημα 10 μηνών δηλαδή τον Απρίλιο  του 2024, το ΤΒΜ έχει ανοίξει τούνελ μόλις 1.000 μέτρα.

    Πρακτικά την ημέρα το ΤΒΜ «κατασκευάζει» σήραγγα περίπου 3,33 μέτρων.

    Για να «φτιάξει» το εναπομείναν τούνελ των 4.100 μέτρων ΚΑΤΕΧΑΚΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, με τα σημερινά δεδομένα, θα χρειαστούν επιπλέον 43 μήνες.

    Άρα εάν συνεχίσει να ανοίγει τούνελ 3,33 μέτρων ανά ημέρα, τότε η συγκεκριμένη σήραγγα θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2027 και όχι στα μέσα του 2025 (ας υποθέσουμε το καλοκαίρι) όπως υποστηρίζει η εταιρεία.

    Πρακτικά για να ολοκληρωθεί η σήραγγα των 4.100 μέτρων σε διάστημα 16 μηνών δηλαδή έως τα μέσα του 2025, θα πρέπει κάθε μήνα το TMB να ανοίγει σήραγγα 256,25 μέτρων, δηλαδή κάθε ημέρα να «σκάβει» 8,54 μέτρα.

    Πρακτικά η ΑΒΑΞ έχει μπροστά της νέες καθυστερήσεις τοι οποίες προσπαθεί να τις ρίξει στους υπεργολάβους.

    Επίσης ο κ. Ιωάννου δεν μας έχει ακόμα ενημερώσει για τον δεύτερο μετροπόντικα («Νίκη») που ακολουθεί αντίθετη πορεία.

    Έχει ξεκινήσει από τον σταθμό Βεΐκου στο Γαλάτσι και αφού κατασκευάσει 7 χλμ. σήραγγας θα συναντήσει την «Αθηνά», τον μετροπόντικα της Κατεχάκη, στον Ευαγγελισμό.

    Η πορεία υποστηρίζει η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2026.

    Περιμένουμε με αγωνία το νέο Δελτίο Τύπου.

     

    Τα γενέθλια της Δήμητρας

    Πολλούς φίλους έχει καλέσει το Σάββατο το βράδυ με αφορμή τα γενέθλια της, η Δήμητρα Κούστα

     

    Μας «πάγωσε» η Λαγκάρντ

    Ισχυρά παραμένουν τα «γεράκια» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία κράτησε σταθερά τα επιτόκια.

    Το άσχημο, όμως, είναι ότι οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ πάγωσαν κάπως τις αγορές αφού δεν δεσμεύτηκε για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, το αντίθετο μάλιστα.

    Η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μείωση τον Ιούνιο, αλλά όταν έχουν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα τα αξιολογήσουν.

    Αναγνώρισε πάντως την υποχώρηση του πληθωρισμού –στο 2,4%– και ότι αυτός συγκλίνει με τον στόχο του 2%.

    Να θυμίσουμε απλά ότι ο διοικητής της ΤτΕ έχει πει ότι θα μπορούσαν να γίνουν και τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση της μείωσης του πληθωρισμού.

    Τίποτε όμως δεν είναι δεδομένο, όπως είδαμε και με τις ΗΠΑ, με τη FED να αναβάλει για πολύ αργότερα τις όποιες κινήσεις αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

     

    Ο έμπειρος Νίκος Κωνσταντόπουλος, τα μιντιακά συγκροτήματα και οι φτωχοί Κουτσολιούτσοι…

    Είναι ωραίος αυτός ο «διάλογος» που έχει ανοίξει μεταξύ των Κουτσολιούτσων, του mononews και φυσικά του wiseman.

    Και είναι ωραίος γιατί αποκαλύπτει πολλά κρυφά στοιχεία της προσωπικότητας μιας από τις πλουσιότερες επιχειρηματικές οικογένειες, η οποία κατηγορείται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

    Στις 10 Απριλίου, τόσο σε άρθρο παρέμβαση, όσο και στη στήλη μας, ασκήσαμε κριτική στους Κουτσολιούτσους διότι εμφανίζονται να είναι πάμφτωχοι και να ζουν με βοήθεια από φίλους.

    Θέσαμε, ωστόσο, μια σειρά από ερωτήματα για τον βίο και την πολιτεία τους.

    Όπως π.χ. για τη βίλα στις Σπέτσες, τα κότερα και τα ελικόπτερα, τα πάρτι της χλιδής την ώρα που το καράβι της Folli Follie βούλιαζε, στις πλάτες των μετόχων και των ομολογιούχων.

    Θέσαμε επίσης και ερωτήματα σχετικά με το πώς η οικογένεια μπορεί και πληρώνει τους εξαίρετους δικηγόρους (τους καλύτερους και τους πλέον ακριβοπληρωμένους στην Ελλάδα) που έχει, αφού βρίσκεται… κάτω από τα όρια της φτώχειας.

    Ο wiseman διαπίστωσε στην αίθουσα του δικαστηρίου μια… οργή για τα γραφόμενά μας, λες και τα μέσα ενημέρωσης είναι για να αναρτούν δελτία τύπου κι όχι για να κρίνουν, να αποκαλύπτουν, να δημοσιοποιούν στοιχεία, ειδικά για ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο.

    Ο δικηγόρος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και της συζύγου του, Καίτης, ο επιφανής και ιδιαίτερα έμπειρος ποινικολόγος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, αισθάνθηκε την ανάγκη να «εκραγεί» για όσα δημοσίευσε το mononews και ο wiseman, αλλά χωρίς να δώσει καμιά ουσιαστική απάντηση.

    Ο πολύπειρος δικηγόρος, ένας από τους καλύτερους της Ελλάδας, ο οποίος δικαίως είναι από τους πιο ακριβούς επειδή κάνει σπουδαία δουλειά είπε ότι υπάρχουν «χυδαίοι και αδαείς μηχανισμοί» κι «ότι δεν πρέπει να παραδοθούν η ποινική δικαιοσύνη και οι κατηγορούμενοι βορά στα ανθρωποφαγικά και κανιβαλικά συγκροτήματα».

    Δεινός ρήτορας ο κ. Κωνσταντόπουλος, υπερασπίζεται τους πελάτες του.

    Αλλά και πάλι δεν απαντά κανείς για τον τρόπο που πληρώνονται οι δικηγόροι από μια οικογένεια που, όπως λέει, σχεδόν πένεται.

    Η απάντηση του mononews είναι ότι είναι υποχρέωσή μας να κρίνουμε και να σχολιάζουμε τις απολογίες των κατηγορουμένων.

    Δεν ζητάμε την καταδίκη τους, αυτό είναι δουλειά του δικαστηρίου, αλλά δεν μπορούμε να μην αναφερόμαστε σε μια επίπλαστη πραγματικότητα που επιχειρούν να κτίσουν οι κατηγορούμενοι για ένα σκάνδαλο που ενδεχομένως ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

     

    …Τα μπράβο στην πρόεδρο Βασιλική Μουγιάντση…

    Πάντως, ως δίκαιος wiseman να πω κι ένα μεγάλο μπράβο στην πρόεδρο του δικαστηρίου της υπόθεσης Folli Follie.

    Η εξαίρετη Βασιλική Μουγιάντση, αφού άκουσε τον οργισμένο Νίκο Κωνσταντόπουλο και τους εκνευρισμένους Κουτσολιούτσους είπε: «Η υπόθεση θα κριθεί από το δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει ανεπηρέαστο με βάση όσα υπάρχουν στη δικογραφία».

    Αυτό ακριβώς θέλουν όλοι οι Έλληνες.

    Μια δίκαιη απόφαση ώστε να σταλεί το μήνυμα πως η χώρα έχει Δικαιοσύνη.

     

    … Η κυρία Καίτη, η χλιδή, η μέλισσα και ο Καζαντζάκης

    Ένα δάκρυ κύλησε στο πρόσωπό μου ακούγοντας την κυρία Καίτη Κουτσολιούτσου να δικαιολογεί τη βίλα στις Σπέτσες, τα ελικόπτερα και τα κότερα.

    «Σαν οικογένεια δεν είχαμε δίψα για χρήματα, δεν κάναμε ποτέ διακοπές και αυτό το σπίτι στις Σπέτσες έγινε βορά στα ΜΜΕ.

    Το σπίτι στις Σπέτσες το χρησιμοποιούμε για τις καμπάνιες της εταιρείες, το σκάφος, το ελικόπτερο, το σπίτι στην Κηφισιά το ίδιο.

    Όλα αυτά είναι μέσα στη δουλειά μας».

    Λάθος είχε καταλάβει όλη η Ελλάδα.

    Για λόγους marketing υπήρχε όλη αυτή η χλιδή.

    Τα πανάκριβα πάρτι στις Σπέτσες, στα οποία συνωστίζονταν celebrity από την Ελλάδα και το εξωτερικό ήταν για το καλό της εταιρείας.

    Όπως και το ελικόπτερο που είχε μετατραπεί σε… ταξί για να μεταφέρει τους καλεσμένους ή το κότερο για να κάνουν διακοπές οι Κουτσολιούτσοι.

    Όλα ήταν… καμπάνιες για τη Folli Follie.

    Τo δάκρυ συνέχισε να κυλά όταν θυμήθηκα αυτό που έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο»: «Είδα κάποτε μια μέλισσα πνιγμένη μέσα στο μέλι και κατάλαβα».

     

    Η απίστευτη ιστορία για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο που… ξέχασαν οι γονείς του

    Γρήγορα ολοκληρώθηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η απολογία της Καίτης Κουτσολιούτσου.

    Τα φώτα της δημοσιότητας αυτή τη φορά ήταν πάνω της και όχι γιατί… βρέθηκε σε κάποιο κοσμικό event, αλλά ενώπιον του δικαστηρίου.

    Η πολυαναμενόμενη δική της στιγμή έφτασε λοιπόν, με την Καίτη Κουτσολιούτσου να προσπαθεί να είναι ήρεμη, παρόλο που ήταν αγχωμένη.

    Με σταθερό τόνο φωνής, η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε ότι έχει άγνοια για το τι συνέβη στην Ασία.

    Ωστόσο, η ικανότητά της να έχει διαίσθηση για τους ανθρώπους που την περιβάλλουν, της είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για τον Ιωάννη Μπεγιέτη, ενώ έπεσε έξω για τον Tonio Law, τον οποίο εμπιστευόταν.

    Βέβαια, όπως λέει και ο καλός λαός, το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται.

    Πίσω στα της απολογίας, η Καίτη Κουτσολιούτσου είπε ότι αυτό που έμαθε από την οικογένειά της είναι να έχει προίκα το όνομά της.

    Χαρακτήρισε τον σύζυγό της «αλτρουιστή, πανέξυπνο, αλλά και συγκεντρωτικό».

    Σαν μάνα είπε ότι λυπάται για τον γιο της, που βιώνει όσα έχει βιώσει μέχρι σήμερα λόγω των επιλογών των γονιών του.

    Είπε μάλιστα για τον Τζώρτζη ότι «είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος.

    Είναι άνθρωπος με μεγάλη καρδιά και υπεράνω των χρημάτων.

    Βοήθησε παρά πολύ».

    Αίσθηση προκάλεσε και μια ιστορία που διηγήθηκε για το γιο της.

    «Ήταν τόσο ήσυχο παιδί που ντρέπομαι που θα το πω αλλά όταν ήταν μωρό και τον είχα στο πορτ μπεμπέ τον ξεχάσαμε σε ένα σπίτι.

    Λυπάμαι πολύ για το γιο μου έχω και δύο εξαίρετες εγγονές.

    Τέλος, η Καίτη Κουτσολιούτσου κι εκείνη με τη σειρά της θυμήθηκε τα παλιά μεγαλεία.

    Για την ονομασία της εταιρείας, το πορτοκαλί χρώμα της αειφορίας αλλά και την πολύ δουλειά και τις θυσίες που έκαναν οικογενειακώς.

     

    Απορρίφθηκαν οι αξιώσεις της Ελλάδας πολλών δισ. κατά της ThyssenKrupp

    Θα σας πάω τώρα σε μια είδηση που ελάχιστοι γνωρίζουν, αλλά που έχει τεράστια σημασία.

    Μαθαίνω, λοιπόν, ότι το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας απέρριψε τις αξιώσεις της Ελλάδας κατά της ThyssenKrupp σχετικά με ακυρωθείσες συμβάσεις για την κατασκευή υποβρυχίων για το πολεμικό ναυτικό της χώρας.

    Η Ελλάδα είχε προσφύγει όχι μόνο κατά του γερμανικού μηχανολογικού ομίλου, αλλά και κατά των ναυπηγείων με έδρα το Άμπου Ντάμπι Privinvest και της πρώην θυγατρικής του Hellenic Shipyards.

    Επρόκειτο για διαφορά αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατά την οποία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη Wordley Partnership και τη DLA Piper, ενώ η ThyssenKrupp από τη Lenz & Staehelin στη Ζυρίχη, την ArbLit στο Μιλάνο και την KLC στην Αθήνα.

    Στην ομάδα της ελληνικής δικηγορικής εταιρείας KLC, η οποία πανηγυρίζει μια σημαντική επιτυχία, συμμετείχαν ο καθηγητής Αριστείδης Χιωτέλλης που είναι και Πρόεδρος και Ιδρυτής-Εταίρος, καθώς και ο Διευθύνων Εταίρος Παναγιώτης Τζιούμας και ο Ανώτερος Συνεργάτης, Γιάννης Φαρχούντ.

     

    Η λαθροχειρία Τούρκων και Ρώσων με το αέριο και η επίσημη δικαίωση του mononews.gr

    «Η νίκη ως παρηγοριά» είναι ο τίτλος ενός στοχαστικού βιβλίου του κορυφαίου φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου.

    Και είναι φυσικά άκρως ενθαρρυντικό που υπουργοί της κυβέρνησης δικαιώνουν το mononews.gr και το wiseman, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα, εκτός από τη… νίκη ως παρηγοριά πρέπει να υπάρξουν και σκληρά μέτρα από Αθήνα και Βρυξέλλες.

    Εξηγούμαι πάραυτα: ο wiseman είχε αποκαλύψει με δύο σημειώματα τον Μάρτιο, ότι οι Ρώσοι εξάγουν αέριο στους Τούρκους, οι τελευταίοι το αναμειγνύουν με αζερικό και το μείγμα εξάγεται χωρίς έλεγχο στην ΕΕ ως τουρκικό!

    Παραβιάζεται έτσι αναφανδόν κάθε έννοια εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο ρωσικό αέριο από τη διεθνή κοινότητα.

    Μάλιστα την κομπίνα αυτή, μας την είχε αποκαλύψει πηγή «της Πρεσβείας» στην Αθήνα (Σ.Σ. ΜΙΑ είναι Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής) προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι διά της διπλωματικής οδού, αφού ο ερίτιμος (ή … «ερίφης», διαλέγετε και παίρνετε) Ερντογάν δεν το παραδέχεται επίσημα.

    Τόσο στις 5 Mαρτίου («Η ενεργειακή απειλή, η Ελλάδα και ο Groucho Marx…») όσο και στις 9 του ίδιου μήνα  («Ρωσικό αέριο στην ΕΕ από την πίσω πόρτα της Τουρκίας») είχαμε παρουσιάσει από τον wiseman αναλυτικά τη λαθροχειρία Τούρκων και Ρώσων, προσθέτοντας μάλιστα πως γίνεται ακόμη και dumbing, δηλαδή πώληση κάτω του κόστους στις τιμές από τους Ρώσους, απλώς και μόνο για να σπάσουν το εμπάργκο.

    Είναι δηλαδή αυτό που έλεγε κάποτε ο μακαρίτης ο Χάρρυ Κλυνν πως «άμα είσαι ματσωμένος κάνεις ότι σου γουστάρει» διανθίζοντας μάλιστα την ατάκα και με άλλες εκφράσεις που δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα σοβαρό και με τεράστια επισκεψιμότητα και επιρροή site όπως το mononews.gr.

    Οι Πρόεδροι λοιπόν Τουρκίας και Ρωσίας, Ερντογάν και Πούτιν, συνεννοήθηκαν και επειδή ο δεύτερος φαίνεται να διαθέτει πακτωλό ρουβλίων, βρήκαν έναν ακόμη τρόπο να σπάσουν το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο προς ΕΕ.

     

    Επίσημη δικαίωση από την κυρία Σδούκου…

    Μετά και το δεύτερο σημείωμα του wiseman ορισμένοι (και μεταξύ αυτών και συνάδελφοι δημοσιογράφοι) έσπευσαν να μας κατηγορήσουν για «αστήρικτες και αναπόδεικτες κατηγορίες κατά της Ρωσίας», λες και έχουμε τίποτε προσωπικά με τους Μοσχοβίτες και τις Μοσχοβίτισσες.

    Ήρθε όμως τώρα η υφυπουργός ΠΕΝ, κα Αλεξάνδρα Σδούκου από τους Δελφούς, και μιλώντας για το LNG της Αλεξανδρούπολης, που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του μήνα και το χαρακτήρισε ως βασικό κομμάτι του Διαδρόμου, προσέθεσε επί λέξει:

    «Είναι πανευρωπαϊκή υποδομή, κάτι που μαρτυρά και η μετοχική του σύνθεση.

    Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι προστατευμένο από πρακτικές που μπορεί να υπονομεύσουν την εμπορική του βιωσιμότητα μακροχρόνια.

    Βλέπουμε πολλές ρωσικές εξαγωγές με LNG που μεταμφιέζεται σε τουρκικό αέριο και μπαίνει στις αγορές της περιοχής με χαμηλή τιμή».

    Καλή η δικαίωση του mononews.gr για μία ακόμη φορά, αλλά οι Βρυξέλλες τι κάνουν;

    Κοιμούνται ύπνο βαθύ;

    Και τέλος, μήπως πρέπει οι υψηλά ιστάμενοι κοινοτικοί να ψιθυρίσουν… δύο κουβεντούλες και στη βουλγαρική κυβέρνηση;

    Διότι βοά ο ευρωπαϊκός τόπος, πως η Σόφια είναι και εκείνη μέσα στο ρωσο-τουρκικό κόλπο.

    Φυσικά με το αζημίωτο.

    «Τον διάβολο πολλοί εμίσησαν, τον Μαμωνά (σ.σ. το χρήμα δηλαδή) δυστυχώς ουδείς», έγραφε ο Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος (1815-1894) που μάλιστα ήταν και Ρώσος, γεννημένος στο Ορλώφ, στη ρωσική επαρχία  Βιάτκα.

    Όπως ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι και οι γείτονές μας οι Βούλγαροι…

     

    Επιστολή Σκυλακάκη στην Κομισιόν για τις standalone μπαταρίες

    Μαθαίνω ότι ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης στέλνει οσονούπω επιστολή στην Κομισιόν για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ με standalone μπαταρίες αποθήκευσης.

    Το σχέδιο του υπουργείου είναι να μην γίνει νέα διαδικασία εξαρχής, αφού ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα η έγκριση.

    Θυμίζω πως το σημερινό διαγωνιστικό σχήμα προβλέπει τη λειτουργική ενίσχυση ενός μικρού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ.

    Επομένως, η βασική αλλαγή, που χρειάζεται το «ΟΚ» της Κομισιόν είναι η σημαντική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σταθμών ανανεώσιμων πηγών που θα συνδυάζονται με μπαταρία behind the meter.

    Όπως μου λένε στο ΥΠΕΝ, το  portfolio των ΑΠΕ με μπαταρία behind the meter, που θα προκριθούν από τους διαγωνισμούς, φτάνει τα  2.000 Μεγαβάτ.

    Οι μπαταρίες αυτές θεωρούνται η βασική «αμυντική γραμμή» του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας, μετά τη σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα.

     

    Σοκ με τις τιμές των σπιτιών

    Να σας πάω τώρα στα ακίνητα και στις τιμές τους που πολλές φορές θυμίζουν… Νέα Υόρκη.

    Ενώ δηλαδή οι μισθοί δεν αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ακίνητα.

    Πρόσφατα οικογένεια αγόρασε σπίτι 117 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη.

    Λαϊκή συνοικία τη λες.

    Πιστεύοντας ότι το αγόρασε καινούργιο ρωτάω την τιμή: «300.000 ευρώ», μου λέει, οπότε τη συγχαίρω διότι 2.500 το μέτρο μάλλον είναι… ευκαιρία. «Μεταχειρισμένο είναι, του 2005», μου λέει και μου κόβονται τα πόδια.

    Αυτή είναι η κατάσταση με τις κατοικίες στην Αθήνα.

    Σπίτια στο Παγκράτι νεόδμητα πωλούνται 4.000 ευρώ το μέτρο.

    Στο Ελληνικό, πριν καν γίνει οτιδήποτε στο Μητροπολιτικό Πάρκο, πωλούνται 6-8 χιλιάδες και στη γειτονική Γλυφάδα τα ίδια ποσά ακούγονται.

    Η ακρίβεια, κυρίως στις λαϊκές συνοικίες, αποκαλύπτεται και από πρόσφατα στοιχεία.

    Αύξηση 44% σε ένα χρόνο σε Καλλίπολη – Φρεαττύδα, συν 43,4% στη Δραπετσώνα, συν 42% στο κέντρο του Πειραιά, συν 34,9% στο Νέο Ψυχικό.

    Αύξηση 34,4% στην Παλλήνη.

    Όσο για τα ενοίκια;

    Στη Νέα Πεντέλη η αύξηση σε ένα χρόνο έφτασε το 38,5%, στην Καλλίπολη το 32,3%, στο Κορωπί το 30%.

     

    Το λάθος της V&O: Έχουμε βασίλισσα και δεν το ξέρουμε;

    Ήταν μια λαμπρή εκδήλωση, με εκλεκτούς προσκεκλημένους, αυτή που διοργανώθηκε στο θέατρο Παλλάς για την επίσημη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τα 150 χρόνια του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία: Η Ιστορία μέσα στην Ιστορία.

    Πλούσιο και το δελτίο τύπου που απέστειλε η γνωστή εταιρεία επικοινωνίας V&O των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου, το 70% της οποίας πουλήθηκε πρόσφατα σε ιταλικό κολοσσό.

    Διαβάζοντας, όμως, τους προσκεκλημένους που βρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή, ως παρατηρητικός που είμαι είδα το εξής… παράξενο.

    Σας γράφω επί λέξει από το δελτίο τύπου: «Παρευρέθηκε η βασίλισσα Άννα-Μαρία με τον πρίγκιπα Νικόλαο».

    Και διαβάζοντάς το μου ήρθαν θύμησες με βασιλικές άμαξες, τον βασιλιά Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ με την Άννα – Μαρία να χαιρετούν τον κόσμο.

    Θυμήθηκα ακόμη και τη Φρειδερίκη με τον Παύλο και τα ωραία πάρτι στο βασιλικό κτήμα του Τατοίου.

    Και το σύνθημα «Ψωμί, κι ελιά και Κώτσο βασιλιά…»

    Όμως, ξαφνικά ξύπνησα και είδα ότι ζω στο 2024, ότι έχουμε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, κι ότι το Πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα το λύσαμε στις 22 Νοεμβρίου του 1974 με το δημοψήφισμα υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

    Μήπως κάποιοι πρέπει να σοβαρευτούν και να προσέχουν τι γράφουν;

    Η βασιλική οικογένεια είναι ΤΕΩΣ.

    Τελεία και παύλα.

     

    Το παρασκήνιο για τον Φρέντι Μπελέρη κι ένα ακραίο σενάριο

    Στις 21 Μαρτίου ο wiseman έγραφε για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ: «Στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι κάποια έκπληξη θα γίνει και το ευρωψηφοδέλτιο θα είναι πιο ισχυρό και πιο «ελκυστικό» για τα δεξιά κοινά.

    Όμως, κάποιοι απέκλειαν να είναι τελικά υποψήφιος ο δήμαρχος Χειμμάρας, Φρέντι Μπελέρης.

    Κρατήστε το αυτό γιατί πολλά ακούγονται…

    Την Πέμπτη, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία πήρε την απόφαση να μην εντάξει τον φυλακισμένο δήμαρχο στο ευρωψηφοδέλτιό της, δικαιώνοντας τις επιφυλάξεις της στήλης.

    Το παρασκήνιο είναι πλούσιο.

    Στο Μαξίμου πήγαν μέχρι και γκάλοπ που έδειχναν τον Μπελέρη να βρίσκεται στην τρίτη θέση, παίρνοντας πολλές δεξιές – πατριωτικές ψήφους.

    Οι πληροφορίες λένε ότι τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα είχε προτείνει τόσο ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου (ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Μπελέρη) όσο και ο Μάκης Βορίδης, στη λογική ότι μπορεί να μειώσει τις διαρροές προς τα δεξιά κόμματα και να είναι μια συμβολική κίνηση για τους Βορειοηπειρώτες, στην Ελλάδα και την Αλβανία.

    Όμως, σφόδρα αντίθετοι ήταν, απ’ ότι μαθαίνουμε, κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

    O λόγος; Οι φόβοι ότι μια υποψηφιότητα Μπελέρη θα διατάρασσε περισσότερο τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία.

    Έτσι επελέγη να μην συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

    Όμως, για περιμένετε μέχρι τις Δευτέρα που θα ανακοινωθούν όλοι οι γαλάζιοι υποψήφιοι.

    Μπορεί να έχουμε καμιά έκπληξη με άλλον… Μπελέρη, και συγκεκριμένα με το γιο του δημάρχου, Σπύρου.

    Ενώ ακούγεται κι ένα άλλο ακραίο σενάριο.

    Να είναι υποψήφιος ο Φρέντι Μπελέρη με το κόμμα του… Ανδρέα Λοβέρδου, τους Δημοκράτες.

    Ο κ. Λοβέρδος είχε επισκεφτεί στις φυλακές τον δήμαρχο και μια υποψηφιότητά του θα έδινε άλλο βάρος στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του, ενώ δεν έχει τα «προσκόμματα» που έχει η κυβέρνηση.

     

    Είχαν… Μελέτη στο Μαξίμου

    Και μιας και μιλάμε για τα ευρωψηφοδέλτια, να σας αποκαλύψω κάτι ακόμη.

    Πριν από αρκετές ημέρες την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε η γνωστή παρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη, η οποία αυτή την περίοδο παρουσιάζει πρωινή εκπομπή στο Mega.

    Ο λόγος της επίσκεψής της, λένε οι πληροφορίες μας, ήταν να διερευνηθεί αν θα επιθυμούσε να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με με τη ΝΔ.

    Δεν μάθαμε ποιον είδε κι αν καρποφόρησε αυτή η συνάντηση, όμως, οι φήμες ότι θα ενταχθεί στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο «φούντωσαν» τις τελευταίες ώρες.

    Να θυμίσουμε ότι η εκπομπή της κ. Μελέτη ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου, οπότε είναι ελεύθερη για το επόμενο βήμα της…

     

    Μια δικαστική απόφαση – κόλαφος κατά ΣΥΡΙΖΑ

    Από το δικαστικό ρεπορτάζ μαθαίνουμε, αγαπητοί αναγνώστες, ότι εκδόθηκε μια απόφαση που κάνει πάταγο, διότι έχει πολιτικές διαστάσεις.

    Αφορά τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παρασκευόπουλο και τον περίφημο νόμο του που οδήγησε σε χιλιάδες αποφυλακίσεις, μεταξύ των οποίων και βιαστές ή άλλοι σοβαροί ποινικοί.

    Ήταν η εποχή που η αλήστου μνήμης κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, έδειχνε… ευαισθησία και μιλούσε για αποσυμφόρηση των φυλακών, αποφυλακίζοντας καταδικασμένους ακόμη και για σοβαρά εγκλήματα, χωρίς κανέναν έλεγχο και αξιολόγηση.

    Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, τα οποία αποδέχθηκε και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, την περίοδο 2015 – 2019 είχαν γίνει περίπου 17 χιλιάδες αποφυλακίσεις με το νόμο Παρασκευόπουλου.

    Μεταξύ αυτών είχαν πάρει… συγχωροχάρτι ακόμη και βιαστές και άτομα επικίνδυνα.

    Η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, είχε αναδείξει το θέμα χαρακτηρίζοντας τον νόμο 4322/2105 «αιμοσταγή» και λέγοντας:

    «Στο όνομα της δήθεν αποσυμφόρησης των φυλακών αποφυλακίστηκαν και εκατοντάδες επικίνδυνοι κακοποιοί, δολοφόνοι, βιαστές, σκληροί ληστές».

    Ο κ. Παρασκευόπουλος της έκανε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση, η υπόθεση εκδικάστηκε και απορρίφθηκε πανηγυρικά.

    Απλά να τα θυμόμαστε αυτά τώρα που η κοινωνία μαστίζεται από θέματα ανασφάλειας και παραβατικότητας…

     

    «Απόβαση» Τούρκων» στη Λέσβο

    Ποιος να το περίμενε πριν από λίγο καιρό ότι θα γράφαμε ότι περισσότεροι από 6.000 Τούρκοι τουρίστες αναμένονται τα επόμενα 24ωρα μόνο στη Λέσβο.

    Όπως με πληροφόρησαν από το νησί, έχοντας πλέον ανά χείρας τη visa express, οι Τούρκοι έρχονται κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής «Σεκέρ Μπαϊράμ» με τις τοπικές αρχές να τους προσφέρουν αναμνηστικά δώρα, μικρά μπουκαλάκια ούζου και γλυκά από ζαχαροπλαστεία της πόλης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού, η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί σημαντικά το 2024, ξεπερνώντας τις 100.000 χιλιάδες επισκέψεις, ενώ 73.588 επισκέφτηκαν τη Λέσβο το 2023.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.