• Γιατί ανοίγει βήμα η Βρεττού, το big success της Mytilineos, πώς ο Βακάκης απαξίωσε τον Κωτσόβολο και οι διακοπές του «πολεμιστή» Κούστα στην IBIZA

    Όσοι περίμεναν ότι η Ελένη Βρεττού θα επιρρίψει τις ευθύνες στους προκατόχους της για τη δεινή θέση στην οποία έφεραν την Τράπεζα Αττικής, διαψεύστηκαν…

    image

    Χρηματιστήριο: Aπώλειες

    Χθες η αγορά κινήθηκε στον ρυθμό των διεθνών χρηματιστήριων και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,23% στις 1.279  μονάδες.

    Παρόλα ταύτα υπήρχαν μετοχές που ξεχώρισαν όπως για παράδειγμα η ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50 η οποία έκλεισε με μεγάλα κέρδη 5,71% στα 1,51 ευρώ.

    Υπάρχουν διάφορες φήμες στην αγορά, οι οποίες, όμως ούτε μπορούν να επιβεβαιωθούν ούτε να διαψευστούν.

    Η κεφαλαιοποίηση της πλέον είναι στα 219 εκατ. ευρώ με άνοδο 100% από τις αρχές του 2023.

    Εξαιρετική εικόνα για την REAL CONS που έκλεισε με κέρδη 5,33% στα 2,37 ευρώ.

    Θετικό πρόσημο και για τις Lavipharm ΛΑΒΙ 3,61% 0,86 ΚαμπάΙντεάλ ΙΝΤΕΚ 1,45% 6,29 Ιατρικό Κέντρο ΙΑΤΡ 0% 1,62 Quest ΚΟΥΕΣ 8,70% 6,00 Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 1,77% 5,18 Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 κ.λ.π.

     

    Ομόλογο Mytilineos: Τεράστια επιτυχία

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση του ομολόγου της Mytilineos, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 2 φορές.

    Η εταιρεία συγκέντρωσε 500 εκ. ευρώ με επιτόκιο 4%, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά κύριο λόγο από τη λιανική, τους ιδιώτες επενδυτές που κάλυψαν τα 450 από τα 500 εκ. της έκδοσης.

    Οι τράπεζες πήραν το 8% των ομολόγων που είχαν αιτηθεί.

    Η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα γίνει στις 11 Ιουλίου.

    Τα καθαρά αντληθησόμενα κεφάλαια (236,2 εκατ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της Εκδότριας σε κεφάλαιο κίνησης, εντός έξι μηνών από την Ημερομηνία Εκδόσεως.

     

    Ελένη Βρεττού: Aφήνουμε πίσω τις αμαρτίες του παρελθόντος

    Όσοι περίμεναν ότι η Ελένη Βρεττού θα επιρρίψει τις ευθύνες στους προκατόχους της για τη δεινή θέση στην οποία έφεραν την Τράπεζα Αττικής, διαψεύστηκαν.

    Δεν αναφέρθηκε στο παρελθόν καθώς, όπως λέει η ίδια, «κοιτάω μόνο μπροστά».

    H νέα CEO της Αttica Bank φαίνεται αποφασισμένη να πετύχει με κάθε τίμημα και ανοίγει βηματισμό.

    Στην προσπάθεια της αυτή φαίνεται να απολαμβάνει τη στήριξη του νέου ιδιώτη μετόχου της Thrivest.

    Μάλιστα, δεν διέκρινα ίχνος δυσπιστίας στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Εξάρχου που καθόταν στην πρώτη σειρά στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank, όταν η Βρεττού άφησε να εννοηθεί ότι η Τράπεζα θα χρειαστεί και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση προκειμένου να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος.

    Παράλληλα θα προχωρήσει και το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια και όπως ανέφερε η ίδια, θα κατατεθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, ενώ η σχέση ανταλλαγής θα οριστεί μετά το due diligence.

    Όσον αφορά για τις «αμαρτίες» του παρελθόντος για τις οποίες θα διαβάσετε παρακάτω, η Ελένη Βρεττού ανέφερε με νόημα ότι ελέγχει εκ νέου τους φακέλους των κόκκινων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί και προχωρά σε μια συνολική επαναξιολόγηση των συμβάσεων με τις εταιρείες διαχείρισης.

     

    Ξηρουχάκης: Μαυρισμένος και χαλαρός

    Αν καταλαβαίνω καλά ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης, ο οποίος εμφανίστηκε χθες στην γενική συνέλευση της Τράπεζας Αττικής εμφανώς μαυρισμένος και χαλαρός, δεν βιάζεται να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό στην πώληση των συμμετοχών που διαθέτει το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες.

    Με εξαίρεση την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Εurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 η οποία μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί, ο επικεφαλής του ΤΧΣ εκτιμά ότι το πολύ μία ακόμη συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους.

    Όπως σας ενημέρωσε η Έφη Καραγεώργου στις 3 Ιουλίου σε θέμα με τίτλο ΤΧΣ: Αναμένουν την επενδυτική βαθμίδα για να διαθέσουν το 20% της Εθνικής Τράπεζας, η Εθνική θα είναι η δεύτερη τράπεζα που θα μετοχοποιηθεί.

    Το μέγεθος του πακέτου που θα διατεθεί, αλλά και η διαδικασία θα προσδιοριστεί προφανώς εν ευθέτω χρόνω, αφού συνυπολογιστούν οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.

    Προφανώς περιττεύει να αναφέρουμε ότι η διαδικασία θα είναι ανταγωνιστική (βιβλίο προσφορών) καθώς έτσι εξ ορισμού διασφαλίζονται τα συμφέροντα του πωλητή, στην προκειμένη περίπτωση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Τούτων δοθέντων η αποεπένδυση από τις Τράπεζες Πειραιώς και Alpha μετατίθεται για το 2024.

    Πάντως παρόλο που το χρονοδιάγραμμα φαίνεται να είναι μάλλον χαλαρό, το ΤΧΣ είναι πιθανόν να προχωρήσει και εντός του καλοκαιριού στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου.

     

    Τράπεζα Αττικής: Τα ακίνητα και η εμπλοκή της Εllington στη Θεά Άρτεμις

    Για την μεγάλη υπόθεση με τα υποθηκευμένα ακίνητα των κόκκινων δανείων της Τράπεζας Αττικής, ο Wiseman σας είχε ενημερώσει πριν από περίπου ένα χρόνο (6 Μαΐου 2022).

    Εκείνη την εποχή αφεντικό στην Αττικής ήταν ο κ. Ανδρεάδης, προσωπικός φίλος του επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Ηλία Ξηρουχάκη.

    Λέγεται ότι ήταν προσωπική επιλογή του κ. Ξηρουχάκη και αυτός επέμεινε να διοριστεί σε αυτή την θέση.

    Όπως γράφαμε τότε «καλό θα ήταν να ενημερωθούμε τι έγινε με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις, οι οποίες συνόδευαν κάποια “καλής ποιότητας” κόκκινα δάνεια και οι οποίες προδήλως είχαν μεταβιβαστεί στο σχήμα Aldridge – Ellington.

    Μαθαίνω ότι κάποιες από αυτές τις εγγυήσεις αφορούσαν σε καλά ακίνητα, τα οποία θα ήταν ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε από τη νέα διοίκηση Ανδρεάδη αν και πόσα από αυτά άλλαξαν χέρια.»

    Από τις συναλλαγές αυτές το DDM, το fund που είχε χρηματοδοτήσει αρχικώς την τιτλοποίηση του Άρτεμις μέσα σε ένα χρόνο το 2020 – όταν αποχώρησε πλήρως από το σχήμα – έγραψε κέρδη περίπου 50 εκατ. ευρώ.

    Από την άλλη πλευρά η Αττικής, όπως γράφαμε και τότε από τη συναλλαγή αυτή κατέγραψε ζημιά 55,4 εκατ. ευρώ.

    Τώρα όσον αφορά στην εμπλοκή της Ellington στην όλη διαδικασία, την οποία συνεχίζει να αρνείται, αρκεί να ρίξει κανείς μία ματιά στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Άρτεμις που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό.

    Το 20% της εταιρείας άνηκε στην Attica Bank.

    To υπόλοιπο 80% έχουμε και λέμε: Το όχημα ειδικού σκοπού με έδρα το Λουξεμβούργο Artemis Finance 2 Sàrl, που ανήκει στην Aldridge EDC Specialty Finance, το οποίο έχει ως εκπρόσωπο στην Ελλάδα τη Βασιλική Μύλλερ – Ίγκναϋ, πρώην στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας.

    H βρετανική Clayton Euro Risk Limιted, την οποία εκπροσωπεί ο Chief Executive Officer της Ellington Solutions SA, Μιλτιάδης Αποστολίδης (στην Clayton μέλος ΔΣ είναι και η Βασιλική Μύλλερ – Ίγκναϋ).

    To fund Al Mehwar Commercial Investments LLC, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον Niko Nicopoulos, Managing Director της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Ellington Management Group και τον Olivier Cojot-Goldberg, αντιπρόεδρο της Ellington Management Group.

    Στους μετόχους περιλαμβάνονται ακόμη η βρετανική εταιρεία CII HOLDCO LLC, η αμερικανική EF HOLDCO INC και η Ellington Private Opportunities Masterfund, που και αυτές εκπροσωπούνται από τον Niko Nicopoulos της Ellington Management.

    Τέλος, στους μετόχους της Θεά Άρτεμις βρέθηκε να συγκαταλέγεται ως partner της Ellington Management Group και η ολλανδική εταιρεία GBVO 2 B.V, που έχει ως διευθυντή τον Albert ten Brinke, επικεφαλής του γνωστού ομίλου διαχείρισης ακινήτων, Ten Brinke.

     

    Βασίλης Ψάλτης: Ανεβάζει (και άλλες) στροφές στην επιχειρηματική πίστη

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιθώρια μεγέθυνσης των ισολογισμών των τραπεζών περνούν μάλλον από την επιχειρηματική πίστη και λιγότερο από το retail banking.

    Και αυτό είναι κάτι που πολύ καλά γνωρίζει ο ceo της Αlpha Bank Βασίλης Ψάλτης, που σίγουρα δεν αρκείται στις πρωτιές που καταγράφει η ΤΡΑΠΕΖΑ, μεταξύ των ανταγωνιστών της, στις χορηγήσεις προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και τη ναυτιλία.

    Μετά το investor day και τον κύκλο επαφών με επενδυτές που ακολούθησε, ενόψει και των αποφάσεων του ΤΧΣ για τη διαδικασία αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες, ο Β. Ψάλτης, επικεφαλής μεγάλης ομάδας στελεχών της Alpha Bank, βρίσκεται από χθες στην Κρήτη, όπου έχει σειρά συναντήσεων με κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους του νησιού.

    Παρών στην περιοδεία είναι και ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking Γιάννης Εμίρης, καθώς ο τομέας του wholesale banking συνεισφέρει περισσότερο από το 30% των ετήσιων εσόδων του ομίλου και σχεδόν το 50% των επαναλαμβανόμενων κερδών, ενώ εξυπηρετεί πάνω από 5.000 ομίλους μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων να ξεπερνάει τα 17 δισ. ευρώ.

    Στόχος, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι μέχρι το 2025 να υπάρξει σωρευτική καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ.

     

    Κωστής Χατζηδάκης: Βουτιά στα δύσκολα με τον Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων

    Έχω την εντύπωση ότι ένα από τα αγκάθια που θα κληθεί να διαχειριστεί λίαν συντόμως ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης είναι η δημιουργία του φορέα απόκτησης  και επαναμίσωθσης ακινήτων.

    Του φορέα που θα συσταθεί ώστε να βοηθήσει τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες να διατηρήσουν την πρώτη τους κατοικία πληρώνοντας πλέον ενοίκιο.

    Το πρόβλημα, όμως έγκειται στα κεφάλαια που χρειάζεται να μπουν στο Ταμείο προκειμένου να συσταθεί ο Φορέας, τα οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

    Πλέον με το κόστος του χρήματος να έχει εκτιναχθεί στα ύψη εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, τα χρήματα αυτά είναι δύσκολο να τα βάλει ιδιώτης, αν συνυπολογιστεί ο κίνδυνος που θα κληθεί να αναλάβει.

    Άλλωστε ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά των κόκκινων δανείων είναι το ότι έχουν παγώσει όλες σχεδόν οι συναλλαγές στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά.

    Υπό τις συνθήκες αυτές ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που πιέζουν να μπει το Κράτος αρωγός, προσφέροντας την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Κάτι τέτοιο βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι απλό τη στιγμή μάλιστα που το Δημόσιο έχει ζητήσει  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκριθεί ο ΗΡΑΚΛΗΣ 3.

    Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι οι πέντε υποψήφιοι επενδυτές που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν ήταν τα fund: Bain Capital Credit, Christofferson Robb & Co, Fortress Credit Corp., Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beumont Summit Financial DAC», LCM Capital LLP.

     

    Κωτσόβολος: Η ήττα του Αγγλάρα

    Λοιπόν, οι «Αγγλάρες» της Κωτσόβολος έχουν υποστεί μεγάλη ήττα.

    Ο WISEMAN τα έγραψε εδώ και πολλές εβδομάδες, ότι η πώληση της Κωτσόβολος δεν προχωράει, καθώς το ενδιαφέρον είναι σχεδόν μηδαμινό.

    Το τίμημα των 300-320 εκατ. ευρώ που ζητούν, είναι θηριώδες, σύμφωνα με τα εγχώρια funds, ενώ είναι ζήτημα εάν τους προσφέρουν μεταξύ 220 και 250 εκατ. ευρώ.

    Έτσι λοιπόν δεν είναι τυχαίο ότι χθες το αφεντικό της μητρικής εταιρείας Curry’s Alex Baldock, τόνισε ότι  «Δεν υπάρχει πίεση από την πλευρά μας. Αν δεν πετύχουμε καλή τιμή για την Κωτσόβολος θα ακυρώσουμε την πώληση. Θα ήμασταν εξίσου χαρούμενοι αν την κρατούσαμε.».

    Προφανώς ο Άγγλος manager λέει ψέματα και ειδικά όταν λέει ότι «θα ήταν χαρούμενος εάν την κρατήσει».

    Πώς θα είναι happy δεν καταλαβαίνω, όταν είναι γνωστό ότι έχουν τρελό άγχος να την ξεφορτωθούν, καθώς ο όμιλος έχει παραδεχτεί ότι “γράφει” ζημιές στη Μεγάλη Βρετανία και το μοναδικό κερδοφόρο asset που έχουν είναι η Κωτσόβολος.

     

    Βακάκης: Πώς απαξίωσε τον Κωτσόβολο

    Όταν μια εταιρεία όπως η Κωτσόβολος βάζει πωλητήριο προφανώς και θα ήταν βαριά παράλειψη να μην ερωτηθεί ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo, της οποίας το ταμείο ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ,  για το αν ενδιαφέρεται για εξαγορά.

    «Ούτε για πλάκα» ήταν η απάντηση στο ερώτημα που του ετέθη στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

    Πέρα από τις αιχμηρές φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Βακάκης κατά την προσφιλή του άλλωστε τακτική – τις οποίες ο Wiseman δεν θα  σας μεταφέρει – επιχειρηματολόγησε γιατί δεν θα αγόραζε ποτέ την Κωτσόβολος, βάζοντας μπροστά την τεχνολογία.

    Όπως ανέφερε, όλο αυτό το κομμάτι (σ.σ. τα προϊόντα που εμπορεύονται αυτού του τύπου οι επιχειρήσεις) θα καλύπτεται από το e-commerce και τις πλατφόρμες.

    Μπαίνει ο πελάτης, ψάχνει τις τιμές, βρίσκει την εταιρεία, κοιτάζει το rating αν αυτή είναι σοβαρή εταιρεία και το αγοράζει από εκεί.

    «Για ποιο λόγο, λοιπόν, για φασαρία να πάει στο μαγαζί;» αναρωτήθηκε ο κ. Βακάκης.

    Φυσικά και η Jumbo έχει μπει στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, που φτάνουν στο 4-5% του συνολικού της τζίρου, δηλαδή όσο οι πωλήσεις δυόμισι καταστημάτων, αλλά όπως είπε, δεν είναι το ίδιο.

    Οι πελάτες της εταιρείας του θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τα φυσικά καταστήματα, αλλά της Κωτσόβολος και των υπολοίπων, όχι.

    «Δεν είναι το ίδιο να αγοράζεις τα προϊόντα της Jumbo με το να θέλεις να πάρεις ένα ψυγείο» είπε και πρόσθεσε ότι το κομμάτι του e-commerce κάθε χρόνο τους  αδυνατίζει.

    Άρα, κατέληξε «τι δουλειά είναι αυτή; Να ξεκινάς χαμένος;»

     

    Σταυρόλεξο με τη διαδοχή Βακάκη στη Jumbo

    Ας παραμείνουμε λίγο στη Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 , αλλά σε ένα πιο «hot θέμα» το οποίο αφορά στη διαδοχή του Απόστολου Βακάκη.

    Πολλές φορές έχει πει ότι δεν έχει σκοπό να φύγει από το τιμόνι της εταιρείας ο βασικός της μέτοχος.

    Έτσι για μία ακόμη φορά επανέλαβε στους μετόχους ένα κατηγορηματικό «όχι».

    «Δεν την κοπανάω, εδώ θα  είμαι και θα με βλέπετε» είπε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης έχοντας απέναντί του και την κόρη του, Σοφία Βακάκη.

    Όπως είπε «θα πρέπει να ρωτήσετε τους μέτοχους ποιον θα βάλουν.

    Εμείς σαν οικογένεια έχουμε μειοψηφικό πακέτο και οι μέτοχοι θα αποφασίσουν ποιος είναι ο καλύτερος».

    Συμπλήρωσε ότι «δεν  είναι απαραίτητο να αναλάβει κάποιος από την οικογένεια.

    Θα το κάνει εφόσον αναλάβει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό το κομμάτι.

    Θα αναλάβει ο ικανότερος» είπε.

    Στο ερώτημα αν ο «ικανός» θα αναζητηθεί εκτός εταιρείας είπε «είμαι αλλεργικός στο να ψάχνω εκτός εταιρείας, αλλά δεν ορίζω εγώ τη ζωή.

    «Αν ρωτάτε αν θα κάνω εισήγηση,  θα είναι προθανάτια» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «το  θέμα είναι να με διαδεχθεί ο αξιότερος και όχι ο φιλικότερος».

    Στην εξαγορά της Med Frigo η «Μπερνίτσας»

    Στην εξαγορά της Med Frigo και στην εξασφάλιση της απαραίτητής έγκρισης εργάστηκε το δικηγορικό γραφείο «Μπερνίτσας».

    Τον περασμένο Απρίλιο ανακοινώθηκε η εξαγορά του ομίλου από την κοινοπραξία Elikonos, EOS και Bearonem Limited, με το deal να παίρνει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στα μέσα του Ιουνίου.

    Η δικηγορική εταιρεία «Μπερνίτσας» εργάστηκε εκπροσωπώντας έναν διεθνή επενδυτή που συμμετείχε στην εξαγορά του ομίλου, των εταιρειών δηλαδή των εταιριών Med Frigo, Cargo Med και Med Energy.

    Οι partners Λάμπρος Μπελέσης και Εύη Κίτσου ηγήθηκαν της νομικής ομάδας Εταιρικών Σχέσεων, Εξαγορών και Συγχωνεύσεων που συμβούλευσε για την εξαγορά.

    Οι partners Μαρίνα Ανδρουλάκη και η senior associate Τάνια Πατσαλιά εργάστηκαν σε θέματα δικαίου ανταγωνισμού.

     

    Επιβεβαίωση Wiseman για τον δικαστικό αγώνα του Ρέστη στη Μεγ. Βρετανία

    Οι αναγνώστες του Wiseman δεν πρέπει να έχουν παράπονο διότι πρώτοι απ’ όλους διάβασαν στις 27 Ιουνίου του 2023, για τη νέα δικαστική περιπέτεια που έχει ο Βίκτωρ Ρέστης στη Μεγάλη Βρετανία.

    Χθες οι Financial Times δημοσίευσαν εκτενές ρεπορτάζ για την προσπάθεια του Έλληνα εφοπλιστή να ανακτήσει δάνειο 35 εκατ. λιρών, το οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του είχε χορηγήσει στην  συνιδιοκτήτρια της Newcastle United, Amanda Staveley, η οποία προφανώς απορρίπτει τους ισχυρισμούς του.

    Από την πλευρά της η Staveley ισχυρίζεται ότι το οφειλόμενο ποσό είναι μικρότερο από το 1/10 αυτού που ζητά ο πλοιοκτήτης, στο οποίο, όπως επισημαίνει, περιλαμβάνονται «διογκωμένοι ή εντελώς αδικαιολόγητοι» τόκοι και έξοδα.

    Ο Ρέστης απάντησε χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς της «μη κατανοητούς».

    H Staveley, η οποία βοήθησε στην αγορά της Newcastle το 2021 έναντι 300 εκατ. δολαρίων για λογαριασμό του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, είπε ότι η διαμάχη ξεκίνησε από μια επένδυση 10 εκατομμυρίων λιρών σε equity investment που έκανε ο Ρέστης το 2008.

    Η ίδια ισχυρίζεται ότι περίπου 7 εκατομμύρια λίρες είχαν αποπληρωθεί μέχρι το 2016, και τα υπόλοιπα 3 εκατ. λίρες καταχωρήθηκαν ως δάνειο στην εταιρεία της, PCP Capital Partners LLP με εμπορικό επιτόκιο.

    Ο Ρέστης ζητά από το δικαστήριο να κηρυχθεί σε πτώχευση η PCP Capital Partners LLP, ενώ από την πλευρά τους οι δικηγόροι της Staveley τονίζουν ότι θα πρέπει να αποφανθεί πρώτα το δικαστήριο σχετικά με την αίτηση της πελάτισσας τους για ακύρωση του αιτήματος πτώχευσης.

    Xρήστος Σταϊκούρας: Έχει ήδη πιάσει δουλειά 

    Από τις πρώτες αποφάσεις του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, μαθαίνω ότι είναι η οικονομική στήριξη του ΟΑΣΘ, καθώς έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 26,2 εκατ. Ευρώ.

    Το ποσό αυτό που έχει ήδη δεσμευθεί αφορά τα λειτουργικά έξοδα του συγκοινωνιακού φορέα της συμπρωτεύουσας, και από ότι φαίνεται η ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από τη θερινή ραστώνη και ενημερώνεται διαρκώς για το χαρτοφυλάκιο του.

    Μάλιστα, ακούω ότι ύστερα από τις αυριανές του προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ετοιμάζεται για συναντήσεις εργοληπτικές οργανώσεις προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

    Και μια και λέω προτεραιότητες έχω να σας αναφέρω ότι ο υπουργός σπεύσει να αλλάξει τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου.

    Αυτό σημαίνει ότι η Μαρία – Έλλη Γεράρδη που εκτελεί μέχρι στιγμής τα χρέη της ΓΓ Υποδομών και ο Γιάννης Ξιφαράς που έχει την αντίστοιχη θέση στις Μεταφορές θα δουν στο άμεσο μέλλον την πόρτα της εξόδου από το κτίριο που βρίσκεται στο νο.2 της Οδού Αναστάσεως.

     

    Κουίζ των παιγνίων…

    Ποιο καζίνο της χώρας οδεύει προς οριστικό λουκέτο λόγω οφειλών περί το τέλος του μήνα, εάν δεν συμβεί κάποιο διαστημικό απρόοπτο;

    Και όχι μόνο αυτό: ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων, Δημήτρης Τζανάτος έχει ξοδέψει πολύ χρόνο και φαιά ουσία για να επιτύχει τουλάχιστον την αναβολή του κλεισίματος μέσω συμβιβασμού εργοδότη-εργαζομένων, αλλά η πιθανή δεύτερη ανάκληση της άδειας θα σημάνει και το αμετάκλητο τέλος.

    Φαίνεται πως οι προσπάθειές του θα πάνε στο βρόντο και τα «θύματα» θα είναι οι εργαζόμενοι.

    Στο αφελές ερώτημα του wiseman «και τί κάνει το fund που ελέγχει την επιχείρηση;» η αφοπλιστική απάντηση ήταν: «Fund; Λέμε τώρα, σιγά το μέγεθος.

    Τι κάνει; Κομίζει… Γλαύκα εν Αθήναις που έλεγαν οι Αρχαίοι, αυτό κάνει!».

    Ύστερα από όλα αυτά, όποιος δεν κατάλαβε για ποιο Καζίνο μιλάμε, ας κλείσει εισιτήρια για το Ρίο… Ντε Τζανέιρο, να δει και το άγαλμα του Εσταυρωμένου…

     

    Γιάννης Κούστας: Μετά τη μάχη, διακοπές στην IBIZA

    Όπως έχετε διαβάσει στο mononews.gr ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε «πόλεμο» με τα αφεντικά της ναυτιλιακής εταιρείας Eagle Bulk (εισηγμένη στο Χρηματιστήριο των ΗΠΑ) της οποίας κατέχει το 16,7% των μετοχών.

     Ο Κούστας και ο CEO της ναυτιλιακής ανταλλάσσουν επιστολές με εχθρικό περιεχόμενο.

    Ο Γιάννης Κούστας και η εταιρεία του Danaos Corporation κατέχουν ήδη το 16,7% των μετοχών της Eagle Bulk, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα η Eagle Bulk αγόρασε από την Oaktree του 28% του μετοχικού κεφαλαίου, έναντι περίπου 219,3 εκατ. δολαρίων.

    Ο Γιάννης Κούστας αντέδρασε έντονα σε αυτή την κίνηση την οποία την θεώρησε εχθρική και με επιστολή του, επισήμανε ότι η Eagle Bulk αγόρασε ολόκληρο το μερίδιο 28% της Oaktree στην εταιρεία με προσαύξηση 35% χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από τους μετόχους.

    Αυτές οι συναλλαγές, τονίζεται στην επιστολή, άλλαξαν επίσης τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

    Η Danaos αμφισβήτησε ακόμη, πώς η επαναγορά των μεριδίων της Oaktree, έναντι 219 εκατομμυρίων δολαρίων προστάτευσε όλους τους μετόχους και πώς ήταν επωφελής για τους μετόχους της Eagle Bulk.

    Η Eagle Bulk, δικαιολόγησε την κίνηση αγοράς, ως μείωση της «πιθανότητας να αποκτήσει οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα τον έλεγχο της εταιρείας μέσω συσσώρευσης στην ανοιχτή αγορά ή άλλων καταχρηστικών τακτικών που ενδεχομένως βλάπτουν τα συμφέροντα όλων των μετόχων».

    Αυτά όσον αφορά τα επιχειρηματικά.

    Όμως πρέπει να σας πω ότι ο Γιάννης Κούστας άφησε για λίγο τις κόντρες και αποφάσισε να ξεκουραστεί στην ΙΒΙΖΑ με την Δήμητρα Κούστα, στο σκάφος τους, το BELITA.

    Μαζί τους ο Δημήτρης και η Αρετή Δαλακούρα.

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.