• Τράπεζες

    ΤΧΣ: Αναμένουν την επενδυτική βαθμίδα για να διαθέσουν το 20% της Εθνικής Τράπεζας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμειου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας (ΤΧΣ), Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμειου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας (ΤΧΣ), Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει το σήμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να ξεκινήσει τη διαδικασία διάθεσης του 20% της Εθνικής Τράπεζας, απευθύνοντας πρόσκληση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

    Το μεγαλύτερο asset του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας είναι το ποσοστό του 40,39% που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αποεπένδυσή του από την ΕΤΕ θα γίνει τμηματικά και καταλύτης θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που θα ανοίξει τη βεντάλια των επενδυτικών κεφαλαίων που θα μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και τώρα παραμένουν εκτός ακριβώς λόγω του investment grade.

    Σε κάθε περίπτωση, το ΤΧΣ μέσω δημόσιας πρόσκλησης θα ανακοινώσει τον χρόνο, τον τρόπο και φυσικά το ποσοστό διάθεσης.

    Η κίνηση του αναμένεται ευθύς μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία θα έχει θετική επίδραση στην τιμή των μετοχών μεγιστοποιώντας το όφελος για το Ταμείο.

    Να σημειωθεί ότι επιδίωξη τόσο του ΤΧΣ όσο και του κυβερνητικού επιτελείου είναι ο επενδυτής που θα επιλεγεί να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την τοποθέτηση του.

    Και φυσικά η πρώτη έξοδος του Ταμείου έχει ήδη κλειδώσει και είναι από τη Eurobank, στην οποία κατέχει το 1,4%.

    Μάλιστα η τράπεζα στην πρόσκληση για τη Γενική Συνέλευση της 20ης Ιουλίου ενημέρωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση των μετόχων της για να προχωρήσει στην επαναγορά ιδίων μετοχών της με εύρος τιμής από 1,10 – 1,90 ευρώ /ανά μετοχή.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, το ΤΧΣ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει καταρτίσει τις λίστες με 45 συνολικά συμβούλους (εκ των οποίων 30 οικονομολόγοι και 15 νομικοί), που θα είναι έτοιμοι να εκπονήσουν μελέτη για κάθε είδους συναλλαγή, μόλις εκδηλωθεί από επενδυτή ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού, ώστε η διαδικασία να «τρέχει» χωρίς καθυστερήσεις και οι συναλλαγές να ολοκληρώνονται άμεσα.

    Το ΤΧΣ κατέχει επίσης το 27% της Τράπεζας Πειραιώς και το 9% της Alpha Bank.

    Η «φυγή» του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα ξεκινήσει από τη Eurobank και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Σε ό,τι αφορά τώρα στη διαδικασία, η διάθεση των μετοχών μπορεί να επέλθει είτε έπειτα από διμερείς συζητήσεις και ανταγωνιστική διαδικασία (διμερείς συζητήσεις εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας αποκλείονται), είτε στο πλαίσιο δημοπρασίας επίσημης πώλησης μέσω πλειστηριασμού.

    Η τιμή στην πρώτη περίπτωση καθορίζεται είτε μέσω διαδικασίας Βιβλίου Προσφορών (book building), είτε μέσω μηχανισμού διαπραγμάτευσης στο ΧΑ.

    Στην περίπτωση της ιδιωτικής τοποθέτησης ή δημόσιας εξαγοράς προς επενδυτές, θα κριθεί το εύλογο της τιμής από τη γνωμοδότηση δύο ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών συμβούλων και στη συνέχεια, αν υπάρξει συμφωνία για τιμή και όρους, το Ταμείο θα λάβει την απόφαση και θα υπογράψει νομικά δεσμευτικά έγγραφα με τον επενδυτή.

    Η στρατηγική αποεπένδυσης διακρίνει δύο βασικές μορφές διάθεσης μετοχών:

    -μέσω κεφαλαιαγοράς που προβλέπει εναλλακτικούς τρόπους (accelerated book building, fully marketed offering, dribble out κ.α.) ή συνδυασμό αυτών,

    -με ιδιωτική πώληση, που ευνοεί την διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών – άνω του 5% – ή την απευθείας διάθεση του συνόλου των μετοχών που διαθέτει το Ταμείο σε μια Τράπεζα.

    Την απόφαση για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για κάθε τράπεζα στην οποία το ΤΧΣ έχει συμμετοχή, θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, αξιολογώντας τα οφέλη κάθε μεθόδου αλλά και τον χρόνο που απαιτεί κάθε τύπος συναλλαγής για να ολοκληρωθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιβεβαίωση mononews- Έρχεται νομοσχέδιο που θα μετατρέπει σε αναλογική την κράτηση του 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους

    Χρηματιστήριο: Επενδυτική βαθμίδα ή αναδυόμενη αγορά; Οι επαγγελματίες της αγοράς απαντούν

    Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα στήριξης που έρχονται στη Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ