• Η μυστική επαφή Ιβάν – Μπήτρου της HIG, ο Βακάκης με βερμούδα (2 φωτό), ΟΠΑΠ και Ferretti μαζί, το ράλι της LAVIPHARM και οι business με την TIKUN OLAΜ

    Περί της προθέσεως της Τράπεζας Πειραιώς να βγει στις αγορές μετά τις εκλογές ο Wiseman σας είχε ενημερώσει πριν από περίπου ένα μήνα

    image

    Τα νέα ρεκόρ των μετοχών

    Χθες η αγορά αν και πιέστηκε στο μέσον της συνεδρίασης εν τούτοις προς το τέλος περιόρισε τις απώλειες της με αποτέλεσμα o Γενικός Δείκτης να κλείσει με αρνητικό πρόσημο 0,34% στις 1.295 μονάδες.

    Τίποτα το σπουδαίο, δηλαδή.

    Οι μετοχές που ξεχώρισαν με υψηλά 52 εβδομάδων ήταν το Ιατρικό Κέντρο ΙΑΤΡ 0% 1,62 η κεφαλαιοποίηση του οποίου ανέρχεται στα 177 εκατ. εύρω, η ΕΛΙΝ ΕΛΙΝ 1,25% 2,43 τα ΕΛΧΑ ΕΛΧΑ 1,58% 1,93 η AEGEAN AIR ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 η Ideal ΙΝΤΕΚ 1,45% 6,29 η Ιntrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 η JUMBO ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 η EXAE ΕΧΑΕ 1,77% 5,18 κ.λ.π.

    Από τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης η ΙΛΥΔΑ, η Δομική Κρήτης, ο Παΐρης, η Εβροφάρμα, η EUROXX χρηματιστηριακή κ.λ.π.

    Στην Intrakat από ότι καταλαβαίνω ο ξένος θεσμικός σιγά-σιγά ολοκληρώνει τις αγορές του.

    Τις τελευταίες 3 ημέρες έχει αγοράσει περίπου 2,5 εκατ. μετοχές.

     

    Οι νέες business του Τζουζέπε

    Μιας και αναφερθήκαμε στην EUROXX χρηματιστηριακή, η οποία πλέον έχει κεφαλαιοποίηση 60 εκατ. ευρώ, νομίζω ότι ήλθε η ώρα να σας αποκαλύψω το quiz του WISEMAN της Δευτέρας 3 Ιουλίου 2023, με τον χρηματιστή που έχει αγοράσει ένα σημαντικό ποσοστό πέριξ του 20% έως 30% σε μια εταιρεία πληροφορικής, την dot soft.

    Πρόκειται για το αφεντικό της Euroxx, Τζουζέπε Τζιάννο.

    Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Τζουζέπε γυρνάει από εταιρεία σε εταιρεία για να διαφημίσει το νέο του απόκτημα και να πάρει και δουλίτσες.

    Προφανώς στόχος να αυξηθούν οι τζίροι της DOTSOFT, και στην συνέχεια να εισαχθεί στην ΕΝΑ, δηλαδή στην Εναλλακτική αγορά του Χ.Α.

    SUPERBE Τζουζέπε!!!

     

    Euroxx: 2 νέοι αναλυτές

    Επίσης, να σας ενημερώσω ότι η EUROXX, προσέλαβε δυο αναλυτές από την WOOD & Company προκειμένου να ενδυναμώσει το αντίστοιχο τμήμα.

    Τους Αλέξανδρο Μπουλουγούρη και Φανή Τζουκαλιά.

     

    Η μυστική επαφή Ιβάν και Μπήτρου

    Όπως θα διαβάσατε προχθές το αφεντικό της HIG, Κωνσταντίνος Μπήτρος αποκάλυψε στους δημοσιογράφους πως το fund που «διευθύνει» θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει το ποσοστό του ομίλου Ιβάν Σαββίδη στον ΟΛΘ, εφόσον μπει πωλητήριο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν έχουν συναντηθεί οι δυο πλευρές ο κ. Μπήτρος απέφυγε να απαντήσει.

    «No comments» ήταν η απάντηση του.

    Τώρα θα μου  πείτε πως του ήρθε του κ. Μπήτρου να αναφερθεί στον ΟΛΘ και όχι σε κάποια άλλη δουλειά.

    Γιατί προφανώς ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι πλέον είτε τα λεφτά έχουν τελειώσει είτε υπάρχει τεράστια δυσκολία, λόγω του εμπάργκο να τα φέρουν στην Ελλάδα.

    Ο WISEMAN, όμως σήμερα σας αποκαλύπτει ότι, προ 12 – 14 μηνών, οι δυο πλευρές είχαν επικοινωνήσει, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

    Σε αυτή την  επικοινωνία των δύο πλευρών, η πρόταση ήταν σαφέστατη:

    «Εφόσον πουλάτε θέλουμε τον ΟΛΘ» ήταν η πρόταση.

    Τώρα τι συμβαίνει με τον ΟΛΘ, δηλαδή το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Η εισηγμένη έχει κεφαλαιοποίηση 252 εκατ. ευρώ με ανύπαρκτη, όμως συναλλακτική δραστηριότητα.

    Χθες, ο όγκος συναλλαγών έφτασε στις 7.000 μετοχές.

    Οι υφιστάμενοι μέτοχοι του ΟΛΘ είναι υποχρεωμένοι, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης του 2018, να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις με επίκεντρο τον προβλήτα 6.

    Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει μπει ούτε ευρώ.

    Οι δικαιολογίες πολλές, αλλά δεν πείθουν κανένα.

    Στην πρόσφατη Γ.Σ. της ΟΛΘ ακούστηκε ότι λόγω… εκλογών και καλοκαιρινής περιόδου το έργο για τον προβλήτα πάει πίσω, και τότε θα φανεί εάν υπάρχει πρόθεση να υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες επενδύσεις ή εάν θα υπάρξουν μετοχικές και άλλες εξελίξεις λόγω παραβίασης συμβατικών υποχρεώσεων στην παραχώρηση του ΟΛΘ.

    Όπως καταλαβαίνετε αυτά είναι μάλλον «παφ πουφ and company».

    Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχουν οικονομικές δυσχέρειες είναι και το γεγονός ότι και στο κανάλι OPEN η κατάσταση δεν εμπνέει σιγουριά.

     

    Κυριάκος Μητσοτάκης, με σημαία τις αποκρατικοποιήσεις

    Με τόσες προεκλογικές εξαγγελίες που είχαμε  βομβαρδιστεί τον τελευταίο καιρό παραλίγο να ξεχάσουμε ότι το κυβερνών κόμμα είναι και φιλελεύθερο.

    Μας το θύμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δίνοντας το στίγμα της οικονομικής του πολιτικής έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την έξοδο του Δημοσίου από μία σειρά επιχειρήσεων.

    Η παρουσία του Δημοσίου σε αυτές αποτελεί είτε μία «κακή κληρονομιά» της δεκάχρονης κρίσης – βλέπε τράπεζες – είτε πλέον δεν εξυπηρετεί κοινωνικές ή άλλες αναγκαιότητες, όπως το Αεροδρόμιο και τα ΕΛΠΕ.

    Στη συνέντευξή του στο Βloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την αποεπένδυση από τις Τράπεζες, δηλαδή στην Εθνική, όπου το ΤΧΣ διαθέτει το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank.

    Παράλληλα θα προχωρήσει η διάθεση του 30% του Ελ. Βενιζέλος που βρίσκεται σήμερα στα χέρια του Δημοσίου.

    Τη σκυτάλη παίρνει η Ηelleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) στην οποία το το ελληνικό δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% των μετοχών και το 47,12% η πλευρά Λάτση.

     

    Το ομόλογο της Πειραιώς και η «κυριαρχία» της Goldman Sachs

    Περί της προθέσεως της Τράπεζας Πειραιώς να βγει στις αγορές μετά τις εκλογές ο Wiseman σας είχε ενημερώσει πριν από περίπου ένα μήνα (8 Ιουνίου) μαζί με τη σχετική προεργασία που είχε αναλάβει η διοίκηση Μεγάλου με τις παρουσιάσεις στο εξωτερικό.

    Χθες το mononews σας ενημέρωσε ταχύτατα ότι η διοίκηση Μεγάλου άναψε το πράσινο φως για να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών.

    Αυτό που μου έκανε εντύπωση, παρόλο που το ανέμενα, είναι η συμμετοχή της Goldman Sachs στην έκδοση του ομολόγου της Πειραιώς, όπως συνέβη άλλωστε και στην αντίστοιχη έκδοση που πραγματοποίησε η Alpha Bank.

    Προφανώς δεν μπορεί να λείψει «ο Μάρτης από τη Σαρακοστή».

    Άλλωστε να σας θυμίσω ότι το διήμερο 13 με 15 Ιουνίου η Goldman Sachs στο πανευρωπαϊκό της συνέδριο είχε αναλάβει το έργο της παρουσίασης των ελληνικών τραπεζών σε μεγάλους διαχειριστές.

    Μετά ταύτα το στοίχημα που μπαίνει για όλους τους εμπλεκόμενους είναι το τελικό επιτόκιο του ομολόγου.

    Η Alpha Bank στη πρόσφατη έκδοση  της των 500 εκατ. ευρώ πέτυχε επιτόκιο 6,875% και απόδοση 7%.

    Η Τράπεζα Πειραιώς μέχρι στιγμής έχει αντλήσει με senior preferred ομόλογα 850 εκατ. ευρώ, ενώ στην τελευταία έξοδο της στις αγορές στις 28/11/22 είχε δανειστεί με επιτόκιο 8,25%.

    Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται είναι ότι το κλίμα για την έκδοση αυτή είναι θετικό, μετά και από την δέσμευση του CEO της Τράπεζας, Χρήστου Μεγάλου για επίτευξη νωρίτερα  τους στόχους του  επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου 2023-2025.

    Να θυμίσουμε ότι οι αναβαθμισμένοι στόχοι για το 2023, προβλέπουν μεταξύ άλλων, καθαρές νέες εκταμιεύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά στην απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, αυτή τοποθετείται στο 12% (από 10% πριν), με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να κινείσαι κάτω του 40% και τον δείκτη NPE διαμορφώνεται σε περίπου 5%.

    Στόχος της τράπεζας είναι και η περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 17,3%.

     

    LAVIPHARM: Το ράλι της μετοχής, ο Λαβίδας και η TIKUN OLAΜ του Μηλιώνη

    Διπλασιασμός κεφαλαιοποίησης για τη Lavipharm και απογείωση οικονομικών μεγεθών από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2024 όταν και θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στην αγορά τα προϊόντα κάνναβης της TIKUN, μία εκ των αποκλειστικών διανομέων της οποίας είναι η εισηγμένη που τελεί ταυτόχρονα και η μόνη φαρμακευτική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Μέσα σε ένα χρόνο και από τη στιγμή που αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η κεφαλαιοποίηση της LAVIPHARM έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

    Χθες έκλεισε στα 0,646 ευρώ με κέρδη 3,19% και συνολικό market cap άνω των 108 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα το μεσημέρι στις 12 πραγματοποιείται η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

    Με βάση τις προβλεπόμενες επιδόσεις των επόμενων ετών, ο κύκλος εργασιών από τα 45,8 εκατ. του 2021 και τα 52,1 εκατ. του 2022 θα κυμανθεί στα 59,7 εκατ. φέτος, στα 80,7 εκατ. το επόμενο έτος, στα 95,1 εκατ. το 2025 και στα 112,5 εκατ. το 2026.

    Αυτός ο υπερδιπλασιασμός των πωλήσεων προβλέπεται να προέλθει κατά 13 εκατ. από το Catapresan, κατά 15 εκατ. από τη σταδιακά διευρυνόμενη συνεργασία με την τσεχική Zentiva στον χώρο των γενόσημων φαρμάκων, κατά 15,7 εκατ. από τη φαρμακευτική κάνναβη και κατά 14 εκατ. από τα προϊόντα που θα προκύψουν από το τμήμα έρευνας και καινοτομίας της ίδιας της εταιρείας.

    Η διοίκηση δεν βλέπει συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους (π.χ. οικονομίες κλίμακας, υποσχόμενες αγορές, κ.λ.π.).

    Η γραμμή παραγωγής της φεντανύλης λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς της (προγραμματίζεται να λειτουργήσει και τον Αύγουστο) καθώς η προσφορά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση από το εξωτερικό.

    Πάντως, η μεταφορά της παραγωγής του φαρμάκου στο εργοστάσιο της Αττικής θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, πράγμα που θα εξοικονομήσει κόστος ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

    Ταυτόχρονα όμως μεγάλη ευφορία επικρατεί στην εταιρεία για τη συμφωνία με την TikunOlam Europe σχετικά με τη διανομή της εγχωρίως παραγόμενης (Κορινθία) θεραπευτικής κάνναβης, project που τρέχει ο πολυσχιδής επιχειρηματίας Βασίλης Μηλιώνης.

    Στα εγκαίνια του εργοστασίου που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2023, η διοίκηση της TIKUNOLAM μίλησε για «Ελντοράντο», καθώς το θεσμικό πλαίσιο είναι ευνοϊκό, η αγορά μεγάλη, τα περιθώρια κέρδους υψηλά και το προϊόν ταιριάζει με την ήδη προσφερόμενη γκάμα της.

    Η διάθεση του προϊόντος θα γίνει από δύο εταιρείες (Laνipharm και Farmaserv – Lilly), μέσα από δύο διαφορετικά brand names και σε πλήρως ανταγωνιστική βάση.

     

    «Πόντιος Πιλάτος» ο Δήμος Αθηναίων για την Μπλε Κέδρος

    Αναρμόδιος εξακολουθεί να δηλώνει ο δήμος Αθηναίων για την ανάκληση της άδειας του ξενοδοχείου της Μπλε Κέδρος στο Κουκάκι, αλλά και για την κατεδάφισή του, που είναι αρμόδια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

    Παρά την πίεση που ασκεί το ΣτΕ στον δήμο.

    Αυτό που αναλογεί στο δήμο, λένε οι αρμόδιοι, είναι η επιβολή προστίμων (ανέγερσης 4,71 εκατ. ευρώ και διατήρησης 2,35 εκατ. ευρώ), τα οποία έχουν ρυθμιστεί και πληρώνονται.

    Σε κάθε περίπτωση, όμως ο κλοιός για να βρεθεί λύση φέρεται να σφίγγει.

    Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ξενοδοχείο με θέα την Ακρόπολη χρίστηκε με βάση το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό του 2012, που επέτρεπε να χτιστεί κτίριο έως 33 μέτρα.

    Να θυμίσουμε ότι το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ (όργανο που παρεμβαίνει για την εφαρμογή αποφάσεων του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου ζητεί από τον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει στην κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων του επίμαχου ξενοδοχείου.

    Επιπροσθέτως, το ΣτΕ επιπλήττει τον δήμο Αθηναίων για την απόφαση ανάκλησης που εξέδωσε μετά την πρώτη παρέμβασή του είχε πολλά λάθη, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί εκ νέου στα δικαστήρια.

     

    FERRETTI και ΟΠΑΠ μαζί

    Επιτέλους η Ελλάδα αποκτά και λίγο άρωμα πολυτέλειας και φινέτσας, έστω και δια της πλαγίας οδού.

    Να σας ενημερώσω λοιπόν ότι προ ημέρων έγινε η εισαγωγή της μετοχής της εμβληματικής ιταλικής φίρμας Yacht FERREΤTI στο MILAN Euronext.

    Όμως πώς συνδέεται αυτό το νέο με την Ελλάδα;

    Aπλά ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, ο Τσέχος billionaire Karel Komarek από κοινού με τον Ιταλό μεγιστάνα του τύπου Danilo Iervolino εξαγόρασαν το 10% των μετοχών της Ferretti για 100 εκατ. ευρώ, λίγες ημέρες πριν την εισαγωγή των μέτοχων στο EURONEXT.

    ΟΠΑΠ και FERRETTI έχουν λοιπόν κοινό μέτοχο.

    Magnifique!!

     

    Απόστολος Βακάκης: H βερμούδα, οι τιμές, και ο ΔΔ

    Με βερμούδα επέλεξε να εμφανιστεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο ισχυρός ανήρ των Jumbo, Απόστολος Βακάκης.

    Οι ενδυματολογικές του επιλογές, μπορεί να υπαγορεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν και χθες στην πρωτεύουσα, είχαν όμως και ένα συμβολισμό.

    Ενδεχομένως, λοιπόν με  τα «κοντά παντελόνια» ήθελε να καταδείξει την προσπάθεια που καταβάλλει η επιχείρηση του να κατεβάσει και τις τιμές.

    Ας μην ξεχνάμε ότι η μείωση του πληθωρισμού δεν είναι απλά ελληνικός, αλλά πανευρωπαϊκός στόχος.

    Όπως είπε λοιπόν ο ίδιος «Τα Jumbo κατεβάζουν περίπου 150 τιμές την ημέρα. Γιατί δεν μπορεί κάποιος να είναι βιώσιμος αν αποξενωθεί από τα εισοδήματα των καταναλωτών».

    Βέβαια, αντικρίζοντας την ομολογουμένως ασυνήθιστη εικόνα του προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης, κάποιοι απλώς μονολόγησαν πως «αν είσαι Βακάκης εμφανίζεσαι όπως σου κάνει κέφι».

    Οι πιο κακεντρεχείς απλώς θα ήθελαν να έβλεπαν την αντίδραση του εφοπλιστή ΔΔ (ο συμπέθερος του Βακάκη που χαϊδευτικά τον ονομάζει κινεζοπαιχνιδά ή ψιλικατζή) όταν αντικρύσει τη παρακάτω φωτογραφία που δημοσιεύει ο WISEMAN.

    ΥΓ: ΔΔ σημαίνει Διαμαντής Διαμαντίδης.

    Η Ρίτα Γκάλλι του ΔΕΣΦΑ σε νέα βάσανα με το Γιάννη Βαρδινογιάννη της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ

    Λοιπόν έχω αρχίσει και βλέπω με… συμπόνοια (καθότι ως wiseman διαθέτω αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη, «εν συναίσθηση», όπως την όρισε ένας από τους γνωστότερους ψυχολόγους-ψυχαναλυτές στην ιστορία, ο Carl Rogers) την κα Ρίτα Γκάλλι του ΔΕΣΦΑ, με τις οικογενειακές και επιχειρηματικές περιπέτειες στις οποίες έχει εισέλθει.

    Ευτυχώς τα βάσανα αυτά θα τα μοιράζεται πλέον με τον επικοινωνιακό σύμβουλο που προσέλαβε έναντι παχυλής αμοιβής ώστε να τα περάσει χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, αν τα καταφέρει φυσικά.

    Ήδη έχετε διαβάσει πρώτοι στο  mononews.gr αλλά και στη στήλη, ότι ο σύζυγος (ή «πρώην σύζυγος» σύμφωνα με το περιβάλλον της, ουδείς γνωρίζει επισήμως) συνελήφθη στην Αθήνα έχοντας καταδίκες στην Ιταλία με πολυετείς ποινές για διακεκριμένες απάτες και ευρεία οικονομική κατάχρηση.

    Μάλιστα, διέμενε (ή κρυβόταν, άγνωστο) στο σπίτι της κας Γκάλλι «από  οίκτο προς αυτόν όταν ζήτησε καταφύγιο», όπως μεταφέρουν οι γνωστοί της στην αγορά.

    Αυτά είναι όμως τα μικρά βάσανα…

    Τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα…

    Τα δύσκολα για την κα Γκάλλι, όμως αρχίζουν από εδώ οπότε έχουμε και λέμε: Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης (MOTOR OIL) κοντράρει άγρια και δημόσια την κα Ρίτα Γκάλλι με αιχμή τώρα τη Ρεβυθούσα.

    Όταν ο wiseman σας πληροφορούσε τόσο από τον προηγούμενο Δεκέμβριο όσο -κυρίως- τον  Απρίλιο  ότι «αυτή η κολόνια, της κόντρας, θα κρατήσει χρόνια» πολλοί είχαν σπεύσει να μιλήσουν για «δημοσιογραφικές υπερβολές ή και σενάρια».

    Αμέσως μετά «έσκασαν» οι επιστολές της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ προς τον Θανάση Δαγούμα τότε της ΡΑΕ και τώρα της ΡΑΑΕΥ, όπου το πρόβλημα αναδείχθηκε ανάγλυφο.

    Συνοπτικά για να καταλάβουμε όλοι το νόημα της αντιπαράθεσης: ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης λέει πολύ απλά πως η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΜΟΗ 0,08% 26,62 φτιάχνει το δικό της πλωτό σταθμό (FSU) αερίου, αλλά η κα Ρίτα Γκάλλι και ο ΔΕΣΦΑ που είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου, έχουν το δικό τους FSRU αλλά και FSU στη Ρεβυθούσα, που είναι ευθέως ανταγωνιστικός.

    Συνεπώς, λένε εκεί στους Αγίους Θεοδώρους, η κα Γκάλλι παρεμποδίζει με κάθε τρόπο τον κ. Βαρδινογιάννη να υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο κοντά στο μισό δισ. επειδή είναι ανταγωνιστικό προς τα δικά της σχέδια.

    Για μισό λεπτό όμως: ως Διαχειριστής του δικτύου η κα Γκάλλι και ο ΔΕΣΦΑ δεν οφείλει να ευνοεί και να προστατεύει τον ανταγωνισμό για χάρη του Έλληνα καταναλωτή;

    Η θεωρητική απάντηση είναι «ναι», άλλο τι γίνεται στην πράξη…

     

    Η «ναυμαχία της Ρεβυθούσας»…

    Όμως οι κόντρες και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.

    Νέα σφοδρή διαμάχη Βαρδινογιάννη – Γκάλλι ήρθε στην επιφάνεια, με αφορμή την πρόταση του ΔΕΣΦΑ που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Θανάσης Δαγούμας της  Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

    Ο wiseman ήδη από τα μέσα Απριλίου σας είχε προειδοποιήσει πως από αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα βγουν… φίδια (κάτι που συνηθίζεται τελευταία στην κυριολεξία με τα ερπετά) και τελικά… βγήκαν.

    Ο Θανάσης Δαγούμας έδωσε στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις του Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη και της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ για το θέμα.

    Ο κος Βαρδινογιάννης, λοιπόν κοντράρει ευθέως και δημοσίως την κυρία Γκάλλι αναφορικά με τη μίσθωση ή αγορά του FSU, του πλωτού δεξαμενόπλοιου που νοίκιασε ο ΔΕΣΦΑ.

    «Δεν μπορεί να υπάρξει αναίτια  επιβάρυνση όλων των χρηστών του ΕΣΦΑ προκειμένου να αποθηκεύονται στη Ρεβυθούσα επιπλέον ποσότητες LNG στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

    Οποιαδήποτε πρόταση περαιτέρω μίσθωσης ή μονιμοποίησης του FSU είναι στη λάθος κατεύθυνση καθώς επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους Χρήστες ΕΣΦΑ, ενώ δεν προσφέρει μόνιμη λύση και ζητάμε να αφαιρεθούν από τους κανονισμούς οι σχετικές προβλέψεις» λέει ξεκάθαρα ο κ. Βαρδινογιάννης.

    Είναι όμως πολύ αυστηρός με αιχμές μέχρι σκληρότητας και για το κόστος των νέων έργων που περιλαμβάνει ο ΔΕΣΦΑ στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης: «Υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις σε προϋπολογισμούς πάνω από 50% χωρίς να δικαιολογούνται από τις αυξήσεις των υλικών.

    Θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει διαφανής τόσο στο μέρος του σχεδιασμού όσο και στο μέρος της προμήθειας και μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί ότι ο ΔΕΣΦΑ  θα λαμβάνει αποφάσεις ως συνετός διαχειριστής προς όφελος του καταναλωτή και όχι σαν επενδυτής που έχει στόχο την αύξηση του κόστους και της απόδοσης των κεφαλαίων τους!».

    Καθαρές κουβέντες: υπάρχει αδιαφάνεια, με οτιδήποτε συνεπάγεται αυτό, στα έργα που προχωρά η κα Ρίτα Γκάλλι.

    Μιλάμε για ομοβροντία εναντίον της Ιταλίδας μάνατζερ.

    Ύστερα μου λέτε πως κακώς άρχισα να τη συμπονώ…

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.