• Η ώρα του εισαγγελέα για τα Πλαστικά Θράκης, ο πρωταθλητής Μεγάλου και ο Bulgari στην Αθήνα

    Εξηγήσεις για την εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου , για το “δωράκι” που φαίνεται να έκανε στους αιρετούς.Πρόκειται για  τις διπλές συντάξεις που θα έχουν πλέον την δυνατότητα να διεκδικήσουν αναδρομικά αιρετοί (δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες) ζητούν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή…

    image

    Μήπως ήλθε η ώρα του Εισαγγελέα για τα Πλαστικά Θράκης; 

    Xθες η μετοχή των Πλαστικών Θράκης υποχώρησε κατά περίπου 5% στα 4,16 ευρώ.

    Η μετοχή προ καιρού ήταν στα 8 ευρώ.

    Άρα μιλάμε για το απόλυτο Βατερλό και το απολυτο κερδοσκοπικό παιχνίδι.

    Μήπως ήλθε η ώρα του εισαγγελέα να διατάξει μια προκαταρτική εξέταση;

    Μήπως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να ενεργήσει άμεσα;

    Σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζεται από τα social media η οργή των επενδυτών.

    Τουλάχιστον μέχρι τώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει ζητήσει κάποια επίσημη και συγκεκριμένη τοποθέτηση από την εταιρεία, σχετικά με τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της εφετινής χρονιάς.
    Ή και κάποια εξήγηση για την καθίζηση της μετοχής. Αν δηλαδή υπάρχει ενδεχομένως κάποιο αρνητικό, εταιρικό συμβάν.

    Τα  μυστήρια  με την τιτλοποίηση της Τραπέζης Αττικής και η τύχη των ακινήτων 

    Το ότι η τιτλοποίηση που είχε πραγματοποιήσει η προηγούμενη διοίκηση του Θόδωρου Πανταλάκη στην Τράπεζα Αττικής  πήγε «άκλαφτη»  σας είχαμε ενημερώσει.

    Όμως το περίεργο είναι ότι ενώ τα κόκκινα δάνεια επέστρεψαν στην Τράπεζα, η Αττικής κατέγραψε από τη συναλλαγή αυτή ζημιά 55,4 εκατ. ευρώ.

    Το Ellington βασικός μέτοχος πλέον στην Τράπεζα,  το οποίο αρχικώς την είχε χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή αυτή δεν μάθαμε ακόμη τι έγραψε τον Ισολογισμό του, διότι  ο άλλος εταίρος, η Σουηδική εταιρεία Aldridge  εμφάνισε κέρδη  δεκάδων εκατομμυρίων.

    Επίσης καλό θα ήταν να ενημερωθούμε τι έγινε με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις οι οποίες συνόδευαν κάποια «καλής ποιότητας» κόκκινα δάνεια και οι οποίες προδήλως είχαν μεταβιβαστεί στο σχήμα Aldridge – Ellington

    Μαθαίνω ότι κάποιες από αυτές τις εγγυήσεις αφορούσαν σε καλά ακίνητα, τα οποία θα ήταν ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε από τη νέα διοίκηση Ανδρεάδη αν και πόσα από αυτά άλλαξαν χέρια.

    Κοιτάζοντας τα περίεργα της Αττικής ο Wiseman ανακάλυψε  ότι μόλις το  25% από τα χρήματα που έχουν υπεξαιρεθεί από τα καταστήματα του δικτύου της  αναμένεται να ανακτηθούν.

    Στον Ισολογισμό της έχει συμπεριληφθεί ένα ποσό της τάξεως των  1,8 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά σε υποθέσεις υπεξαίρεσης από καταστήματα δικτύου της τράπεζας που έχουν λάβει χώρα σε προηγούμενα έτη και οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διεκδίκησης.

    Παρόλο που η  έκβαση των υποθέσεων αυτών είναι υπέρ της τράπεζας, οι δικαστικές αποφάσεις δεν έχουν καταστεί οριστικές. Αλλά ακόμη και μια δικαστική δικαίωση δεν θα συνεπάγεται και ανάκτηση των χρημάτων.

    Έτσι, για τα ποσά που το πιστωτικό ίδρυμα θεωρεί ότι δεν θα ανακτηθούν έχει σχηματίσει ειδική πρόβλεψη σύμφωνα με σχετική νομική γνωμάτευση.

    Πόσα είναι αυτά;

    Σύμφωνα με το κονδύλι «Προβλέψεις για κάλυψη έκτακτων ζημιών» η σχετική πρόβλεψη ανέρχεται σε 1,4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, με απλά λόγια η Διοίκηση της Attica Bank εκτιμά πως δεν θα ανακτηθεί το 75% των κλεμμένων.

     

    Νέο ομολογιακό 60 εκατομμυρίων για την Intercontinental International

    Την έκδοση νέου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 60 εκατομμυρίων προγραμματίζει η Intercontinental International, κάτι που εμμέσως είχε προαναγγείλει μέσω των οικονομικών της καταστάσεων.

    Η διοίκηση έφερε εν ολίγοις ότι το επενδυτικό της πρόγραμμα θα ανεβάσει στροφές και μπορεί να φτάσει έως και το διπλάσιο του ποσού που έχει στοχεύσει (δηλαδή από 20 σε 40 εκατ. ευρώ), με την προϋπόθεση ότι θα αυξηθεί αναλογικά το ύψος του δανεισμού.

    Το ομολογιακό των 60 εκατ. θα αναχρηματοδοτήσει την τρέχουσα σύμβαση με τη Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 σε περίπτωση που δε μπορούν να καλυφθούν πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της εταιρείας για την απόκτηση νέων ακινήτων.

    Η έκδοση του δανείου θα προχωρήσει εφόσον και η γενική συνέλευση των μετόχων ανάψει το πράσινο φως στα τέλη Μαΐου.

    Θυμίζουμε ότι χάρη στο προηγούμενο ομολογιακό των 40 εκατ. που κάλυψε η Eurobank, η ΑΕΕΑΠ υλοποίησε πέρσι τις δύο σημαντικότερες επενδύσεις της:

    την αγορά του γραφείου της GlaxoSmithKline επί της Κηφισίας και του σούπερ μάρκετ του Σκλαβενίτη στην Παιανία, κλάδος που τα στελέχη της κτηματαγοράς χαρακτήριζαν ανέκαθεν επενδυτικό καταφύγιο.

    Πρωταθλητής στα ομολογιακά η Πειραιώς 

    Μια που αναφέραμε τις ομολογιακές εκδόσεις, αξίζει νομίζω να αναφερθούμε στις πιο επιτυχημένες εξ αυτών, οι οποίες αφορούσαν ναυτιλιακές εταιρείες.

    Συνολικά οι τρεις εκδόσεις ναυτιλιακών ομολόγων  συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 350 εκ .ευρώ σε λιγότερο από ένα έτος,   – από τις εταιρείες Costamare, Capital Product Partners, Safe Bulkers – έγιναν από μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με ισχυρά θεμελιώδη και προοπτικές.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 Χρήστος Μεγάλου  διεκδικεί τη θέση του “grand maitre” της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς στις συγκεκριμένες εκδόσεις, η Τράπεζα  είχε μερίδιο της τάξης του 40% με 45% όσο αφορά τη ζήτηση και την κατανομή και λειτούργησε και στις τρεις ως Joint Bookrunner, Lead Manager & Issue Advisor.

    Οι επιδόσεις της αυτές είναι αντίστοιχες εκείνων που έχει σε ολόκληρη την αγορά εταιρικών ομολόγων όπου το μερίδιο αγοράς της μερίδιο αγοράς φθάνει το  30% όσο αφορά, τόσο τη ζήτηση όσο και την κατανομή των εκδόσεων.

    Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το 2021 ήταν έτος ρεκόρ, με επτά εκδόσεις που συγκέντρωσαν 1,4 δισ. ευρώ ενώ ήδη τους δύο πρώτους μήνες του 2022 έγιναν δύο εκδόσεις.

    Αθροιστικά, ην τελευταία πενταετία, όπου έχουν γίνει 23 εκδόσεις, συγκεντρώνοντας κεφάλαια άνω των 4 δισ. ευρώ, με μεγάλη συμμετοχή επενδυτών, θεσμικών αλλά και ιδιωτών που έχουν απορροφήσει μάλιστα το 60% της ζήτησης.

     

    Πολιτική γκρίνια για τη διπλή σύνταξη των αιρετών

    Εξηγήσεις για την εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου , για το “δωράκι” που φαίνεται να έκανε στους αιρετούς.

    Πρόκειται για  τις διπλές συντάξεις που θα έχουν πλέον την δυνατότητα να διεκδικήσουν αναδρομικά αιρετοί (δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες) ζητούν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

    Το ζήτημα έχει προκύψει, καθώς πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, αν κάποιος ήταν αιρετός, αλλά και δημόσιος υπάλληλος, παρότι κατέβαλε εισφορές και ως αιρετός και έχει θεμελιώσει και από εκεί δικαίωμα συνταξιοδότησης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητούσε να παραιτηθεί της καταβολής μιας εκ των δύο συντάξεων.

    Αντιθέτως, αιρετοί οι οποίοι ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες πάντα λάμβαναν όλα τα δικαιώματά τους εφόσον φυσικά είχαν καταβάλει εισφορές.

    Πλέον με την εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας Π. Τσακλόγλου, δίνεται η δυνατότητα σε παλαιούς συνταξιούχους και εκλεγμένους πριν το 2013 που ταυτόχρονα ήταν και δημόσιοι υπάλληλοι να αιτηθούν την επαναχορήγηση της δεύτερης σύνταξης τους, παρότι ο γενικός κανόνας δεν επιτρέπει καταβολή δύο παροχών από το Δημόσιο Ταμείο.

    Ο κ. Τσακλόγλου ήδη έχει τοποθετηθεί δημόσια, επισημαίνοντας ότι διορθώνεται μια ανισότητα που ίσχυε επί σειρά ετών, εξισώνοντας τους ασφαλισμένους κάτι που αναμένεται να υποστηρίξει και στην απάντησή του.

    Η στήλη επικοινώνησε και με νομικούς, γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι πρόκειται για μικρά ποσά που αναλογούν στις ασφαλιστικές εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει οι αιρετοί.

     

    O Bulgari στην Αθήνα 

    Έρχεται στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες (πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη) ο έως πρόσφατα αντιπρόεδρος της BULGARI Nicola  Bulgari.

    Θα τον υποδεχτεί (το πιθανότερο όλων) η οικογένεια Καίσαρη.

    Ο Κώστας Καίσαρης υπήρξε εξάλλου ο επιχειρηματίας εκείνος που πρώτος συνέβαλε στην εξάπλωσή του στην Ελλάδα.

    Θα έρθει σε επαφή (μεταξύ άλλων) με τους αντίστοιχους μεγάλους πελάτες που η Kessaris διαχρονικά εξυπηρετεί. Κύριος οίδε πού θα δειπνήσει και με ποιους…

    Ή αν θα πεταχτεί για λίγο στην όμορφη Μύκονο (το πιθανότερο) αφού εποπτεύσει για λίγο το κατάστημα της Βουκουρεστίου… Διατηρούμε ευήκοον ους. Όλα πάντως σε κλειστό κύκλο.

    Ο Νίκολα Βούλγαρης -είναι δισέγγονος του ιδρυτή Σωτήριου Βούλγαρη από την Ήπειρο.

    Που απέχει βέβαια από τις ελληνικές του ρίζες όσο και ο Ομπάμα από τις δικές του…

     

    Τα κέρδη της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ 

    Χθες το πρωί η μετοχή της Motor Oιλ ΜΟΗ 0% 27,24 άνοιξε με μεγάλα κέρδη πέριξ του 5%. Αιτία;

    Τα μεγάλα κέρδη του α τρίμηνου της SHELLπου ήταν αυξημένα κατά σχεδόν 200 %.

    Μιλάμε για κέρδη περίπου 9 δισ. ευρώ. Εφιαλτικό νούμερο.

    Αμέσως οι επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν MOH μήπως και η ΕΤΑΙΡΕΙΑ του ομίλου Βαρδινογιάννη αιφνιδιάσει ευχάριστα κατά την διάρκεια των αποτελεσμάτων του α τρίμηνου του 2022.

     

    Μοτορ Οιλ και ΕΛΠΕ 

    Τρέχουν και δεν φτάνουν (ή μάλλον φτάνουν με επιτυχία τελικά) οι δύο μεγάλοι ελληνικοί πετρελαϊκοί Όμιλοι δηλαδή ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, για να αντικαταστήσουν το ρωσικό αργό πετρέλαιο που χάνουν λόγω του εμπάργκο της ΕΕ προς τη Μόσχα.

    Όπως είναι γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Ανδρ. Σιάμισης τον περασμένο Μάρτιο συμμετέχοντας σε κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σαουδική

    Αραβία είχε συμφωνήσει στην αγορά ποσοτήτων αργού πετρελαίου από την Aramco, για μερική αντικατάσταση εκείνων του ρωσικού.

    Τώρα μαθαίνω ότι πρόθεση των ΕΛΠΕ είναι να επεκτείνουν τη συμφωνία, ώστε η ARAMCO να γίνει σχεδόν 100% αντικαταστάτης των ρωσικών ποσοτήτων αργού, ώστε να μην υπάρξει κραδασμός στην εύρυθμη λειτουργία του Ομίλου.

    Τα ΕΛΠΕ για το 2021, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, είχαν εισάγει το 18% του συνόλου των ποσοτήτων από τη Ρωσία, περίπου το ένα πέμπτο δηλαδή.

    Από την πλευρά της η Motor Oil έκανε πάντα σχετικά μικρές εισαγωγές ρωσικού αργού στο 5- 7% των συνολικών ποσοτήτων της.

    Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil κ.Πέτρος Τζαννετάκης στη διάρκεια πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές είχε κάνει γνωστό πως ο όμιλος είχε διακόψει από το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς τις εισαγωγές ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου.

     

    Το πάρτι του Τσουκαρίδη

    Ένα μεγάλο πάρτι διοργανώνει η οικογένεια Τσουκαρίδη, τέως μεγαλομέτοχοι της PAPER Τσουκαρίδης, με αφορμή τα βαφτίσια του εγγόνου του ιδρυτή της εταιρείας.

    Το πάρτι θα γίνει στο ECALI CLUB προς το τέλος Μάϊου.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ο βασικός μέτοχος Γιάννης Τσουκαρίδης, δύο μέλη της οικογένειας του (οι Βεατρίκη και Τζουλιάννα Τσουκαρίδη)  και 15 άλλοι μέτοχοι της εταιρίας συμφώνησαν να πωλήσουν τις μετοχές τους στην Orlando-Equity Holding, θυγατρική της China Central and Eastern Europe Investment.

    Τι συνολικό τίμημα ανήλθε στα 21 εκατ. ευρώ.

    Το τίμημα ήταν 6,66 ευρώ ανά μετοχή -κοντά στην υψηλότερη τιμή που έχει καταγράψει η μετοχή την τελευταία 15ετία.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.