• Αυτοί είναι οι 31 νέοι Υπουργοί, το «Thanks, but no thanks» στην Κωτσόβολος, οι γκρίνιες στην Μελίνα Τραυλού και το 10ήμερο της Βρεττού

    Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, έχει προσλάβει για τις δημόσιες σχέσεις της Ένωσης, τον κ. Κωνσταντίνο Καφίρη, τον ιδιοκτήτη της «Progressive PR». Ο κ. Καφίρης, έχει εξειδικευτεί στις δημόσιες σχέσεις γνωστών τραγουδιστών, μεταξύ αυτών του Σάκη Ρουβά, του Γιώργου Μαζωνάκη, κλπ.

    image

    Ράλι σήμερα στο Χρηματιστήριο;

    Με άνοδο του γενικού δείκτη αναμένεται να ανοίξει σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά και την ανεπανάλειπτη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

    Οι Τράπεζες αναμένεται και σήμερα να πρωταγωνιστήσουν με άνοδο που θα ξεπεράσει τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης το 2%.

    Η επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο να επαναληφθεί το φαινόμενο της Δευτέρας 22 Μαΐου, που οι Τράπεζες έκαναν ράλι σχεδόν κατά 20%.

    Το smart money περιμένει τώρα την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα από το φθινόπωρο και για την ακρίβεια πριν τα τέλη Ιουλίου.

    Αυτοί είναι οι 31 νέοι Υπουργοί

    Το αργότερο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 26 Ιουνίου, μία ημέρα μετά τη δεύτερη κάλπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο της ΝΔ αποτελείται τόσο από παλιά όσο και από νέα στελέχη.

    Η στήλη πριν διαβάσετε τα ονόματα των νέων Υπουργών, εύχεται περαστικά στον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Σταύρο Παπασταύρου, στον οποίο, από την πίεση της δουλειάς των τελευταίων ημερών, παρουσιάστηκε κάποιο μικροπρόβλημα στο ένα του μάτι.

    Η κατάσταση πάντως δεν είναι ανησυχητική και χρειάζεται ολιγοήμερη ξεκούραση.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του mononews.gr, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο της ΝΔ ειναι το εξής:

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών

    Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

    Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Οικονομικών

    Θάνος Πετραλιάς, Υφυπουργός αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο Κράτους

    Θόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας

    Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Ενέργειας

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Υγείας (ακούγεται και το όνομα της Νίκης Κεραμέως)

    Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

    Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών

    Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Τάσος Χατζηβασιλείου ή Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργοί Εξωτερικών (ο τελευταίος ακούγεται και για το Υγείας)

    Νίκος Δένδιας, Υπουργός Άμυνας

    Νίκος Χαρδαλιάς, Αναπληρωτής Υπουργός

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας

    Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας

    Βασίλης Πέτρος Σπανάκης, Υφυπουργός αρμόδιος για τα Κοινωνικά και Πολιτικά θέματα

    Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Παιδείας

    Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Παιδείας (ακούγονται και τα ονόματα των Γιάννη Οικονόμου και Δημήτρη Καιρίδη)

    Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού

    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (ακούγεται και για το Προστασίας του Πολίτη)

    Νότης Μηταράκης, Υπουργός Ναυτιλίας

    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εσωτερικών

    Θόδωρος Λιβάνιος, Αναπληρωτής Υπουργός

    Ευριπίδης Στυλιανίδης, Υφυπουργός για θέματα Μακεδονίας- Θράκης

    Σπήλιος Λιβανός, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

    Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός (ακούγεται και για το Ανάπτυξης)

    Γιώργος Φλωρίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης

    Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

    Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού

    Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού

    Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Οικογένειας

    Γιώργος Σταμάτης, Υφυπουργός

    Παύλος Μαρινάκης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Μάκης Βορίδης, Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργοί Επικρατείας

     

    Ελένη Βρεττού: Σε 10 μέρες χορήγησε 250 εγγυητικές επιστολές

    Πόσοι είστε πελάτες της τράπεζας, ρώτησε την περασμένη Πέμπτη η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού σε μεγάλη φόρμα, το ακροατήριο που παρακολουθούσε συζήτηση για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Κάποιοι σήκωσαν το χέρι τους και η Ελένη Βρεττού, με την αμεσότητα που τη διακρίνει απευθύνθηκε σε όλο το ακροατήριο λέγοντας τους:

    «Ελάτε σε μας. Πείτε μας ποιες ανάγκες έχετε, ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί τα προϊόντα που θα σας καλύπτουν. Ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να μεγαλώσετε και εσείς μαζί με εμάς».

    Στη συζήτηση που έγινε στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ, η κα Βρεττού αναφέρθηκε στο σχέδιο συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει χώρος και για 5η και για 6η τράπεζα, πέρα από τις συστημικές.

    Οι μεγάλες τράπεζες είναι προσανατολισμένες στους μεγάλους πελάτες και παραμελούν τους μικρούς….

    Η Ελένη Βρεττού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ταχύτητα της εξυπηρέτησης που προσφέρει η Attica Bank λέγοντας:

    «Το πλεονέκτημά μας είναι ότι μπορούμε να συντονιστούμε γρήγορα και να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, φέρνοντας το παράδειγμα πελάτη που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας και χρειαζόταν 250 εγγυητικές επιστολές.

    Απευθύνθηκε σε δύο συστημικές τράπεζες, η μία του είπε να περιμένει 1 μήνα, και η δεύτερη ότι δεν θα ασχοληθεί».

    «Ήρθε σε μας και είχε τις 250 εγγυητικές σε 10 μέρες».

    Ενώ για επιτόκια και πληθωρισμό –εκτίμησε πως η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα έρθει από τα τέλη του 2024- είπε με ειλικρίνεια:

    «Υψηλός πληθωρισμός και υψηλά επιτόκια δημιουργούν μία νέα συνθήκη, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι. Διότι και οι τραπεζίτες της δικής μου γενιάς δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε σε ανάλογο περιβάλλον, είναι και για μας πρόκληση».

     

    Μελίνα Τραυλού: Γκρίνια από εφοπλιστές

    Όπως γνωρίζετε, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), είναι μια από τις πλέον δυνατές και αξιόπιστες Ενώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

    Οι Έλληνες εφοπλιστές είναι ίσως οι ισχυρότεροι στον κόσμο μαζί με τους Κινέζους και τους Ιάπωνες.

    Γιατί τα γράφω όλα αυτά.

    Θα περίμενε κανείς, τις δημόσιες σχέσεις της ΕΕΕ, να τις έχει επιφορτιστεί ένα πρόσωπο, το οποίο να χαίρει εκτίμησης στους Έλληνες εφοπλιστές.

    Να μιλά μαζί τους, να τον σέβονται και να τον εκτιμούν.

    Να έχει άριστες γνώσεις των θεμάτων του εφοπλισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει συμβεί, προς έκπληξη όλων.

    Η Πρόεδρος της ΕΕΕ έχει προσλάβει για τις δημόσιες σχέσεις της Ένωσης, τον κ. Κωνσταντίνο Καφίρη, τον ιδιοκτήτη της «Progressive PR».

    Ο κ. Καφίρης, έχει εξειδικευτεί στις δημόσιες σχέσεις γνωστών τραγουδιστών, μεταξύ αυτών του Σάκη Ρουβά, του Γιώργου Μαζωνάκη, κ.λ.π.

    Δηλαδή, η δουλειά του δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες εφοπλιστές και κατ’ επέκταση με την ΕΕΕ, αλλά πολύ περισσότερο με τους εκπροσώπους της showbiz.

    Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, κορυφαία στελέχη της ΕΕΕ, έχουν μεταφέρει την ενόχλησή τους στην κ. Μελίνα Τραυλού.

    Οι αντιδράσεις όσο περνάνε οι μέρες γιγαντώνονται, γεγονός το οποίο προβληματίζει και μερίδα των εφοπλιστών, οι οποίοι τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν είχαν ενοχληθεί.

    Κάποιοι εικάζουν ότι τον κ. Καφίρη, τον επέβαλε στην κ. Τραυλού ο πρώην κριτής του «My style Rocks» του ΣΚΑΪ, κ. Δημήτρης Αργυρόπουλος, με τον οποίο η Πρόεδρος έχει στενές σχέσεις.

    Οι νέες δουλειές του κ. Αργυρόπουλου

    Πάντως του τελευταίους μήνες, ο κ. Αργυρόπουλος φαίνεται ότι επεκτείνει τις δουλειές του.

    Ανέλαβε πρώτος CEO και διαχειριστής της «BEACON MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ.

    Την εταιρεία ίδρυσε η «SPIKEHUES HOLDING LIMITED», με έδρα τη Λευκωσία το Δ.Σ. της οποίας, αποτελείται από τον Διευθυντή, Φίλιππο Φιλίππου και τον Γραμματέα της εταιρείας, ο οποίος είναι το νομικό πρόσωπο με την επωνυμία CYPROLIAISON LIMITED (έδρα: Λευκωσία, Κύπρος και αντικείμενο management services).

    Οι σκοποί της εταιρείας BEACON MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ περιλαμβάνουν κάθε τι που εμπίπτει στον κύκλο των ΜΜΕ και της Επικοινωνίας: Δημιουργία, καταχώρηση, απόκτηση και κατοχή εμπορικών σημάτων κάθε εθνικότητας, ή ευρωπαϊκών, ή διεθνών εμπορικών σημάτων, εμπορία ειδών πάσης φύσεως, που φέρουν τα εμπορικά σήματα που εκμεταλλεύεται η εταιρεία, μέσω καταστημάτων ή on-line, παροχή υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας.

    Επίσης, η εταιρεία έχει σκοπό να παρέχει συμβουλές σε θέματα μάρκετινγκ (marketing), παροχή υπηρεσιών δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο (internet), ιστοφιλοξενίας (web hosting), αλλά και διάθεσης διαφημιστικού χώρου ή χρόνου στο διαδίκτυο (internet), παραγωγή ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικού προγράμματος, η διάθεση αυτών, διάθεση ταινιών και άλλων βίντεο που κατεβάζονται (download) από το διαδίκτυο (internet), καθώς και πώληση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου σε ταινίες, βίντεο και τηλεοπτικά προϊόντα, παροχή υπηρεσιών παραγωγής ραδιοφωνικού προγράμματος και πρωτότυπων τηλεοπτικών εκπομπών.

    Επιπλέον, παροχή υπηρεσιών εκμετάλλευσης δικαιωμάτων ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, παραγωγή άλλου επιγραμμικού (on line) περιεχομένου, έκδοση έντυπων περιοδικών κάθε είδους αλλά και οι εν γένει υπηρεσίες έκδοσης εντύπων, παροχή υπηρεσιών παραγωγής και παρουσίασης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, παραγωγής άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αλλά και εκμετάλλευσης προγραμμάτων θεαμάτων, καθώς και εν γένει παροχή άλλων υποστηρικτών υπηρεσιών των τεχνών του θεάματος.

    Κουραστήκατε;

    Κωτσόβολος: «Thanks, but no thanks!»

    Την προηγούμενη Πέμπτη, σας ενημέρωσα για τις φήμες που «κυκλοφορούν», σχετικά με την Κωτσόβολος και τους πιθανούς μνηστήρες της εταιρείας.

    Όπως ξέρετε, η Κωτσόβολος έχει «βγει» προς πώληση σε μια αποτίμηση μεταξύ 300 και 320 εκατ. ευρώ.

    TA EBIDTA της εταιρείας αγγίζουν τα 32 εκατ. ευρώ, οπότε η αποτίμηση «φαντάζει» λογική.

    Η πίεση από τη μητρική εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, είναι μεγάλη και θέλουν να πουλήσουν όσον το δυνατόν συντομότερα.

    Σύμβουλος του πωλητή είναι η CITI Λονδίνου, η οποία θα δεχτεί μη δεσμευτικές προσφορές και στην συνέχεια θα ανοίξει το DATA ROOM της εταιρείας στους ενδιαφερόμενους παίκτες.

    Την Κυριακή, λοιπόν, έμαθα ότι η CITI «έφαγε» μια μεγαλοπρεπή άρνηση από μεγάλο ελληνικό fund, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

    Η απαντητική επιστολή του fund προς την CITI ήταν ευθέως απορριπτική:

    «Thanks, but no thanks!»

    Σε ερώτημα του Wiseman πού αποτιμά ο Fund Manager τον Κωτσόβολο, δεν απάντησε. Απλά μειδίασε.

    Σε άλλο ερώτημα σε ποια από τις ελληνικές εταιρείες θα ταίριαζε μια εταιρία, όπως ο Κωτσόβολος, η απάντηση ήταν, «εκτιμώ στην Infoquest του κ. Θεόδωρου Φέσσα».

    Στον Wiseman την Πέμπτη, σας είχα ενημερώσει ότι ετοιμάζεται ένα group 3 ελληνικών funds να δώσει το δικό της Bid (προσφορά) για την Κωτσόβολος.

    Βέβαια, το τίμημα δεν φτάνει τα 300 – 320 εκατ. ευρώ που ζητούν οι Βρετανοί μέτοχοι.

    Μου είπαν ότι θα κινηθούν πέριξ των 230 έως 250 εκατ. ευρώ.

    Σε αυτά τα επίπεδα θεωρούν ότι είναι η δίκαιη αποτίμηση της εταιρείας.

    Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα σε αυτή την πώληση, δεν το έχουν οι ελληνικές εταιρείες ή τα ξένα funds, τα οποία ενδεχομένως να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

    Το πρόβλημα το έχει η μητρική εταιρεία της Κωτσόβολος, η οποία θέλει να ξεφορτωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα το asset.

     

    «Σε κενό τέρμα σκόραρε ο ΑΒΑΞ» για τα νοσοκομεία του Νιάρχος

    Ο Όμιλος ΑΒΑΞ ακούω ότι αναλαμβάνει τελικά την ανέγερση των τριών νοσοκομείων που θα κατασκευαστούν στην Κομοτηνή, τη Σπάρτη και τη Θεσσαλονίκη.

    Μαθαίνω, ωστόσο, ότι η ΑΒΑΞ δεν είχε κάποιο σοβαρό ανταγωνισμό, καθώς ο μοναδικός αντίπαλος ήταν μία «εταιρεία από το εξωτερικό» και ότι το ΙΣΝ είχε καλέσει μόνο αυτούς τους δύο για να υποβάλουν προσφορές.

    Έχω να σας αναφέρω κιόλας ότι υπάρχουν άτομα με πολύ καλή γνώση της αγοράς, οι οποίοι αμφισβητούν την εξέλιξη αυτή μιας και δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

    Αν δεχτούμε πάντως ότι ισχύουν τα όσα έχουν διαρρεύσει, δεν μπορώ παρά να μην αναρωτηθώ σχετικά με το ποια διαδικασία ακολούθησε το ΙΣΝ για να καταλήξει στην ΑΒΑΞ.

    Από ό,τι φαίνεται το ΙΣΝ κάλεσε μόνο τον ΑΒΑΞ και μία ξένη εταιρεία που δε συμμετείχε στον προηγούμενο διαγωνισμό, για τον οποίο είχαν υποβάλει τις προσφορές τους οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,   Ελλάκτωρ και Mytilineos.

    Να σας θυμίσω, ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε γίνει στις αρχές του 2023 και το ΙΣΝ τον είχε κηρύξει άγονο, καθώς οι προσφορές ήταν αρκετά υψηλότερες από τον αρχικό προϋπολογισμό των 500 εκατ. Ευρώ.

    Ιntrakat – TEKAΛ: Τι συμβαίνει με το λιμάνι του Βόλου

    Γκρίνιες μαθαίνω ότι ακούγονται στην αγορά για έναν ακόμη διαγωνισμό του  ΤΑΙΠΕΔ.

    Όπως αντιλαμβάνομαι το Ταμείο με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει συνεχίζει να να αποθαρρύνει σημαντικούς επενδυτές και ομίλους από το να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για σημαντικές αποκρατικοποιήσεις.

    Άνθρωπος που έχει πολύ καλή εικόνα για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου που τρέχει αυτή την περίοδο μου μεταφέρει ότι στην πορεία έχουν προκύψει αρκετά κενά όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία του λιμανιού.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ενδιαφερόμενα σχήματα να μην μπορούν να ενημερωθούν πλήρως από την εικονική βάση δεδομένων (VDR) του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να  καταρτίσουν τις προσφορές τους.

    Μάλιστα, έφθασε στα αυτιά μου μία πληροφορία ότι ένα αρκετά ισχυρό σχήμα, αυτό της Intrakat με την ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου, έχοντας απηυδήσει με τη στάση του Δημήτρη Πολίτη να μην ενημερώσει τα δεδομένα,  σκέφτεται πολύ σοβαρά να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό.

    Νέο ομόλογο εξέδωσε ο ΟΤΕ

    Ταμειακή διευκόλυνση στον  ΟΤΕ προσέφερε η μητρική του ομίλου Deutsche Telekom, καλύπτοντας ομόλογο αξίας 80 εκατ. ευρώ.

    Όπως ανέφερε η εταιρεία, το ομόλογο εκδόθηκε για να αναχρηματοδοτηθεί παλαιότερη έκδοση αξίας 150 εκατ. ευρώ προς την ΟΤΕ, λήξεως 8 Ιουνίου 2023.

     Το ομόλογο αυτό με τη σειρά του είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2022, για την αναχρηματοδότηση μέρους παλαιότερου ομολόγου 375 εκατ. ευρώ της OTE plc, λήξεως Ιουλίου 2022, με την απόδοση να διαμορφώνεται τότε στα 0,666% ετησίως.

    Το ομόλογο εκδόθηκε κάτω από το Πρόγραμμα GMTN, με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., το οποίο και αυτό ανελήφθη πλήρως από την Deutsche Telekom AG.

    Το νέο ομόλογο που εξέδωσε ο ΟΤΕ στις 20 Ιουνίου 2023 και ανακοινώθηκε στις 22/6, είναι λήξεως Οκτωβρίου 2023, με την απόδοση να διαμορφώνεται σε 3,701% ετησίως.

    Να θυμίσουμε πάντως ότι ο  καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2023 ήταν 506,2 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 18,4% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022.

    «Λυτούς και δεμένους» η κα Ρίτα Γκάλλι…

    Ο λόγος για τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ και Ρίτα Γκάλλι.

    Όπως διαβάσατε στο mononews.gr, ο σύζυγος (ή «πρώην σύζυγος» σύμφωνα με το περιβάλλον της, ουδείς γνωρίζει επισήμως) συνελήφθη στην Αθήνα έχοντας καταδίκες στην Ιταλία με  πολυετείς ποινές για διακεκριμένες απάτες και ευρεία οικονομική κατάχρηση.

    Μάλιστα, διέμενε (ή κρυβόταν, άγνωστο) στο σπίτι της «από δικό της οίκτο», όπως μεταφέρουν οι γνωστοί της στην αγορά.

    Όλο αυτό το σκηνικό είναι πολύ σοβαρό φυσικά και συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, άγνωστο πόσο (και εάν) θα αγγίξει την κα Γκάλλι, όμως.

    Η ίδια δεν σηκώνει τηλέφωνα τις τελευταίες ημέρες, αλλά έχει βάλει λυτούς και δεμένους να γράφουν για το παραγωγικό έργο της στο ΔΕΣΦΑ και να αναφέρουν έννοιες που την απασχολούν τώρα όπως «πράσινα αέρια και υδρογόνο, επάρκεια μεταφοράς πράσινων ηλεκτρονίων, μεταφορά  με τη μορφή των μορίων, πυκνότητα αποθήκευσης πράσινης ενέργειας, απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, αστάθεια που χαρακτηρίζει τις ΑΠΕ  σε περιόδους υψηλής ζήτησης» και άλλα τέτοια κατανοητά και… ακατανόητα. Μόνο τα… «πράσινα» άλογα δεν την απασχολούν, όπως φαίνεται, όλα τα άλλα «πράσινα» τα σκέφτεται.

    Το θέμα, όπως γνωρίζετε κα Ρίτα Γκάλλι δεν είναι τι λένε και τι γράφουν οι γνωστοί σας στην Αθήνα, αλλά τι θα αποφασίσουν τα μεγάλα κεφάλια της SNAM στην Ιταλία, δηλαδή αυτοί που σας διόρισαν…

     

    Δαγούμας (ΡΑΕΕΥ) και Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) σε (μία ακόμη) κόντρα, τώρα για τις περικοπές στις ΑΠΕ…

    Τελειωμό δεν έχουν οι κόντρες που έχουν ανοίξει ο -αναβαθμισμένος πλέον- Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ) και ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ.

    Αμφότεροι είναι θαμώνες της στήλης και όπως μαθαίνω, έχουν βάλει ειδικούς ανθρώπους, ο πρώτος και συμβαλλόμενη εταιρεία επικοινωνίας, ο δεύτερος, να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς mononews.gr και wiseman από τις 00.01 (!) μήπως γράφουν κάτι «αξιοπερίεργο» για αυτούς.

    Ιδίως ο δεύτερος ζητά και γραπτά μηνύματα στο κινητό του, έστω και μεταμεσονύκτια. Τέτοια αγωνία!

    Τα αισθήματα καχυποψίας μεταξύ τους είναι αμοιβαία: Ο μεν κος Θανάσης (συγγνώμη για την οικειότητα, αλλά τόσες φορές που τον έχω αναφέρει, θα με θεωρεί μακρινό συγγενή του) έχει τη σιγουριά της θητείας του σε Ανεξάρτητη Αρχή τουλάχιστον ως τη λήξη της και ένα καλό μισθό, αλλά τίποτε περισσότερο.

    Ο, δε, κος Μάνος είναι επικεφαλής ενός πολύ σημαντικού για τη χώρα Οργανισμού, του ΑΔΜΗΕ με μειοψηφία Κινέζων στο κεφάλαιο, σημαντικές αμοιβές και κυρίως, ένα ασύλληπτο εύρος μεγάλων έργων με άπειρες υπεργολαβίες που προσεγγίζουν το 1,5 δισ!

    Όταν μάλιστα δρομολογηθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου με άλλο ένα δισ. καταλαβαίνετε τι μεγάλη εθνική… ευθύνη θα έχει ο κος Μάνος και η στενή του κομπανία στον ΑΔΜΗΕ, να διαχειρίζονται έργα πάνω από 2,5 δισ.

    Να ευχηθώ για πολλοστή φορά επί τη ευκαιρία, καλή σταδιοδρομία στον περιβόητο κο Μπουλαξή (πρώην Πρόεδρο της ΡΑΕ επί ΣΥΡΙΖΑ) που προσέλαβε πρόσφατα σε θέση κλειδί στον ΑΔΜΗΕ ο Μάνος Μανουσάκης και τον κουβαλάει μαζί του νυχθημερόν.

    Κάποιες πολύτιμες συμβουλές θα του δίνει δεν μπορεί…

    Γιατί θα κάνει περικοπές στις ΑΠΕ ο κος Μανουσάκης…

    Τώρα η μεγάλη κόντρα Μανουσάκη-Δαγούμα έχει προκύψει από το ζήτημα  των περικοπών στην απορρόφηση ρεύματος από ΑΠΕ.

    Να διευκρινίσω πως ο χαρακτήρας της εισήγησης που καταθέτει ο κος Μανουσάκης στον κο Δαγούμα, σχετικά με το πλαίσιο των περικοπών που είναι αναγκαίες για την ευστάθεια του Συστήματος το επόμενο διάστημα είναι μεταβατικός.

    Η θέση του ΑΔΜΗΕ  έχει ως κύριο στόχο να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση, αλλά το κάνει όπως πάντα με το… δικό του τρόπο.

    Σήμερα, λοιπόν, έχουμε αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ, μειωμένη κατανάλωση, έλλειψη αποθήκευσης και  αδυναμία διαχείρισης των ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στο Δίκτυο Διανομής ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση.

    Το θέμα είναι τι προτείνει ο ΑΔΜΗΕ  στη Ρυθμιστική Αρχή, που θα πάρει  την τελική απόφαση, άρα θα είναι και υπόλογη για αυτή την απόφαση.

    Με βάση τις προτάσεις για τις περικοπές εισόδου των ΑΠΕ στο σύστημα, οι άνθρωποι του κου Δαγούμα λένε πως «ο Μανουσάκης και η παρέα του, κάνουν μία δήθεν αθώα εισήγηση, μας πετάνε το μπαλάκι και θέλουν εμείς να… ’σφαχτούμε’ με τους παραγωγούς ΑΠΕ για να κάνουν εκείνοι το κομμάτι τους. Δεν… σφάξανε λοιπόν, οπότε τις αποφάσεις θα πάρει ο επόμενος Υπουργός».

    Προβλέπω πάλι αλώβητος να βγει ο Μάνος της καρδιάς μας…

     

    Χωρίς αστεία κλείνει επταετία ο Μανουσάκης στον ΑΔΜΗΕ!

    Μια και μιλήσαμε για τον κο Μάνο Μανουσάκη, τον… Μάνο της καρδιάς μας, πήρε κανείς χαμπάρι ότι μπαίνει στον 7ο (ολογράφως: στον έβδομο) χρόνο διοίκησης του ΑΔΜΗΕ;

    Ελάχιστοι το επεσήμαναν, αφού και ο ίδιος ο κος Μάνος δεν κάνει γενέθλια ώστε να μην θυμίζει στον κόσμο ότι διορίστηκε εκεί «άκρως κομματικά» το 2017 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με Πρωθυπουργό τον… άχαστο Αλέξη Τσίπρα και ελέω γνωριμίας με τον Στέργιο Πιτσιόρλα που δεν είναι πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ, τα έχει σπάσει με την Κουμουνδούρου.

    Κάποιοι αναφώνησαν «θαύμα-θαύμα!» με τη διαφαινόμενη επταετία, κάποιοι θυμήθηκαν (και το έγραψαν και μπράβο τους) πως ένα παλιό σύνθημα έλεγε «έξι χρόνια είναι αρκετά, δεν θα γίνουνε επτά», αλλά οι πλέον ρεαλιστές επεσήμαναν πως «με τις πιρουέτες και την τράπουλα που κρατάει στα χέρια του ο κος Μάνος και με τους… δύο γνωστούς που έχει, άντε να τον γιορτάσουμε και στα 17 χρόνια!».

    Με δόση υπερβολής το τελευταίο διότι δεν νομίζω πως του χρειάζονται τόσα χρόνια του κου Μάνου για να… ολοκληρώσει το έργο του.

    Πάντως, τώρα τελευταία, όλο και σηκώνει το τηλέφωνο και λέει σε φίλους και γνωστούς, αλλά και επιχειρηματίες πως «μην ξεχνάτε πόσο τεχνοκρατικά συμπεριφέρομαι εγώ στον ΑΔΜΗΕ.

    Εγώ να ξέρετε, μόνο τεχνοκράτης είμαι και γνωρίζω από έργα (Σ.Σ. ε, αυτό το έχουμε καταλάβει, είπαμε, τράπουλα κρατάει ο κος Μάνος!) και άλλωστε, ως τεχνοκράτης είχα προσληφθεί στον ΑΔΜΗΕ, ουδέποτε υπήρξα κομματικός (Σ.Σ. όταν άκουγε το επώνυμο  Τσίπρας, έψαχνε ομοιοκαταληξία για να γράψει ωδή, μου λένε) και παραμένω τεχνοκράτης».

    Υπομονή σε λίγες ώρες θα συναντήσει τον νέο Υπουργό ο τεχνοκράτης μας…

     

    QUIZ: Σε  ποιον όμιλο επιχαίρουν;

    Μια και αναφερθήκαμε στην κα Ρίτα Γκάλλι, το κουίζ είναι μάλλον εύκολο: Σε ποιον μεγάλο (πολύ μεγάλο) ενεργειακό Όμιλο της χώρας μας, επιχαίρουν με το πάθημα της κας Γκάλλι και τον κρυπτόμενο σύζυγο (ή πρώην σύζυγο, ουδείς γνωρίζει) που συνελήφθη και που μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις;

    Όσοι διαβάζουν wiseman το κατάλαβαν αμέσως.

    Όσοι δεν διαβάζουν, ας ανάψουν ένα κεράκι στους… Αγίους Θεοδώρους μεγάλη η χάρη τους και θα καταλάβουν…

    QUIZ

    Ποιον γνωστό εφοπλιστή ο οποίος, στο παρελθόν διέθετε εκτός από τράπεζα και πολλά πάρε-δώσε με τη Δικαιοσύνη, τον έχει φεσώσει στο Λονδίνο με το ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό των 35 εκατ. ευρώ, αθλητικός παράγοντας της Γηραιάς Αλβιόνας;

    Η συνέχεια θα δοθεί στα βρετανικά δικαστήρια προσεχώς…. και αύριο περισσότερες πληροφορίες από τον Wiseman.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.