• Οικονομία

    Αντίστροφη μέτρηση για την επενδυτική βαθμίδα μετά την αυτοδυναμία Μητσοτάκη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με το αποτέλεσμα της κάλπης να επιβεβαιώνει την προσδοκία της αγοράς δίνοντας στη ΝΔ μια ασφαλή αυτοδυναμία και την εντολή για μεταρρυθμίσεις σε ορίζοντα τετραετίας, η προσοχή στρέφεται σήμερα στο ταμπλό και τις τιμές των ομολόγων, όπου αποτιμάται η νέα πολιτική κατάσταση στη χώρα.

    Το ερώτημα σήμερα είναι το εύρος της θετικής αντίδρασης στην αγορά, καθώς διαμορφώνεται μια αυτοδύναμη και λειτουργική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και φιλομεταρρυθμιστική ατζέντα, που σβήνει τον κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας με δεδομένη και τη μεγάλη διαφορά με την οποία ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Με την ολοκλήρωση της μακράς εκλογικής διαδικασίας, που διατήρησε τελικά το πρώτο κόμμα σε τεράστια απόσταση από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, η νέα κυβέρνηση έχει την απαραίτητη ισχύ για να ολοκληρώσει την οικονομική πολιτική που έχει εξαγγείλει και να οδηγήσει τη χώρα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το πιθανότερο εντός του έτους, αλλά και να πράξει τα δέοντα προκειμένου να ανέβει η αξιολόγηση σε ακόμη υψηλότερα σκαλοπάτια, απομακρύνοντας την οικονομία με ασφάλεια από το φάσμα των «αναξιόπιστων» στο οποίο παρέμεινε 13 χρόνια.

    Αυτό το πλαίσιο καθιστά εξαιρετικά κρίσιμο το πρώτο 18μηνο της νέας θητείας κατά τη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα γραφής στην οικονομία με μετρήσιμα αποτελέσματα προκειμένου να εδραιώσει την αίσθηση της υλοποίησης των υπεσχημένων στην κοινωνία αλλά και στις αγορές.

    Άλλωστε για κάποιους αναλυτές είναι ένα ερώτημα το κατά πόσο η ισχυροποίηση κομματικών σχηματισμών από τα δεξιά της ΝΔ θα θέσει, αργά ή γρήγορα, κάποιους περιορισμούς στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών ειδικά στο δεύτερο μισό της θητείας της κυβέρνησης.

    Την Παρασκευή, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινήθηκε στην περιοχή του 3,6% και η διαφορά της απόδοσης με το γερμανικό Bund στις 121 μονάδες βάσης και μένει να φανεί σήμερα ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην αγορά.

    Μεγάλο ορόσημο, όπως έχει πολλαπλώς επισημανθεί είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης σε λίγες μέρες, στις οποίες οι αγορές και οι οίκοι θα αναζητήσουν τις «εγγυήσεις» για την υλοποίηση της φιλομεταρρυθμιστικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους πιστωτές και με συνετή στάση στα δημοσιονομικά προκειμένου το χρέος να παραμείνει σε πτωτική τροχιά.

    Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άλλωστε δεσμευθεί πως εντός 100 ημερών, εάν σχηματίσει κυβέρνηση, θα ανακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα στρέφοντας την προσοχή στις εκθέσεις των οίκων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πώς θα διαβάσει η αγορά το αποτέλεσμα της κάλπης


    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ