ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως ένα πολύ σκληρό μέτρο, που λήφθηκε πριν τρία χρόνια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και η κατάργησή του είναι πλέον επί θύραις, χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Ωστόσο προειδοποίησε ότι η κατάργησή του στο τέλος Ιουνίου, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αφήσει κανένα περιθώριο για αδικαιολόγητες αυξήσεις.
«Ήταν μια σκληρή ρύθμιση και έπρεπε να μπει τέλος, αλλά το τέλος δεν μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για αδικαιολόγητες αυξήσεις στην αγορά. Υπάρχουν προϊόντα που δέχονται μεγάλες πιέσεις, είναι απολύτως κατανοητό αυτό» σημείωσε προσθέτοντας ότι πρέπει διαφυλαχθεί η ομαλότητα στην αγορά και η πολιτεία θα έχει ενεργό ρόλο με στοχευμένους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών.
Νωρίτερα από το πάνελ του ίδιου συνεδρίου ο κ. Ιωάννης Γιώτης, πρόεδρος του ΣΕΒΤ και επικεφαλής της ομώνυμης βιομηχανίας έκανε λόγο για τις μεγάλες ανατιμήσεις που έχει προκαλέσει σε σειρά προϊόντων η κλιματική κρίση.
Γιώτης: Κίνδυνος επάρκειας αγαθών λόγω κλιματικής κρίσης
Όπως είπε ο κ. Γιώτης οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά από μια σειρά προκλήσεων όπως το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου ενώ ήδη έχουν περάσει κρίσεις, όπως ο πληθωρισμός, οι συνέπειες των πολέμων, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα με τις βιομηχανίες να απορροφούν μεγάλο μέρος από τις αυξήσεις. Ωστόσο, όπως είπε, η κλιματική κρίση δημιουργεί άλλα δεδομένα, τόσο με τις τιμές κάποιων προϊόντων να καταγράφουν ιστορικά υψηλά όσο και με τον κίνδυνο η κλιματική κρίση να επηρεάσει την επάρκεια αγαθών.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι προϊόντα όπως το κακάο που η τιμή του τετραπλασιάστηκε σε έναν χρόνο, ο καφές με διπλασιασμό της τιμής, τα βοοιεδή με αύξηση κατά 50% και η γαλοπούλα με την αύξηση να φτάνει στο 100% φέρνουν άλλα δεδομένα τόσο για την αγοραστική δύναμη όσο και για τις επιχειρήσεις. Εβαλε δε στην εξίσωση για την εγχώρια αγορά το δημογραφικό πρόβλημα με τις γεννήσεις να είναι όλο και λιγότερες κάθε χρόνο. «Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών έχει κρίσιμο ρόλο, είμαστε ο κλάδος που διαχρονικά διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια στους καταναλωτές.
Με απόλυτη συναίσθηση των προκλήσεων στεκόμαστε δίπλα στους καταναλωτές συγκρατώντας τις τιμές όλον τον καιρό. Ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας είναι η ακρίβεια και απορροφώντας τα υψηλά κόστη έχουμε σήμερα ως αποτέλεσμα ο δείκτης πληθωρισμού στα τρόφιμα να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.
Παρά τις αναταράξεις και τις ανατροπές η βιομηχανία τροφίμων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι προκλήσεις για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων
Πάντως ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων στην ελληνική οικονομία αναγνωρίζεται από την πολιτεία όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
«Είναι πυλώνας παραγωγικότητας για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, πρεσβευτής της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων. Με κύκλο εργασιών πάνω από 17 δις ευρώ και έχοντας περίπου το 1/7 των ελληνικών εξαγωγών η βιομηχανία τροφίμων και ποτών συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και να καινοτομεί» τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η περίοδος που διανύουμε δεν είναι εύκολη. «Στην Ελλάδα υπάρχει μια σύνθετη εξίσωση. Αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις, με εμπορικούς και δυστυχώς και πραγματικούς πολέμους- στην καρδιά της Ευρώπης ο ένας- με το μεταβαλλόμενο και πολλές φορές υψηλό κόστος της ενέργειας που συνιστά πρόβλημα για τη βιομηχανία αλλά και τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για την πράσινη μετάβαση» τόνισε.
Ωστόσο όπως είπε «τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει έναν από τους τελευταίους δείκτες πληθωρισμού τροφίμων στην ευρωζώνη. Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, ελέγχων, προστίμων και κυρίως καθαρών κανόνων ώστε να λειτουργεί ένας υγιής ανταγωνισμός στην αγορά».
Έρχονται δύο νέες μεταρρυθμίσεις
Προανήγγειλε δυο νέες μεταρρυθμίσεις στο άμεσο μέλλον και ειδικότερα:
· Συγκρότηση μιας σύγχρονης εθνικής πολιτικής ποιότητας για την πιστοποίηση που θα είναι πραγματικό διαβατήριο για την εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων ώστε το made in Greece να σημαίνει εμπιστοσύνη.
· Το πλαίσιο εποπτείας και της προστασίας του καταναλωτή ώστε οι κανόνες να εφαρμόζονται με διαφάνεια. Η αγορά θα πρέπει να λειτουργεί με όρους ισοτιμίας και ο πολίτης να προστατεύεται αποτελεσματικά.
Διαβάστε επίσης
ΟΛΘ: Αποχωρεί ο πρόεδρος, Αθανάσιος Λιάγκος, μετά από 5 χρόνια – Το απαίτησε ο Ιβάν Σαββίδης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
