• Οικονομία

    Σχέδιο Μητσοτάκη για εξοικονόμηση €30 δισ. έως το 2027 – Πώς θα μειωθεί το Δημόσιο Χρέος στο 140% ΑΕΠ

    Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ανάπτυξη, εύλογα πρωτογενή πλεονάσματα και αποπληρωμές χρέους αξιοποιώντας σταδιακά και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είναι το όχημα μέσω του οποίου η Ελλάδα θα επιταχύνει την προσπάθεια για να πετύχει ραγδαία αποκλιμάκωση του χρέους από σχεδόν 163% του ΑΕΠ φέτος κάτω από το 140% έως το 2027.

    Η σαφής αυτή δέσμευση την οποία υπογράμμισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής ενσωματώνεται στους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας το οποίο υπέβαλλε τη χώρα στην Κομισιόν τον Μάιο, στο οποίο κομβικό σημείο είναι η ραγδαία αποκλιμάκωση του Χρέους Γενικής Κυβέρνησης.

    Με  σταθερές πολιτικές, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί από 171,3% του ΑΕΠ το 2022 σε 162,6% του ΑΕΠ το 2023, 150,8% του ΑΕΠ το 2024, 142,6% του ΑΕΠ το 2025 και 135,2% του ΑΕΠ το 2026.

    Όπως επίσης αναφέρεται στο Πρόγραμμα η διατήρηση υψηλών διαθεσίμων, σχεδόν 33 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, συμβάλλει ουσιαστικά στην εξασφάλιση χαμηλού χρηματοδοτικού κόστους και θωρακίζει την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων πληρωμών για το χρέος.

    Σημειώνεται, όμως πως τα επόμενα χρόνια, αυτά τα διαθέσιμα θα περιοριστούν σταδιακά στοχεύοντας στην αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους, στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης για την επιστροφή της χώρας σε μια κανονικότητα όπου θα έχει αδιάλειπτη πρόσβαση στις αγορές επιτυγχάνοντας παράλληλα και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Ήδη η χώρα έχει ανακοινώσει ότι προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ παλαιού χρέους από το πρώτο μνημόνιο, στο πλαίσιο των διμερών πακέτων που είχαν τότε συμφωνηθεί με τις χώρες της ευρωζώνης, ανεβάζοντας πια στα 13 δισ. ευρώ τον λογαριασμό που έχει ήδη αποπληρωθεί από αυτό το πρώτο πακέτο ενώ έχει ήδη εξοφλήσει τα 28 δισ. του ΔΝΤ.

    Το μεγάλο όμως κλειδί για την επίτευξη της ραγδαίας αποκλιμάκωσης του χρέους το κρατά η ανάπτυξη. Είναι η σταθερή αύξηση του παρονομαστή στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ που μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά, προσγειώνοντας το λόγο αυτό κάτω από το 140% το 2027.

    Σύμφωνα με τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, προβλέπεται ανάπτυξη 2,3% φέτος, 3% το 2024, 3% το 2025 και 2,1% το  2026. Όπως σχολιάζουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών η Ελλάδα είναι σε θέση να επωφεληθεί αισθητά από τρεις βασικούς παράγοντες:

    Την ώθηση που μοιραία παίρνει η οικονομία μετά από μια πολυετή κρίση, την επιτάχυνση αυτής της ώθησης με τη στήριξη των ισχυρών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αύξηση των επενδύσεων, αλλά και την ορατότητα στην πολιτική και στην ταχεία προώθηση φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων που έχει πλέον εξασφαλιστεί με τη διαμόρφωση μιας ισχυρής και λειτουργικής κυβέρνησης.

    Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προβλέπει ενίσχυση των επενδύσεων με ετήσια αύξηση 13,2% το 2023, 9,7% το 2024, 10,7% το 2025 και 7,2% το 2026.

    Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των επενδύσεων αναμένεται να διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με δημόσιες επενδύσεις που υπολογίζονται σε 1,7% του ΑΕΠ το 2023, 1,9% του ΑΕΠ το 2024, 1,8% του ΑΕΠ το 2025 και 1,7% του ΑΕΠ το 2026.

    Την ίδια στιγμή υποστηρικτικά στο στόχο για τη μείωση του χρέους θα επιδράσει και η σταθερή παραγωγή εύλογων πρωτογενών πλεονασμάτων.

    Υπό τον όρο των σταθερών πολιτικών, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 1,1% για το 2023, 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026. Αυτό έχει άμεσο όφελος αφού δεν προσθέτεις χρέος λόγω ελλειμμάτων έχει όμως και ένα ισχυρό έμμεσο όφελος καθώς θωρακίζει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας ως προς την πολιτική δέσμευση στη δημοσιονομική ορθότητα.

    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως το ελληνικό χρέος αυτή τη στιγμή, μετά τις αναδιαρθρώσεις που έχουν συντελεστεί με τις συμφωνίες επί μνημονίων έχει μια ευνοϊκή διάρθρωση η οποία λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας και απέναντι στις επιτοκιακές αυξήσεις αλλά και ως προς το ότι η χώρα θα έχει για αρκετό διάστημα χαμηλές χρηματοδοτικές δαπάνες.

    Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανάκεια. Είναι δεδομένο πως σταδιακά μεν αλλά σταθερά η χώρα θα πρέπει να «γυρίσει» στην αγορά το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της το οποίο αυτή τη στιγμή διακρατούν στο μεγαλύτερο ποσοστό οι Ευρωπαίοι, επίσημοι, πιστωτές.

    Κάτι τέτοιο θα αυξήσει κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια τον βαθμό ευαλωτότητας του ελληνικού χρέους στις διακυμάνσεις της αγοράς, καθιστώντας μονόδρομο, για πολλά χρόνια την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικού «συμμαζέματος».

    Διαβάστε επίσης:

    Ολόκληρο το «πακέτο» φοροελαφρύνσεων – Ποιες ενισχύσεις έρχονται άμεσα και ποιες από το 2024

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτούς τους φόρους θα μειώσει – Όλη η λίστα

    Κίνηση ματ για την επενδυτική βαθμίδα η πρόωρη αποπληρωμή χρέους – €13 δισ. μικρότερο



    ΣΧΟΛΙΑ