• Οικονομία

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτούς τους φόρους θα μειώσει – Όλη η λίστα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Φοροελαφρύνσεις και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναμένεται να περιέχει το πακέτο των προγραμματικών δηλώσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άνεση του Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα περιέχει όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, με στόχο τη μείωση των φόρων και την αύξηση των εισοδημάτων, όπως έχουν τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν πως θα ανακοινωθούν και κάποιες… εκπλήξεις, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό τι θα αφορούν.

    Άλλωστε, εδώ και μέρες έχει πέσει γενικό «σιωπητήριο» από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, καθώς όλες τις ανακοινώσεις θα κάνει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είθισται άλλωστε στις προγραμματικές των νέων κυβερνήσεων.

    Η λίστα των νέων φοροελαφρύνσεων

    Πολλά από τα σημεία των προγραμματικών δηλώσεων θα περιληφθούν στο νέο οικονομικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, με στόχο να έχει ψηφιστεί πριν τις αρχές Αυγούστου, όπως είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Εκτός από τις άμεσες παρεμβάσεις, όπως η επέκταση του market pass και η επέκταση του καλαθιού του νοικοκυριού που έχει αποφασιστεί ήδη, για φέτος δεν διαφαίνεται κάποια νέα παρέμβαση.

    Το ενδεχόμενο να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα στους ευάλωτους τα Χριστούγεννα πάντως θεωρείται πως δεν θα ενταχθεί στο «πακέτο», καθώς θα πρέπει να φανεί αν υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, αλλά και να μην δοθεί λάθος μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

    Οι παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου αφορούν: 

    Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, δηλαδή όσοι έχουν ένα παιδί το νέο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί στα 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ σήμερα, για ζευγάρι με δυο παιδιά στα 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ σήμερα κ.ο.κ.

    Η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο κυμαίνεται από 400 – 1.000 ευρώ. Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από το 2024, ωστόσο θα φανεί στους επαγγελματίες στις φορολογικές δηλώσεις του 2025, με απώτερο στόχο την πλήρη κατάργησή του έως το 2027.

    Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που σήμερα φορολογούνται με συντελεστές 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζεται μια παρέμβαση στους συντελεστές, ώστε να υπάρξει φορο-ελάφρυνση στα εισοδήματα που αποτελούν τη λεγόμενη μεσαία τάξη, δηλαδή όσους έχουν εισόδημα από 18.000 – 45.000 ευρώ ετησίως.

    Από το 2024 αναμένεται να εφαρμοστεί η νέα μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%, ένα μέτρο που θα συνδυαστεί από το νέο «κούρεμα» της προκαταβολής του φόρου η οποία σήμερα κυμαίνεται από 55% έως 100%.

    Επίσης, οι προγραμματικές δηλώσεις θα περιλαμβάνουν και αυξήσεις αποδοχών στο δημόσιο τομέα από τις αρχές του 2024, το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, αλλά και την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ σε βάθος τετραετίας.

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και τις τελευταίες προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ακριβώς πριν τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, όπως είναι το Youth Pass, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων ασφαλίσουν στα σπίτια τους.

    Σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσουν οι μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, εφόσον υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, καθώς από το 2024 επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες και θα εφαρμοστεί ένα ταβάνι στις δημόσιες δαπάνες στο 2,6%, ενώ η χώρα μας θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα στην περιοχή του 2% – 2,2%.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ