• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Πρόωρες οι συζητήσεις για μειώσεις στα επιτόκια

    • NewsRoom
    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Μήνυμα στις αγορές έστειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου επέμεινε στη στάση της ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τα επιτόκια είναι πρόωρη.

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συμφωνεί ότι είναι πρόωρο να ξεκινήσει η συζήτηση για μειώσεις των επιτοκίων», ανέφερε η Λαγκάρντ και υπογράμμισε ότι «δεν θα κινηθούμε ημερολογιακά».

    Καταγράφοντας την κατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας βάσει των τελευταίων στοιχείων η Λαγκάρντ ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη της ανάπτυξης στο μέλλον.

    Για την αγορά εργασίας σημείωσε ότι το ποσοστό ανεργίας στο 6,4% τον Νοέμβριο, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του ευρώ και περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν εισέλθει στο εργατικό δυναμικό, ενώ η ζήτηση για εργασία επιβραδύνεται, με λιγότερες κενές θέσεις εργασίας να προκηρύσσονται.

    Έκανε ακόμα μία φορά έκκληση στις κυβερνήσεις να κόψουν τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς αυτά διατηρούν υψηλά τον πληθωρισμό.

    Εκτίμησε ότι μέσα στο 2024 ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω καθώς εξασθενούν οι επιπτώσεις των ενεργειακών σοκ του παρελθόντος και η αυστηρή νομισματική πολιτική συνεχίζει να επιβαρύνει τη ζήτηση.

    Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να δημιουργούν κινδύνους για ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρη και παρέπεμψε στις δηλώσεις της για τα επιτόκια στην προηγούμενη συνέντευξη τύπου.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια – Τα στοιχήματα για την πρώτη μείωση

    ΕΚΤ: Παραμένει η κόντρα Λαγκάρντ-αγορών για τα επιτόκια

    Ελληνικά ομόλογα: Στο ραντάρ των επενδυτών το χρέος του ευρωπαϊκού Νότου



    ΣΧΟΛΙΑ