• Οικονομία

    ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια – Τα στοιχήματα για την πρώτη μείωση

    • NewsRoom
    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Στα τρέχοντα επίπεδα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σύντομα στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του,  θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Οι μελλοντικές αποφάσεις  θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στο έκτακτο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, με το Διοικητικό Συμβούλιο να αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει σε τίτλους που λήγουν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024. Στη συνέχεια σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο κατά 7,5 δισ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο. Το πρόγραμμα θα διακοπεί οριστικά στο τέλος του 2024.

    Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τα επιτόκια στην ευρωζώνη να παραμένουν «παγωμένα» στο 4,5%  για το επιτόκιο αναχρηματοδότησης και στο 4% για αυτό των καταθέσεων.

    Το μεγάλο στοίχημα για αναλυτές και αγορές είναι το χρονοδιάγραμμα της νομισματικής χαλάρωσης, με τα στοιχήματα που βλέπουν την πρώτη μείωση από τον Απρίλιο να επικρατούν, ενώ αντίθετα πρόσφατα η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ τοποθέτησε το καλοκαίρι μία πιθανή μείωση. Διχασμένοι είναι και οι αναλυτές, με κάποιους να έχουν «πεισθεί» για τη σκληρή στάση της ΕΚΤ από τις πρόσφατες επιθετικές τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

    Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην ομιλία της Λαγκάρντ που ακολουθεί για τυχόν στοιχεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της νομισματικής χαλάρωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ