Οικονομία

Ernst & Young: 9 προτάσεις για την αναμόρφωση του φορολογικού δικαίου

  • NewsRoom
ernst

Ernst & Young


Την ανάγκη της αναμόρφωσης του φορολογικού δικαίου, με στόχο την καλύτερη ανταπόκριση φυσικών και νομικών προσώπων επεσήμανε ο Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής του Τμήματος Φορολογικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Ernst & Young Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 6ο Taxation Law Forum.

Στο φόρουμ, που οργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από την Palladian Conferences στην Αθήνα, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, συμμετείχε και η ΕΥ, με τον κ. Μήτσιο να είναι κεντρικός ομιλητής. Στην ίδια διοργάνωση, ομιλία παρέθεσε επίσης ο Iωάννης Γουλιάς, Partner – Φορολογικές Υπηρεσίες της ΕΥ.

Τρία βασικά ζητήματα αποτέλεσαν την κύρια θεματολογία του συνεδρίου:

-«Φορολογία & Ανάπτυξη»,

-«Φορολογία & Τεχνολογία» και

-«Ασφάλεια Δικαίου και Φορολογία».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ομιλητές πάνω σε αυτά τα ζητήματα ήταν ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και ο κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Φορολογικά Θέματα.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Στέφανος Μήτσιος αναφέρθηκε σε μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων, σε ό,τι αφορά στη φορολογία, οι οποίες, όπως υποστήριξε, εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ Φορολογικής Διοίκησης και φορολογουμένων. Ανέφερε, μάλιστα ότι πολλές από τις εξελίξεις αυτές προέρχονται από τη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Οι αποφάσεις αυτές, αντιμετωπίζονται από τον επιχειρηματικό και φορολογικό κόσμο με μεγάλο ενθουσιασμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσιος. Ως παραδείγματα, μεταξύ άλλων, ο κ. Μήτσιος ανέφερε:

► την καθιέρωση του κανόνα της πενταετούς παραγραφής, χωρίς συνεχείς παρατάσεις, καθώς και την παραγραφή χρήσεων, για τις οποίες υπάρχει «καθαρό πιστοποιητικό»,

► την απόφαση για μείωση της φορολογικής βάσης σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ, σε περίπτωση «κουρέματος» της απαίτησης του υπόχρεου, λόγω υπαγωγής του πελάτη του σε πτωχευτικό καθεστώς,

► τον χαρακτηρισμό της εισφοράς αλληλεγγύης ως «τακτικού» / συνήθους φόρου, και κατ’ επέκταση την υπαγωγή του στο πεδίο εφαρμογής των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Παράλληλα, ο κ. Μήτσιος κατέθεσε και μια σειρά προτάσεων εκ μέρους της ΕΥ, ενόψει της αναμενόμενης αναμόρφωσης του φορολογικού πλαισίου. Πέραν της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, ο Στέφανος Μήτσιος πρότεινε:

► τον εξορθολογισμό των επιβαρύνσεων των μισθωτών,

► τη θέσπιση κινήτρων (non-dom) για την εγκατάσταση στην Ελλάδα κατοίκων αλλοδαπής,

► τη φορολογική έκπτωση νοητού εξόδου επί του μετοχικού κεφαλαίου,

► την απαλλαγή ή αναβολή φορολόγησης των κερδών που αποκτώνται από νομικά πρόσωπα που προκύπτουν από μεταβίβαση συμμετοχών, υπό προϋποθέσεις,

► την ειδική αντιμετώπιση των επισφαλειών στην παροχή υπηρεσιών προς ιδιώτες,

► την κατάργηση του δημευτικού και αντιαναπτυξιακού ειδικού φόρου ακινήτων 15%,

► την ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχων,

► την αυστηροποίηση των ποινών σε ειδικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής,

► την αποδοχή και αξιοποίηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

«Η ελληνική πραγματικότητα καταδεικνύει πλέον σαφώς ότι η φορολογική πολιτική οφείλει να επανασχεδιαστεί με γνώμονα τον συνεπή φορολογούμενο», τόνισε ο κ. Μήτσιος.

Από πλευράς του, ο κ. Ιωάννης Γουλιάς αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση της υπερφορολόγησης και της δυσανάλογης κατανομής του φορολογικού βάρους, όπως υποστήριξε.

Ενδεικτικά, ο κ. Γουλιάς ανέφερε: «Ένα από τα κίνητρα της παραοικονομίας, αποτελεί ο περιορισμένος βαθμός δυσκολίας πραγματοποίησης δραστηριοτήτων εκτός πλαισίου και ο χαμηλός κίνδυνος ανίχνευσης τέτοιας παράνομης δραστηριότητας από τις αρχές. Η τεχνολογία, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να είναι το όπλο για την καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής».

Η μετάβαση των φορολογικών διοικήσεων στην ψηφιακή εποχή, σύμφωνα με τον κ. Γουλιά, γίνεται σε πέντε βασικά στάδια. Αυτά είναι τα εξής:

► Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων: e-file.

► Καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης και υποβολής στη Φορολογική Διοίκηση των λογιστικών βιβλίων: e-accounting.

► Διασταύρωση πληροφοριών: e-match.

► Διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων: e-audit.

► Καταλογισμός φόρων χωρίς την ανάγκη υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τον φορολογούμενο: e-assess.

Ο κ. Γουλιάς, μάλιστα, αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόοδο που έχουν επιτελέσει άλλες χώρες ως προς τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και το θετικό αντίκτυπο στην εισπραξιμότητα των φόρων. Επίσης, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της διαβίβασης δεδομένων στη φορολογική διοίκηση σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αυτά προκύπτουν από παγκόσμια μελέτη της ΕΥ.

Τέλος, έκανε λόγο και για τα επόμενα βήματα που προγραμματίζονται στην Ελλάδα, αναφέροντας ειδικότερα την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, μέσω της πλατφόρμας MyDATA και τα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τη μεταβατική περίοδο.


ΣΧΟΛΙΑ