• Τράπεζες

    Τράπεζες: Έρχονται Νορβηγοί να μετρήσουν πόσα ψάρια έχουν οι δεξαμενές της AVRAMAR

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Παραγάδι ρίχνουν τώρα οι τραπεζίτες για τα δάνεια της AVRAMAR που αναδιάρθρωσαν και έχουν ενέχυρο τα… ψάρια. Φέρνουν, μάλιστα και Νορβηγούς ειδικούς για να μετρήσουν τον πληθυσμό των ψαριών.

    Τις επόμενες μέρες οι τράπεζες θα καταλήξουν και στον σύμβουλο που θα διενεργήσει τον διαγνωστικό έλεγχο στην εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να μην «σκάσουν» τα δάνεια των 360 εκα. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύμβουλος θα είναι η EΥ (Ernst & Υoung).

    Κάθε μέρα που περνά, το management της AVRAMAR κερδίζει χρόνο, ενώ οι τραπεζίτες περιμένουν να δουν αν θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα τα  3,5 εκατ ευρώ που είναι  οι δόσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων.

    Και φυσικά έχουν απορρίψει κάθε  ενδεχόμενο να χορηγήσουν νέο δάνειο στην εταιρεία, η οποία αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες έχει στο ταμείο της 8 εκατ ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση η ιστορία θα τραβήξει τουλάχιστον για δύο μήνες, καθώς οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να διενεργήσουν διαχειριστικό έλεγχο στην εταιρεία, ενώ έχουν προγραμματίσει και συνάντηση με τους εκπροσώπους του κρατικού fund του Άμπου Ντάμπι MUBADALA και του Amerra Capital. Με τον μέτοχο δηλαδή της AVRAMAR, η οποία προέκυψε από την τριπλή συγχώνευση των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας Νηρεύς-Σελόντα-Περσεύς.

    Στις αρχές Μαΐου, οι τράπεζες βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν το management της εταιρείας αναθεώρησε επί τα χείρω, από τα 50 εκατ. ευρώ στα 30 εκατ. ευρώ, τα EBIDTA για το 2023, ενώ ζήτησε και νέο δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη γενικών αναγκών της εταιρείας.

    Και όμως, η εταιρεία στα τέλη του 2022 είχε χρηματοδοτηθεί με 30 εκατ. ευρώ από δύο τράπεζες (την Eurobank και την Πειραιώς), με το δάνειο να έχει την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι δεσμεύτηκαν ότι το business plan για τη χρήση 2022 υλοποιείται κανονικά.

    Τώρα οι τράπεζες ψάχνουν να βρουν τι πήγε στραβά, αφού όπως όλα δείχνουν το business plan έχει εξοκείλει και κατά πόσο είναι διατεθειμένος ο μέτοχος να βάλει το χέρι στην τσέπη…

    Και φυσικά ψάχνουν να βρουν αν υπάρχει κακοδιαχείριση, αφού το τελευταίο που θέλουν είναι να «σκάσουν» τα δάνεια στα χέρια τους.

    Διαβάστε επίσης

    Deutsche Bank: Συστάσεις αγοράς για τις τράπεζες και λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

    Τράπεζες: Ραγδαία αύξηση της χρήσης ψηφιακών πορτοφολιών δείχνει νέα μελέτη

    Piraeus Securities: Σύσταση outperform για Cenergy Holdings με τιμή στόχο στα 7,5 ευρώ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ