• Οικονομία

    «Χρυσή Βίζα» και για μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις-Όλες οι αλλαγές

    • NewsRoom


    Την επέκταση του θεσμού της Golden Visa (Χρυσή Βίζα) και σε άλλα επενδυτικά προϊόντα, πέραν των ακινήτων, αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, όπως επενδύσεις σε ομόλογα Δημοσίου ή εταιρειών, μετοχές, εταιρείες επένδυσης σε ακίνητα αλλά και προθεσμιακές καταθέσεις προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

    Η τροποποίηση του άρθρου 16 ν. 4251/2014 που αφορά τη Χρυσή Βίζα θα συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη βιομηχανία, και η άδεια παραμονής στην Ελλάδα θα δοθεί και σε ξένους επενδυτές που θα προχωρούν σε μία από τις ακόλουθες επενδύσεις:

    – Σε εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

    – Σε εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), η οποία έχει σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα με απόκτηση μετοχών για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

    – Σε αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με αξία κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγοράς τουλάχιστον τρία έτη, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκαταστημένου στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελεί και τον θεματοφύλακα αυτών.

    – Σε προθεσμιακή κατάθεση ύψους κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε ημεδαπό πιστωτικό ίδρυμα, τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης.

    – Σε αγορά μετοχών, εταιρικών ομόλογων ή και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα, με αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 800.000 ευρώ.

    – Σε αγορά μεριδίων αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα και έχει σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

    Να σημειωθεί ότι η επέκταση του θεσμού της Χρυσής Βίζας και σε κινητές αξίες –θέμα που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή– ζητείται επίμονα και με υψηλό ενδιαφέρον εδώ και τουλάχιστον μια διετία από Κινέζους, Αραβες και Ρώσους επενδυτές.

    Και με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Η επέκταση της ελληνικής Χρυσής Βίζας και σε επενδύσεις κινητών αξιών έχει τη σύμφωνη γνώμη και των αξιωματούχων των Βρυξελλών αναφέρουν πηγές από του υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντιμετωπίζει με αρκετή επιφυλακτικότητα τον θεσμό της Golden Visa και αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεση για τα προγράμματα στις χώρες της ΕΕ έως τον Δεκέμβριο, έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη γίνει η Χρυσή Βίζα όχημα για ξέπλυμα χρήματος ή για άλλες έκνομες ενέργειες, καθώς και να διασφαλίζεται μέσα από σχολαστικούς ελέγχους ποιοι λαμβάνουν τις άδειες παραμονής.

    Από το αρμόδιο υπουργείο επισημαίνεται ότι η ελληνική Χρυσή Βίζα διαφέρει από προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς προσφέρει άδεια διαμονής και όχι υπηκοότητα, ενώ όλες οι συναλλαγές περνάνε μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

    Επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. σε ακίνητα

    Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είχαν επενδύσει μέχρι το τέλος Αυγούστου αλλοδαποί  κυρίως από την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, στην ελληνική αγορά ακινήτων μέσω του προγράμματος «Χρυσή βίζα». Μάλιστα σύμφωνα πρόσφατο ρεπορτάζ του mononews.gr στην περιοχή της Αττικής εντοπίζεται σχεδόν το 70% των αδειών παραμονής που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος της «χρυσής βίζας».

    Ειδικότερα, το 26,52% αφορά ακίνητα που έχουν αγοραστεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ ένα επιπλέον 21,26% αφορά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και 20,8% στην περιοχή των Μεσογείων (Παλλήνη). Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο του Enterprise Greece, το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων και του τουρισμού ανήλθαν σε 765 εκατ. ευρώ.

    Ο Κινέζος με τα 120 ακίνητα 

    Ενδεικτικό της ζήτησης από το εξωτερικό είναι και η αναφορά στελεχών της αγοράς ακινήτων για την απόκτηση 100 διαμερισμάτων στην περιοχή των Εξαρχείων από Κινέζο επενδυτή, ο οποίος, αφού προχώρησε στην αξιοποίησή τους μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, στη συνέχεια τα πούλησε ως επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε ξένο θεσμικό επενδυτή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος εδώ και μήνες αγοράζει άλλα ακίνητα , επίσης στην περιοχή των Εξαρχείων. Η προτίμηση στη συγκεκριμένη περιοχή έγκειται κυρίως στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των ακινήτων και στη διάθεση πώλησης από πολλούς ιδιοκτήτες, λόγω της «γκετοποίησης» της συγκεκριμένης συνοικίας και του ελλείμματος ασφάλειας που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια. Εως τώρα φημολογείται ότι έχει αγοράσει 120 ακίνητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νούμερο ρεκόρ: 1 δισ. ευρώ έχουν επενδύσει οι ξένοι σε ακίνητα στην Ελλάδα – Κινέζος έχει αγοράσει 120 σπίτια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Κινέζοι επενδύουν ολοένα και περισσότερο στα ελληνικά ακίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ