• Οικονομία

    Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων – Πώς θα τις επαναφέρουν οι οφειλέτες

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Μια ακόμα ευκαιρία να αναβιώσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των περασμένων ετών, τις οποίες είχαν χάσει, θα έχουν χιλιάδες οφειλέτες, με νέα διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Απριλίου.

    Πρόκειται για τις ρυθμίσεις των 72, των 100 και των 120 δόσεων που αφορούν παλαιότερα χρέη και αρκετοί οφειλέτες είχαν χάσει, καθώς καθυστέρησαν έστω και μια μέρα να πληρώσουν τη δόση ή επειδή δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση ή δήλωση ΦΠΑ.

    Αυτές ήταν οι βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να διατηρήσει «ζωντανές» ένας οφειλέτης τις ρυθμίσεις οφειλών, ακόμα και μέσα στην ενεργειακή και στην υγειονομική κρίση.

    Πώς θα αναβιώσουν

    Με τη νέα διάταξη θα μπορούν να αναβιώσουν τις ρυθμίσεις που είχαν πρακτικά χαθεί προς τη φορολογική διοίκηση, εφόσον πληρώσουν τις εκπρόθεσμες δόσεις, όσες και αν είναι αυτές.

    Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος αυτών των ανωτέρω, δηλαδή ακόμα και αν κάποιος δεν κατάφερε για τον οποιονδήποτε λόγο να πληρώσει στην ώρα τους δυο συνεχόμενες δόσεις που τον οδήγησε εκτός ρύθμισης, αλλά τις κατέβαλε αμέσως μετά και συνέχισε να πληρώνει έκτοτε τις δόσεις χωρίς να είναι στην πράξη σε ρύθμιση, θα μπορεί να ενταχθεί ξανά.

    Ακόμα και αν βγήκε από τη ρύθμιση πριν πχ από 10 μήνες, αν πληρώσει τις δόσεις των 10 μηνών θα μπορέσει να αναβιώσει τη ρύθμιση.

    Σημειώνεται πως προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια των ανωτέρω ρυθμίσεων, η φορολογική διοίκηση θα προβεί κατά προτεραιότητα στην πίστωση στις δόσεις αυτών των ποσών που προέρχονται από επιστροφές φόρων ή από παρακρατήσεις λόγω έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας.

    Επιπλέον, σημειώνεται πως η παραπάνω αναβίωση δεν αφορά ρυθμίσεις που έχουν απωλεσθεί με πράξη του Προϊσταμένου ΔΟΥ.

    Πότε θα χάνεται πλέον η ρύθμιση

    Με το σχέδιο νόμου εξορθολογίζονται οι κανόνες που αφορούν στην απώλεια των ρυθμίσεων.

    Σήμερα, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές.

    Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που, εάν δημιουργηθούν για έστω και μια ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης.

    Με τις διατάξεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση, δίνεται η δυνατότητα πληρωμής των παραπάνω και η τακτοποίηση των οφειλών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση εντός 3 μηνών προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης.

    Πιο αναλυτικά, με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον:

    • Έχουν υποβάλει τις ανωτέρω δηλώσεις εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.

    • Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο app για την κάλυψη 50.000 κενών θέσεων στον τουρισμό – Συμμετοχή εργοδοτών – εργαζομένων



    ΣΧΟΛΙΑ