• Οικονομία

    Νέο app για την κάλυψη 50.000 κενών θέσεων στον τουρισμό – Συμμετοχή εργοδοτών – εργαζομένων

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)


    Στην ενεργοποίηση πλατφόρμας σύζευξης προσφοράς και ζήτησης για την κάλυψη των περίπου 50.000 κενών θέσεων στον τουρισμό και τον επισιτισμό αναμένεται να προχωρήσει ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρος Πρωτοψάλτης εντός Απριλίου, μετά την εξιδεικευμένη «Ημέρα Καριέρας» που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο.

    Η προσέλευση των πολιτών ξεπέρασε τις 4.000, ενώ συμμετείχαν 100 επιχειρήσεις από τον κλάδο του τουρισμού και συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, που αναζητούν προσωπικό για 3.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη εκδήλωση που υλοποιεί η ΔΥΠΑ φέτος, ειδικά για τον τουριστικό κλάδο, μετά την διαδικτυακή ευρωπαϊκή ημέρα καριέρας που διοργάνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Η ΔΥΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρηματιών και ανέργων και την κάλυψη των κενών θέσεων προχωράει στην ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας. Πρόκειται για τη δημιουργία εφαρμογής που θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση αναζήτησης τόσο ο εργοδότης, όσο και ο εργαζόμενος. Ειδικότερα, ο  εργαζόμενος, αφού κατεβάσει την εφαρμογή jobmatch από το App Store ή το playstore και ολοκληρώσει την δημιουργία του προφιλ του, θα έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει την αίτηση του για την εύρεση απασχόλησης με τη χρήση φίλτρων, όπως:

    – το επαγγέλματα που μπορεί και θέλει, αλλά και η προϋπηρεσία του,

    – το ωράριο απασχόλησης,

    – την περιοχή,

    – το εύρος του μισθού για τις υπηρεσίες του.

    Από την άλλη πλευρά τους οι εργοδότες θα μπορούν να δημιουργήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να κάνουν άμεσα αντιστοίχηση (match)  με τον εργαζόμενο στην θέση εργασίας που έχουν ανοίξει, βάση της περιοχής της επιχείρησης τους, του εύρους μισθού και της αξιολόγησης τους. Στην συνέχεια, εφόσον υπάρξει αντιστοίχηση εργαζόμενου με εργοδότη άμεσα θα ορίζεται ραντεβού για συνέντευξη είτε μέσω βιντεοκλήσης, είτε τηλεφωνικά. Πρόκειται για μία καινοτόμα εφαρμογή από την ΔΥΠΑ για τους κλάδους προσωρινής, αλλά και μόνιμης εργασίας για εστίαση και τουρισμό.

    Ελλείψεις σε προσωπικό

    Οι κενές θέσεις στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθημερινά αυξάνονται, καθώς πολλοί εργαζόμενοι λόγω των συνθηκών εργασίας παραιτούνται ή αποφασίσουν να στραφούν σε άλλους κλάδους, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό Γιώργο Χότζογλου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εντοπίζονται να παρανομούν με αδήλωτους εργαζόμενους, με εργαζόμενους να υπερβαίνουν το νόμιμο ωράριο, σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες. Οι ελλείψεις προσωπικού αφορούν κυρίως θέσεις σεφ, ζαχαροπλάστες, ρεσεψιονιστ, σερβιτόρους και καμαριέρες. «Φέτος έχουμε επίσης αρνητικές ενδείξεις. Υποβλήθηκαν μειωμένες κατά 34% οι αιτήσεις επαναπρόσληψης, που συμπληρώνονται κάθε Ιανουάριο. Πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους που εργάστηκαν πέρυσι στον τουριστικό κλάδο και φέτος γυρνάνε την πλάτη», εξήγησε ο κ. Χότζογλου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ζητούν επανειλημμένα την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά της απονομής του εφάπαξ στην 20ετία, την απονομή του επιδόματος μητρότητας και στις εποχικά εργαζόμενες την καθολική εφαρμογή των ΚΣΣΕ που έχουν κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτικές από το Υπουργείο Εργασίας, στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και τέλος άμεση εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και προστασία των εργαζομένων από παράλογες εργοδοτικές απαιτήσεις (π.χ. οι καμαριέρες δεν γίνεται να καθαρίζουν 25 – 30 δωμάτια την ημέρα).

    Οι λόγοι που οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείπουν τον κλάδο του τουρισμού είναι:

    – οι χαμηλοί μισθοί και η εργοδοτική παραβατικότητα

    – η απουσία εργασίας λόγω κορονοϊού και η λήψη επιδόματος 534 ευρώ το μήνα λόγω κορονοϊού

    – οι αυστηρές προϋποθέσεις λήψης επιδόματος ανεργίας.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΥΠΑ: Πάνω από 4.600 έκαναν διακοπές τον Μάρτιο με voucher κοινωνικού τουρισμού

    Εξίσωση τριτέκνων και πολυτέκνων – Παρέμβαση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

    Στα 1.079 ευρώ ο κατώτατος μισθός με τρεις τριετίες



    ΣΧΟΛΙΑ