• Οικονομία

    Στο κενό οι ρυθμίσεις οφειλών – Αυξήθηκαν κατά €500 εκατ. τα χρέη στα ταμεία

    Αλέξανδρος Βαρβέρης, Διοικητής του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)

    Αλέξανδρος Βαρβέρης, Διοικητής του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)


    2.605 μεγαλοοφειλέτες οφείλουν πάνω από 11 δισ. ευρώ

    Κατά 500 εκατομμύρια αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το προηγούμενο, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

    Ειδικότερα, το συνολικό ποσό των οφειλών στο ΚΕΑΟ τον Σεπτέμβριο φέτος ήταν 47,1 δισ. ευρώ από 46,5 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα τον Ιούνιο.

    Από το σύνολο των οφειλών των 47 δισ. ευρώ, μόλις τα 4,7 δισ. ευρώ είναι σε κάποια εξυπηρετούμενη ρύθμιση αποπληρωμής τους.

    Αναλυτικότερα, το πλήθος ενεργών ρυθμίσεων φτάνει τις 362.468 και το ρυθμισμένο ποσό είναι 4.763.006.614 ευρώ, όταν το συνολικό ποσό οφειλής προς το ΚΕΑΟ είναι 47.168.970.757 ευρώ. Μόλις το 10% των οφειλών βρίσκεται σε κάποια ρύθμιση.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:

    – 2.296.099 μητρώα οφειλετών οφείλουν στο ΚΕΑΟ 47,1 δισ. ευρώ.

    – Η πλειοψηφία των μητρώων οφειλετών οφείλει ως 15.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 75% των συνολικών οφειλετών και οφείλουν 6,7 δισ. ευρώ.

    – 2.605 μεγαλοοφειλέτες με οφειλές από 1 εκ. και άνω οφείλουν 11,1 δισ ευρώ.

    – 302.546 οφειλέτες με οφειλές από 15.000 ως 30.000 ευρώ χρωστούν 6.084.785.036 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για αυτή την κατηγορία οφειλετών θα υπάρξει σχετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας για όσους από αυτούς βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ το τρέχον έτος θα επικεντρωθούν στην τήρηση ενός έγκυρου μητρώου οφειλετών, στην ανάλυση των χαρακτηριστικών των οφειλών, στην συστηματική παρακολούθηση της συμμόρφωσης των εντασσόμενων στις ρυθμίσεις και στην εντατικοποίηση της διαδικασίας στοχευμένης λήψης αναγκαστικών μέτρων.

    Ειδικότερα, η διοίκηση του Κέντρου προχωράει:

    Στη δημιουργία του προφίλ του οφειλέτη, όπου λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του οφειλέτη (νομική μορφή, δραστηριότητα), αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

    Στοιχεία που ενισχύουν το προφίλ αξιοπιστίας του οφειλέτη και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη υπέρ του είναι μεταξύ άλλων η συνέπεια στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η τακτική καταβολή εύλογων ποσών έναντι της οφειλής.

    Στην ανάλυση και κατηγοριοποίηση των οφειλών ως προς το ύψος και την παλαιότητα των οφειλών. Εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών ώστε να εκτιμηθεί εάν οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση ή σε συστηματική αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

    Στον διαχωρισμό οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια. Στο πλαίσιο αυτό έχει εφαρμογή η διαδικασία διαχωρισμού των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών βάσει του άρθρου 108 Ν. 4387/2016 και της υπ. αριθμ. 4656/309/6.2.2020 (ΦΕΚ Β’ 502) υπουργικής απόφασης.

    Ο διαχωρισμός των οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας στοχεύει στο σχηματισμό μιας αξιόπιστης εικόνας του χαρτοφυλακίου των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ και την αποφυγή της κατασπατάλησης πόρων στην επιδίωξη είσπραξης οφειλών με πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα.

    Στον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών – οργανωμένης εισφοροδιαφυγής ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες παρεμπόδισης συνέχισης της παραβατικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχου.

    Στην κατηγοριοποίηση των μεγάλων οφειλετών ανάλογα με την βιωσιμότητα, σε συνεργασία με την φορολογική διοίκηση, με στόχο την ανάλυση του χαρτοφυλακίου των οφειλών των μεγάλων οφειλετών που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο. και στη συνέχεια τον προσδιορισμό των καταλληλότερων μεθόδων για την διαφοροποιημένη αντιμετώπιση των οφειλετών βάσει των χαρακτηριστικών των επιμέρους κατηγοριών.

    Διαβάστε επίσης:

    Στέφανος Κασσελάκης: «Κανείς δεν θα τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ»



    ΣΧΟΛΙΑ