• Οικονομία

    Νέα πλατφόρμα για το ΚΕΑΟ – Επιλογή της καλύτερης ρύθμισης οφειλών

    Αλέξανδρος Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ

    Αλέξανδρος Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ


    Νέα απλοποιημένη ιστοσελίδα έθεσε σε λειτουργία το Κέντρο Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), παρέχοντας επιπλέον υπηρεσίες στους οφειλέτες, οι οποίοι μπορούν πλέον να δουν μόνοι τους τη ρύθμιση που τους συμφέρει. 

    Στο νέο site του ΚΕΑΟ η είσοδος γίνεται πλέον με κωδικούς Taxis, η ταυτότητα οφειλέτη είναι κοινή ανεξάρτητα από τον φορέα που δημιουργήθηκαν οι οφειλές και ο οφειλέτης πριν καταλήξει στις δόσεις μπορεί να δει διάφορα σενάρια και να επιλέξει ποια ρύθμιση είναι πιο συμφέρουσα γι’ αυτόν.

    Ειδικότερα παρέχεται:

    – Ενημέρωση Οφειλέτη

    Με την υπηρεσία Ενημέρωσης Οφειλέτη θεσπίζεται ένα κανάλι επικοινωνίας για την αποστολή εξατομικευμένων ενημερώσεων στους οφειλέτες.

    Μέσω της υπηρεσίας αυτής μπορείτε να δείτε ενημερώσεις που σας έχουν αποσταλεί, συμπεριλαμβανομένης της “Ατομικής Ειδοποίησης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών”.

    – Πίνακας Χρεών Οφειλέτη

    Στον πίνακα χρεών του οφειλέτη εμφανίζονται οι βεβαιωμένες οφειλές με υπόλοιπο με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη, μέχρι την τρέχουσα ημερομηνία έκδοσής του, ανεξάρτητα εάν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή όχι. Για πληροφορίες σχετικά με την αιτία των οφειλών που εμφανίζονται στον πίνακα χρεών σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ ή άλλου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει καταλογίσει την οφειλή. Σημειώνεται ότι για το ποσό εξόφλησης των ρυθμισμένων οφειλών οι οφειλέτες θα πρέπει να συμβουλεύονται τις «Πληρωμές Οφειλέτη» στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Καρτέλα Οφειλέτη».

    – Καρτέλα Οφειλέτη

    Μέσω της υπηρεσίας αυτής δίνεται η δυνατότητα να πληροφορηθείτε συγκεντρωτικά και αναλυτικά για την εικόνα των οφειλών, των καταβολών και των ρυθμίσεών σας. Επιπλέον, μπορείτε να πληροφορηθείτε για το σύνολο του ποσού που οφείλετε να καταβάλετε κατά την τρέχουσα ημερομηνία και συγκεκριμένα για απαιτητές δόσεις ρύθμισης, για τυχόν οφειλές εκτός ρύθμισης που καταλογίστηκαν, καθώς και για το ύψος της καταβολής που απαιτείται σε περίπτωση που επιθυμείτε να εξοφλήσετε πλήρως τις οφειλές σας.

    Τέλος, εμφανίζεται η Ταυτότητα Οφειλέτη, που είναι ο 20ψηφιος κωδικός πληρωμής για καταβολές μέσω ΔΙΑΣ.

    Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση σχετικά με την Ηλεκτρονική Καρτέλα Οφειλέτη (ρυθμίσεις οφειλών, καταβολές, εκπτώσεις, κλπ) μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. με υποβολή αιτήματος μέσω της εφαρμογής του e-ΕΦΚΑ «Ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης/Κλείσιμο ραντεβού».

    – Υπολογισμός Δόσεων Ρύθμισης

    Μέσω της υπηρεσίας αυτής μπορείτε να εξετάσετε εναλλακτικά σενάρια για την ρύθμιση των οφειλών σας ανάλογα με τις κείμενες διατάξεις.

    – Ρύθμιση Οφειλών

    Μέσω της υπηρεσίας αυτής μπορείτε να υποβάλλετε ηλεκτρονικά την αίτηση για υπαγωγή σε ρύθμιση επιλέγοντας τον τύπο ρύθμισης και το πλήθος των δόσεων. Επιπλέον, κατά την οριστικοποίηση της αίτησης, μπορείτε να αιτηθείτε και την άρση κατάσχεσης εις χείρας τρίτου.

    Για θέματα που αφορούν την ηλεκτρονική εφαρμογή ρύθμισης οφειλών, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 210-5291789, 210-5291810, 210-5291772, 210-5291885, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 08.00 π.μ. έως 14.30 μ.μ.

    Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση σχετικά με ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. με υποβολή αιτήματος μέσω της εφαρμογής του e-ΕΦΚΑ « Ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης/Κλείσιμο ραντεβού». Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορείτε να υποβάλετε αίτημα και στις Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. (Περιφερειακή Δ/νση K.E.A.O. ή Αποκεντρωμένο Τμήμα K.E.A.O.).

    Κινήσεις Οφειλέτη

    Μετά την είσοδο στην υπηρεσία, εμφανίζονται αναλυτικά τα στοιχεία μητρώου σας και διακρίνονται τρεις καρτέλες επιλογής:

    • Χρεώσεις Οφειλών
    • Πιστώσεις Οφειλών
    • Ρυθμίσεις Οφειλών

    Ανάλογα με την πληροφόρηση που επιθυμείτε, επιλέγετε την κάθε καρτέλα και πατώντας την ένδειξη «Εμφάνιση» βλέπετε τα στοιχεία που απεικονίζονται στις σελίδες της. Μπορείτε να μετακινηθείτε μεταξύ των σελίδων, χρησιμοποιώντας τα βελάκια στο κάτω μέρος του πίνακα. Μπορείτε να μετακινηθείτε μεταξύ των καρτελών επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα.

    Εάν επιθυμείτε πληροφόρηση από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία μέχρι σήμερα, πριν την «Εμφάνιση» έχετε τη δυνατότητα να καταχωρήσετε στο πεδίο «Από» την ημερομηνία που επιθυμείτε.

    Καρτέλα Χρεώσεις Οφειλών

    Στην παρούσα καρτέλα εμφανίζονται αναλυτικά στοιχεία για τα παραστατικά καταλογισμού των οφειλών σας (ημερομηνία έκδοσης, αριθμός παραστατικού, ημερομηνία ταμειακής βεβαίωσης), το συνολικό ποσό χρέωσης κάθε παραστατικού, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και το σύνολο των πιστώσεων (καταβολών), τυχόν διαγραφών και εκπτώσεων ανά παραστατικό. Τα εν λόγω ποσά αφορούν κύρια εισφορά και δε συμπεριλαμβάνουν πρόσθετα τέλη.

    Σε ξεχωριστή στήλη εμφανίζονται πρόσθετα τέλη που έχουν ήδη εισπραχθεί και εκπτώσεις προσθέτων τελών που έχουν χορηγηθεί.

    Για την περαιτέρω ανάλυση κάθε παραστατικού, σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε από την τελευταία στήλη τους συνδέσμους:

    Ανάλυση Κίνησης (απεικονίζει αναλυτικά τα προαναφερθέντα στοιχεία για το χρονικό διάστημα που αφορά κάθε παραστατικό οφειλής)

    Ανάλυση Πιστώσεων (απεικονίζει το σύνολο των γραμματίων είσπραξης / καταβολών που απομειώνουν το συγκεκριμένο παραστατικό)

    Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζονται τα σύνολα των χρεώσεων (κύρια εισφορά), πρόσθετων τελών, πιστώσεων (καταβολών) καθώς και τυχόν διαγραφών οφειλών ή/και χορηγηθεισών εκπτώσεων.

    Καρτέλα Πιστώσεις Οφειλών

    Στην καρτέλα αυτή εμφανίζονται τα στοιχεία των καταβολών που έχουν διενεργηθεί (υποκατάστημα πληρωμής, αριθμός παραστατικού, ποσό).

    Επιλέγοντας το σύνδεσμο «Ανάλυση Χρεώσεων» σας δίνετε η δυνατότητα να πληροφορηθείτε με ακρίβεια την οφειλή που εξόφλησε η εκάστοτε καταβολή.

    Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζονται τα σχετικά σύνολα της καρτέλας.

    Καρτέλα Ρυθμίσεις Οφειλών

    Στην παρούσα καρτέλα παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης του ιστορικού των ρυθμίσεων σας.

    Συγκεκριμένα, εμφανίζονται τα στοιχεία της εκάστοτε απόφασης ρύθμισης (υπηρεσία που την εξέδωσε, αριθμός και ημερομηνία), το συνολικό ποσό που ρυθμίστηκε και η ανάλυσή του (κύρια εισφορά, πρόσθετα τέλη και τόκος), οι δόσεις που επιλέχθηκαν και η τρέχουσα κατάσταση της απόφασης (ενεργή, ολοκληρωμένη κλπ).

    Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα πληροφόρησης για τις οφειλές που εντάχθηκαν σε κάθε απόφαση και το αντίστοιχο δοσολόγιό της (αύξων αριθμός δόσης, ημερομηνία λήξης δόσης, καταβληθέντα ποσά, υπόλοιπο και τυχόν τέλη εκπρόθεσμης καταβολής) επιλέγοντας από την τελευταία στήλη τους συνδέσμους «Ανάλυση Οφειλών» ή «Ανάλυση Δόσεων» αντίστοιχα.

    Πληρωμές Οφειλέτη

    Μετά την είσοδο στην υπηρεσία, εμφανίζονται τα στοιχεία μητρώου σας και το σύνολο του ποσού προς καταβολή, καθώς και πίνακες από τους οποίους πληροφορείστε την ανάλυση του απαιτητού ποσού.

    Πιο συγκεκριμένα:

    Σε περίπτωση που δεν έχετε ενταχθεί σε ρύθμιση, στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζεται το σύνολο των οφειλών σας με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη κατά την τρέχουσα ημερομηνία.

    Στην περίπτωση που διατηρείτε ενεργή ρύθμιση, στον πίνακα «Απαιτητές Δόσεις Ρύθμισης» εμφανίζεται η ημερομηνία και ο αριθμός πρωτοκόλλου της απόφασης ρύθμισης, οι διατάξεις βάσει των οποίων έχετε ρυθμίσει τις οφειλές σας και η απαιτητή τρέχουσα δόση ρύθμισης ή το σύνολο των απαιτητών δόσεων ρύθμισης σε περίπτωση που οφείλετε περισσότερες της μίας δόσεις (με τις αναλογούσες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, όπου προβλέπονται).

    Στην τελευταία στήλη επιλέγοντας το σύνδεσμο «Ανάλυση Δόσεων» μπορείτε να πληροφορηθείτε για τον αύξοντα αριθμό της δόσης που εξοφλείτε, την ημερομηνία που η συγκεκριμένη δόση είναι απαιτητή και το ποσό αυτής.

    Σε περίπτωση που έχουν καταλογιστεί οφειλές που δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση που διατηρείτε, στην οθόνη θα εμφανίζεται δεύτερος πίνακας με την ονομασία «Οφειλές εκτός Ρύθμισης». Στο συγκεκριμένο πίνακα εμφανίζονται τα παραστατικά που καταλογίστηκαν και η ημερομηνία καταλογισμού τους, το ποσό που καταλογίστηκε (κύρια εισφορά), τα πρόσθετα τέλη (κατά την τρέχουσα ημερομηνία) και το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί.

    Σε περίπτωση που επιθυμείτε να εξοφλήσετε πλήρως την οφειλή σας, το ποσό που οφείλετε να καταβάλλετε απεικονίζεται στο πεδίο Ποσό Εξόφλησης Οφειλής.

    Διαβάστε επίσης

    Δυο νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης για 70.000 ωφελούμενους

    Διευκολύνσεις για όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα

    40.000 δημόσιοι υπάλληλοι ένα βήμα πριν την σύνταξη το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ