Σε έναν κόσμο που περιουσίες χτίζονται και καταρρέουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η  Άλις Γουόλτον απέδειξε ότι οι δυναστείες αντέχουν. Αρκεί να ξέρεις πώς να τις υπηρετείς. Η μοναχοκόρη του ιδρυτή της Walmart, Σαμ Γουόλτον, ανέβηκε ξανά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των πλουσιότερων γυναικών, σύμφωνα με το Forbes, αφήνοντας πίσω τη φαλλίδα Φρανσουάζ Μπετενκούρ Μεγιέρ, κληρονόμο της L’Oréal.

Με περιουσία που εκτιμάται στα 101 δισεκατομμύρια δολάρια, η  Γουόλτον κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να αυξήσει τον πλούτο της κατά σχεδόν 29 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η πρώην «βασίλισσα» του πλούτου έχασε έδαφος, βλέποντας τις μετοχές της να πιέζονται από τις αναταράξεις της αγοράς.

1

Η δύναμη της στρατηγικής και της υπομονής

Πολλοί πιστεύουν ότι ο πλούτος κληρονομείται. Η Γουόλτον αποδεικνύει ότι ο πραγματικός πλούτος συντηρείται και αναπτύσσεται με στρατηγικές κινήσεις. Κατείχε ένα 11% της Walmart και όταν η παγκόσμια κρίση τιμών εκτόξευσε τη ζήτηση για φθηνά προϊόντα, η αξία των μετοχών της εκτοξεύθηκε.

Σήμερα, στα 75 της χρόνια, δεν είναι μια απλή κληρονόμος, αλλά μία από τις μόλις 15 προσωπικότητες παγκοσμίως που έχουν αγγίξει την αδιανόητη ζώνη των 100 δισεκατομμυρίων. Και ναι, είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο.

Από τη Wall Street στην τέχνη: Ένα ταξίδι διαφορετικό

Όσοι φαντάζονται την Γουόλτον πίσω από ένα γραφείο στη Walmart, κάνουν λάθος. Το δικό της ταξίδι πέρασε από πολλά κύματα: πέρασε από τη χρηματιστηριακή E.F. Hutton στη Νέα Ορλεάνη, διεύθυνε επενδυτικές δραστηριότητες στην οικογενειακή τράπεζα Arvest, δημιούργησε την εταιρεία χρηματοδοτήσεων Llama και τελικά ακολούθησε την καρδιά της.

Αυτό που πραγματικά σημάδεψε τη διαδρομή της ήταν η αγάπη της για την τέχνη. Το Crystal Bridges Museum of American Art, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά μουσεία στις ΗΠΑ, φέρει τη σφραγίδα και το όραμά της, με έργα που δίνουν πνοή στην αμερικανική πολιτιστική κληρονομιά.

Η νέα κληρονομιά: Φιλανθρωπία και εκπαίδευση

Την τελευταία δεκαετία, η Γουόλτον στράφηκε με πάθος στη φιλανθρωπία. Πάνω από 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύτηκαν σε κοινωφελή ιδρύματα της οικογένειας, στηρίζοντας δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόσβαση στην τέχνη.

Και δεν σταμάτησε εκεί. Η δημιουργία της Ιατρικής Σχολής Alice L. Walton στο Bentonville, που ανοίγει φέτος, σηματοδοτεί ένα νέο όραμα: την ένταξη της τέχνης και της ολιστικής προσέγγισης στη σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση.

Το προσωπικό της στοίχημα

Η Άλις Γουόλτον δεν είναι απλώς η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου. Είναι μια γυναίκα που επέλεξε να μετουσιώσει τον πλούτο της σε κάτι διαρκές: ευκαιρίες για εκπαίδευση, πρόσβαση στην τέχνη, φροντίδα για την κοινωνία.

«Θέλω να δημιουργώ ευκαιρίες που βοηθούν ανθρώπους και κοινότητες να πραγματοποιούν τα όνειρά τους» λέει χαρακτηριστικά. Και αν κρίνουμε από όσα έχει πετύχει, η Γουόλτον δεν είναι μόνο μια ιστορία πλούτου, αλλά και μια σπάνια ιστορία παρακαταθήκης.

Διαβάστε επίσης:

Alice Walton: Πώς η πλουσιότερη γυναίκα της Αμερικής ξοδεύει την περιουσία της

Forbes: Αυτές είναι οι 10 πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο 

Francoise Bettencourt Meyers: Βλέπει την περιουσία της να μειώνεται, αλλά συνεχίζει τις επενδύσεις