ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών (Ν. 4738/2020) έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την επίλυση των χρεών προς τράπεζες, funds, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παρά τη χρησιμότητα του, πολλοί οφειλέτες διστάζουν να υποβάλουν αίτηση για να αξιοποιήσουν τη διαδικασία, λόγω του φόβου ότι θα χάσουν τις υπάρχουσες ρυθμίσεις που έχουν με το Δημόσιο ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ωστόσο, ο φόβος αυτός δεν είναι βάσιμος και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, όπως αποδεικνύει η νομοθεσία και τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται από τις αρμόδιες αρχές.
Αναφορικά με το Δημόσιο, η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και διασφαλίζει ότι η υποβολή αίτησης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό δεν συνεπάγεται την απώλεια των υφιστάμενων ρυθμίσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 2 του Ν. 4738/2020, ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει τη διατήρηση οποιασδήποτε ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης οφειλής προς χρηματοδοτικούς φορείς, όπως τράπεζες ή funds. Ωστόσο, για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν παρέχεται η δυνατότητα αυτή.
Αυτό σημαίνει ότι η υποβολή αίτησης δεν επηρεάζει την υπάρχουσα ρύθμιση με την Εφορία ή τα Ταμεία, εκτός εάν ο οφειλέτης αποδεχθεί μια νέα πρόταση από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και υπογράψει τη σύμβαση αναδιάρθρωσης, οπότε και η παλαιά ρύθμιση ακυρώνεται.
Τα στατιστικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προσφέρουν μια ακόμη πιο ενθαρρυντική εικόνα για την αποτελεσματικότητα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Το 2024, το μέσο ποσοστό “κουρέματος” οφειλών προς το Δημόσιο μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ανήλθε στο 26%, ενώ το μέσο ποσοστό για τις οφειλές προς τράπεζες και funds ήταν 35%.
Για τους υπερχρεωμένους οφειλέτες, το κούρεμα μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60-70% στις προσαυξήσεις και τους τόκους υπερημερίας. Αυτά τα ποσοστά δείχνουν την ισχυρή δυνατότητα που έχει ο οφειλέτης να μειώσει τις οφειλές του με την υποβολή αίτησης, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία ιδιαίτερα συμφέρουσα.
Μια ακόμη σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες είναι ότι η υποβολή αίτησης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό δεν τους δεσμεύει να αποδεχθούν την πρόταση που θα τους γίνει.
Η υφιστάμενη ρύθμιση παραμένει σε ισχύ και ο οφειλέτης μπορεί να δει την πρόταση που θα του γίνει και να την απορρίψει εάν δεν τον συμφέρει. Αν αποδεχθεί την πρόταση, τότε και μόνο τότε η προηγούμενη ρύθμιση με το Δημόσιο ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία ακυρώνεται και ισχύουν οι νέοι όροι. Επομένως, η αίτηση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό είναι απολύτως ασφαλής, καθώς ο οφειλέτης διατηρεί την ελευθερία να αποφασίσει αν θα προχωρήσει με τη νέα πρόταση ή αν θα παραμείνει στην προηγούμενη ρύθμιση.
Συμπερασματικά, η διαδικασία υποβολής αίτησης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών είναι μια ευκαιρία που κάθε οφειλέτης πρέπει να εξετάσει σοβαρά. Η υποβολή αίτησης δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια, ενώ η πιθανότητα για σημαντική μείωση του χρέους και ευνοϊκότερους όρους ρύθμισης είναι εξαιρετικά αυξημένη. Αντιλαμβανόμενοι τα οφέλη και την ασφάλεια που προσφέρει η διαδικασία, οι οφειλέτες καλούνται να προχωρήσουν στην υποβολή αίτησης και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για μια πιο συμφέρουσα οικονομική αναδιάρθρωση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ηλεκτρικό ρέυμα: Τι φέρνουν οι αρνητικές τιμές στην αγορά ενέργειας
- Loulis Food: Γιατί επενδύει στην Kenfood
- Τι συμβαίνει στον Σκάι, το deal Ευαγγελάτου – Τατιάνας, λιγότερος Πορτοσάλτε, τι θα κάνει η Μενεγάκη, αλλαγές στα κανάλια
- Γουόρεν Μπάφετ : Τι θα κάνει με τα 334 δισ. δολάρια μετρητά; Άραγε περιμένει την «τέλεια καταιγίδα» για να κινηθεί;
