• Ημέρα της Γυναίκας

    Νάντια Σταυρογιάννη: Ελληνικοί και διεθνείς δείκτες αποτυπώνουν μεγάλη πρόοδο της γυναικείας παρουσίας στις επιχειρήσεις

    Νάντια Σταυρογιάννη, Πρόεδρος του ΔΣ και CEO της Resolute S.A.

    Νάντια Σταυρογιάννη, Πρόεδρος του ΔΣ και CEO της Resolute S.A.


    Το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, οι πολιτικές προσωπικού των επιχειρήσεων και τα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησής τους, ενθαρρύνουν τη γυναικεία παρουσία στον καταμερισμό και στην ιεραρχία της οργάνωσης των επιχειρήσεων, επισημαίνει η Νάντια Σταυρογιάννη, CEO της Resolute S.A.

    Με πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη Διαχείριση Πωλήσεων στην ΕΕΔΕ, ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία ως προγραμματίστρια και αναλύτρια στην ICAP Hellas.

    Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, το 1995, βρέθηκε στην εταιρεία νομικής προστασίας DAS Hellas, όπου ανέλαβε ηγετικές θέσεις, διατελώντας αρχικά IT Manager, έπειτα Εμπορική Διευθύντρια και στη συνέχεια Διευθύνουσα Σύμβουλος. Πετυχαίνοντας ρεκόρ ανάπτυξης της εταιρείας, ελαχιστοποίηση του κόστους και αύξηση των κερδών της.

    Σήμερα είναι Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Resolute S.A., υπεύθυνη για όλο το φάσμα της εκτελεστικής διαχείρισης και των εγχώριων και διεθνών έργων ανάπτυξης και επέκτασης του οργανισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Παράλληλα, η κα Σταυρογιάννη είναι Πρόεδρος της επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΕΑ, Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ), ενώ κατά το παρελθόν κατείχε την θέση του αντιπροέδρου του RIAD (Παγκόσμια Ένωση Εταιρειών Νομικής Προστασίας), ήταν μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, και πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και της επιτροπής της Νομικής Προστασίας της ΕΑΕΕ.

    Επίσης, είναι διαπιστευμένη Δικαστική Διαμεσολαβήτρια (Certified Mediator), Πιστοποιημένη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας.

    Υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων; Δίνονται ίσες ευκαιρίες και η κοινωνία αντιμετωπίζει το ίδιο γυναίκες και άντρες; Αν όχι, πού οφείλεται αυτό;

    Η κοινωνία μας δεν είναι ενιαία. Επίσης, δεν είναι ενιαία τα περιβάλλοντα εργασίας ή οι εφαρμοζόμενες επιχειρησιακές πολιτικές. Επομένως, διακρίνουμε διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις, ως προς την ισότητα των φύλων και τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ας δούμε όμως θετικά το θέμα της ισότητας.

    Αδιαμφισβήτητα, έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και το θεσμικό πλαίσιο αλλά και τα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, προστατεύουν τη γυναίκα και την ανέλιξή της στην αγορά εργασίας και στην επιχειρησιακή ιεραρχία. Αυτό άλλωστε καταδεικνύουν οι ελληνικοί, οι ευρωπαϊκοί και οι ευρύτεροι διεθνείς δείκτες ισότητας των φύλων και προόδου της γυναίκας σε τομείς της κοινωνικής, της οικονομικής, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής, μεταξύ άλλων.

    Η μόρφωση, η επιστημονική κατάρτιση, οι οικογενειακές καταβολές, η θέση εργασίας και οι οικονομικές δυνατότητες, ισχυροποιούν τη γυναίκα 

    Κατά πόσον οι ίδιες οι γυναίκες αποδέχονται και συναινούν σε πλαίσια που τις αδικούν και τις μειώνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν (ή και συνειδητοποιώντας το);

    Η καταγραφή της εμπειρίας δείχνει ότι παράγοντες όπως η μόρφωση, η επιστημονική κατάρτιση, οι οικογενειακές καταβολές, η θέση εργασίας και οι οικονομικές δυνατότητες, ισχυροποιούν τη γυναίκα και την καθιστούν απολύτως ικανή να αντιδρά σε ενδεχόμενες άδικες συμπεριφορές, να τις ξεπερνά και να υπερισχύει.

    Η νέα γενιά γυναικών εμφορείται πολύ από τα προηγούμενα χαρακτηριστικά και αυτό είναι εξαιρετικά θετική βάση ενός ακόμη καλύτερου μέλλοντος. Βεβαίως, σε αυτόν τον νεοδιαμορφωνόμενο και διαρκώς ισχυροποιούμενο κανόνα, παρατηρούνται εξαιρέσεις  αφού πράγματι βλέπουμε γυναίκες σε αδυναμία να αντιδράσουν έναντι άδικων συμπεριφορών. Αυτό μας απασχολεί ιδιαίτερα και η προσπάθεια για την καταπολέμηση  του προβλήματός, θεσμικά, πολιτιστικά, αλλά και έμπρακτα είναι διαρκής.

    Δεν είναι εύκολο για τις γυναίκες που έχουν γαλουχηθεί
    σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα να μην επηρεασθούν

    Υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα που λειτουργούν εσωτερικά, συνειδητά ή ασυνείδητα, δημιουργώντας ένα στενό πλαίσιο που αναγκάζει τις γυναίκες να παίζουν με… άλλους κανόνες;

    Ναι. Προηγουμένως ανέφερα παράγοντες που θεωρώ ότι συνεισφέρουν θετικά στην υπέρβαση ανισοτήτων και στη διεξοδική αντίδραση έναντι άδικων συμπεριφορών.

    Όμως, εσωτερικές προκαταλήψεις και στερεότυπα που πηγάζουν από «στενότητες» του οικογενειακού, του κοινωνικού, ακόμη και του γεωγραφικού περιβάλλοντος, σίγουρα υπάρχουν και παρατηρούνται. Δεν είναι εύκολο για τις γυναίκες που έχουν γαλουχηθεί σε παρόμοια περιβάλλοντα, να μην έχουν επηρεασθεί από το αποτύπωμά τους.

    Είναι ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι, δεκαετία με τη δεκαετία, χρόνο με τον χρόνο, βλέπουμε να πληθαίνουν εντυπωσιακά οι γυναίκες που αποφοιτούν από πανεπιστήμια, που ολοκληρώνουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους, που κατανέμονται ελπιδοφόρα στην αγορά εργασίας και κατακτούν υψηλές θέσεις στην ιεραρχία πολλών τομέων της κοινωνίας μας.

    Αυτές ακριβώς είναι οι πιο καλές βάσεις απαγκίστρωσης των γυναικών από εσωτερικές προκαταλήψεις και στερεότυπα που δεν τις διευκολύνουν και τροχοπεδούν την πρόοδο και την εξέλιξή τους. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι και στο σημείο αυτό τα θετικά πολλαπλασιάζονται, ενώ τα πλην μειώνονται καθημερινά, με γρήγορους μάλιστα ρυθμούς.

    Άνδρες και γυναίκες είμαστε ίσοι, αλλά δεν είμαστε ίδιοι

    Για σας είναι αποδεκτή η ίδια συμπεριφορά από άνδρες και γυναίκες στον επαγγελματικό χώρο; Διεκδικούν, θυμώνουν, συγκρούονται το ίδιο;

    Αρχικά προτείνω να αναγνωρίσουμε ότι άνδρες και γυναίκες είμαστε ίσοι, αλλά δεν είμαστε ίδιοι. Αυτή η διαφορετικότητά μας εκφράζεται και στα στοιχεία συμπεριφοράς ανδρών και γυναικών που αναφέρετε. Το κύριο θέμα είναι να επιδεικνύουμε σεβασμό, ενσυναίσθηση, πολιτισμό, καλή διάθεση.

    Θεωρώ ότι αυτά είναι θεμελιώδη στοιχεία συμπόρευσης των φύλων στο επαγγελματικό περιβάλλον τους, με όρους δικαιοσύνης, συνεργιών και συνεργασίας. Πάντοτε είναι καλό να αναζητούμε και να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν, παρά αυτά που μας χωρίζουν. Στο επαγγελματικό περιβάλλον, αλλά και στη ζωή μας συνολικότερα, σε αυτά τα σημεία είναι καλό να εστιάζουμε την προσοχή μας, εάν θέλουμε να προοδεύουμε και να γινόμαστε διαρκώς καλύτερες και καλύτεροι.

    Οι οικογενειακές καταβολές και κάποιες κοινωνικές αντιλήψεις «γράφουν» μέσα μας

    Είναι πιο εύκολο για μια γυναίκα να ανταποκριθεί στις ευθύνες του σπιτιού και, επομένως, της αναλογούν περισσότερες ή μήπως έτσι έχουμε μάθει και αυτό περιμένουμε όλοι;

    Πιστεύω ότι πραγματικά επιτυχημένη είναι η γυναίκα που ισορροπεί σε όλες τις διαστάσεις της ζωής της, με επιτυχία. Η γυναίκα που επιδεικνύεται καλή επιχειρηματίας ή manager, καλή σύζυγος, καλή μητέρα. Η ζωή μας είναι πολυσύνθετη και πολυδιάστατη, έχει πολλές απαιτήσεις και σίγουρα δεν πλήττουμε όταν ασχολούμαστε με όλες τις σημαντικές διαστάσεις της. Κάποιες ευθύνες, για παράδειγμα, πηγάζουν από το μητρικό μας φίλτρο. Άρα, δεν μπορεί να τις θεωρήσουμε «περισσότερες», αλλά απλώς πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτές άψογα.

    Βεβαίως, οι οικογενειακές καταβολές και κάποιες κοινωνικές αντιλήψεις «γράφουν» μέσα μας. Όμως, η μεγάλη ανέλιξη της γυναίκας, σήμερα, μας επιτρέπει να «φιλτράρουμε» σωστά τα πράγματα και να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις ή τις ευθύνες μας, όχι για άλλους λόγους, παρά μόνο γιατί εμείς το αντιλαμβανόμαστε ως σωστό, το επιλέγουμε, το αποφασίζουμε και αισθανόμαστε καλά με αυτό.

    Ελληνικοί και διεθνείς δείκτες αποτυπώνουν μεγάλη πρόοδο
    της γυναικείας παρουσίας στις επιχειρήσεις

    Ο χώρος των επιχειρήσεων δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες; 

    Σήμερα, μετά από μακροχρόνιες και επίπονες προσπάθειες σε μεγάλο βαθμό νομίζω ναι. Αυτό αισθάνομαι, αυτό γνωρίζω, προς αυτό κατατείνουν οι ελληνικοί και διεθνείς δείκτες, που αναφέρουν μεγάλη πρόοδο της γυναικείας παρουσίας στις επιχειρήσεις, αλλά και στη διευθυντική ιεραρχία τους.

    Όπως έχω προαναφέρει, το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, οι πολιτικές προσωπικού των επιχειρήσεων και τα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησής τους, ενθαρρύνουν τη γυναικεία παρουσία στον καταμερισμό και στην ιεραρχία της οργάνωσης των επιχειρήσεων, κυρίως των μεγάλου μεγέθους, αλλά και πολλών άλλων. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες γκρίζες εστίες. Δεν το αρνούμαι και δεν αιθεροβατούμε. Όμως το κύμα προόδου είναι τόσο δυνατό, που σύντομα θα παραμερίσει και αυτά τα μικρά «φρένα».

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Μάχη με τα στερεότυπα»



    ΣΧΟΛΙΑ